Inzender: H.A. Voet    

Gegevens:Winkelhuizen met stoepen ervoor. Links dubbele winkel (?) die o.a. Singer naaimachines verkoopt. Boven tweede deur van links D28, op de bijbehorende etalage L. Boeshorst??? (niet goed leesbaar). Rechts De Papiermolen van J.A. .... (naam op bovenlicht, achternaam onleesbaar door spiegeling!), verkoopt behang, kantoorartikelen, papieren zakken enz. Fotokaart met ongedeelde achterzijde. Linksboven rafelige rand

Datering: ± 1904

Formaat: 9 x 14 cm (beeld 9 x 11 cm)

Extra beelden: vergroting (hele kaart)

Geplaatst: 12 november 2000


 Reacties op Zoekplaatje 52 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Gouda

Gerard Nachbar (Almere): 1. Nou, ik vind dat 'mager' wel meevallen. Is er iets positiever dan 'heel, heel goed uitzien'?
2. Foto uit 1881 op genoemde website is genomen vanuit oostnoordoost = Langetiendenbrug en toont m.i. de oude etalage. Zeker op een met een goed grafisch programma gemaakte foto moet er iets te zien zijn.
3. Middelste twee openslaande ramen. Op de enige mij bekende foto (homepage winkeliersclub) wordt het zicht hierop ontnomen door uithanglichtbak.
4. E-mail naar Van Mourik verstuurd.

Maandag 20-6-2005 11:09:48



d.kralt (meppel): Ik vind de beoordeling van mijn "match" door de heer Nachbar een beetje mager. De "patrijspoort" in de gevel van de Singerwinkel is niet de enige overeenkomst. In het pand van van Mourik is bij een vergroting ook duidelijk te zien dat het middelste raam van de kantoorboekhandel nog steeds uit twee "deuren" bestaat.
Maandag 20-6-2005 10:30:34



Gerard Nachbar (Almere): Ziet er heel, heel goed uit. Nog wat gegoogled. Levert onder meer plaatjes van bijgaande link op. Bekijk de ansichten met op de achtergrond bomen = brug over singel (andere richting = centrum met kerk en stadhuis. De winkelpui van Van Mourik herenmode laat helaas niets van het oude zien. Op de homepage van de winkeliersvereniging Lange Tiendeweg levert de verdieping van het Singergebouw volgens mij een match op.
Website: http://members.lycos.nl/stadgouda/Pictures/Pictures0002/Thumbnailpage002.htm
Maandag 20-6-2005 10:16:40



d.kralt (meppel): De pandjes aan de Tiendeweg bestaan nog en zijn nog goed herkenbaar. In de kantoorboekhandel is nu van Mourik Herenmodes gevestigd. (zie Link)
Website: http://www.tiendeweg-gouda.nl/
Maandag 20-6-2005 09:34:19



d.kralt (meppel): Sorry, 2e link vergeten te kopieren. Alsnog de 2e link:
http://members.lycos.nl/stadgouda/Pictures/Pictures0002/langetiendwg1890.jpg
Website: http://members.lycos.nl/stadgouda/Pictures/Pictures0002/langetiendwg1890.jpg
Zondag 19-6-2005 20:05:33



d.kralt (meppel): Deze foto is gemaakt in Gouda. Het is de Lange Tiendeweg. Zie link:

http://members.lycos.nl/stadgouda/Pictures/Pictures0002/lange_tiendeweg_gouda_01.JPG
Website: http://members.lycos.nl/stadgouda/Pictures/Pictures0002/lange_tiendeweg_gouda_01.JPG
Zondag 19-6-2005 19:57:55



Gerard Nachbar (Almere): Follow-up van bijdrage 6-6-2005 11.00 uur (Gorinchem). Alle Singerwinkels die ik voorbij heb zien komen, en dat zijn er inmiddels héél veel, hadden een uithangbord, dus de plaat met de S loodrecht op de winkelgevel. Op de gevel langs een zijstraat van de Westwagenstraat is een reclamebord geplaatst (dus niet loodrecht op maar ertegenaan). Als je echter op qoop.nl alle ansichten van Gorinchem laat zien, kom je ook de West Wagenstraat tegen (kleine spatie, grote gevolgen voor zoekresultaat). Je ziet hetzelfde punt met een reclameplaat van een smid (tekst HAARDEN, KACHELS, FORNUIZEN), met daaronder een reclameplaat van THEE L BRANDSMA. De smid komt overigens ook voor op het plaatje met het Singer-reclamebord. De vraag is dus of Brandsma na Singer komt, of omgekeerd. Ik vermoed dat Singer is verhuisd naar de Westwagenstraat en dat Brandsma de reclameruimte (en misschien ook wel de oude winkel) van Singer heeft overgenomen. Hoe dan ook: alles wijst er op dat deze borden verwijzen naar winkels in zijstraten van de Westwagenstraat/West Wagenstraat. Op de relevante ansichten zie je aan weerszijden zijstraten die net niet in elkaars verlengde liggen. Digitale stratenatlas levert op: Busschieterstraat & Melkpad of Melkstraat (kruispunt 1) en Hazewindhondstraat & Oude Lombardstraat (kruispunt 2). 1 ligt westelijk van 2. De Westwagenstraat loopt van west naar oost. De ansichten bieden geen clou over wat noordelijke/zuidelijke winkelwand is. (Huidige situatie: noordwand heeft naar het westen oplopende even nummers.) Mijn theorie is dat de Singerwinkel zich in een van deze zijstraten bevond, en dat de theorie van Martin (5-6-2005 21:28) nog steeds zeer aannemelijk is. Mocht dat uiteindelijk niet zo zijn, dan heb ik Purmerend nog in reserve.
Dinsdag 14-6-2005 09:41:38



Gerard Nachbar (Almere): Prima info! De Tielse plaatjes zijn zeker niet veel ouder dan 1915. Aan de rechterzijde van de Vleeschstraatplaatjes is de karakteristieke Singer-S zichtbaar. Hiermee is het bewijs geleverd dat lang niet alle Singer-zaken in 1915 telefoon hebben. Dat kan om financiële redenen zijn. Of technische: de centrale is qua aantal mogelijke aansluitingen vol.
Maandag 13-6-2005 15:15:40



d.kralt (Meppel): Tiel is het niet. De Singerzaak was gevestigd in de Vleeschstraat. Zie: www.gelderlandinbeeld.nl foto 46407 en 46408. De Vleeschstraat heeft overigens wel de "sfeer" van het zoekplaatje.
Maandag 13-6-2005 14:03:10



Gerard Nachbar (Almere): Er is nog een lange weg te gaan, maar toch gaan we denk ik in de goede richting: kleinere provincieplaatsen met een centrumfunctie. Dus als het Gorinchem (= Gorcum = Gorkum) niet is, dan (bijvoorbeeld, in de buurt daarvan) wellicht Tiel, Zaltbommel, Culemborg. Of Woerden, Schoonhoven. Er zijn nog vele tientallen andere mogelijkheden. Ik kreeg zelf plotseling een Purmerend-gevoel, en wel het historische oude stadje met een veemarkt en minder dan 10.000 inwoners (en een aardige tante, op slechts 10 km fietsafstand) die de "verbetering" naar VINEX-locatie heeft ondergaan. In de telefoongids van 1915 kom ik straten met C- en D-nummers tegen. In de Breestraat woonde een zekere J Muusses, waarschijnlijk de latere uitgever van schoolboeken. Zou dat die tekst in dat bovenlicht zijn? (Gewoon onderaan beginnen, met papieren zakken...?)
Wellicht is het zinvol om eens alle plaatsen die in 1915 nog een systeem van A/B/C-nummers hadden op te sommen.
Singer was overigens een van de eerste winkelketens op basis van het franchiseprincipe.
Verder valt mij bij Gorinchem op dat de stoepen van de winkelstraten met een soort stenen amsterdammertjes zijn afgebakend, eventueel met een horizontale dwarsstang. Is hier sprake van een soort wildwestoplossing voor het parkeren der paarden?
Zondag 12-6-2005 17:46:28



Martin Snuverink (Voorburg): Sam Schillemans van het Delfts Archief heeft inmiddels bevestigd dat Delft uitgesloten is, mits het huisnummer D28 correct is afgelezen. Dan moeten we de zoektocht in Gorinchem nog maar even voortzetten, zonder op 1 paard te wedden.
Zaterdag 11-6-2005 17:31:33



Martin Snuverink (Voorburg): Het antwoord op de vraag van D. Kralt is: nee, dit is zeer onwaarschijnlijk. Huizen van deze allure van voor ca 1870 – en zeker in zulke straten in oude steden - hadden doorgaans geen balkon boven de deur. Balkons kwamen toen wel voor bij deftige huizen. Zie http://www.delft-prentbriefkaarten.nl/Choorstraat(1)/imagepage8.html, Koornmarkt, page 1, image 10.
Na ca 1870, in de periode van de neostijlen (welke stijl de huizen op het zoekplaatje nog niet hebben), werden voorbalkons meer gebruikelijk. Een fraai voorbeeld bevindt zich in de Choorstraat in Delft. Zie http://www.delft-prentbriefkaarten.nl/Choorstraat(1)/imagepage8.html, Choorstraat, image 9 (huis met hijsbalk).
Huizen met een deur op de etage zonder balkon zie je wel eens meer, pakhuizen buiten beschouwing gelaten. Een voorbeeld hiervan staat aan de Burgwal ZZ in Delft (geen afbeelding helaas).
Met het noemen van voorbeelden uit Delft wil ik niet suggereren dat we het zoekplaatje in Delft zouden moeten plaatsen, maar Delft is nog niet uitgesloten. Ik hoop overigens dat Sam Schillemans betreffende Delft nog reageert.
De speurtocht in het waarschijnlijker Gorinchem is overigens nog niet afgerond.

Website: http://www.delft-prentbriefkaarten.nl
Donderdag 9-6-2005 23:06:21



d.kralt (meppel): Dit plaatje heeft mij ook al een paar keer beziggehouden. Vraagje: Zou er voor dat de mooie metalen pui in dit pand werd gezet bij het middelste raam/deur een balkon gezeten hebben?
Woensdag 8-6-2005 18:02:27



Gerard Nachbar (Almere): Dit plaatje houdt mij "überproportional" bezig. Martin & Wim: zo veel dat ik niet aan winkelen toekom, en al helemaal niet op het Noordeinde. Drie waarnemingen.
1. De linker en rechter verticale elementen van de etalage van de papierwinkel bevatten beide een soort kastje met direct daarboven wat houtsnijwerk. Geen idee wat het voorstelt, maar ik denk wel dat het redelijk uniek is. Mocht dit pand oorlogshandelingen en daarmee gelijk te stellen acties van projectontwikkelaars hebben overleefd, dan kon het wel eens gaan om een monumentaal pand, dat valt onder lokale, regionale of landelijke bescherming/regelgeving. In dat geval zouden specifieke websites meer info kunnen verschaffen. Of de uitstekende boekenserie van Waanders Zwolle over stedelijke en provinciale architectuur tot 1940.
2. De bovenste regel op het pamflet op de linker winkeldeur (achter de rechterdeur ontwaren wij een man en vrouw) tonen iets dat ik als TE KOOP zou kunnen lezen. Als de foto inderdaad van cica 1904 is, zal de gids van 1915 wellicht alleen al op grond daarvan geen info opleveren.
3. Arnoud meldt mij dat allerlei eersteklas vergrotingshulpmiddelen op het plaatje zijn losgelaten, en dat we dus extra info op basis van een scan kunnen vergeten. Ik heb wat geprobeerd met "Boeshorst??"
Dinsdag 7-6-2005 10:58:13



Gerard Nachbar (Almere): Het plaatje van de Westwagenstraat op www.qoop.nl toont de karakteristieke Singer-S op de zijgevel van een winkel ter plaatse van een zijstraatje of zijsteegje. Het is niet 100% zeker dat de winkel op de hoek de Singerzaak is. Het kan gaan om een verwijzing naar een winkel elders in de stad.
Intussen dienen de straatmeubilair specialisten zich te buigen over plaatsen waar meer van die hekjes op de troittoirs stonden. (Die dwongen het wandelend publiek de straat op.)
Maandag 6-6-2005 11:00:43



d.kralt (meppel): Op qoop.nl staat een foto onder de titel 'Gorinchem, Met Singer Reclamebord 377 (3260514)'. Dit is een foto van de Westwagenstraat in Gorinchem, maar duidelijk niet het Singerpand dat we zoeken.
Maandag 6-6-2005 10:08:43



Gerard Nachbar (Almere): De Arkelstraat in Gorinchem heeft blijkens de gids uit 1915 nogal wat D-gevallen. Kijken op qoop.nl en zoeken naar Gorinchem Arkelstraat levert straatbeelden van een hoofdwinkelstraat op, met stoepen waar ik hekjes meen te zien. Er zijn ook panden bij met twee bouwlagen (exclusief zolder). Martin, qua jouw geliefde latijn is het nog geen veni vidi vici, maar het zou zo maar kunnen.
Maandag 6-6-2005 09:37:00



Erwin Esselink (Delft): De Westwagenstraat in Gorinchem had ik ook als mogelijke locatie, omdat daar nog steeds een Singer naaimachinewinkel gevestigd is (op nr. 37), maar door gebrek aan vergelijkingsmateriaal kwam ik hier niet verder mee.
Maandag 6-6-2005 09:11:04



Martin Snuverink (Voorburg): Nog een nieuw negertje van een in het duister tastende Martin.
Het was me bij toeval, op zoek naar iets anders, in de telefoongids van 1915 opgevallen dat in Gorinchem de huisnummers werden aangeduid met een letter en 1 tot 3 cijfers. D28 komt er niet in voor maar de nummers met D uit de lijst zijn alle in de Arkelstraat, Westwagenstraat, Gasthuisstraat, Haarstraat (meermalen) en Melkheul, Oude Lombardstraat, Heerenlaan (elk eenmaal).Gorinchem lijkt me een stad die we niet onmiddellijk als waanzin terzijde moeten schuiven. Er waren straten met oude stoepen. Wie kan hier iets over zeggen?

Zondag 5-6-2005 21:28:10



Gerard Nachbar (Almere): Er is denk ik nog één negertje over, namelijk de Grote Markt in Groningen. Door de oorlogshandelingen in april 1945 zijn diverse gevelwanden vernietigd, maar ik denk dat de gebouwen drie of meer bouwlagen hadden. Toch maar even afchecken, zodat we op zoek kunnen gaan naar andere negertjes.
Dinsdag 31-5-2005 21:23:36



Antoon Bosselaers (Mechelen): De winkelpui helemaal links op "Breestraat Rijnland's huis" is het zeker niet. Op de kaart met titel 'Leiden,Breestraat Postkantoor,stud.sociteit h2681 (4157190)' op qoop.nl zie je dit pand en ook de panden links ervan, en het zijn allemaal panden met minstens 3 bouwlagen. Heb ook eens in het stadsarchief van Den Bosch gaan snuffelen, en alhoewel er nog steeds wat mis is zodat je geen uitvergrotingen kan bekijken, lijkt het mij toch ook niet in de Hinthamerstraat te zijn. Zoeken op Singer op http://zoeken.stadsarchief.nl/Atlantis/ levert o.a. afbeelding 0000609 met op nr 33 naaimachinehandel Singer, en dat is niet het zoekplaatje. Ook in de Hinthamerstraat in Den Bosch vind je voornamelijk huizen met minstens 3 bouwlagen, terwijl op het zoekplaatje het om een rijtje van minstens 3 panden met slechts 2 bouwlagen gaat (de Singer-winkel en de panden links en rechts daarvan).
Maandag 30-5-2005 12:38:31



Gerard Nachbar (Almere): Ik heb het donkerbruine vermoeden dat het de Breestraat in Leiden is! Let wel: vermoeden, geen bewijs!
Zoek op www.qoop.nl met zoekargument "Breestraat Leiden" [zonder de kwoots]. Ik krijg de foto "Breestraat met Postkantoor en Studentensociëteit". Aan de linkerzijde een winkelwand die te vaag is voor harde conclusies. Verder het plaatje "Breestraat Rijnland's huis". Helemaal links zie je de rechterzijde van een winkelpui die het zomaar zou kunnen zijn. Verder zie je op deze foto allerlei loodrecht op de rooilijn staande stoephekjes, zoals ook op het zoekplaatje het geval is. We hebben het dus over (zeg maar) de De Slegte-kant van de Breestraat. Ik was daar ruim een week geleden, en had zelfs een digitale camera bij me...
Maandag 30-5-2005 12:03:17



Martin Snuverink (Voorburg): Enschede en Tilburg kunnen we uitsluiten vanwege het karakter van deze steden.
De beeldbank van Deventer biedt geen aanknopingspunt in de Kleine Overstraat.
Als dit de Zijlstraat 51 in Haarlem zou zijn, zou naast Singer in 1915 de banketbakker Bosman (49) moeten zitten. Opgelost zoekplaatje 154 betreft Zijlstraat 53, en dit kan evenmin de buurman van Singer zijn.
De Rijnstraat in Arnhem had niet zulke stoepen (zie Gelderland in beeld). Voor de Molenstraat in Nijmegen geldt hetzelfde.
De Nieuwestad Noordzijde in Leeuwarden vond ik nog niet zo’n gek idee. Maar de Nieuwestad is eigenlijk te sjiek en ik heb op de uitgebreide verzameling van de Beeldbank Leeuwarden geen pandjes van twee ramen breed of tweelingpandjes van 4 ramen breed kunnen vinden. Dus ook geen Leeuwarden.
De Overwelving in Zutphen vertoont geen enkele overeenkomst.
De Voorstraat 208 in Dordrecht is te zien op http://www.tangles.nl/tangframe.htm. Er zijn te veel verschillen.
De Hoogstraat in Rotterdam had niet zulke stoepen, evenmin als de Eindstraat in Breda. De Breestraat in Leiden had wel zulke stoepen.
De beeldbank van Den Bosch werkte niet goed en daarom kan ik over de Hinthamerstraat in Den Bosch geen conclusie trekken.
Van de 10 kleine negertjes blijven dus alleen ’s-Hertogenbosch en Leiden over. Maar de Singer-winkel hoefde in 1915 nog geen telefoon te hebben, dus het kan ook elders zijn. Wellicht kan S. Schillemans aangeven of dit in Delft kan zijn.

Zondag 29-5-2005 23:06:08



Gerard Nachbar (Almere): Ik heb de studie van de gids uit 1915 voortgezet en de volgende telefonisch bereikbare Singers gevonden:

498 Singer-Mij., J.A. Klünnen, Filiaal, Verdronken Oord [Alkmaar]
N6545 Singer-Mij., Kalverstr. 60-62. (8.30-5.30) [Amsterdam]
1672 Singer Mij., Naaimachines, Rijnstr. 46 [Arhhem]
604 Singer Maatschappij, Eindstr. [Breda]
447 Singer Mij., Kl. Overstr. [Deventer]
719 Singer-Mij., Naaimachines, Voorstr. 208 [Dordrecht]
451 Singer Maatschappij, Volderstr. [Eindhoven]
542 Singer Mij., Hengeloschestr. 31 [Enschede]
H71 Singer-Mij., in Naaimachines, Korte Poten 7b ['s-Gravenhage]
H1759 Idem, Piet Heinstr. 90 ['s-Gravenhage]
H6110 Idem, Hobbemastr. 203 ['s-Gravenhage]
1529 Singer Mij., Gr. Markt 48 [Groningen]
2015 Singer Mij., Zijlstr. 51 [Haarlem]
462 Singer-Mij., Hinthamerstr. [’s-Hertogenbosch]
634 Singer Mij., Nieuwestad [Leeuwarden]
171 Singer Maatschappij, Breestr. [Leiden]
29 Singer Mij., in Singer-naaimach., Molenstr. 43 [Nijmegen]
1594 Singer Mij., Naaimachineh., Hoogstr. 346 [Rotterdam]
397 Singer Mij., Heuvelstr.[Tilburg]
1627 Singer Mij., Oudegr. W.Z. 56 [Utrecht]
348 Singer-Mij., Damstr. 5 [Zaandam]
409 "Singer Manufacturing Co.", Overwelving 5 [Zutphen]
529 Singer Mij., Diezerstr. [Zwolle]

Utrecht is het dus niet. Zaandam ook niet, evenals Eindhoven, Alkmaar, Zwolle Diezerstraat (overigens: prachtige oude foto's van de Diezerstraat in de beeldbank van Zwolle). Kalverstraat Amsterdam ook niet, want de beeldbank van Amsterdam toont een huis met vier of vijf verdiepingen. Den Haag is het ook niet, want dan hadden we allang een Wim-melding gehad. Dito Rotterdam v.w.b. Arnold. Wat houden we over: Arnhem, Breda, Deventer, Dordrecht, Enschede, Groningen, Haarlem, Den Bosch, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Tilburg, Zutphen. Dit wordt zo'n tien-kleine-negertjesverhaal, met bijdragen à la in plaats X is het niet.

Vrijdag 27-5-2005 11:46:06



Wim de Koning Gans (Den Haag): Wat Gerard gevonden heeft zag er veelbelovend uit, maar zoeken in de beeldbank van Het Utrechts Archief op Oudegracht Weertzijde (dus niet Westzijde) levert op dat er nauwelijks panden met twee bouwlagen en zolder (zoals links op de foto te zien) hebben gestaan. Bij een afbeelding van Spiegelfabriek C. G. van der Maas) staat: "N.B. Het adres Oudegracht G 43 werd in 1890 gewijzigd in Oudegracht Weerdzijde 59. Dit adres werd in 1917 gewijzigd in Oudegracht 114." Utrecht had na 1890 dus al geen letters meer in het adres. We zullen het moeten zoeken in een plaats waar rond 1900 nog het systeem van wijkletters en nummers in gebruik was.


Vrijdag 27-5-2005 00:28:27



Gerard Nachbar (Almere): Nog een aanvullende vraag/opmerking:
Er is sprake van een nummer D28. Ik weet dat er in Utrecht ooit een wijk C was. Kan het zijn dat de Oudegracht W.Z. tot wijk D behoorde, of werkte het nummersysteem zo niet?

Donderdag 26-5-2005 21:34:39



Gerard Nachbar (Almere): Grondige studie van de bekende telefoongids uit 1915 levert een interessante mogelijkheid op. Op de linker etalageruit staat BEHANGSELPAPIEREN. Zoeken in Utrecht met BEHANGSELPAPIER (dan pak je het enkelvoud én het meervoud) levert de firma [de] Grijs & van Rooijen op, en wel op Oudegracht W.Z. [westzijde] 52. Zoeken naar SINGER in Utrecht levert op: Singer Mij. Oudegracht W.Z. 56. Er zit dus een nummer 54 tussen. Volgens mij zit er in dit zoekplaatje één pand tussen beide winkels. Welke Utrechtkenner doet even de rest?
Klopt het trouwens dat in Utrecht de even nummers aan de rechterzijde oplopen? De Oudegracht W.Z. heeft trouwens geen oneven nummers, want daar = links zijn de kelderwerven en water.
Donderdag 26-5-2005 19:58:14



d.kralt (meppel): Het is absoluut niet in Zwolle. Zie op bijgaande link van Historisch Overijssel onder nr.:PBKR0697. Niet Zwolle, dus verder zoeken maar.

Website: http://www.historischcentrumoverijssel.nl/
Zondag 22-5-2005 22:26:03



Wim de Koning Gans (Den Haag): Belangrijker dan de positie van de Singer winkel in de Zwolse Sassenstraat t.o.v. de 'papierwinkel van Berends' lijkt mij of de gevels overeenkomen. Dat is volstrekt niet het geval. Op de door Maarten Reumer genoemde foto is de steeg duidelijk te zien, zodat we de mogelijkheid dat alle panden verbouwd zijn ook kunnen uitsluiten. Dat 'alles op de foto onleesbaar of onduidelijk' zou zijn geldt misschien voor de digitale foto, sterk gecomprimeerd omdat het downloaden van grote bestanden toen voor bijna iedereen nog tijd en geld kostte, maar zeker niet voor het origineel. Het nummer D28 gaan we pas loslaten op het moment dat er een visueel overtuigende theorie ligt waar dit nummer niet bij past.
Zondag 22-5-2005 22:15:09



W.Drommel (Oudorp): Maarten Reumer schreef: "Rechts, naast het gedeeltelijk zichtbare stuk van het stadhuis is de boekhandel van Berends. Twee panden verderop is de Singer naaimachinewinkel, op de hoek van de Goudsteeg"" Nu vind ik dat wel kloppen.Op no 2 het stadhuis,op no 4 de boekhandel,op No 6 een winkel waar ze spiegelschouwen verkopen en op no 8 de Singer Naaimachinewinkel.
Alleen volgt daarop niet meteen de steeg. Maar de Singer winkel is het 2e pand naast de boekhandel. En D28 ??? Voor hetzelfde geld staat er een N,dan een hoge kleine o met een streepje eronder en dan een 6. Alles op deze foto is onleesbaar of onduidelijk en zou dit nummer dan omstotelijk D28 zijn. Denk aan No 2 bij zoekplaatje van Pension Renee in Zandvoort,dat no 64 bleek te zijn.
Website: http://www.freewebs.com/wdrommel
Zondag 22-5-2005 18:56:11



Maarten Reumer (Zwolle): Ik ben vandaag door de Sassenstraat gegaan en heb de gevels daar eens bekeken. Ik heb zo geen aanknopingspunten gezien. Via www.historischcentrumoverijssel.nl zag ik bij foto PBKR3379 (zie website link) de volgende omschrijving: "Rechts, naast het gedeeltelijk zichtbare stuk van het stadhuis is de boekhandel van Berends. Twee panden verderop is de Singer naaimachinewinkel, op de hoek van de Goudsteeg"
Het stadhuis van Zwolle zat op de Sassenstraat 2, dus nummer D28 zoals hierboven beschreven komt niet overeen in de reeks. Tevens staat er "twee panden verderop" en niet zoals op de foto hier 1 pand.

Overigens bestaat er een Boekhandel de Papiermolen aan de Voorstraat in Harlingen. Wellicht dat daar iets te vinden is?
Website: http://83.137.17.27/atlantis/
Donderdag 7-4-2005 21:58:03



roelien (zwolle): zat zo is naar die foto te kijken maar de zelfde soort winkels had je in de sassenstraat in zwolle
Zaterdag 2-4-2005 10:00:32



Antoon Bosselaers (Mechelen): Wijknummering werd zeker na 1900 nog gebruikt. Kijk maar eens in het telefoonboek van 1915 onder Middelburg.
Donderdag 10-3-2005 11:18:46



Jan Dekker (Haarlem): De aanduiding D28 kan op een bepaald moment best een belangrijke aanwijzing zijn, maar we mogen er van uitgaan dat die D28 op het moment dat de foto werd gemaakt niet meer functioneel was; volgens mij werd zo'n wijknummering in 1900 nergens meer gebruikt.
Een ander ding: nog niemand gaf daar aandacht aan, maar verschaft het affiche op de linker deur van de Papiermolen geen aanwijzingen? Arnoud, vertel eens wat daar op staat.
Woensdag 9-3-2005 13:49:39



Dennis de Waart (Heemskerk): Ik meen toch te moeten melden dat de D in D28 hier staat voor wijk D, nummer 28, en niet voor de beginletter van een plaatsnaam. Ik meen ook dat het hier om een wat grotere plaats moet gaan, gezien de winkels.
Donderdag 20-1-2005 20:43:13



J.Waasdorp (Den Haag): Aan het huisnummer van dit winkeltje D28,zou ik in mijn verbeelding denken aan een kleine plaats waar niet al te veel woningen en winkeltjes waren in dit geval een dorp of kleine plaats beginned met een D en dan zoiets als Drempt tussen doetinchem en Doesburg, Zo weet ik dat de adressen in Eefde (bij Zutfen)
in ca 1947-1948 werden genoemd met E12 of iets dergelijks.De suggestie van dhr.
Grobben over het Westeinde in den Haag is niet juist naast de Broederschool t.o
de Lombardstraat was wel een naaimachinewinkel maar ik dacht dat de deuren van Blitz papier even anders in de gevel stonden

Niettemin mannen en ook de Dames hoor naarstig blijven zoeken succes !!!
Dinsdag 4-1-2005 20:08:43



Norman Visser (Leeuwarden): Ik vroeg me zelf nou af of dat zeker is? Ik vind het wel vreemd dat ik onder behangpapier deze firma "de papiermolen" aantref uit een boek uit 1928!
Dinsdag 27-7-2004 03:46:16



Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Ik heb geïnformeerd bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven of het hier inderdaad Eindhoven betreft. De Heer J. Mellsen, archivist van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven schreef het volgende: "De door u bedoelde foto heeft geen betrekking op de Demer/Volderstraatin Eindhoven. Van de papierhandel van de weduwe J. van der Heijden zijn enkele prentbriefkaarten vanaf het begin van de 20ste eeuw in onze collectie voorhanden, die een andere pui geven en een buurpand met alleen een begane grond en een dak." Heel jammer, want ik dacht dat het plaatje nu eindelijk opgelost zou zijn. Maar er moet dus elders gezocht worden.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoelplaatjes

Donderdag 22-7-2004 14:56:46



Gerard Nachbar (Almere): In Eindhoven heb ik als student heel wat voetstappen gezet; vandaar de interesse vanuit het verre Almere om ook aan dit zoekplaatje iets bij tedragen.
De naar het zuiden lopende verbinding tussen de spoorwegovergang bij Woensel en het kruispunt bij V&D (Nieuwstraat, Rechtestraat, Marktstraat) heette vwb het eerste deel Demer; het tweede deel heette Volderstraat. Later hebben ze het hele stuk Demer genoemd. De twee vermeldingen van Norman hebben waarschijnlijk op hetzelfde winkelpand betrekking.
In de bekende telefoongids van 1915 komen nog beide straatnamen voor. In de Volderstraat woonden nogal wat slagers, en verder onze Weduwe (telefoon 72), maar ook Singer Maatschappij (#451)!! Dat zijn de buren of bijnaburen (de winkelindeling is niet helemaal duidelijk) van de winkel op het zoekplaatje. Een ander pleit inderdaad voor de oplossing van Norman.
Het probleem is dat de geallieerden (navigatiefoutje; Philips lag een paarhonderd meter naar het westen) praktisch de hele Demerin puin hebben omgezet. Echter: de beeldbank van Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (zoektermen Demer en Volderstraat) biedt aanknopingspunten, zij het bepaald niet voor 100%. De plaatjes kunnen niet online worden uitvergroot. MISSCHIEN KUNNEN ANDERE ZOEKPLAATJESJUNKS ook eens naar de diverse foto's kijken.
Ik denk bijvoorbeeld aan item 11624, genomen in zuidelijke richting. Zeer waarschijnlijk zijn links de oneven nummers; dat gold in ieder geval anno 1965 voor mijn studentenhuisvesting. De foto toont een winkel (GOUDEN TROUWRINGEN) met daarboven drie ramen die aan de bovenkant gebogen verlopen. Vergelijk dit met de ramen van de buren van de Weduwe van ons zoekplaatje.
Woensdag 21-7-2004 17:17:53



Norman Visser (Leeuwarden): Ik heb nog een toevoeging: Hetzelfde bedrijf kom ik ook tegen in de Volderstraat in Eindhoven (Fa. Wed. J. v.d. Heijden, Boekbinderij, boek- en papierh., boek- en steendrukwerken. Volderstraat)
Misschien dat het bedrijf hier eerst zat en later verhuist is naar de Demer. Dus we hebben 2 mogelijkheden. Misschien zou het archief in Eindhoven enige duidelijkheid kunnen verschaffen.
Woensdag 21-7-2004 00:07:36



Norman Visser (Leeuwarden): Dit is naar alle waarschijnlijkheid een opname van "de papiermolen" van J.A.E. vd Heijden, Demer 31/33 te Eindhoven. Ik heb helaas geen beeldopnames hiervan.
Dinsdag 20-7-2004 23:51:36



Hans van den Berg (Nijmegen): Voor zover mij bekend kende Nijmegen als huisnummer geen combinatie van letter en cijfer en bovendien geen hekjes tussen de winkelpanden. Vandaar dat Nijmegen niet in aanmerking komt.
Donderdag 17-6-2004 14:53:47



Arnold Tak (Waddinxveen): ik heb nog even verder gezocht op De Papiermolen. Er was ooit aan de Lange Hezelstraat 59 te Nijmegen in 1928 een behangselpapieren engros met die naam. Wellicht is dit voor de Nijmegen-kenners een aanknopingspunt om dit na te trekken. Ik hoop hiermee het lokaliseren van deze reeds lang als onbekend staande kaart weer wat te hebben "vlot getrokken". Wie geeft hier een vervolg aan?
Vrijdag 7-5-2004 11:25:05



Arnold Tak (Waddinxveen): Bert Toet is lekker actief bezig en heeft een interessante voorzet gedaan. De Papiermolen aan de Botersloot 85a heeft als eigenaar Izaak Cats, en het pand is gelegen één pand van de hoek met de Meent. De onbekende kaart heeft als linker buurman een pand van 4 ramen breed waar Singer naaimachines te koop waren. Adresboek 1911 van Rotterdam geeft als buurlui een loodgieter en een kledingmagazijn. Het fotoboek De stadsdriehoek van Rotterdam deel 5 geeft bij afbeelding 66 uit 1911 een beeld van De Papiermolen, maar een pand van 4 ramen breed valt daarop niet te ontdekken. Het ziet ernaar uit dat er toendertijd meer zaken waren die de naam de Papiermolen droegen. Ik weet zeker dat met de suggestie Botersloot, Rotterdam de oplossing niet is gegeven. Helaas voor Arnoud. En Bert, blijf alsjeblieft je bijdrage leveren.
Maandag 3-5-2004 23:07:28



Bert Toet (Den Haag): Er heeft in Rotterdam op de Ged. Botersloot 85a een winkel gezeten die "De Papiermolen" heette (telefoonboek 1915).
Donderdag 29-4-2004 16:28:46



J.J.Th. Middelburg (wateringen): Dit is niet naast de ingang van de Carolusschool in het westeinde.Als je foto nr 0.81828 van het haags gemeentearchief bekijkt, dan heeft het oude huis naast papierhandel Blitz maar 2 ramen op de 1e verdieping, en hier zijn het er 4. Op deze foto heeft het huis alleen een 1e verdieping en het huis in het westeinde naast blitz een 2e verdieping.
Dinsdag 23-3-2004 08:21:32



Haags Gemeentearchief (): Huisnummers als D28 zijn in Den Haag al in 1858 afgeschaft.
Mon Jan 28 15:42:12 2002



JANNY (DEN HAAG): DIT ZOU ZEKER HET WESTEINDE KUNNEN ZIJN NAAIMACHINEHANDEL LATER NOTTET EN PAPIERGROOTHANDEL BLITZ
Sun Jan 27 16:17:29 2002



F. Grobben (Pijnacker): Zeker weet ik het natuulijk niet, maar het zouden best pandjes uit het Westeinde kunnen zijn. Vlak naast de ingang van de school (indertijd een lagere school (broederschool) met kweekschool) was een naaimachinehandel gevestigd. Dat pand, of in ieder geval de beneden etage is van recentere datum, dus hetzou me niets verbazen, dat dat in de plaats is gekomen van het pand op de foto.
Thu Sep 27 13:35:35 2001



Mariette (Zoetermeer): Ik heb met interesse naar deze foto gekeken, ik heb de indruk, dat het misschien een pand in Delft is (geweest). Die hebben ook van dat soort sierhekjes.
Als tweede valt mij op dat het tweede raam en tweede deur van links dezelfde "luxaflex" hebben als de Papiermolen. Wellicht hoort dat pand toch bij de "fabriek van papierenzakken"
Ik wens u heel veel success met de zoekactie.
Mariette
28 december 2000



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.