Inzender: Arnold Tak    

Gegevens: Drie foto's van hetzelfde witte pand met huisnummer 16. Eén foto is opgeplakt op briefkaart model doorloper. Eén kaart heeft als afzender J.E. van Tijen.

Datering: 1910 ?   Formaat: 9 x 14 (foto 6,5 x 10 cm) cm   Extra beelden: vergroting foto 1
vergroting foto 2
vergroting foto 3

Geplaatst: 1 maart 2006


 Reacties op Zoekplaatje 567 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Hilversum

jan verboom (alteveer): jammer dat jullie de eigenaar van deze kaarten aanwijzen als de oplosser
Woensdag 6-6-2007 12:59:37



Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Ik heb alvorens deze oplossing toe te kennen eerst gekeken of er niet een straatnaam elders in Nederland te vinden was die met "Trompenbe..." begint. Ik kon er geen vinden en neem vandaaruit aan dat het inderdaad de Trompenbergerweg te Hilversum moet zijn. Het werkelijke bewijs is dus door Arnold Tak zelf aangedragen. De oplossing begon in zekere zin al met de eerste reactie van Wim de Koning Gans, die schreef dat er in 1916 een weduwe Van Tijen in Hilversum gewoond had. Daarna hebben zovelen aan de discussie bijgedragen, dat ik besloten heb de oplossing niet aan met name genoemde personen toe te kennen.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes.
Zondag 3-6-2007 17:11:58



Martin Snuverink (Voorburg): Blijkbaar beoordeelt de redactie dit plaatje nog niet als opgelost.
Even alles op een rijtje.
Het adres Trompenbergerweg 16 Hilversum is nu bewezen het adres van de familie Van Tijen-Laan in 1908. Bewezen is ook dat de villa van het zoekplaatje op dit adres stond en dus het huis van de familie Van Tijen was.
Ongerijmd is nog het volgende. Volgens 2 bronnen (M. Lugt en het Streekarchief) woonde de weduwe Van Tijen-Laan tot haar dood in december 1917 in deze villa. Volgens de telefoongids 1915 woonde de weduwe toen echter op een ander adres en volgens een telefoonboekje van 1917 toen op weer een ander adres. Volgens de telefoongids 1915 woonde toede heer D.P. Poel op Trompenbergweg 16. De vraag is of deze tegenstrijdigheden de oplossing van het zoekplaatje, namelijk de locatie ervan op losse schroeven zetten. Ik geloof van niet. Voor de nazaten van Van Tijen is het wellicht interessant na te gaan hoe en waar de weduwe haar laatste levensjaren heeft doorgebracht, maar voor "Zoekplaatjes" doet dit niet meer ter zake.
In de jaren 1910 is in deze omgeving nogal wat op de schop gegaan. De Krugerweg is aangelegd en andere wegen zijn verlegd. Dit kan gepaard zijn gegaan met huisnummerwijzigingen en zelfs straatnaamwijzigingen. Dit kun je natuurlijk allemaal gaan uitzoeken, maar aan de oplossing van het zoekplaatje draagt dit niet meer bij.
Enfin, ik stel voor dit plaatje opgelost te verklaren. Als de redactie daarover anders denkt, zou ik het op prijs stellen als de redactie aangeeft wat er nog aan het bewijs mankeert.
Zaterdag 2-6-2007 12:28:30



Arnold Tak (Waddinxveen): sorry dat ik gisteren geen gelegenheid had om te reageren, ik was met het Gemeente Archief Rotterdam een dagje naar Antwerpen en laat thuis. Ik krijg het verzoek om even te reageren of het daadwerkelijk huisnummer 16 is. Ik kan hier natuurlijk een scan van aanleveren, maar dat lijkt me niet meer nodig. Na de bijdragen van M. Lugt, Martin Snuverink en en aangevuld met de laatste informatie door Jan Verboom verkregen van Caroline Huzen van het streekarchief lijkt me de oplossing nu wel definitief te zijn: Trompenbergerweg 16 te Hilversum. Zeker nu vaststaat dat mevrouw Van Tijen op dit adres heeft gewoond. Ik dank iedereen bijzonder hartelijk voor zijn/haar inspanning en inbreng en wens de enthousiaste puzzelaars van ZP geluk met het behaalde resultaat. Voor de vasthoudendheid en gedrevenheid van Martin heb ik helemaal diep respect: tweemaal ter plekke zijn wezen kijken..... Er is weer een afbeelding van een stukje historisch erfgoed op zijn goede plaats gevallen!
Woensdag 30-5-2007 14:57:41



jan verboom (alteveer): De Chr de Wetstraat ( 1894) heette tot 10/5 1955 Dennelaandeze liep door tot aan de trompenbergerweg.Op deze hoogte is later de Krugerweg doorgetrokken.Dit waren toendertijd niet meer dan zandpaadjes,

Mevrouw Caroline Huzen,van het streekarchief kreeg ik vanmiddag het volgend berichtje :Aan de Trompenbergerweg 16 woonde van oktober 1902 tot 9 december 1917de weduwe van Willem van Tijen met haar 5 zonen en 1 dochter.
Ze kon wel verder onderzoek doen,maar wel tegen betaling.

Ik neem nu aan dat nr 16 tussen de Krugerweg en de Jacobus Pennweg moet hebben gestaan

Dinsdag 29-5-2007 23:39:43



Antoon Bosselaers (Mechelen): Alleen op vergroting 2 is de voordeur te zien, dus ik vermoed het huisnummer tussen de hoofden van de twee vrouwen aan de voordeur. De vergroting laat niet toe dit te bevestigen, maar ik neem aan dat Arnold wel iets van zich zal laten horen.
Dinsdag 29-5-2007 16:25:51



Martin Snuverink (Voorburg): Nu begin ik te twijfelen aan de juistheid van huisnummer 16. Dit nummer 16 kan ik op geen van de foto's terugvinden. Is dit nummer zeker? De voordeur van het huis is gericht naar de Tromp... en zou aan de oostkant van de straat moeten staan. Dit kan ik met de zonstand niet rijmen. Een oneven nummer zou beter passen.
Als 16 correct is, moet het adres haast aan een andere straat dan de Trompenbergerweg zijn. Veel andere mogelijkheden dan de Christiaan de Wetlaan zijn er niet. Aangezien Christiaan de Wet in 1922 overleed, is het niet waarschijnlijk, dat er in 1908 al een straat naar hem was genoemd. Deze laan bestond in 1908 fysiek al wel en kwam uit op de Trompenbergerweg. Maar de toenmalige naam weet ik niet. Het is niet onmogelijk dat dit een zijlaantje van de Trompenbergerweg was en ook zo heette, en dan kan het wel.
De hoek Godelindeweg-Ceintuurbaan is uitgesloten.
Nogmaals, een bezoekje aan het streekarchief?
Dinsdag 29-5-2007 12:31:54



Jan Verboom (Alteveer): de Trompenbergerweg (1894)loopt van de 'sGravelandseweg,de Krugerweg kruisend,naar de Witte Kruislaanen met een zijtak naar de Bussummergrintweg.Deze weg is een behoorlijke kronkelweg,zodat de serre dus niet op de noordzijde hoeft te liggen.
Na telefonisch overleg met de afd.Hilversum van het streekarchief Gooi en Vechtstreek heb ik de afbeeldingen doorgemailt.
Misschien dat ze hier de oplossing weten
Dinsdag 29-5-2007 10:23:07



Martin Snuverink (Voorburg): Ter plekke gaan kijken heb ik twee weken geleden voor de tweede keer gedaan. Dit levert niets meer op, omdat: 1) de villa rond 1917 al is afgebroken; 2) het stratenpatroon is veranderd; 3) de huisnummers zijn veranderd.
Het straatnaambordje kan niets anders vermelden dan Trompenbergerweg. Zo te zien had het huis zijn ingang ook daaraan. Het huisnummer is 16 (kan ik nergens zien, maar neem ik van Arnold aan). Even nummers zijn in H'sum rechts, dus aan de oostkant. Dit kan ik niet rijmen met de bezonning. Ik geloof niet dat een serre aan de noordzijde ligt.
In 1915 woonde op Trompenbergerweg 16 D. P. Poel en op 14 K.E.O Richelmann. Op Godelindeweg 16 woonde in 1915 Mr. H.A. van der Wall Bake.
Dinsdag 29-5-2007 07:19:21



Berry Meester (Apeldoorn): Dit moet toch snel op te lossen zijn!! Het is dat ik niet in de buurt woon maar ik ben haast in staat om daar even terplekke te gaan kijken. Wie woont daar in de buurt?
Maandag 28-5-2007 22:31:41



Arnold Tak (Waddinxveen): Nu er enige commotie is, ben ik blij 2 dingen te kunnen vaststellen: 1) het is zeker Hilversum en 2) het is aan of dicht in de buurt van de TROMPENBE (vul zelf maar verder in of aan). De oplossing moet nu toch dicht genaderd zijn....
Zaterdag 26-5-2007 01:38:50



Jan Verboom (Alteveer): volgens mij klopt dit niet.In 1902 is het pand op de hoek Ceintuurbaan/Godelinde (villa Reehoeve) verhuurd aan de Godelindeschool.Op de foto waar Dik Kralt naar verwijsd is geen woning zo dicht aan de straat te zien.Ook niet op 2 andere kaarten vanaf hetzelfde punt genomen zijn.De Godelindeweg werd tot 1897 weg naar trompenberg genoemd en de Ceintuurbaan tot 1895 trompenbergsch weegje,
Een scan van de kaarten is altijd beschikbaar


Vrijdag 25-5-2007 23:55:44



Redacteur Zoekplaatjes (Scheveningen): Is het nu de Trompenbergerweg of de hoek Godelindelaan/Ceintuurbaan? Of zijn alle straatnamen veranderd?

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Vrijdag 25-5-2007 14:49:50



Arnold Tak (Waddinxveen): Waar moet ik beginnen? Nou, eerst maar met Dik Kralt WEDEROM geluk te wensen met zijn oplossing. KLASSE! Ik haast me om ook mijn verontschuldiging aan te bieden. Wat is namelijkl het geval? Nadat Dik zijn oplossing had gegeven, heb ik de 3 kaarten er nogeens bijgepakt en wat zie ik tot mijn grote verbazing? Op een van de staande kaarten zie ik (nu voor het eerst) een deel van een straatnaambordje. Trompenberge(rweg) ontdek ik nu ineens. Met behulp van Google Maps zie ik dat deze straat direct in de buurt ligt van de Godelindeweg en de Ceintuurbaan. U kunt zich voorstellen dat ik dit stuk van mijn reactie typ met roodgekleurde wangen. Al met al, dat maakt de oplossing er niet minder om. Dik, gefeliciteerd!
Vrijdag 25-5-2007 13:36:05



d.kralt (meppel): Deze foto is gemaakt op de hoek van de Godelindeweg en (wat nu in ieder geval) de Ceintuurbaan heet. Op onderstaande link staan 3 foto's van de Godelindeweg. Op de eerste foto staan rechts op de foto de kei en het hek.
Op zp-tje 567 is rechts nog het dak van een pand te zien met een specifieke dakkapel in een V-vorm. Op Google Earth is te zien dat dit pand nog steeds bestaat. Ook is Google Earth goed te zien de plek van het zp-tje ten opzichte van de watertoren.
Website: http://www.harmen-visser.nl/alfabetg_l.html
Donderdag 24-5-2007 22:09:03



Martin Snuverink (Voorburg): Bij nader inzien kan deze villa niet aan de Jacobus Pennweg 12a of 16 in Hilversum hebben gestaan. Dit is namelijk de oostzijde van een Z-N lopende straat. De serre zou dan aan de noordgevel van het huis staan en dit is toch ongebruikelijk (of vergis ik me hierin?). Het was ook al duidelijk dat dit niet de Borneostraat 4 of 16 is. Toch neem ik nog steeds aan dat dit het huis van de familie Van Tijen is. Dan zou de weduwe tot 1910 of tot enkele jaren later ergens anders op de Trompenberg hebben gewoond.
Verder staat het huis schuin t.o.v. de straat en met de serre gericht naar een hoek of binnenbocht. Er is in deze omgeving nogal wat veranderd. In 1908 bestond de Krugerweg nog niet. De Heuvellaan en de Tromplaan liepen verder door en kwamen samen bij een hoek.
Zondag 20-5-2007 23:10:44



Martin Snuverink (Voorburg): Het huis van het zoekplaatje is absoluut niet van de architect J.W. Hanrath.
Woensdag 11-4-2007 20:00:43



Peter van Dam (Den Haag): Als dit gebouwd zou zijn door de architect J.W.Hanrath dan is het archief van Hanrath als architectenbureau Hanrath&Briet ondergebracht in de collecties van het Nederlands architectuur instituut te Rotterdam (NAI).
Zondag 1-4-2007 21:54:21



Jan Verboom (Alteveer): De gegevens over Hanrath heb ik uit het Hilversums Historisch Tijdperk - Eigen Perk - jaargang 2006 nr 3
Hierin is een artikel geplaatst met een lijst van alle door deze architect ontworpen gebouwen.Van de Oranjeappel staat er een afbeelding van bij.
Dinsdag 3-10-2006 23:23:20



Martin Snuverink (Voorburg): Jan Verboom, Mevrouw van Tijen was al 12 jaar overleden toen Jacobus Pennweg 12a weeshuis werd. Zij heeft dus nooit in een weeshuis gewoond.
Als Mevrouw van Tijen in 1917 op Jacobus Pennweg 12a heeft gewoond, kan ik me niet voorstellen dat dit een ander huis was dan het huis Jacobus Pennweg dat in 1929 weeshuis werd. Omnummering van de ene 12a naar de andere 12a is ongeloofwaardig.
Hoe weet Jan Verboom eigenlijk dat de villa op nummer 12a van Hanrath (1894) niet lijkt op die van het zoekplaatje?
Als we aannemen dat Jan Verboom gelijk heeft, bestaat nog de mogelijkheid dat de weduwe (geboren 1865) rond 1915, toen de kinderen uit huis waren kleiner is gaan wonen. Zij kan daarna best op verschillende adressen in de buurt gewoond hebben. Misschien had zij verzorging nodig. Zij is ook niet ouder dan 52 geworden.
Daarmee hebben we het ouderlijk huis van de familie Van Tijen nog steeds niet gevonden.
Nogmaals, ik heb er vertrouwen in dat een bezoek aan het Archief in Hilversum de oplossing biedt. Nu zijn we onnodig veel aan het speculeren.
Dinsdag 3-10-2006 14:13:13



Jan Verboom (Alteveer): Jacobus Pennweg 12a De Oranjeappel is in 1894 gebouwd (J.W.Hanrath)en na het bombardement in 1945 gesloopt.
nr.14 Villa Casa Cara was in 1901 bewoond door Paul Kruger en na hetzelfde bombardement ook gesloopt
nr. 16 cottage Beau regardis er onbeschadigd vanaf gekomen
Deze villa's staan aan de andere kant van de ktuising met de Godelindelaan/Krugerweg
Volgens mij is de watertoren nr 10
De benummering begint dus bij de vara studio
De 3 genoemde villa's lijken geen van alle op dit zoekplaatje,dus is dit niet de Jacobus Pennweg.
Wat mevr.Tijen Laan dan in dit weeshuis deed,weet ik ook niet.
Dus wel verder zoeken op de Trompenberg (voorheen Hoge Dreuvik )
Maandag 2-10-2006 22:52:38



Martin Snuverink (Voorburg): Het is merkwaardig dat Berry Meester bevindt dat de weduwe Van Tijen-Laan in 1915 in de Borneostraat 4 woont en dat Jan Verboom bevindt dat zij in 1917 in de Jacobus Pennweg 12a woonde. Hiervoor kan ik nog geen verklaring bedenken.
Jacobus Pennweg 12a moet ongeveer bij de hoek met de Heuvellaan zijn, grenzend aan het terrein van het Muziekcentrum (de voormalige VARA-studio). De VARA kocht in 1925 een villa aan de Heuvellaan 33 die tot studio werd verbouwd.
Geen van dit alles heeft nummer 16, en hier kan alleen de villa hebben gestaan als het nummer 16 onjuist is afgelezen of als er omnummering heeft plaatsgevonden. Jacobus Pennweg 16 is de watertoren. En nummer 14 een Audi-dealer.
Waarschijnlijk heeft inderdaad omnummering plaatsgevonden. De telefoongids van 1915 vermeldt:
1119 Claessen, L.H.F., Cottage Beau Regard, Jac. Pennweg 16. Dit kan dus niet de watertoren zijn.
Dit alles verhoogt de kans dat het zoekplaatje aan de Jacobus Pennweg is.
Het huis Jacobus Pennweg 12a is van 1929 tot 1944 weeshuis De Oranjeappel geweest. Het huis is op 29 december 1944 door een bombardement verwoest. Dit is na te lezen in de link; klik op “Inleiding”.
Dit laatste klopt niet met de verklaring van kleinzoon M. Lugt, dat het pand na 1917 is afgebroken.
Een nog bestaand huis dat qua stijl en bouwtijd zeer sterk op de villa lijkt is te vinden aan de Bothalaan (zie link). Dit is ook weer op de Trompenberg, bij de Heuvellaan.
Volgens de historisch topgrafische atlas stond er aan de Jacobus Pennweg in 1908 tussen Trompenbergweg en Heuvellaan nog pas 1 huis, namelijk op de hoek met de Heuvellaan. In 1987 stonden er hier enkele huizen, maar geen huis op de hoek met de Heuvellaan. Dit laatst klopt dus met het bombardement van De Oranjeappel.
Het huis van het zoekplaatje is stellig ouder dan van 1900 en staat in ieder geval niet (meer) op die plek. Die plek correspondeert overigens perfect met nummer 12(a).
We zijn dus warm, maar er nog niet uit. Kijken dus in het Archief, de bevolkingsregisters.
Website: http://gemeentearchief.amsterdam.nl/archieven/oi/inventaris/169.nl.html
Zondag 1-10-2006 12:00:38



jan verboom (alteveer): Volgens het telefoonboekje van februari 1917 van Hilversum,woonde Mevr.Wed. W.van Tijen Laan aan de Jacobus Pennweg 12a .
Dit is wel in de wijk Trompenberg
Zaterdag 30-9-2006 13:50:26



Martin Snuverink (Voorburg): De heer M. Lugt was kennelijk een “oomzeggertje” van Henk, Rem Wim en Co van Tijen. Zijn moeder moet dus Margaretha Johanna van Tijen (geb. 1890) zijn geweest. Hij zegt dat zijn oma (Mw. Van Tijen-Laan) tot haar dood in 1917 in dit huis woonde. Dit klopt niet met wat Berry Meester heeft gevonden (zie zijn reactie van 4-3-2006): zij woonde in 1915 in de Borneolaan 4, en daar staat een heel ander huis. Hier klopt dus iets niet. Mw van Tijen heeft waarschijnlijk haar laatste jaren gewoond in de Borneolaan. De villa zou dus eerder kunnen zijn gesloopt dan 1917.
Toch lijkt mijn theorie van 4-3-2006 helemaal te kloppen.
Nu de bewoners van het huis bekend zijn, moet het adres (huisnummer 16) gemakkelijk te achterhalen zijn door een bezoek aan het Streekarchief voor het Gooi en de Vechtstreek in Hilversum en de wijkregisters of bevolkingsregisters van 1917 of eerder te raadplegen. Wie voelt zich geroepen?
Zaterdag 30-9-2006 04:39:12



Arnold Tak (Waddinxveen): Ik kreeg vandaag (September 28, 2006 10:36 PM) het navolgende mailtje van M. Lugt: De 3 fotos van het huis in Hilversum zijn vrijwel zeker van het ouderlijk huis van mijn moeder en haar 4 broers (Henk, Rem, Wim en Co) Mijn grootmoeder bewoonde het huis tot haar dood in december 1917. Later is het huis afgebroken; het heette "Sparrenhof".en stond aan de Trompenberg. Met vriendelijke groet, M.Lugt.
Donderdag 28-9-2006 23:06:57



Martin Snuverink (Voorburg): Aan Jan Franken zou ik suggereren, ga naar die plechtigheid op 30 maart en probeer in contact te komen met Wilhelmina van Tijen, laat haar prints van de villa zien en vraag of zij inlichtingen kan verschaffen.
Helaas ontgaat me elk verband tussen Villa Carla in Hilversum en het zoekplaatje. Beide huizen lijken zowel in vorm als bouwstijl niet op elkaar.
Zondag 26-3-2006 13:12:46



Jan Franken (Rotterdam): Op donderdag 30 Maart 2006 ca.16.00 uur vindt op het Van Tijenplantsoen in Rotterdam Zuid(De boerenzijde) de onthulling plaats(door Wilhelmina de dochter van Willem van Tijen)van een monument als eerbetoon aan de Rotterdamse architect Willem van Tijen de grondlegger van de sociale woningbouw,maar vooral de geestelijke vader van Tuinstad Zuidwijk , een woonwijk in Rotterdam-Zuid.
Stad der toekomst,toekomst der stad waarvan de eerste paal op 17 oktober 1951 de grond inging,en nu na ruim 50 jaar na dato met de n de herstructuering voor de deur in de negentiger jaren van de vorige eeuw ,is gemeend de man te eren die de belichaming van deze fantastische groene woonwijk waar Licht,Lucht en Ruimte het woonmotto was,ja de woonwijk dat een een sociaal monument is geworden.
Ik kan het weten mijn ouders en het gezin hebben er gewoond van 1953-2003 vandaar.
Ontwerp monument is de Rotterdamse kunstenaar Ad Schouten.
Lokatie onthulling is in Rotterdam postcode 3085 .
Zondag 26-3-2006 11:30:51



Erica (): Villa Carla heeft wel wat weg van het zoekplaatje:

Villa Carla, sterfhuis van J. Slauerhoff, Boslaan 7 in Hilversum
[bron: http://www.bibliotheekhilversum.nl/PRODUCTEN%20EN%20DIENSTEN/literaire%20wandeling/literaire%20wandeling.htm]

- Villa Carla, Boschlaan 7, Hilversum. Is thans weer plaats tot opname van een rustbeh. of herst. patient, ook vast verblijf.
Prosp. op aanvr. Zuster MEIER ANDRINGA v/h. Zr. REGTER.
[NRC 1928-08-08-2-14 / 1928-08-01-2-12 ]
[NRC 1928-07-25-2-08 / 1928-07-18-2-12 ]

- Hilversum - RUSTHUIS - tel 303
Villa Carla, Schitter. gelegen, mod. comfort, spec. dieetkeuk.
Zuster MEIER-ANDRINGA, voorheen Zr. Regter.
[Vaderland 1930_10_31_2_04 / 1930_10_25_2_04 ]

- Heden overleed... te Hilversum in den ouderdom van 75 haar ... Suson RIJNBENDE ... Schiedam: G.W.A. Rijnbende, A.P. His-Rijnbende
's-Gravenhage: A. van Bol'es Rijnbende
A.E.A. van Bol'es Rijnbende-Ahn
Nichten en Neven.
Hilversum, 6 Maart 1938.
Villa Carla, Boschlaan 7.
[Het Vaderland 1938_03_07_0_04 ]
Website: http://kranten.kb.nl/index.html
Dinsdag 21-3-2006 20:19:47



Erica (): Misschien is dit nog van nut:

Achternaam Voorletters Naam schip Herkomst schip Bestemming schip Jaar
- Tijen mevr. van Koningin der Nederlanden Amsterdam Batavia 1913
- Tijen (Fijen) en echtg. W.H. van Grotius Batavia Nederland 1915
- Tijen W. van Vondel Amsterdam Batavia 1920
Tijen mevr. van Vondel Amsterdam Batavia 1920
- Tijen H.W. van Patria Rotterdam Batavia 1921
- Tijen E.M.C. van Jan Pieterszoon Coen Amsterdam Batavia 1923
Tijen mevr. van Jan Pieterszoon Coen Amsterdam Batavia 1923
- Tijen R. van Slamat Rotterdam Ned.-Indië 1924
Tijen en 2 kinderen mevr. van Slamat Rotterdam Ned.-Indië 1924
Website: http://d-compu.dyndns.org/passagiers
Dinsdag 21-3-2006 20:17:16



Martin Snuverink (Voorburg): Arnold, dank voor de extra gegevens. Die zouden wel eens zeer relevant kunnen blijken.
Intussen heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt een fikse wandeling door het fraaie westelijke deel van Hilversum te maken. Gebleken is dat Borneolaan 4 een vrijstaand huis is dat niets heeft van deze villa. Borneolaan 4 dateert van ca 1910 en staat ook anders t.o.v. de zon. Borneolaan 16 is een nieuw huis. Ik vermoed dat de weduwe Van Tijen tussen 1909 en 1914 kleiner is gaan wonen, nadat de jongens de deur uit waren. Ervoor zal ze dan hebben gewoond in de villa van het ZP. Dit alles is natuurlijk puur speculatie.
De kaart waarop J.E. van Tijen (Co) stond is dus verzonden rond de jaarwisseling 1908-1909. Co van Tijen was toen 11 jaar. Grote kans dat dit de jongen is op het bankje op foto 2. De ca 18-jarige knaap kan dan heel goed Remmert van Tijen zijn geweest.
Nog steeds ga ik ervan uit dat dit het ouderlijk huis van de familie Van Tijen was. En ook dat dit in Hilversum was. In het westelijk deel van Hilversum (omgeving ’s-Gravelandseweg, Heuvellaan, Trompenberg, Nimrod Park en Lindenheuvel) staan nog enige villa’s van dezelfde chaletstijl, temidden van allerlei nieuwere huizen van na WO II. Hieruit concludeer ik dat er vele oudere villa’s hebben gestaan, die zijn afgebroken en vervangen vanwege het wat bewerkelijke en niet bijdetijdse karakter. Daarom is het goed denkbaar dat de villa van Van Tijen daar niet meer bestaat.
Hilversum-west blijft voor mij de zoekplaats. Huisnummer 16 kan een aanknopingspunt zijn, afgezien van eventuele omnummering.
In de familie Van Tijen was ook nog een dochter/zuster Margaretha johanna van tijen, geboren (ook al) Wormerveer ca 1890.
Misschien levert informatie van nazaten iets op. Er zijn twee personen met de naam J.E. van Tijen in NL, mogelijk kleinzonen: in Leiderdorp en in Ulvenhout. Eerstbedoelde wilde geen inlichtingen geven.
Zondag 5-3-2006 22:10:37



Arnold Tak (Waddinxveen): met heel veel belangstelling volg ik wat het college van geleerden en aanverwanten weer "opgeduikeld" heeft mbt dit pand. Op verzoek van Martin, die zich steeds meer ook op het terrein van de genealogie blijkt thuis te voelen, nog even mijn kleine bijdrage. De opname van de 3 kaarten is niet op dezelfde dag genomen, want o.a. in belijning en uitvoering wijken ze behoorlijk van elkaar af. Overigens wil ik wel verklappen, dat een vorige eigenaar op alle 3 kaarten met potlood had geschreven "Hilversum?". Op kaart 2 staat: Veel heil en zegen in 1909 wordt u toegewenscht door J.E. van Tijen. Kaart 1 is een BRIEFKAART model doorloper met daarop geplakt een foto. Op kaart 3 hangt een jongen uit het raam met een geschatte leeftijd van ca. 18 jaar en zit op het bankje een jongen van ca. 10 jaar. Omnummering van huisnummers was in het begin van de 20e eeuw geen onbekend verschijnsel, want ik ken het o.a. ook in Rotterdam.
Zondag 5-3-2006 16:38:57



Martin Snuverink (Voorburg): Mooi gevonden, Berry. Stom dat ik zelf niet op het idee ben gekomen om in de telefoongids van 1915 te kijken. Aan de Borneolaan staan volgens de topografische kaart vrijstaande huizen. Borneolaan 4 moet vlak bij de Lage Naarderweg zijn. Hier zit nu het bedrijf Syntech. Nu nog de bevestiging. Overigens klopt dit niet met het gegeven huisnummer 16. Raadselachtig.
Welke erfgooier gaat er kijken?
Zondag 5-3-2006 00:03:40



Berry Meester (Apeldoorn): In mijn telefoonboek van 1915 heb ik het volgende gevonden:
Tijen-Laan, Mevr. de wed W. v., Borneolaan 4 Hilversum
Zaterdag 4-3-2006 21:18:41



Martin Snuverink (Voorburg): Conclusie: Waarschijnlijk is dit het ouderlijk huis van J.E (Co) van Tijen in Hilversum.

Toelichting.
We gokken er dus op dat Co van Tijen dit huis bewoonde. Dan moet óf de foto met zijn naam erop een stuk jonger zijn dan van 1910 (Co kon op 13-jarige leeftijd nog niet zo’n huis bewonen), óf dit is zijn ouderlijk huis

Foto 2 en 3 zijn waarschijnlijk op dezelfde dag genomen. Foto 1 lijkt eerder in het seizoen genomen.
Arnold, op welke kaart staat “J.E. van Tijen”? En staat er ook een geadresseerde op?

Co was van ca 1935 tot 1941 (onder)directeur van de Fokkerfabriek.
De bekende Rotterdamse architect Willem van Tijen (Wim) was een broer van Co. Ook was er nog een Hendrik Wouter van Tijen (Henk), die waarschijnlijk directeur van De Schelde in Vlissingen was en een Remmert van Tijen (Rem) die een hoge positie had bij de Marine.
Wim van Tijen ontwierp, waarschijnlijk met zijn compagnon Maaskant, tussen 1934 en 1940 voor Co een huis op Terschelling. Het huis van het zoekplaatje is veel ouder en kan dus nooit door Van Tijen/Maaskant zijn ontworpen.

Volgens een studie van Michel Provoost uit 2003 heeft Co van Tijen waarschijnlijk het architectenbureau Van Tijen Maaskant de opdracht in handen gegeven voor de bouw van het Nationaal Luchtvaart Laboratorium in Amsterdam-Zuid. Fokker was een goede klant. Een fraai staaltje van mogelijke belangenverstrengeling met familierelaties, overigens niet bewezen.
Co van Tijen had een auto die afgebeeld is op de link. Het kenteken was G12305.

De weduwe Van Tijen, die Wim de KG vermeldt, is Wilhelmina Maria Laan, de weduwe van Willem van Tijen (overleden in 1901). Hun zoon Hendrik Wouter van Tijen trouwde op 29-06-1916 met Dina, dochter van Elise Cornelie Nolst Trenité-van Rossem, kennelijk ook weduwe.
Het zeker dat Willem van Tijen en Wilhelmina Maria Laan de ouders zijn van Hendrik Wouter (Henk, 1888-1971), Remmert (1891-1942, bijnaam Schele Mina), Willem (1894) en Co (1897). Deze kinderen zijn allen geboren in Wormerveer.

Als de weduwe Van Tijen in 1916 in Hilversum woont, kan de villa van het zoekplaatje heel goed het ouderlijk huis van Co zijn. Co was toen circa 19 jaar. Dus zou men in het archief van Hilversum het adres van de familie Van Tijen uit Wormerveer moeten zoeken. De weduwe Van Tijen is overleden in 1917. De foto zal dan uiterlijk 1917 zijn gemaakt.
De zuster van Willem van Tijen Sr was getrouwd met Adriaan Roland Holst. Zij woonden in die tijd Lindenheuevel en 's-Gravelandseweg in Hilversum.
Ik zou het zoeken in de omgeving 's-Gravelandseweg en Trompenberg. Het is zeer goed mogelijk dat de villa is afgebroken.
Website: http://www.go2war2.nl/artikel/1300/2
Zaterdag 4-3-2006 18:56:02



Wim de Koning Gans (Den Haag): Nog een aanvullend gegeven: in Beverwijk is een Van Tijenstraat, genoemd naar J.E. van Tijen. "Jacobus Elisa van Tijen werd geboren op 14 januari 1897 te Wormerveer en is overleden in 1958 te Amsterdam."
Website: http://www.historischbeverwijk.nl/site/index.php?option=com_straatnamen&func=display&letter=t&page=2
Woensdag 1-3-2006 22:31:47



Wim de Koning Gans (Den Haag): Zoeken in de krantensite van de K.B. levert 536 hits op voor Van Tijen. Combineren met voorletters is helaas niet mogelijk. Tot mijn verrassing duikt vooraan in de zoekresultaten al de naam J.E. van Tijen op. Hij was in 1930 leider van de exportafdeling van Van Houtens Cacaofabrieken te Weesp. Maakte toen met een Pandervliegtuig een zakenreis naar Indië. Als woonplaats wordt Bussum vermeld. In 1935 wordt hij onderdirecteur van de Ned. Vliegtuigfabrieken Pander. In 1916 woont een weduwe Van Tijen in Hilversum. Zij bedankt samen met mevrouw Nolst Trénité voor 'de bewijzen van belangstelling bij het huwelijk hunner kinderen'. Mogelijk moeten we dit dus in Bussum of Hilversum zoeken. Google geeft een aantal hits op J.E. van Tijen, waaronder één van www.rotterdammers.nl die hem een Rotterdammer noemt.
Natuurlijk is niet uit te sluiten dat er meerdere J.E. van Tijens waren. Maar mogelijk gaat het dus om deze vliegtuigpionier.
Website: http://kranten.kb.nl
Woensdag 1-3-2006 22:19:57



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):