Inzender: Rink Oosting    

Gegevens: Een ongelopen kaart. Het gebouw links zou een kerk kunnen zijn. Het bouwjaar wordt op de gevel vermeld als 1887

Datering: ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 oktober 2005


 Reacties op Zoekplaatje 513 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Epe

Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Wat Martin stelt over de overweg te Epe klopt niet. Weliswaar werd het reizigersvervoer kort na de oorlog gestaakt maar de lijn is in gedeelten tot rond 1970 gebruikt voor goederenvervoer. De overweg en de bijbehorende wachterswoning zullen op de foto eenvoudig niet zichtbaar zijn. Het spoor werd in de jaren 80 in gedeelten opgebroken.
Woensdag 15-3-2006 08:17:32



Martin Snuverink (Voorburg): Gaaf gevonden, Bé Kooiman en voortreffelijk bewezen, Theo! Dus toch in het land “Waar der beuken brede kronen ….”
De foto waarnaar Theo verwijst geeft inderdaad voortreffelijk de locatie weer.
In feite kijken we dus van de Hoofdstraat van Epe, die verderop Heerderweg heet, naar het kruispunt met de Preekberg en de Spoorlaan. Daar moet destijds de overweg over de spoorlijn Apeldoorn Zwolle geweest zijn. Deze spoorlijn werd in 1950 opgeheven. Dus het klopt dat de overweg er niet meer is, want de foto moet, aan de lantaarnpalen en de moderne verbouwingen aan de huizen te oordelen, van na ca 1955 dateren. Het is jammer dat er geen beeld van het gebouw links op het zoekplaatje is te vinden.
Dit brengt me overigens op het idee dat ZP 553 ook wel eens in Epe zou kunnen zijn. Zie daar.
Woensdag 15-3-2006 00:35:58



Theo van Gijlswijk (De Zilk): Bé Kooiman heeft het goed gezien.

Zoeken in http://www.gelderlandinbeeld.nl/ op Epe, dan op Hoofdstraat, vervolgens naar resultaatpagina 9, daarop staat rechtsonder een foto met de naam Epe-Hoofdstraat-Noordzijde.
Hierop is het huis wat staat in het midden van het zoekplaatje te zien, met schoorsteen op de hoek vooraan en de witte strepen op de zijkant.
Website: http://www.gelderlandinbeeld.nl/
Dinsdag 14-3-2006 14:27:17



Bé Kooiman (Epe): Naar mijn idee gaat het hier om de Hoofdstraat in Epe (Gld)in noordelijke richting (ri.Heerde). Het grote pand links op de voorgrond is geen kerk maar stond in Epe bekend onder de naam pand "Ooster". Onder meer is daarin een kleuterschool gevestigd geweest. De panden verderop aan de linkerkant staan er nog, behalve het laatste goed zichtbare. Daarin is ooit een bakkerswinkel gevestigd geweest en later een cafe (cafe "Noorman"). Het pand heeft plaats gemaakt voor nieuw gebouwde villa-achtige geschakelde woningen op de hoek van de Hoofdstraat en de Officiersweg. In de verte en niet goed zichtbaar staan villa's die nog in tact zijn.
Dinsdag 14-3-2006 08:14:05



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Een kerk zie ik er niet direct in; evengoed is het een herenhuis. Kerken hebben ook wel eens een speklaag of wat andere natuursteenornamentiek. Dit is enkel baksteen met pleisterwerk op de hoekliseen, en bovenop een pannendak.
Ik doe nog een gokje op de omgeving van Zutphen en Deventer. Door de zonnestand is Gorssel (noord-zuid) niet erg waarschijnlijk, maar we hebben daar ook Eefde en Laren met mounumentaal geboomte. Anderzijds kent Gorssel van oudsher een bijna chaotische rooilijn, zoals ook het ZP.
Maandag 28-11-2005 20:45:42



Martin Snuverink (Voorburg): Het gebouw links op het zoekplaatje vertoont te veel verschillen met de NH kerk in Markelo om deze kerk te kunnen zijn, helaas.
Zondag 27-11-2005 22:13:41



Robert Kemper (Haarle): Als eerst schoot mij Markelo te binnen, met links de achterkant van de Herv. Kerk. De blik zou dan noord-oostelijk zijn, maar 'k twijfel of er in die periode nog 'braakliggende' grond midden in 't centrum zou kunnen zijn.
Zondag 27-11-2005 14:57:56



Wim de Koning Gans (Den Haag): Zou Rink Oosting misschien mijn vraag van 1 oktober willen beantwoorden?
Maandag 14-11-2005 23:56:47



dick zweers (bergeijk): Martin,
Dom van mij om niet op de zonnestand te letten. Bathmen valt af. Ik moet eerlijk zeggen, Linnie, dat ik eerst ook aan Drenthe dacht. Het voorname huis op de achtergrond (5 assen, 2 bouwlagen) bracht me daar toe. Maar..... 'Der beuken breede kronen' spreekt me toch meer aan. Eventueel ook Salland. Vele dorpen ken ik daar zo'n beetje, maar herkenning is er niet. Of toch.... een gok; Heino, weg naar Wijhe, daar klopt de zonnestand wel, als je uitgaat van een blikrichting naar het centrum (en dat doe ik).
Zaterdag 5-11-2005 09:57:26



Martin Snuverink (Voorburg): Dick, we kijken niet naar het westen, maar min of meer naar het oosten. De zon staat immers rechts van de weg. Bathmen sluit ik uit. Linnie, Drenthe sluit ik niet uit, maar is minder waarschijnlijk dan het gewest:
"Waar der beuken breede kronen ons heur koelen schaduw bie'n,
Waar we groene dennenbossen, paarse heidevelden zien.
Waar de blonde roggeakker en het beekj' ons oog bekoort,
Daar is onze "Vale Ouwe", kostlijk deel van Gelre's oord."
Vrijdag 4-11-2005 23:52:15



linnie (gieten): ik wil even zeggen dat mij dit toch drents voor doet, al weet ik niet waar. het ziet er uit als een modern brinkdorp. en de sugestie dat in drenthe veel eiken zouden staan op brinken kan kloppen. ik woon zelf iin gieten en daar staan ook beuken, dus t hoeft niet altijd zo te zijn. ik zou zeggen schijf drenthe nog niet af!
maar t is in ieder geval niet gieten!
Donderdag 3-11-2005 23:55:46



dick zweers (bergeijk): Zonder aan Bathmen te willen vasthouden zie ik de tegenstrijdigheid niet, Martin. Links is toch zuid als je naar het westen kijkt? Intussen ben ik zelf een halve Sallander (en een halve Geldersman), m'n moeder is in Bathmen opgegroeid. Ik ben er al 32 jaar weg. Of het de volksaard is? Je hoort niet veel uit die streken en dat is geen toeval m.i.
Dinsdag 1-11-2005 17:54:26



Martin Snuverink (Voorburg): Dick, een goed idee. Helaas kan dit niet het voormalige raadhuis van Bathmen zijn, hoewel de bouwstijl opvallende overeenkomsten heeft. Het raadhuis staat namelijk aan de zuidzijde van de as Deventerweg – Dorpsstraat – Looweg. Wat niet wegneemt dat Bathmen nog niet kansloos is: Dorpsstraat overgaand in Looweg. Helaas plaatsen Sallanders en Tukkers maar weinig beelden op het web.
Maandag 31-10-2005 20:39:25



dick zweers (bergeijk): Van Bathmen in Overijssel heb ik geen foto's. Aldaar staat ten noorden van de hervormde kerk het vm. raadhuis, met de voorgevel schuin op de richting van de straat. Dat is in elk geval een laat 19e eeuws gebouw van twee verdiepingen. Stel dat dit raadhuis hier uiterst links zichtbaar is, zou het dan kloppen? De blikrichting is dan ongeveer westelijk.
Maandag 31-10-2005 18:16:47



dick zweers (bergeijk): Ik kan geheel meegaan in de opmerkingen van Martin. Kwam intuïtief bij een kerk uit vanwege het ruime terrein dat niet van de straat is afgescheiden. School en particulier woning vallen dan af. Een gebouw van 2 bouwlagen kan ik me goed voorstellen. Een gemeentehuis o.i.d. Er lijkt ook nog een garage/ koetshuis op het terrein te staan. Als het een kerk zou zijn dan kan zo'n gebouwtje dienen als lijkenhuis of berging voor gereedschappen t.b.v. een kerkhof.
Vrijdag 7-10-2005 17:41:03



Martin Snuverink (Voorburg): Na de discussie over berbers nu even weer serieus.
Ik dateer deze foto op 1950-1960, gelet op de stijl van de huizen. Het huis dat dwars op de straatweg staat is m.i. naoorlogs. Ook de lantaarnpaal oogt vrij modern. De straatweg, waarschijnlijk een hoofdstraat, is gekromd en loopt weg in min of meer oostelijke richting.
Dat het gebouw links een kerk kan zijn, is inderdaad speculatief. Ik vind de vorm wat vreemd voor een kerk. Het kan ook heel goed een notabelenhuis zijn, waartegen weer pleit dat het direct in de openbare ruimte staat. Dan eerder een openbaar gebouw (school?). De zichtbare stijlelementen doen eerder denken aan de tijd van de waterstaatsstijl, zo rond 1830, dan aan de neostijlen van ca 1890. Maar het jaartal 1887 is hard. Aan het eerst huis met mansardedak is nogal wat geknutseld. Het rechtse deel aan de straatweg met de werkwaardige schoorsteen lijkt er later aangebouwd.
De meeste grote bomen zijn waarschijnlijk beuken, terwijl de scheve boom uiterst rechts waarschijnlijk een eik is. In Drenthe zijn de brinken en hoofdstraten veelal met eiken beplant. Beuken treft men vooral aan op de Veluwe.
Een Drents gevoel heb ik er nog niet bij; eerder Veluws, Achterhoeks, of zelfs Goois/ Stichts. Ook daar zijn esdorpen.
Ik heb helaas nog geen kansrijke suggestie.

Vrijdag 7-10-2005 10:35:00



Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Norman bedankt voor de oplettendheid en Gerard voor de (zeer fantasierijke en geestige)verklaring. Ik heb oktoberber weer gewijzigd in oktober.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Donderdag 6-10-2005 00:45:50



Norman Visser (Leeuwarden): Ja bedankt voor de uitleg Gerard, het is mij geheel duidelijk.
Woensdag 5-10-2005 13:30:29



Gerard Nachbar (Almere): [begin :-)]
Nou Norman, dat zit zo: oktober is de achtste maand na de naar de oorlogsgod Mars genoemde maand maart. Dus octo/okto = acht. De rest is duidelijk: het gaat om acht berbers (in de nieuwe spelling vanaf 15 oktober: Berbers!) die nu de Ramadan vieren, en dus deze site pas na zonsondergang mogen bezoeken.
[einde :-)]
Woensdag 5-10-2005 11:57:10



Norman Visser (Leeuwarden): Het heeft weinig met het zoekplaatje te maken maar ik stelde me even zo voor wat een oktoberber nu weer is :-)
Dinsdag 4-10-2005 13:23:50



Wim de Koning Gans (Den Haag): Wordt het bouwjaar 1887 op de zijgevel vermeld? Of is er nog een pendantafbeelding die wij hier niet te zien krijgen?
Zaterdag 1-10-2005 14:37:41



dick zweers (bergeijk): Een kerkgebouw uit 1887 lijkt me heel plausibel. Het moet een vrij fors gebouw zijn, vermoedelijk in een stijl met neorenaissance-trekken. Gezien de rijke boombeplanting zou het noorden van Drenthe een optie kunnen zijn. Het gebouw op de achtergrond doet wat aan die regio denken. Maar ja, wat staat daar aan kerken uit die periode.

Het gebouw staat schuin op de as van de weg, een situatie die je ook hebt bij de Grote Kerk in Apeldoorn, maar die is uit 1891-'92. Min of meer in dezelfde stijl.
Zaterdag 1-10-2005 08:38:38



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.