Inzender: Dennis de Waart    

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van blokvormig gebouw met centrale ingang rechts in het midden. Een instelling of stichting? Twee dakkapellen met forse hijsbalken. Karakteristieke lantaarnpaal rechts op de voorgrond. De opname zou in Amsterdam gemaakt moeten zijn, maar is als zodanig niet herkend.

Datering: 1925 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 2 januari 2006


 Reacties op Zoekplaatje 540 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Alkmaar

peter drijver (den haag): karenhuizen bestaat nog steeds en is ontworpen als ouderenhuisvesting door Duiker en Bijvoet in 1917-1918. in Jelles' boek over Duiker staat een overeenkomstige foto zonder lantaarn. Duiker en Bijvoet studeerden tegelijk af in Delft en werkten samen eerst bij Evers aan de uitvoering van het Rotterdams stadhuis. Karenhuizen was een van hun eerste opdrachten toen ze voor zichzelf begonnen waren. daarna hebben ze een jaar of 7 in den Haag veel gebouwd voor een kleine ontwikelaar. beroemd werd Duiker met Zonnestraal in Hilversum, Nirwana in Den Haag en de tweede Ambachtsschool daar. in 1925 ging Bijvoet naar Parijs en een paarmaanden later ging Duikers vrouw hem achterna. Duiker bleef alle tekeningen trouw sieren met de handtekening van beiden. Bijvoet kwam pas terug toen Duiker ernstig zioek was en hotel Gooiland afgemaakt moest worden. in de voorkamer werd de opdracht getekend door bijvoet en Duikers tweede vrouw; in de achterkamer lag Duiker in zijn kist maar dat werd nog even geheim gehouden (zie Vickery in Perspecta 72).
Maandag 27-2-2006 22:21:46R v.d.Aakster (alkmaar): Even over de latarenpaal:Alkmaar gokte dus op 2 paarden.
Het 4 kante model die vooral in het centrum was te vinden,en dus het 6 kantige model.
Later ook rond,maar dat is een ander verhaal.
Zie alkmaar verlicht,van jan kouwenberg 1982
Maandag 30-1-2006 04:52:14Theo van Gijlswijk (De Zilk): Mooie oplossing van dit zoekplaatje met het bijzondere gebouw.

Op de navolgende website's zijn meer gegevens en foto's te vinden:
http://agram.saariste.nl/ klikken op 'Johannes Duiker
1890-1935' dan op 'Karenhuizen Alkmaar'
en:
http://www.bonas.nl/ naar Archiwijzer, zoekwoord 'Duiker Karenhuizen' gebruiken, dan vindt je een zestal teksten over dit complex.
en tenslotte op de bijgevoegde link:
Website: http://www.d3a.nl/duiker/1917-karenhuizen.html
Maandag 30-1-2006 01:06:06Martin Snuverink (Voorburg): Ter aanvulling: de link (even scrollen) bevestigt dat dit complex van Bijvoet en Duiker is (1917-1919) en geeft, ten overvloede, een nog overtuigender beeld.
Website: http://www.erzed.demon.nl/nlkustlijn.html
Zondag 29-1-2006 23:58:03Martin Snuverink (Voorburg): R. van den Aakster, van harte proficiat met de oplossing!
Het gebouw is inderdaad het Ka(e)renhuis in Alkmaar. De afbeeldingen op het Regionaal Archief Alkmaar (http://www.archiefalkmaar.nl/, zoeken op Zocherstraat, 10e en 11e item, catalogusnummer FO 1006963 en FO 1006964) leveren het bewijs. De link geeft actuele extra informatie.
Bernard Bijvoet en Jan Duiker vormden tot 1925 inderdaad een beroemde tandem van architecten, onder meer bekend van bungalows in Kijkduin en Zonnestraal in Hilversum. Ik heb niet kunnen vinden dat dit gebouw van hen is. Het gebouw komt niet voor in de lijst van werken van beide heren in Giovanni Fanelli, Moderne architectuur in Nederland 1900-1940, Staatsuitgeverij, ’s-Gravenhage 1978.
Website: http://www.sheerenloo.nl/Images/Februari%202005_tcm52-14068.pdf
Zondag 29-1-2006 23:44:09R v.d.Aakster (alkmaar): Dit is zonder enige twijfel het KAERENHUIS in ALKMAAR.
Het is gebouwd in 1919 als en van de eerste huizen voor rentetrekkers en armen in deze vorm.
De ontwerpers waren...BIJVOET EN DUIKER..
Het gebouw is tot vorig jaar in gebruik geweest,en wordt na restauratie ingericht als appartementen en huisvesting voor gehandicapten.
Het gebouw staat op de Zocherstraat,Achter de voormalige ambachtschool nu het willem bleau college.
En de lantarenpaal is dus inderdaad een alkmaars model,gegoten door de Alkmaarse Ijzergieterij.
Zondag 29-1-2006 21:58:49Martin Snuverink (Voorburg): Dik, de knik had ik in mijn eerste reactie ook al opgemerkt. Dat het een later aangebouwd gebouw is lijkt me al te sterk. Architectonisch is het een volstrekte eenheid. Dat er andere pannen liggen zie ik niet.
Een zelfde lamparmatuur ben na nogal wat geblader alleen nog maar in Alkmaar tegengekomen. De paal komt men overal (nou ja, overal) tegen.
Dinsdag 10-1-2006 22:29:02d.kralt (Meppel): Door de takken van de kastanjeboom kun je zien dat het rechtergedeelte van het gebouw aan een bestaand gebouw is aangebouwd. Er zit een knik in het dak, er liggen andere pannen, op de scheiding zijn andere pannen vastgemetseld en op minimaal een van de schoorstenen zit een kap.
Dinsdag 10-1-2006 22:10:10Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Onderstaande detailscan werd ingezonden door Dennis de Waart.

Bert Scheijgrond,
Redacteur ZoekplaatjesMaandag 9-1-2006 12:10:13Martin Snuverink (Voorburg): Nu ik met Dudok en zijn navolgers en imitatoren voorlopig niet verder kom, richt ik me maar op de lantaarnpaal.
De lantaarnpaal is essentieel voor de bepaling van de stad. We moeten scherp onderscheid maken tussen de paal en de gaslamparmatuur. Het model paal is niet erg uniek en werd ook in Den Haag gebruikt. Dit is overigens niet de Haagse paal van 1867, die ook in Amsterdam gebruikt werd (zie http://www.kroonlantaarn.nl/akc/), maar lijkt er wel op. Zie link onderaan deze reactie. Ook de paal op het zoekplaatje heeft armpjes (of hoe die dingen heten), hoewel die moeilijk te zien zijn, omdat ze bijna in de richting van de camera staan.

De lamparmatuur is wel bijzonder: bij nader inzien inderdaad zeshoekig, smal aan de onderzijde, met uitsteeksels, een donkere kap en een ranke kroon. Inderdaad kwam deze lamp op de Alkmaarse Kaasmarkt voor, maar wel op een andere paal. Zie http://alkmaar.pictura-dp.nl/. Foto FO 1006367, ook FO 1006368 en FO 1006286.

Zoals ik eerder heb aangegeven, werden gaslampen door elektrische vervangen in de periode 1918 – 1922. De foto moet dus van voor 1922 dateren. De architectuur is op zijn vroegst van 1915. Het pand lijkt gloednieuw en staat aan de rand van een nieuwe wijk. Dit verklaart de afwezigheid van straatnaambordjes, de aanwezigheid van een werkman met kruiwagen en de afwezigheid van wijzers op de klok. De fotograaf stond op een (nog) ongeürbaniseerd terrein, vermoedelijk het erf van een boerderij met paardekastanje. Dit verklaart ook de scharrelkip. In een gebouwencomplex op eigen terrein geloof ik niet.
Het gebouw is een utiliteitsgebouw, maar de functie is me nog een raadsel. Je zou zeggen dat de zolder, zonder vensters aan de straatzijde, dient voor de opslag van goederen. Het schuine dak is steil. De achterzijde hoeft niet per se een schuin dak te hebben en kan van een constructie zijn zoals bij de linker huizenrij van opgelost zoekplaatje 194. Als het dak aan de achterzijde wel schuin is en even steil, kan het gebouw niet dieper dan 8 meter zijn en dat is vrij weinig.
Het grote aantal schoorstenen is opvallend: nog geen cv, maar veel stookplaatsen.
Website: http://www.gemeentearchief.denhaag.nl/hga/
Enkele links die de weergave van de pagina bemoeilijkten zijn door de redactie aangepast. -red.
Zondag 8-1-2006 21:05:57Dennis de Waart (Heemskerk): Op verzoek van Wim heb ik een detailscan van de ingang naar de redactie gezonden. De ingang is een uitbouwtje met twee openslaande deuren. Boven de ingang op het schuine dak een dakkapel waar op de plaats van het venster een wijzerplaat met Arabische cijfers van een klok blijkt te zitten zonder wijzers. ( Is het gebouw net af en moet men de wijzers nog plaatsen ? ).In het raam met stropdas of sjaaltje een tiener. ( Niet te zien of het een jongen of meisje is ). Het gekke is dat de dakkapellen hijsbalken hebben en ook de putdeksels in de stoep van het Amsterdamse type zijn net zoals de lantaarnpaal, maar dat de kap juist niet van het Amsterdamse type is. De lantaarnkap is overigens wel degelijk zeshoekig en niet vierkant.

Zondag 8-1-2006 16:32:59Wim de Koning Gans (Den Haag): Volgens mij is de lantaarn zeshoekig. Ander saillant detail: een niet opgehokte kip. Misschien is het nuttig een detailscan van de ingang te plaatsen, ik kan niet helemaal duiden wat daar te zien is.
Zondag 8-1-2006 13:09:50Gerard Nachbar (Almere): In de zijgevel zie je ter weerszijden van wat zeer waarschijnlijk de ingang is, zowel op de begane grond als op de verdieping een rij van 16 vensters. Het bovendeel bij #1 en #16 is "open-baar", dus dit suggereert een grote slaapzaal. De foto toont een T-kruising waarbij in een stad de aanwezigheid van straatnaambordjes heel plausibel is. Hier ontbreken ze echter. Misschien gaat het wel om een gebouwencomplex op een "eigen terrein". Kazerne? Psychiatrische inrichting? Tehuis voor daklozen? Pleeghuis? Badhuis?
Waar we in ieder geval zeker van zijn is dat de man in het venster een wit overhemd met stropdas draagt.
Zondag 8-1-2006 12:00:36Martin Snuverink (Voorburg): De lantaarnpaal en dus ook de opmerking van Dennis doen er wel degelijk toe. De lantaarnpalen op de Kaasmarkt in Alkmaar waren aan de onderzijde anders. De lampen waren daar zeskantig. De lamp van het zoekplaatje is vierkantig. Dus weinig kans in Alkmaar.
Zondag 8-1-2006 09:15:59Dennis de Waart (Heemskerk): Niet dat het er waarschijnlijk veel toe doet, maar vandaag kwam ik er achter dat op de kaasmarkt bij de waag in Alkmaar dezelfde soort lantaarnpalen met dezelfde soort kap stonden als op dit zoekplaatje.
Zaterdag 7-1-2006 23:08:40Jan Verboom (alteveer): Dit gebouw staat volgens mij niet in Hilversum
Het gem. slachthuis was niet zo hoog en had maar weinig ramen aan de achterkant (aan de Vinkenstraat)
Ook de gemeentewerf aan het Langgewenst is het niet (zie hiervoor zoekplaatje 324)
Vrijdag 6-1-2006 09:49:43Martin Snuverink (Voorburg): Bij deze foto heb ik nog steeds een Hilversum/Dudok-gevoel.
De lantaarnpaal, met de nadruk op paal, kwam in Hilversum voor. In Hilversum trof ik echter veel verschillende lantaarnpalen met verschillende lampen aan. Dezelfde paal met lamp als op het zoekplaatje heb ik ook gezien, namelijk op de voorplaat van Hilversum in Oude ansichten, Deel 2 (Stationsplein).
Vergelijk verder de vensters van de foto met die van de politiepost Kleine Drift 17. Zie de link.
Kan dit het Gemeentelijk Slachthuis in Hilversum zijn? Dit was ontworpen door W.M. Dudok in 1919, gebouwd 1923-1924 en afgebroken in 1997. Ik ben er rond 1988 binnen geweest bij een werkbezoek, maar herinner me er niet zo veel meer van dan dat de architectuur bijzonder was en dat het laagbouw in een woonwijk was met een poort en een min of meer carré-vormig binnenterrein, aan alle zijden bebouwd. Helaas heb ik er geen afbeeldingen van kunnen vinden.
Een andere mogelijkheid is de Hilversumse gemeentewerf aan het Langgewenst 1 (uit 1916), als die nog bestaat.
Welke Erfgooier helpt mij uit de droom?
Website: http://www.tgooi.info/dudok/politie1.html
Vrijdag 6-1-2006 00:58:04Martin Snuverink (Voorburg): Het gebouw vertoont trekken van de Amsterdamse School of de periode vlak erna. Het is gemetseld in Vlaams verband (afwisselend kop en strek). De gevel vertoont een knik rechts van het meest linkse venster.
Dit lijkt wat op een oudere creatie (ca 1920) van architect W.M. Dudok (als ik hem niet beledig). In ieder geval heeft Dudok zulke ramen vaak toegepast.
De lantaarnpaal heeft nog een gaslamp en de foto dateert dus van voor 1922.
Hilversum?

Woensdag 4-1-2006 00:44:01Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.