Inzender: Cor Draijer (Genootschap Oud-Zandvoort)    

Gegevens: Een gescand negatief van de Zandvoortse fotograaf Jan Smit van een luxe villa.

Datering: 1930 ?   Formaat: 15 x 10 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 februari 2006


 Reacties op Zoekplaatje 552 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Aerdenhout

Martin Snuverink (Voorburg): Voor de kapitaalkrachtige liefhebbers: deze villa Nijenberg (met ij)staat te koop voor 6.600.000 euro! De link geeft uitvoerige informatie.
Website: http://www.aerdenhoutenomstreken.nl/aanbod.php?id=3&cmd=details
Zondag 5-2-2006 20:58:39Theo van Gijlswijk (De Zilk): Op mijn vraag naar deze villa reageerde de secretaresse van de historische vereniging 'Ons Bloemendaal' met de volgende mededeling:

Hoi Theo, de villa bestaat zeker nog: Villa Nyenberg, incl. Ru´ne, Boekenroodeweg 6, architect A.M. de Maaker, 1912/1913, wordt in 2001 bij het inventariseren van potentiŰle gemeentelijke monumenten genoemd als een object van landelijk belang dat in aanmerking zou moeten komen voor de rijksmonumentenlijst. Inmiddels heeft de gemeente te horen gekregen dat er voorlopig geen nieuwe rijksmonumenten in behandeling worden
genomen. Bij de opening van de Open Monumentendagen in Vogelenzang dit jaar heeft wethouder Bruins Slot gezegd dat hij deze panden dan zal gaan voordragen als gemeentelijk monument. Dat moet nog gebeuren. Ik heb dus nog geen smakelijke redengevende beschrijving.

Maar wel een citaat uit J.M. Sterck-Proot, Geschiedenis van Aerdenhout, extra uitgave van de Vereeniging Haerlem 1946, blz. 81, "Op den hoek van den Boekenroodeweg deed A. de Clercq het huis de Viersprong bouwen, terwijl op Boekenroodeweg 6 A.C.A. baron van Dedem liet bouwen 'Nyenberg' (naar het oude huys der familie Den Berg bij Dalfsen). Dank zij ook de kunstzinnige adviezen van den bouwheer kreeg hier de Haarlemsche eigenbouwer A.M. de Maaker zijn eerste kans, die hij daarna in zoo menige schoone villa in Aerdenhout en daarbuiten meesterlijk heeft gebruikt. Elk voorbijganger treffen toch de zoo schoone rustige vormen van dezen gevel, die zowel doet denken aan de tuinzijde van een breed Amsterdamsch grachtenhuis als aan een oude villa aan de Vecht. Mooi stuc- en houtsnijwerk siert ook dit huis. Tusschen no. 6 en no. 8 liet Baron van Dedem een pseudo ru´ne bouwen om de beide tuinen af te scheiden. Deze wordt hier vermeld, opdat niet later een argelooze historicus hier den oorsprong ga zoeken van een kasteel Aerdenhout."
het lijkt me een informatief citaat!
JOAN

De gedachte van Martin Snuverink is dus juist, dat de architect van dit huis Andries de Maaker is, en als ik de tekst goed lees is dit zelfs zijn eerste ontwerp.
Zondag 5-2-2006 19:50:14Martin Snuverink (Voorburg): Dank je, Theo, en proficiat. Een goed idee van je om op qoop.nl naar Aerdenhout te zoeken en mazzel dat daar een foto van deze villa was.
Nu ben ik nog benieuwd of Andries de Maaker ook hiervan de architect was.
Zaterdag 4-2-2006 19:19:46Theo van Gijlswijk (De Zilk): In gedachten rij ik de omgeving Aerdenhout/Bloemendaal na, zonder het huis daar ergens te kunnen plaatsen. Bij mijn zoektocht op internet kom ik bij http://www.qoop.nl/ toch twee foto's tegen met dit huis.
Dit is Huize of Villa Nijenberg in Aerdenhout.
Zoeken op Nijenberg op http://www.qoop.nl/ geeft deze twee foto's.
Verder zoekpogingen op internet naar Nijenberg, Aerdenhout leveren (nog) niets op.

Tip: de wandeling bij Leyduin kan ik ook van harte aanbevelen. Meer gegevens over Leyduin op: http://www.kasteleninnoordholland.nl
Website: http://www.qoop.nl/
Zaterdag 4-2-2006 18:38:04Martin Snuverink (Voorburg): Deze villa is naar mijn mening gebaseerd op een achttiende-eeuws concept, maar pas in de 20e eeuw gebouwd. Kitsch dus. De vorm is onmiskenbaar achttiende-eeuws. Vergelijk huis Rupelmonde in Nieuwersluis aan de Vecht. Daken van deze hoogte (niet Rupelmonde) kwamen wel meer voor, zoals Kasteel Rijnhuizen in Nieuwegein, zie http://www.rijnh.nl/n1/n2/f4nl.htm, verbouwd ca 1738.
Als het zoekplaatje van ca 1930 is, kan ik me niet voorstellen dat dit huis nu is afgebroken.
Het huis heeft veel weg van het huis Leyduin bij Aerdenhout (gem. Bloemendaal), dat in 1920 is gebouwd volgens achttiende-eeuws concept (nu in gebruik als opleidingsinstituut voor de marechaussee). Zie link.
Leyduin is een creatie van architect Andries de Maaker, die ook gewerkt heeft aan het bekende huis Singraven bij Denekamp, u weet wel, bij de watermolens. Ook heeft hij op de plaats van het kasteel Dordt in Gorssel in 1930 een landhuis in de stijl van de 18e eeuw gebouwd. Zie http://home.versatel.nl/hjmwijers/wy-34.htm.
Ik vermoed dat ook het huis van het zoekplaatje van Andries de Maaker is. Googlen heeft geen oplossing gebracht. Het zou de achterkant van Leyduin kunnen zijn, hoewel ik daar weinig vertrouwen in heb. Het erachter gelegen gebouw zou dan het koetshuis moeten zijn. Om dit te bewijzen zou ik er moeten gaan kijken. Dat mag u ook doen. Misschien morgen. Een mooie wandeling door deze prachtige landgoederen!
Website: http://www.fietsen.123.nl/images/leyduin.jpg
Zaterdag 4-2-2006 15:30:55Martin Snuverink (Voorburg): Wassenaar en Voorschoten behoorlijk kennende, geloof ik niet dat het daar is.
Gezien de vestigingsplaats Zandvoort van de fotograaf ligt het meer voor de hand te zoeken in de gemeente Bloemendaal: Aerdenhout, Overveen, Bloemendaal en dergelijke. Eventueel Heemstede, Bennebroek en Santpoort. Dus in de binnenduinomgeving van Haarlem.
Woensdag 1-2-2006 22:00:46Leo R. (Utrecht): Lijkt mij een 18e eeuwse buitenplaats, maar dan wel een met een erg hoog dak. Aan de Vecht staat dit buiten volgens mij niet, dan eerder in de buurt van Wassenaar of Voorschoten gezien de Zandvoortse herkomst.
Woensdag 1-2-2006 19:53:12Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.