Inzender: R.G. DaniŽls    

Gegevens: Versierde straat, hoogstwaarschijnlijk de Spoorstraat. Links een hotel-lunchroom, rechts (bij de knik) een banketbakker.

Datering: 1910 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting
vergroting detail (bewerkt)

Geplaatst: 1 maart 2006


 Reacties op Zoekplaatje 564 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Alkmaar

Dennis de Waart (Heemskerk): Vandaag nog even ter plaatse de situatie in ogenschouw genomen. Er zit inderdaad een behoorlijke knik in de straat. De panden links en rechts op dit ex - zoekplaatje komen exact overeen. De kijkrichting is vanaf het station waar de fotograaf met zijn rug naartoe stond richting Geestersingel.
Dinsdag 7-3-2006 10:29:50Martin Snuverink (Voorburg): Proficiat, Ruud en Dennis.
De Spoorstraat in Alkmaar had ik aanvankelijk verworpen vanwege de knik, die op alle kaarten die ik bekeken heb niet voorkwam ter hoogte van de zijstraat.
Jullie bewijs vond ik niet helemaal overtuigend. Alkmaar is evident, maar, deze straten niet uit eigen waarneming kennende, kon het wat mij betreft ook de Stationstraat zijn, die wel een knik ter hoogte van de Snaarmanslaan heeft. Het komt wel meer voor dat iemand op de kaart een toponiem heeft geschreven dat niet klopt.
Maar het is inderdaad de Spoorstraat. De knik is in werkelijkheid flauwer dan het ZP doet vermoeden. Opname met telelens?
Desgewenst kan ik een digitale hedendaagse foto als bewijs toezenden.
Zondag 5-3-2006 19:29:55Dennis de Waart (Heemskerk): Ik ben het helemaal met Ruud eens. Mijn ingeving van de Spoorstraat in Alkmaar bleek toch juist te zijn. De versiering klopt exact en de gevels ook. ( Zie link ). Het is het zesde plaatje van boven links. Je kunt de afbeelding vergroten door er op te klikken.
Website: http://www.alkmaars.nl/koninklijk%20bezoek/wilhelminathumb.htm
Zaterdag 4-3-2006 17:21:59ruud van de aakster (Heiloo): Het is de spoorstraat in alkmaar.
De gevelwand rechts en links is hetzelfde als voornoemde foto.
De snaarmanslaan rechts loopt links door,kijk bij de laatste vlag links naar het schuingeplaatste raam.
Met de schuine daklijst het zelfde als de andere foto.
Het bezoek was in 1923 ter ere van 350 jaar alkmaars ontzet.
Zelfs het bord links,hoewel niet leesbaar is gelijk,de bestrating en de raambogen rechts ook.
De erker op de hoek van de snaarmanslaanlinks is ook gelijk.
En de knik zit er toch echt martin,niet op de plattegrond maar wel ter plaatse.
Zaterdag 4-3-2006 17:16:31Ruud v.d.Aakster (alkmaar): Ik begin steeds meer er zeker van te zijn dat dit de spoorstraat in alkmaar is ten tijde van het bezoek van wilhelmina in 1920.
Voer ''wilhelmina in alkmaar'' in op google,de link met vergroting van een foto en vergelijk de foto met de koetsen van achteren gezien.
De versiering is gelijk aan de foto.
INet als de gevelwand links.
Zaterdag 4-3-2006 15:05:49Martin Snuverink (Voorburg): Graag zou ik van R.G. DaniŽls willen weten waaruit hij de conclusie heeft getrokken dat dit "hoogstwaarschijnlijk de Spoorstraat" is. Als dit interpretatie van een gegeven is, hebben onderzoekers liever de feitelijke gegevens en interpreteren zij zelf. Misschien blijkt dan Spoorstraat toch niet zo waarschijnlijk.
Op de link staan alle plaatsen met een Spoorstraat op een rij. Dit zijn er welgeteld 126. Geen van deze komt mijns inziens in aanmerking voor dit zoekplaatje. Daarom vrees ik dat dit geen Spoorstraat is.
Ik denk dat er in 1910 nog geen markiezen waren en dat de foto dus jonger is. In 1915 waren er mondjesmaat markiezen, maar na 1920 raakten zij pas in zwang.
Voor wie het nog niet was opgevallen: de straat helt af tot de knik/zijstraat.
Website: http://www.spoorzoeker.nu/straten/sprstraat_1.htm#spoor
Zaterdag 4-3-2006 10:12:59Martin Snuverink (Voorburg): We kijken in oostelijke richting. De straat vertoont bij de zijstraat een knik naar links.
Als dit de Spoorstraat in Alkmaar is, kijken we van het station in de richting van de Geestersingel. De zijstraat zou dan de Snaarmanslaan moeten zijn. Maar bij de Snaarmanslaan is een volledige kruising en ik zie slechts een T-kruising. Bovendien heeft de Spoorstraat in werkelijkheid geen knik ter hoogte van de Snaarmanslaan. Dit kan dus volgens mij niet de Spoorstraat in Alkmaar zijn.
Woensdag 1-3-2006 17:27:37Dennis de Waart (Heemskerk): Natuurlijk tijdens de onafhankelijkheidsfeesten 1813 - 1913.
Woensdag 1-3-2006 17:03:55Dennis de Waart (Heemskerk): Volgens mij zou dit heel goed de Spoorstraat bij de Snaarmanslaan in Alkmaar kunnen zijn. De lantaarns kloppen in ieder geval.
Woensdag 1-3-2006 16:45:25Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.