Eigenaar: Peter Scherpenisse, beheerder Fotocollectie J.L. Scherpenisse      


Gegevens: Foto 1655 uit de Amsterdamse Fotocollectie J.L. Scherpenisse. Vijf mannen in een roeiboot, vissende jongens en achter de wal een woonwijk. Op de wal een tijdelijk hek.

Datering: 18 juni 1908   Formaat: niet opgegeven   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 april 2006


 Reacties op Zoekplaatje 568 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Amsterdam

Peter Scherpenisse
Website: http://www.studiops.nl/beeldbank.html
(Amsterdam): Beste iedereen,
hartelijk dank en mijn complimenten voor de oplossing! De oplossing is trouwens verbazend snel gevonden, ik had zelf het idee dat het veel langer zou duren. Dit bewijst maar weer de kracht van deze site met zijn bezoekers!

Peter Scherpenisse

Maandag 27-4-2006 15:21:10



Gerard Nachbar (Almere): "Foto 568 is achterzijde Sloterkade te Amsterdam" meldt het Nieuws voor 14 april 2006. Toch even wat historisch zout op slakken leggen. Het ZP was in die tijd nog in de gemeente Sloten gesitueerd. Daar woonden ten tijde van de annexatie door Amsterdam in 1921 al zo'n 15.884 inwoners. De weg westelijk van de Kostverlorenvaart ging van noord naar zuid over van de Baarsjesweg (tot aan de Overtoom) in de Sloterweg, zo leert de Citoplan 1913/1915.
Zaterdag 15-4-2006 11:16:17



Erik Swierstra (Amsterdam): U heeft gelijk, ik had mij verkeken op het pand Sloterkade 20. Dit staat net buiten beeld aan de linkerkant. De mannen in het bootje varen dan toch op het begin van de Slotervaart. De op het zoekplaatje zichtbare zandophoging is voor de aanleg van de Bosboomstraat, na de annexatie van de gemeente Sloten in 1921 werd dit de Jacob Marisstraat. Op een foto uit 1914 genomen aan de achterzijde van de Jacob Marisstraat is inderdaad ook de achterzijde van Sloterkade 33-34 zichbaar (foto nr. 010118000016.jpg). De Bosboomstraat werd aangelegd na het raadsbesluit van 1905, dus dat klopt met de datering van het zoekplaatje (1908).
Website: http://gemeentearchief.amsterdam.nl/archieven/beeldbank/
Vrijdag 14-4-2006 23:07:26



Antoon Bosselaers (Mechelen): Martin heeft het wel degelijk bij het rechte eind (knap gevonden overigens), maar hij beweerde dan ook niet dat het om het pand op de hoek van de Sloterkade en de Andreas Schelfhoutstraat gaat. Dat pand is Sloterkade 20, maar de panden die Martin bedoelt zijn Sloterkade 33-34. Een plaatje waarop je de voorzijde van de panden kan zien, samen met het hoekhuis waar Erik Swierstra op doelt is zoeken op Sloterkade, serie 21, eerste plaatje: rechts is Sloterkade 20 en centraal staan de hoge panden Sloterkade 33-34 van het zoekplaatje.
Vrijdag 14-4-2006 17:14:39



Erik Swierstra (Amsterdam): Meestal reageer ik pas als ik een concrete aanwijzing heb van waar iets kan zijn. Nu doe ik dat omdat de gegeven oplossing niet klopt. Het hoge huis op het zoekplaatje is NIET het huis op de hoek van de Sloterkade en de Andreas Schelfhoutstraat, zoals gesuggereerd is. Dit huis heeft ook vensters in de zijgevel, terwijl het huis op het zoekplaatje dat niet heeft. De suggestie dat het hier het buurtje met de naam ‘Het Eilandje’ betreft, waar nu het Surinameplein ligt, gaat dus wat mij betreft niet op. De situatie van het begin van de Slotervaart leek er wel op, maar was toch heel anders, dat kun je zien als je meer foto's bekijkt van de beeldbank van het Amsterdamse Gemeentearchief. Met name Bernard Eilers, die hier in de omgeving woonde, heeft foto's gemaakt waaruit je kan zien hoe het er wel uitzag. Ik weet (nog) niet waar we het wel moeten zoeken en of het ergens elders in (de omgeving van) Amsterdam is.
Vrijdag 14-4-2006 16:09:52



Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Antoon Bosselaers ontgaat niets. Ik heb inderdaad een foutief nummer bij de foto vermeld. Het moet inderdaad 1655 zijn. Ik zal de fout herstellen.  Antoon bedankt voor de oplettendheid. En Martin Snuverink gefeliciteerd met de prachtig gevonden oplossing!

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Vrijdag 14-4-2006 11:05:36



Martin Snuverink (Voorburg): Dank zij de hint van Gerard Nachbar heb ik het toch gevonden! En wel zeker in Amsterdam. Varen we naar de Overtoom, drinken we zoetemelk met room.
Het merkwaardige hoge pand staat afgebeeld op de Beeldbank Amsterdam (link): zoeken op Sloterkade,(271 of 273 afbeeldingen), 2e serie, laatste foto: Eind Overtoom; na 1924. Dit is bij het Surinameplein.
Hetzelfde hoge pand is ook te vinden op dezelfde beeldbank: zoeken op Sloterkade, serie 30, 1e en 2e foto: Sloterkade, achterzijde, v.l.n.r. 33 t/m 39 uit 1914; gezien vanuit de Jacob Marisstraat. Op de laatste foto staan ook een aantal van de lage huisjes.
Het water met het roeibootje is dan waarschijnlijk de Slotervaart, vlak bij de Overtoom. Dit deel van de Slotervaart bestaat niet meer.
Website: http://gemeentearchief.amsterdam.nl/archieven/beeldbank/
Donderdag 13-4-2006 23:03:29



Antoon Bosselaers (Mechelen): Toch even aangeven dat het niet om foto 917 maar foto 1655 uit de Fotocollectie J.L. Scherpenisse gaat (zie link). Er is geen andere foto van dezelfde dag beschikbaar, maar er ontbreken wel een paar nummers: 1652,1653,1654 en 1656. Ik ga er vanuit dat die foto's niet (meer) bestaan want de website geeft aan dat alle foto's uit de collectie op de website staan.
Website: http://www.studiops.nl/beeldbank/1549_1655.html
Donderdag 13-4-2006 12:16:40



Gerard Nachbar (Almere): Misschien moeten we het wel aan de andere kant van Amsterdam zoeken; langs de Kostverlorenvaart, die de kilometerslange grens tussen Amsterdam en Sloten vormde. Rond het westelijk eind van de Overtoom en ter plaatse van waar later Oud-West werd gebouwd was al de nodige kleinschalige bebouwing.
Donderdag 13-4-2006 09:44:34



Peter Heuseveldt (Helmond): Alle kinderliedjes ten spijt (en ik waardeer ze zeer, heb zelf ook tientallen ouderwetse kinderliedjes en verhalen op rijm opgetekend uit de mond van mijn oma), blijf ik me afvragen wat dat eenzame hoge huis doet in die vrij nieuw aangelegde wijk van bescheiden rijtjeshuisjes. Het hoge huis ziet eruit als een tussen 1860 en 1900 gebouwd huis zoals dat in die tijd in nieuwe uitleggebieden werd gebouwd, zeg maar, de voorloper van het tegenwoordige flatgebouw. Maar dan werden er straten en straten mee volgebouwd, nogmaals, zoals in de Rosestraat en Oranjeboomstraat.

Dit huis staat eenzaam en vreemd tussen nieuwe laagbouw. Dat dit huis het overblijfsel zou zijn van een wijk/straat vol van dat soort huizen dat op het ZP reeds is afgebroken, lijkt me vreemd en niet logisch. Immers, het zoekplaatje dateert van rond 1910. Dus dan zou het betekenen dat 20 tot 30 jaar oude huizen toen reeds en masse zouden zijn afgebroken. Dat wil er bij mij niet in.

Het blijft een raadsel voor me.
Dinsdag 11-4-2006 23:12:09



Martin Snuverink (Voorburg): Het is inderdaad geen zeer diepe polder, Leo. Maar het maaiveld daar ligt wel degelijk onder de waterspiegel van het water op de voorgrond.
Ik krijg steeds meer het gevoel dat we in de omgeving van het tegenwoordige Amstelstation en het verdwenen Schollenbrug in Amsterdam moeten zoeken, dus Watergraafsmeer. Ondanks wat zoekwerk op de link (zoekwoorden: Schollenbrug, Ringdijk, enz.) heb ik nog geen corresponderend beeld kunnen vinden.
Overigens doet dit me denken aan een oud Amsterdams volksliedje (dat ik van mijn wijlen Amsterdamse schoonoma heb geleerd):
"Een vlo had ruzie
Al met een gedroogde pruim
Ze hadden ruzie
Meneer de rode kool
die speelde zo mooi viool
en een hondje met een lam pootje
Die voer naar Schollenbrug op een haverstrootje."
Schollenbrug was blijkbaar een van ouds vermaard ontspanningsoord daar. Zoiets als "Varen we naar de Overtomm, drinken we zoete melk met room" en
"Als 't zondag is en heel mooi weer, en lekker in de lucht
Dan zegt de man zo tot z'n vrouw: "Kom, nu de stad ontvlucht
Naar 't Kalfje of naar Schollenbrug, wat staat je 't meeste aan?
Of willen we gezelligjes naar het Tolhuis gaan?"
Ja, Tolhuis, Tolhuis, Tolhuis, kiele, kiele
Tolhuis, kiele, kiele, hopsasa
Tolhuis, Tolhuis, Tolhuis, kiele, kiele
Tolhuis, kiele, kiele, hopsasa."


Website: http://gemeentearchief.amsterdam.nl/archieven/beeldbank/
Dinsdag 11-4-2006 21:41:07



Leo R (Utrecht): Zo diep liggen de huizen naar mijn idee nou ook weer niet, niet dieper dan de waterspiegel in ieder geval. De huisjes op de voorgrond hebben zo te zien maar een verdieping.
Trouwens, vinden jullie ook niet datde dijk er erg zanderig uitziet? Zijn er werkzaamheden aan de gang?
Dinsdag 11-4-2006 10:27:24



Martin Snuverink (Voorburg): De huizen achter de dijk liggen naar mijn waarneming lager dan de waterspiegel. Dit is dan een diepe polder. In de omgeving van Amsterdam heb ik nog geen echt passende locatie gevonden. De enige Amsterdamse locatie die ik me kan voorstellen is in de Watergraafsmeer, omgeving Ringdijk en verdwenen Schagerlaan. Het water zou dan de ringvaart van de Meer moeten zijn en de foto zou moeten zijn genomen vanaf de Transvaalkade. In Amsterdam-Noord (Nieuwendam, Buiksloot) was in die tijd nog geen grootschalige bebouwing.
De bebouwing is van uiterlijk 1900. Waar zie je in 1908 zulke oude stadswijken in diepe polders? Eigenlijk alleen in Amsterdam en Rotterdam. De wijk Spangen was hoogstens in wording.
Het hoge huis doet inderdaad wat denken aan de huizen in de Rosestraat en de Oranjeboomstraat in Rotterdam, maar ook aan de afgebroken huizen bij de Hofdijk. Als het Rotterdam is, dan niet in Feijenoord en Hillesluis, maar eerder in Rotterdam-West, rond de Mathenesserdijk en de Beukelsdijk.
De lantaarnpaal is van het type Haagsche paal. Deze was zeer algemeen. En nog steeds. In de Adelheidstraat in Den Haag zijn deze week zelfs weer (nieuwe) Haagsche palen geplaatst. Geografisch kunnen we er weinig mee. De Haagsche paal kwam ook voor in de Schagerlaan (Watergraafsmeer).
Vrijdag 7-4-2006 00:01:58



Peter Heuseveldt (Helmond): Wat me bij dit zoekplaatje blijft intrigeren, is het grote huis in het midden. Blijkbaar een woonhuis (gezien de balkons op de verschillende verdiepingen). Het doet me enigszins denken aan de achterzijde van de woonhuizen aan de Rozenstraat en Oranjeboomstraat in Rotterdam zoals je die vanuit de trein zag. Maar in dit ZP lijkt het huis vreemd misplaatst temidden van de omringende eenvoudige laagbouw. Enigszins alsof er een pand uit het midden van de stad is weggerukt en in het midden van een tuinwijk is neergeplant.Zegt de toch duidelijk zichtbare lantaarn iemand iets?
Woensdag 5-4-2006 23:41:12



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.