Inzender: Dennis de Waart    

Gegevens: Foto van Hotel Lennards waar men op het overdekte terras koffie, thee, melk en limonade kan krijgen. Rechts naast het overdekte terras nog een erker met balkon erboven. Opname door P. Westerbaan Ezn. Stortenbekerstraat 395.

Datering: 1925 ?   Formaat: 8 x 12 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 mei 2006


 Reacties op Zoekplaatje 583 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Valkenburg

Dennis de Waart (Heemskerk): Mijn hartelijke dank aan Martin, Wim, en Jo Steijns en Fons Heijnens voor jullie doorzettingsvermogen en het oplossen van dit zoekplaatje. Inderdaad schitterend bewijsfotomateriaal. Nu blijkt dan ook dat de Geneindestraat vroeger Houthemmer Villaweg heette.
Maandag 22-5-2006 22:00:47Martin Snuverink (Voorburg): Een compliment aan Jo Steijns voor het werkelijk prachtige bewijsfotomateriaal is hier op zijn plaats.
Maandag 22-5-2006 21:03:24Martin Snuverink (Voorburg): Jo Steijns van de Heemkunde Vereniging Houthem heeft twee foto's van het betreffende pand uit de jaren 1930-1940. Na een mislukte poging om deze aan de redactie door te sturen, heb ik Jo Steijns verzocht deze rechtstreeks aan de redactie toe te sturen.

Foto's ingezonden door Jo Steijns - red.

Vrijdag 19-5-2006 09:23:20Martin Snuverink (Voorburg): Uit de reactie van Fons Heijnens van de Heemkundige Vereniging Houthem maak ik op dat het hotel van het zoekplaatje aan de Geneindestraat 9 in Valkenburg aan de Geul ligt en dat het huis, maar nu zonder veranda, nog bestaat.
Het is dus niet aan de Broekhem. Het is echter niet uitgesloten dat de Geneindestraat destijds ook Houthemmer Villaweg heette, maar dan in de gemeente Valkenburg.
Hoe het ook zij, de exacte plaats van het zoekplaatje is door Fons Heijnens opgespoord.
Een recente foto van het huis zou het bewijs verder illustreren, maar lijkt me niet absoluut noodzakelijk.
Bedankt, Fons.
Donderdag 18-5-2006 22:22:46Fons Heijnens (Houthem): Hotel Happen-Lennards is nu een gewoon woonhuis. Het ligt in de Geneindestraat 9 te Valkenburg, tegenover oud hotel Astoria (nu luxe appartementen) en schuin tegenover appartementencomplex Trianon.
Het pand ligt ingesloten tussen de abn amro bank en café Lemmens, vlak bij de verkeerslichten.(abn amro is huisnummer 17 en café Lemmens is huisnummer 7). Het pand ligt op ca. tien meter afstand van de hoek Wilhelminalaan en de Geneindestraat. Het pand op de foto lag niet op het grondgebied van de voormalige gemeente Houthem.

Het huidige woonhuis is wit geschilderd en de veranda is al jaren geleden afgebroken. Tot ongeveer tien jaar geleden was er een souvenirwinkel in gevestigd.

Donderdag 18-5-2006 21:37:06Martin Snuverink (Voorburg): Ik heb de Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach aangeschreven.
Website: http://www.houthem.info/
Woensdag 17-5-2006 06:41:23Martin Snuverink (Voorburg): De Houthemmer Villaweg heette later “Provinciale weg Broekhem” en nu kortweg “Broekhem”. Aan deze weg staan veel hotels, hotelletjes en pensions. Nu tel ik er nog 9, waaronder een op nummer 11 (Hotel prinses Juliana). Dit moet dus zijn vlak naast het adres dat Wim de Koning Gans noemde op 1-5-2006 (Hotel Van Happen-Lennards).
Op 19-05-1922 trouwde in Valkenburg L.J.M. van Happen uit ’s-Hertogenbosch met M.E.H. Lennards uit Schin op Geul. Vader van de bruid was Willem Hendrik Lennards. (Bron: Genlias.nl).
Ik vermoed dat Willem Hendrik Lennards het hotel in de toenmalige gemeente Houthem (sinds 1940 Valkenburg) is begonnen of heeft gekocht en dat zijn dochter met haar man hem is opgevolgd.
Helaas kan ik op het ZP niet zien of het hotel aan de zonnige kant (noordzijde) van de straat lag. Nummer 9 ligt aan de zuidzijde, tenminste, als de nummering niet is omgekeerd na de annexatie in 1940.
Op Broekhem 9 is gevestigd een advocatenkantoor in een zeer modern gebouw. In hetzelfde gebouw, op 9a en op de hoek met de Prinses Margrietlaan, zit makelaardij Pröpper.
Het is heel goed mogelijk dat hier Hotel Lennards heeft gestaan, maar ik kan het niet hard maken.
Woensdag 10-5-2006 01:17:12Wim de Koning Gans (Den Haag): Ik vond een faxnummer van het huidige Hotel Lennards aan het Walramplein. Toen heb ik een bericht proberen te faxen met de vraag of zij meer weten van het zoekplaatje. Helaas werkte het verzenden niet en nu heb ik de vraag als brief verstuurd.
Vrijdag 5-5-2006 14:25:14Jan Bol (Haarlem): Inderdaad Valkenburg en niet Heerlen (bron is archief Heerlen, vandaar). Walramplein 31 lijkt er inderdaad niet veel op. Tenzij het flink verbouwd is.

Telefoonboek 1915 vermeldt op Houthemmer Villaweg een Hôtel "Oranje - Nassau", J.M.H. Ubaghs. Misschien vorige eigenaar? In dat geval een andere zoekingang. Huisnummer onbekend

Verder: kan er verwarring zijn tussen Houthemmer Villaweg en Houthemmerweg? Of zijn dit twee verschillende wegen? Op de laatste zijn namelijk ook twee hotels (geweest)
Woensdag 3-5-2006 10:54:01Martin Snuverink (Voorburg): Dat de fotograaf in de Stortenbekerstraat 395 in Den Haag woonde is wat mij betreft buiten alle twijfel verheven. Deze straat liep tot en met nummer 411. Zulke hoge nummers tref je weinig aan. Alleen gingen fotgrafen ook wel eens naar Valkenburg e.o.
De naam Lennards kwam (volgens Genlias) uitsluitend voor in Limburg. Zoeken in de regio Den Haag lijkt me daarom kansarm en zoeken in Limburg kansrijk: Valkenburg, Berg en Terblijt, Houthem.
Dinsdag 2-5-2006 21:54:07Gerard Nachbar (Almere): Googelen met 'Stortenbekerstraat' levert voornamelijk Den Haag (Schildersbuurt) en een heel enkele Nieuwkoop op. Hoogstwaarschijnlijk dus Den Haag, mede gelet op huisnummer > 300. Laten we dus eerst in de omgeving van Den Haag kijken. Het valt me trouwens op dat het metselwerk van de linker zijmuur tot onder het straatniveau doorloopt. Alsof het gebouw tegen een dijk aan gebouwd is. En dijken zijn er in de regio Den Haag voldoende.
Dinsdag 2-5-2006 19:54:02Wim de Koning Gans (Den Haag): Ik neem aan dat Jan Bol niet Heerlen maar Valkenburg bedoelt. De kranten van de jaren '20 vermelden zowel een Walramplein als een Houthemer Villaweg in Valkenburg. De conclusie hieruit lijkt mij dat aan beide genoemde straten een hotel/pension Lennards geweest is. De foto op hotels.holland.nl komt overeen met de beelden van Qoop, die dus het Walramplein laten zien. Dit pand valt nauwelijks te rijmen met het zoekplaatje. Van de Houthemer Villaweg zijn nog geen beelden opgedoken en die kan het dus nog steeds zijn wat mij betreft.
Dinsdag 2-5-2006 12:35:32Jan Bol (haarlem): Volgens archieven.nl is er een hotel-pension Lennards geweest op het Walramplein 31 in Heerlen. Dit hotel is door Architect H.H. Lendfers in 1959 verbouwd.

Zoeken op afbeeldingen Walramplein 31 levert een foto op (zie link hieronder) van een hotel dat echter behoorlijk gemoderniseerd is.

Wat me verder opvalt aan de foto is dat de gevel in het midden iets naar voren springt. Dit is goed te zien op de 1e verdieping. Overigens hebben de hotels op walramplein 31-33 dit kenmerk niet (meer)

Website: http://hotels.holland.nl/hotel_nl.php?hotel_id=10996&loc=Valkenburg
Dinsdag 2-5-2006 10:28:48Wim de Koning Gans (Den Haag): In Het Centrum van 2 juli 1926 staat een advertentie van pension Van Happen-Lennards aan de Houth. Villaweg 9 in Valkenburg. 'Mooie waranda met aangen. passage'. Op Qoop helaas alleen afbeeldingen van een naoorlogs gebouw.
Website: http://kranten.kb.nl
Maandag 1-5-2006 20:11:40A. Cijvat (Zoutelande): De naam Stortenbekerstraat komt niet zo veel voor. Zoeken in de omgeving van Den Haag lijkt dan ook logisch.
Maandag 1-5-2006 15:24:27  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):