Inzender: R.G. Daniëls    

Gegevens: Dorpsgezicht met huizen en boerderijen

Datering: 1930  ? Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 februari 2006


 Reacties op Zoekplaatje 553 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Voorthuizen

R.A. Meijer (Wezep): De foto is niet naar het zuiden genomen, maar naar het noorden. Ook is duidelijk bij de witte boerderij een spitsing te zien. De weg naar rechts is de Schoolstraat. Als ik de lijn van de school doortrek komen twee panden in aanmerking van waaruit de foto is genomen. De smidse die op de hoek van de Kerkstraat/Dorpsstraat stond, maar waarschijnlijker is het de herenwoning van de familie Mijnheer die drie verdiepingen hoog was.
Maandag 5-5-2014 09:10:53Martin Snuverink (Voorburg): Dus toch op de Veluwe! Verbluffend scherp gevonden van Erwin, vooral omdat de positie van de fotograaf geen aanknopingspunt heeft geboden. Complimenten. Hoewel ik deze foto’s ook had gezien, heb ik de gelijkenis toen niet kunnen ontdekken.
Op de foto’s van GiB is ook te zien dat de voorgevels van de school en van de onderwijzerswoning scheef staan t.o.v. elkaar. De school is later verlengd met een extra ingang en twee klaslokalen.
Op de 6e foto van Kerkstraat op GiB lijkt de witte Veluwse boerderij vervangen door de gereformeerde kerk, maar dit kan niet. De kerk is ouder, staat verder weg en de witte boerderij gaat verscholen achter het linker huizenblok of is inderdaad afgebroken.
De foto is naar het zuiden genomen. Blijft het raadsel van waaruit de foto is gemaakt. Ik kan geen verklaring bedenken.
Ik ben geneigd de foto eerder op 1915 dan op 1930 te dateren. De in aanbouw zijnde villa kan goed van 1915 dateren.
Donderdag 25-5-2006 14:02:00Erwin Esselink (Delft): Deze foto is gemaakt in Voorthuizen en toont de Kerkstraat met de ‘School met den Bijbel’ en onderwijzerswoning. In Gelderland in Beeld zijn foto’s te vinden, die dat bevestigen. Zoek bij Voorthuizen op ‘Scholen’ en vergelijk het zoekplaatje bijvoorbeeld met de eerste en tweede foto. Op de vijfde foto is ook de villa achter de school goed te zien. Ook onder ‘Kerkstraat’ is de school te vinden, foto’s 4 en 7. Wat wel vreemd is dat er op foto 7 geen hoog gebouw te zien is vanaf waar de foto gemaakt is. Of zou de foto vanuit een boom gemaakt zijn?
Website: http://www.gelderlandinbeeld.nl/
Woensdag 24-5-2006 14:11:31Martin Snuverink (Voorburg): Blijkbaar komen we er op de Veluwe niet uit. Een alternatief? De Betuwe, foto genomen vanaf de Waalbandijk in de wijde omgeving van Tiel: Ochten, IJzendoorn, Ophemert, Opijnen, Neerijnen enz.?
Vergelijk eens met de foto van Arnold Tak op de link.
Website: http://wieweetwaar.photosite.com/Album6/boerenwoning_omgeving_Tiel.html
Zondag 23-4-2006 17:47:30Erik Baas (Hoorn): Ik heb de scan wat "opgehaald" qua contrast en gamma, dan worden vooral in de donkere partijen veel meer details zichtbaar.

Website: http://www.nsesoftware.nl/erikbaas/images/553.jpg
Woensdag 19-4-2006 23:32:25Michel Zwier (Wijdenes): Beste Martin ik heb de foto`s op Gib nog eens goed bekeken maar dit is zeker niet in de buurt van de Vlijt in Epe de molen stond daar iets buiten de bebouwing en daar is op het ZP geen sprake van.
Dat er in die buurt veel witte boerderijen staan ben ik wel met je eens.

Vrijdag 17-3-2006 16:20:16Martin Snuverink (Voorburg): Na op Gelderland in Beeld een flink aantal beelden van Epe te hebben bekeken, is er een reële kans dat we de locatie van het ZP in het gebied van de gemeente Epe kunnen vinden. Er zijn op GiB veel beelden van witte Veluwse boerderijen in Epe en het landschap past er ook bij.
De molen De Vlijt in Epe was van 1924 tot 1935 uitzichttoren (zie molendatabase, zoeken op Epe), maar zij lijkt me te hoog voor het zoekplaatje.
Woensdag 15-3-2006 00:36:47Martin Snuverink (Voorburg): De positie van de fotograaf was > 10 m. Te hoog voor een rivierdijk.
Zondag 12-3-2006 09:27:46W.D. van den Top (Vierhouten): Iedereen heeft het over een molenbelt, waar vanaf de foto zou zijn genomen.
Is het niet mogelijk dat de foto vanaf een dijk is gemaakt ?
Als dat zo is zijn er legio mogelijkheden meer waar het zou kunnen zijn.
Mijn eerste indruk was overigens ook dat het ergens op of nabij de Veluwe moet zijn, gezien het type boerderij.
Misschien ergens bij de IJssel ?
Woensdag 1-3-2006 12:59:46Sicco Fockens (Groningen): Ik zie op de onderrand, op ongeveer 3/4 vanaf links een plukje van 6 radiaal gegroepeerde bladeren, bijvoorbeeld van een els of een rhododendron. Wat betekent dat de foto kennelijk vanaf of vanuit een pand is genomen, dat nogal hoog begroeid is met struiken, of waar een boom vlak naast staat. Dit verzwakt de argumentatie voor een molen weer.
Woensdag 15-2-2006 00:03:21Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): We gaan van alles zien; het is een spookplaatje: een grafzerk, een wiel en een kerktoren. Toch zie ik (op de lap-top beter dan op de pc) een wiel (met zes stevige spaken?) halverwege de rechteronderhoek van de foto en het puntje van het meest rechtse tuinhekpaaltje. En met enige fantasie zie ik met Martin wel een torenspits ook.
Dinsdag 14-2-2006 21:53:24Martin Snuverink (Voorburg): Als Sjoerd een wiel met spaken ziet, zie ik een kerktorenspits boven de bomen, recht boven de linker deur van de witte boerderij. Of is dit gezichtsbedrog?
Maandag 13-2-2006 22:48:04Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Molenbelt of niet, ik zie rechtsonder een wiel met spaken. Een molen-kruiwiel of een stukje smeedijzeren hobbywerk? En wie herkent de school?
Woensdag 8-2-2006 23:02:06Peter M. (A,veen.): Zie ik nou op de voorgrond, net rechts van het midden, rechts van die witte beschadiging een grafsteen of zo?
Ik kan het niet duidelijk zien.

Woensdag 8-2-2006 19:57:56Martin Snuverink (Voorburg): Vierhouten heeft ook een molen gehad. Zie link.
Website: http://www.molendatabase.org/verdwenen/molendb.php?step=details&formpw=&session=&nummer=3067
Woensdag 8-2-2006 18:48:10Martin Snuverink (Voorburg): Als ik bos zie, kan dit alleen helemaal links aan de horizon zijn. Rechts aan de horizon zie ik zoiets als een blonde (rogge-?)es schemeren boven de schoorsteen van de witte boerderij.
De woonkern is volgens mij niet door bos, maar door bomen omgeven. Door de bomen zie ik het bos nauwelijks. Veluwse dorpen liggen nog steeds temidden van essen. Daaromheen zijn of waren de heidevelden. Op de Veluwe zijn de meeste heidevelden destijds bebost, in tegenstelling tot in Drenthe, waar de meeste hei in landbouwgrond of grasland is omgezet. Dit was pas mogelijk na de komst van de kunstmest.
Woensdag 8-2-2006 16:42:05Gerard Nachbar (Almere): Aan de horizon links zie je duidelijk bos. Ik verbeeld mij zelfs dat het bos zich op een heuvel bevindt. De Veluwe ligt voor de hand, maar dan wel een kleine woonkern die volledig door bos is omgeven. Ik denk aan Kootwijk, maar realiseer me ook dat veel bos daar relatief laat geplant is, getuige helemaal niet zo oude kaarten waarop je nog heel veel zandverstuivingen ziet.
Woensdag 8-2-2006 16:08:33Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het langgerekte gebouw links ziet er uit als een school met onderwijzerswoning. Van veel scholen is wel een opname bekend.
Woensdag 8-2-2006 13:44:38Martin Snuverink (Voorburg): Het idee dat de foto uit een molen is genomen is onder meer ontstaan doordat rechtsonder op de foto iets zichtbaar is dat lijkt op een bult (molenbelt). Molens op de zandgronden staan vaak op een belt.
De foto's van Veluwse molens uit Gelderland in Beeld zijn nogal oud. In latere jaren zijn molens vaak ingesloten door nieuwere bebouwing en bomen. De huizen op de linkerhelft van de foto dateren van na 1915. Het lijkt zelfs of het achterste huis nog moet worden opgeleverd. Dit neemt niet weg dat de foto uit iets anders dan een molen kan zijn genomen.
Woensdag 8-2-2006 13:27:17Peter M. (A'veen.): Sorry maar toch heb ik wat moeite met de aaname dat deze foto vanaf een molen is genomen. Ik heb beeldbank gelderland een aantal foto's bekeken maar wat mij opvalt is dat er vele molens buiten de bebouwde kom staan en zonder veel hoge bomen eromheen. Juist die hoge bomen op het ZP doet mij eerder vermoeden dat hij toch van een wat hoger gebouw genomen is, maar dan geen molen. Misschien toch een kerktoren. Die hoef je tenslotte ook niet helemaal te beklimmen om een foto te maken. Vaak is er wel ergens een raampje halverwege of zo.
Woensdag 8-2-2006 03:38:49Martin Snuverink (Voorburg): Sicco, ik heb op de molendatabase gezien dat jij lid bent van Molenwerkgroep Norg. De trans van de molen Noordenveld te Norg lijkt qua hoogte te passen. Het landschap, de boerderij en de huizen geven me echter geen enkele associatie met deze geboortegemeente van een van mijn overgrootmoeders. De Beeldbank Drenthe (zoeken onder norg en molen) zal dit bevestigen. Nogmaals, de witte boerderij is echt Veluws en absoluut niet Drents.
Harskamp is het niet. Garderen heeft er aardig wat van weg, maar is het niet, althans niet vanaf de molen. Putten is nog een mogelijkheid. Gelderland in beeld, zoeken Putten, Molenstraat, geeft een aardig beeld van de plaatselijke molen en soortgelijke boerderijen als de witte, maar ik zie verder geen overeenkomsten.
Al met al kom ik er met een molen op de Veluwe nog niet uit. Om me niet blind te staren op een molen, wie heeft een ander idee voor de positie van de fotograaf of voor de streek van opname?
Website: http://www.gelderlandinbeeld.nl/index.php
Dinsdag 7-2-2006 23:08:09Sicco Fockens (Groningen): Ik vond het een persoonlijke futiliteit, maar dit zp lijkt inderdaad net op de manier waarop je van de molen van Snijders in Norg in noordelijke richting naar de weg kijkt. Ik weet alleen niet in welke mate de hoeveelheid bomen die er in 1930 al staan, in tegenspraak is met de aanwezigheid van een molen.
Dinsdag 7-2-2006 13:02:56Martin Snuverink (Voorburg): Zoals gezegd is de witte boerderij typisch Veluws. De foto is genomen van een hoogte van 10-12 meter. Dit is te laag voor een kerktoren en op de Veluwe te hoog voor een huis. Daarom vermoed ik dat de foto vanaf een windmolen is genomen. Op de Veluwe zijn maar enkele windmolens: Garderen, Elspeet, Nunspeet, Putten, Harskamp, Lunteren (2). De molen De Hoop in Elspeet komt het meest in aanmerking. Bewijs- of weerlegmateriaal heb ik nog niet kunnen vinden.
Maandag 6-2-2006 23:47:00Martin Snuverink (Voorburg): In Elspeet (en misschien ook in andere Veluwse dorpen) staan of stonden meerdere exemplaren van zulke witte boerderijen. De boerderij van het zoekplaatje heb ik echter niet gevonden op de Beeldbank Gelderland, maar ik heb het gevoel dat ik in de buurt ben.
Website: http://www.gelderlandinbeeld.nl/index.php
Zaterdag 4-2-2006 19:05:12Martin Snuverink (Voorburg): De witte boerderij met wolfsdak rechts op de foto lijkt mij een typisch Veluwse boerderij, ook van wege het kleine venster in het midden vlak onder het dak. Ik zou dus zeggen: zoeken op en rondom de Veluwe.
Zaterdag 4-2-2006 18:40:34  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):