Inzender: Arnold Tak    

Gegevens: Op het openstaande venster staat U669, op dat ernaast: brood, koek en banket, op het uithangbord daarnaast: N.Amerika, New York en Boston, gelegenheid voor landverhuizers naar N.Amerika, Canada met de Cunard-Line, inlichtingen agent W. Renkema. Op het uithangbord rechts daarvan: café billard S. Nijdam vergunning bergplaats voor fietsen en op het meest rechtse uithangbord staat K. Bos in koloniale waren. Een stempel van fotograaf Eduard Sanders uit Groningen staat op de achterzijde van de kaart gedrukt.

Datering: 1910 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 november 2005


 Reacties op Zoekplaatje 518 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Groningen

Michael Hermse (Groningen): Ter plekke gekeken en het blijkt inderdaad Nieuwe Bleekerstraat 4-10 te zijn. Op het middelste bovenlicht van nummer 6 is nog altijd (opnieuw) te lezen 'Brood - Koek & Banket, Fijne Sucadekoek'. De zuidzijde van de straat ligt ruggelings met de Aweg; logementhouder Nijdam had dus 'achter' een café (op nummer 8).
Vrijdag 6-1-2006 11:58:27



Mirjam de Jonge (Groningen): U669 is in het begin van de vorige eeuw omgenummerd tot Nieuwe Bleekerstraat 6. Volgens het bevolkingsregister van 1907 woonde er een zaakwaarnemer W. Renkema op nummer 6a. Volgens het adresboek van 1911 woonde er een bakker J. v.d. Boogaard op nummer 6. Op nummer 10 was de kruidenierszaak van K. Bos. In hetzelfde adresboek staat een logementhouder S. Nijdam op het adres Aweg 15. De Nieuwe Bleekerstraat loopt parallel achter de Aweg. Beide straten liggen dus dicht bij elkaar, maar in het adresboek komt er aan de Nieuwe Bleekerstraat geen café S. Nijdam voor.

Donderdag 5-1-2006 13:22:35



Harry Perton (Groningen): In Groningen komen er maar een paar buurten in aanmerking. Huizen van deze stijl dateren uit de jaren 1895 - 1905 en zijn/waren te vinden in de Oosterpoort, de Badstratenbuurt en in de Hunzestraten (Kop Indische Buurt). Zelf dacht ik in eerste instantie aan de gesloopte Griffestraat, omdat in die omgeving ook Amerika-werving plaatsvond.
De adresaanduidingen met letters en nummers werden in Groningen in elk geval rond 1900 nog gebruikt, met dat U669 en de namen moeten de bevolkingsregisters (op microfiche in de Gr. Archieven) uitsluitsel kunnen bieden.
Zondag 11-12-2005 22:56:09



Jaap Boersema (Nieuwegein): Renkema, Nijdam en Sanders. Moet wel in Grönn'n zijn.
Mijn grootouders hadden in de bocht van de Ganzevoortsingel een paar huisjes. 't Lijkt er veel op. Naar rechts ga je naar het museum en de Westerhaven
Zondag 4-12-2005 00:02:45



Sicco Fockens (Groningen): Ik ben er ook van overtuigd dat het zp in de stad Groningen is gemaakt. Deze bouwstijl komt voor in een aantal buurten buiten de Diepenring, maar zo op het eerste gezicht zijn daar voornamelijk rechte straten.
Ook staan dit soort gebouwen aan de Ganzevoortsingel, en die straat maakt verder ook het soort van flauwe bocht die op het zp te zien is. Ik heb een paar stukken van de zuidkant gefotografeerd, om de overeenkomst in bouwstijl te laten zien, maar de zuidkant van de straat kan het niet zijn omdat de gevelwand licht hol is. De noordkant is dus licht bol, zoals op het zp, maar is voor een groot deel nieuwbouw.
En zoals ik wel vaker gezegd heb, ik heb geen verstand van oude foto's van Groningen.
Website: http://www.xs4all.nl/~sfockens/zoekplaatjes/
Zondag 20-11-2005 20:48:30



Norman Visser (Leeuwarden): Ik ga ook uit van Groningen. Een soort gelijk zoekplaatje is al eens opgelost door Michaël Hermse van het Groninger archief.
Website: http://www.zoekplaatjes.nl/150/153A.html
Vrijdag 11-11-2005 02:40:29



A.Roose (Zevenaar): Mijn gevoel zegt dat deze foto gemaakt is op of in de buurt van het Damsterdiep in Groningen vlakbij de brug.
Alard.

Zondag 6-11-2005 23:11:50



Martin Snuverink (Voorburg): In vervolg op de boodschap van Gerard Nachbar: de naam Nijdam komt behalve in Amsterdam het meest voor in Groningen-stad en Leeuwarden. Renkema komt het meest voor in Groningen-stad. Bos komt, behalve in de drie grote steden (waar het niet is) het meest voor in Groningen. Dus statistisch heeft Groningen-stad nog steeds de meeste kans.
S. Nijdam heet waarschijnlijk Sietze (of een spellingsvariant). Ene bierhandelaar Sieze Nijdam (30 jaar) trouwde in Groningen in 1916. K. Bos heet waarschijnlijk Klaas, Karel of Kaspar.
In 1904 trouwde de 41-jarige Wiebe Renkema, van beroep zaakwaarnemer.
De straat maakt een flauwe bocht en maakt de indruk van een “gewone” buurt.
Kom op, Harm Renkema en andere Groningers! Als we Groningen-stad kunnen uitsluiten zijn we ook een stuk verder.
Zondag 6-11-2005 00:48:38



Arnold Tak (Waddinxveen): ter voorkoming van allerlei dicussies: in het openstaande klapraam staat zonder twijfel U669. Ik hoop zo eventuele dwaalsporen tegen te gaan. Succes!
Woensdag 2-11-2005 20:37:59



Wim de Koning Gans (Den Haag): Van de Telefoongids 1915 heb ik gelukkig ook een papieren exemplaar. In Groningen lijken de huisnummers voorafgegaan door een wijkletter niet (meer) voor te komen. Maar rond 1910 mogelijk nog wel. Het allereerste zoekplaatje (http://www.zoekplaatjes.nl/1A.html) betrof nummer G 46 tot G 42 en dat bleek Leeuwarden te zijn, rond 1910. Het staat me bij dat iemand bij een zoekplaatje informatie heeft gegeven over de nummering in Groningen, maar ik kan het niet terugvinden. Harm Renkema? Die is waarschijnlijk in zijn stamboom aan het speuren naar 'agent W. Renkema' ;-)
Woensdag 2-11-2005 19:46:31



Gerard Nachbar (Almere):
We mogen niet uitsluitend dat de 'U' boven '669' op het klapraam een 'D' is. Als het om een wijkindeling-gerelateerde letter gaat ligt een 'dee' meer voor de hand dan een 'uuu'.
Woensdag 2-11-2005 19:29:33



Martin Snuverink (Voorburg): Gebeeldhouwde koppen komen ook in Den Haag en waarschijnlijk in vele andere plaatsen voor. Het is vrijwel zeker in een stad. Het lijkt me dat Groningen inderdaad verreweg de meeste kans maakt.
Is U669 het huisnummer? Dan moet het toch in een stad zijn. En dan kan in de naamlijst van de telefoondienst van 1915 gekeken worden of in Groningen-stad of elders zulke huisnummers voorkwamen. Helaas werkt deze naamlijst al enkele dagen niet.

Woensdag 2-11-2005 18:55:57



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ook in Breda zijn er van die koppen, maar dat is haast internationaal, denk ik. In Brugge heb ik er dit weekend ook veel gezien. Ze hielden, als ik het wel heb, de boze geesten buiten.
Woensdag 2-11-2005 15:27:57



dick zweers (bergeijk): Tsja, Gerard, die gebeeldhouwde (of in cement gegoten) koppen. In Meppel kwam dat voor, en waar nog meer? Ik heb er nooit bij stilgestaan. Hier in Brabant zou ik zo geen voorbeeld weten maar als ik er echt op ga letten? Wel een Gronings (Ommelands) gevoel bij dit plaatje. Op grond van gootdetails niet Amsterdams, meer durf ik niet te zeggen.
Woensdag 2-11-2005 13:20:08



Gerard Nachbar (Almere):
Nog een aanvulling. Zie bij het linkerhuis de drie gebeeldhouwde koppen op de hoogste punten van de gemetselde bogen boven de ramen. Dick en andere bouwstenologen: komt dat alleen in bepaalde streken voor? Zeldzaam (dus wellicht op de een of andere monumentenlijst) of dertien in een dozijn?
Dinsdag 1-11-2005 20:38:00



Gerard Nachbar (Almere):
Een beredeneerde gok. Landverhuizers werden dacht ik vooral in het Noorden geworven. De familienaamsbekendheid van Nijdam wijst op Groningen, Friesland en de kop van Drenthe. De familienaam Renkema is oververtegenwoordigd in de stad Groningen. De familienaam Bos komt zo'n beetje overal voor. Eduard Sanders reisde weliswaar als fotograaf door het hele land, maar in zijn Groningse tijd zal hij de meeste opdrachten dicht bij huis hebben uitgevoerd. De huizen hebben twee bouwlagen, dus Groningen, maar dan eerder 'ommelands' dan 'stads'. Winschoten? Delfzijl (de Cunard-link)? Hoogezand, Stadskanaal?
Dinsdag 1-11-2005 20:33:10



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.