Zoekplaatje 4 

Inzender: Berry Meester    

Gegevens: Villa Clementine, huisnummer 1. Achterzijde met adreslijntjes, verder geheel blanco.

Datering: ± 1930

Formaat: 9 x 14 cm

Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 18 juli 2000 (nieuwe eigenaar per 28-3-2009)


 Reacties op Zoekplaatje 4 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Prins Alexanderlaan 1 in Wassenaar

Leo R. (Utrecht): Dank je H.W. Mol, ik kan weer rustig slapen...
Vrijdag 12-10-2012 19:59:08Martin Snuverink (Voorburg): Wonderbaarlijk opgelost door H.W.Mol. Een feestje waard voor dit nu oudste zoekplaatje!
Dus toch in Park de Kieviet! Aan de nogal verstopte zeer korte laan. Goed doorgezet en gezien en zeer goed voorzien van randinformatie.
Uit de telefoongids van 1927 en 1950 blijkt dat er op de Prinsegracht 5 gevestigd was N.V. Handelsvennootschap v/h G. Stamm & Co in optische instrumenten. Maarten Stamm was directeur en is zijn vader George opgevolgd. Prinsegracht 5 is het bekende rijksmonument huis Luchtenburch, naast de Boterwaag.

In 1907 verhuisde Maarten na een verblijf van 3 jaar in Morez in de Franse Jura (opleiding, stage, Wanderschaft?) naar Den Haag en in 1931 naar de Prins Hendriklaan 15 in Wassenaar, ook in Park de Kieviet. Merkwaardigerwijze bestaat dit adres niet (meer?). Morez was het centrum van de brillenindustrie. Er is een brillenmuseum.
Jeanne Clémentine Bernardine van de Velde was een Brusselse.
Maarten Stamm was een zoon van George Stamm, een uit Brielle afkomstige koopman in Den Haag, en Maartje Kruijne uit Oud Beijerland. Ook een 2 jaar oudere broer van Maarten heette George.
In 1950 woonde Maarten Stamm op Konninginneweg 2 in Wassenaar, in een veel grotere villa dan Prins Alexanderlaan 1, wederom in Park de Kieviet.
Vrijdag 12-10-2012 11:19:09Redactie (): Wow, eindelijk gevonden! Dit zoekplaatje van het eerste uur bleek zeer weerbarstig maar is na twaalf jaar overtuigend opgelost door H.W. Mol. En het staat nog gewoon aan de Prins Alexanderlaan 1 in Wassenaar, maar natuurlijk niet met de naam Clementine erop. Proficiat en bedankt H.W. Mol! Overigens opmerkelijk dat de eerste reactie (uit 2002!) al Wassenaar noemde.
Vrijdag 12-10-2012 01:32:42H.W. Mol (): Ik had al tijdens een eerdere zoektocht gezien dat er in Wassenaar sterk gelijkende panden waren en was het volledig eens met Martin's verhaal. Wellicht wat overmoedig, maar ik dacht dat ook hier (na ZP 734) wellicht een oude luchtfoto uitkomst kon bieden. Helaas had de beeldbank van Wassenaar niet vrij beschikbare luchtfoto's van de locaties die kansrijk leken. Dus probeerde ik het maar met recente luchtfoto's in combinatie met Streetview, eigenlijk tegen beter weten in.

Plots kwam ik een pand tegen dat wel erg veel van het ZP weg had. Het kon het niet zijn, maar het moest haast wel dezelfde architect hebben. Direct daarnaast kwam, tot mijn verbazing, een pand in beeld dat angstvallig begon te lijken, en ook nog eens op nummer 1. Het moet op z'n minst een nieuwe gevel hebben gekregen, maar de gelijkenissen zijn treffend:

http://goo.gl/maps/NEivM
http://binged.it/TD1Up5

Wederom een poging gedaan voor een oude luchtfoto, ditmaal met een klein succesje. Het pand heeft ook de grote soort schoorsteen gehad die op het ZP is te zien, en een garage met een bouwwerk er direct achter (huis tegenover de Kievietkerk):

http://gemeentearchief.wassenaar.nl/atlantispubliek/Default.aspx#media/6760/1

Omdat het gemeentearchief van Wassenaar nog veel meer bronnen heeft, bleef ik zoeken. Het betreffende adres, Prins Alexanderlaan 1, komt sinds 1932 voor in de adresboeken van Wassenaar. Bewoner is een zekere M. Stamm:

http://gemeentearchief.wassenaar.nl/atlantispubliek/Default.aspx#media/60599461/1

Over M. Stamm bleek ook weinig te vinden, maar wel een berichtje onder de rubriek "Alhier gevestigd", waaruit blijkt dat hij uit Den Haag afkomstig is:

http://gemeentearchief.wassenaar.nl/atlantispubliek/Default.aspx#media/162467/1

Dus nog even het bevolkingsregister van Den Haag doorzocht, M. Stamm blijkt Maarten Stamm (1889) en hij was getrouwd met... Jeanne Clementine Bernadine Vandevelde.

http://digitalestamboom.nl/detail.aspx?ID=471841&book=R§ion=10&pk=55032071&lang=

Vrijdag 12-10-2012 00:16:30Martin Snuverink (Voorburg): Ik val sterk in herhalingen als ik beweer dat dit huis niet “overal” kan voorkomen. De basisvorm wel, maar de detaillering niet. Ik zal nog wat karakteristieken van het huis opsommen.
• Het metselverband is Vlaams verband: strek-kop –strek-kop enz. Op zich niet bijzonder, maar dit werd pas na 1920 toegepast.
• De plaatsing van de schoorsteen.
• Bovenlichten worden niet meer toegepast.
• De verdeling van de ramen in ruitjes.
• De vorm van de erker met twee opengeslagen ramen.
• Het hek van de oprit is van een niet alledaags ontwerp.
• De (plaatsing van de) schoorsteen.
• De fraaie wijze waarop de gevelpannen aansluiten op de voorgevel.
• De constructie van dakgoten en regenpijpen.
• Het feit dat de basis van de kap breder is dan de parterre van het huis, waardoor de kap-etage beduidend ruimer is geworden; de ramen van de dakkapelle staan daardoor in het zelfde vlak als de zijmuren. Dit is zeldzaam.
Dit huis is geen 13 in 1 dozijn-huis of standaard-huis, maar een huis met zorgvuldige aandacht en detaillering, onder architectuur gebouwd.
Een enigszins vergelijkbaar maar veel groter huis staat aan de Emmalaan 1, Wassenaar (De Kieviet).
Vergelijkbare trottoirsystemen vindt men ook in De Kieviet.
Zijdeweg 30, Wassenaar heeft dezelfde stijl inclusief steensverband.
Het huis past dus in de in de jaren 1920 reeds gewilde forensengemeenten als Wassenaar (waar het niet is), Bloemendaal, Bergen, De Bilt en verder in het Gooi en langs de Utrechtse heuvelrug. Het huis zal in de jaren 1920 zijn gebouwd. Nu is het bepaald niet uitzonderlijk dat zulke huizen inmiddels zijn gesloopt en vervangen door een nieuw huis of dusdanig zijn verbouwd dat onmiddellijke herkenning zeer moeilijk is.
Maandag 3-9-2012 22:24:22Peter Heuseveldt (Helmond): Zoals ik eerder in dit draadje opmerkte, is het inderdaad heel algemene architectuur. Ik denk dat er in heel Nederland voorbeelden van deze architectuur te vinden zijn. Zelf ken ik in elk geval voorbeelden in Brabant, Zuid- en Noord-Holland, Utrecht en Gelderland. Hier, tegen de grans van Limburg aan, ken ik minstens drie huizen van deze architectuur. Verder is het een vrij bescheiden woning, weliswaar vrijstaand, maar niet zeer groot. Kamer en suite, keuken en een redelijke toegangshal op de begane grond, de slaapkamers (al onder de schuine kap) vrij bescheiden van afmeting en waarschijnlijk niet meer dan 3, hooguit 4, met daarbij een badkamer. Daarboven een vrij kleine zolder in de steile punt. Al met al niet meer inhoud dan een redelijk riant rijtjeshuis. Ik zou dit huis dan ook zeker niet zoeken in zeer luxe villawijken, daar is het te klein voor. Eerder in bijv. een "upper middle class" dertiger-jaren-wijk, met gemengde vrijstaande huizen en rijtjeshuizen in jaren '30 stijl. En of het huis dan nog steeds Clementine heet, is natuurlijk maar de vraag...
Maandag 3-9-2012 21:05:28nicole (haarlem): Overal waar ik kom kijk ik ook of ik dit zoekplaatje tegenkom. Zelf denk ik dat in mijn omgeving Driehuis, Velsen, Heemstede kans maken. Maar het is denk ik heel algemene architectuur. Het kan overal zijn.
Maandag 3-9-2012 18:40:40Berry Meester (Apeldoorn): GEEN BERG EN BOS EN OOK GEEN APELDOORN !!
Maandag 3-9-2012 18:34:14Leo R. (De Bilt): Goed dat Ingrid dit plaatje weer es oppakt. Ikzelf kan geen villawijk inrijden zonder even naar Clementine te speuren. Maar wat de suggestie in Hilversum betreft, ik vind een hoofdpremie van 150.000 gulden voor een bescheiden bouwsel als dat op het zp wel wat... hoog. Temeer in vergelijking met de 'landhuizen' in Hillegersberg die maar 60.000 per stuk doen.
Maandag 3-9-2012 15:52:37G.H. Woortman (OOSTERHOUT NB): Toevoeging. Zou het in Berg en Bosch (Apeldoorn) kunnen staan?
Maandag 3-9-2012 15:43:27G.H. Woortman (OOSTERHOUT NB): Ik vind dit een typische woning voor Apeldoorn e.o.Vooral het dak komt daar vaak voor.
Maandag 3-9-2012 15:41:42Ingrid Evers (Maastricht): Weggezakt maar niet vergeten: Clementine. ALLE reacties weer doorgelezen en getoetst aan de sindsdien verschillende malen uitgebreide KB-krantenbank. Conclusie: er zijn geen nieuwe KB-suggesties en van de KB-mogelijkheden zijn op deze ZP-site inmiddels definitief afgevallen: Den Haag, Van der Stolkweg 3; Domburg, Dam G 54 zuidzijde; Purmerend (geen nader adres); Terborch gem. Wisch, Stationsweg/hoek Doetinchemseweg oost.

Het enige huis Clementine dat uit de krantendocumentatie naar voren komt en hier nog niet echt bekeken is, is het pand in Hilversum, dat hieronder wel al eens is genoemd. Abusievelijk werd verondersteld dat het zich in Rotterdam moest bevinden. Dit pand is in 1922 in aanbouw in Hilversum. Ik vraag mij wel af of de prijs (150.000 gulden) kan slaan op dit pand.
Website: http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A0105305 [...]
Maandag 3-9-2012 15:12:29Martin Snuverink (Voorburg): Nee Gerard, helaas. Huizen van het concept als dat in Hattem zijn er veel. Het bijzondere van Clementine is dat de schoorsteen niet op de nok staat, maar bij een hoek van het huis en volgens de regels of richtlijnen zo hoog is opgemetseld dat deze boven het niveau van de nok uitkomt. Verder is de erker met het balkonnetje opvallend. Dit huis staat volgens mij in een notoire villawijk, al is het huis niet zo groot. Dit kan even goed Bergen, Bloemendaal, Wassenaar als de Utrechtse Heuvelrug e.v.a. zijn.
Zondag 28-9-2008 14:46:40Gerard Nachbar (Almere): Ik zie een paginagrote advertentie van Qualis Makelaars (niets < 500 euroduizend) in NRC Handelsblad van 27/28 september 2008, met onder meer een jarendertigvilla (1936) in Hattem. Hezenbergerweg 50. Het zou toch niet.....
Website: http://www.qualis.nl/Default.aspx?Object=Q-01740#
Zondag 28-9-2008 10:59:23Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Je hebt gelijk, Theo, er is zeker gelijkenis. Ik vond in Gen Lias de naam Groesbeek (zonder van) voornamelijk rond Spijkenisse, Hellevoetsluis (Nieuwenhoorn), Rockanje en Brielle (36 maal) en omgeving Nijmegen/Heumen (23 maal). Ook kwam de naam een enkele maal voor te Apeldoorn, Arnhem, Oldebroek, Rheden, Vreeland, Zeist.
Het blijft een speld maar wie weet! Mind you: deze locaties zijn inzake een op het ZP gelijkend huis op de site van Arnold!
Maandag 5-5-2008 17:42:36Theo.B. (Prinsenbeek): Sjoerd, ik bedoel niet alleen het huis op zich.
Beide panden staan in een boomrijke omgeving. Beide panden hebben een garage met een kapverdieping ( mogelijk op elkaar afgestemd bij de aanleg van een villaparkje). De plaats en manier van naamgeving komt aardig overeen. Het hekwerk; op beide foto's meen ik een eigen toegangspoort te zien (voorzien van huisnummer) geflankeerd door een afwijkend bijna het zelfde gaashekwerk.
Maandag 5-5-2008 11:35:03Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Al eerder bleek dat deze architectuur niet streekgebonden is. Gisteren fotografeerde ik een stel verwante woningen in Lochem. Maar ook in Ruurlo en Barchem staat dit type. In mijn dorp worden er thans nog drie gebouwd!
Het type met erker komt echter relatief niet vaak voor. In Lochem zag ik ze wel, maar dan zit de erker links of rechts en niet middenvoor zoals op het ZP. De voordeur zit meestal in de voorgevel, hier niet. Speld in een hooiberg!
Maandag 5-5-2008 08:00:58Theo.B. (Den Haag): Vraagje aan de meer ervaren zoekplaatspeurders. Zou "Clementine" een buurtgenoot kunnen zijn van "De twee berken" van de site van Arnold Tak? Ik meen een aantal treffende overeenkomsten te zien. Schiet maar!
Website: http://www.inoudeansichten.nl/zoekplaatjes/showthread.php?t=278&goto=nextoldest
Zondag 4-5-2008 23:01:33Ingrid Evers (Maastricht): Sorry, niet dank aan mijnheer Naber, maar aan Huber!
Zondag 10-6-2007 16:16:16Ingrid Evers (Maastricht): Toch dank voor uw moeite, mijnheer Naber.
Maandag 4-6-2007 19:34:37Gert Huber (Zeist): Nav de suggestie van Ingrid zo'n veertig km gefietst door Bilthoven, De Bilt, Den Dolder en Bosch en Duin. Diverse lookalikes gezien, zonder een huis te zien wat een meer dan vluchtige blik waard leek.
Maandag 28-5-2007 21:51:52Ingrid Evers (Maastricht): Ik ben het met Peter eens dat deze bouwstijl niet streekgebonden kan zijn. Ik meen mij uit mijn jeugd in Roosendaal ook dergelijke huizen te herinneren. Recent zag ik soortgelijke panden langs de Julianalaan in Bilthoven, bv. nr. 181. Dit pand heeft wel wat van ons ZP weg, al maken de omringende bomen momenteel de situering van een grote markies (bij dit huis zou die dan op het westen liggen) in de huidige tijd overbodig. Ik heb geen fotografisch geheugen en ik had evenmin een afbeelding van dit ZP bij de hand (en er wordt daar momenteel ongelooflijk veel vertimmerd en uitgebreid). Maar misschien kan iemand die lange laan en directe omgeving nog eens nader bekijken?
Zaterdag 21-4-2007 19:22:26Peter Heuseveldt (Helmond): Beste Martin, ik besef dat ik maar een groentje ben hier. Maar echt, dit type huis, met of zonder erkers, komt door heel Nederland voor, en niet alleen in de door jou genoemd just- en Gooistreek. Hier in het diepe Zuidoosten weet ik zo al minstens 3 huizen van dit type te vinden in Helmond, alle uit dezelfde bouwperiode. Het is gewoon een zeer universeel toegepast type, eigenlijk door heel Nederland, inderdaad met variaties, zoals erkers e.d. Overigens zou ik het niet in de echte dure villawijken zoeken, daar is dit type huis net iets te bescheiden voor. Upper-middle class, zoals de Engelsen zo mooi zeggen.
Donderdag 22-3-2007 19:58:10Martin Snuverink (Voorburg): Nog even enkele dingen op een rijtje; dat ik af en toe in herhalingen val zij dan zo. Weliswaar is heeft dit huis een veel toegepaste vorm, maar de details spreken van een bijzondere, niet alledaagse landhuisarchitectuur: de veelhoekige erker, de geïntegreerde balkonbalustrade, het tuinhek. Eigenlijk vind je dit niet overal, maar (goed gezien van dat trottoir, Leo R, maar dit komt ook voor in de hierna genoemde gebieden) hoofdzakelijk in de toen prestigieuze en trendy villawijken voor mensen met smaak zonder protserig te zijn. Zulke buurten vind je veel op zandgrond in het binnenduingebied: Wassenaar, Kennemerland en vooral Bergen. Dergelijke huizen passen goed in Park Meerwijk aldaar. Maar het Gooi en de Utrechtse villadorpen kunnen we natuurlijk ook niet uitschakelen.
Eigenlijk verwacht ik dat dit huis nog bestaat. Huisnummer 1 is een veelzeggend en behulpzaam nummer. En ik zoek naar een NZ-lopende straat of laan, waarbij het huis gezien de markies aan de westzijde staat. Of het begin van de straat links of rechts is, is nog steeds onduidelijk.
Dinsdag 20-3-2007 23:19:24Leo R (Utrecht): Het opvallende aan dit zoekplaatje vind ik die stoep op de voorgrond, zo tussen het gras. Dit wijst er m.i. op dat we het in een speciaal aangelegde (villa)wijk moeten zoeken. Bijvoorbeeld aan de Soestdijkseweg in Bilthoven is het trottoir ook zo aangelegd.
Donderdag 1-2-2007 09:07:03Peter Heuseveldt (Helmond): Veel huizen met deze architectuur hebben een lange schoorsteen, veroorzaakt door op de 1e verdieping beginnende steil oplopende dak, dat meestal 2, soms zelfs drie verdiepingen herbergt. De schoorsteen moet dan wel lang zijn om boven het spitse dak uit te kunnen komen. Het is naar mijn mening dus zeker geen streekkenmerk, net zo min als dat de architectuur streekgebonden is.
Woensdag 17-1-2007 00:49:55Peter M. (A'veen): Nu was ik onlangs in Woerden en in de Van Der Valk Boumanlaan staan vergelijkbare pandjes.
Maar het meest opvallende was dat één van die pandjes ook een lange schoorsteen had, zoals op het ZP.
Wel zat deze aan de rechter kant maar misschien kan het toch een aanwijzing zijn.
Tnt zag ik wel vergelijkbare panden maar dan niet met een dergelijke schoorsteen.

Peter.

Dinsdag 16-1-2007 10:09:31Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Vandaag en gisteren tijdens vakantie vele woningen van dit type, met en zonder erker, maar niet met gemetseld balkon, aangetroffen in de streek rond Klazienaveen en de streek rond Emmen, Drente.
Maandag 5-6-2006 22:16:48Theo van Gijlswijk (De Zilk): In vervolg op de uitstekende beschrijving van Wim de Koning Gans van vrijdag 12-5-2006. Het metselwerk van de 5-zijdige erker is opgetrokken tot op de de verdieping, waardoor de erkermuren ook dienst doen als balustrade van het balkon. Op de verdieping in de voorgevel moeten dus twee openslaande deuren aanwezig zijn. De raampartij van de erker bestaat uit vijf delen, waarvan de twee buitenste en het middelste deel evenwijdig aan de voorgevel zijn geplaatst. De twee linkse en de twee rechtse delen maken een knik naar binnen, daardoor zal er een kolom zijn (van hout of gemetseld) op het voorste knikpunt van de gemetselde erkermuur. Langs deze kolom groeit de klimop naar boven.
Toch nog bijzonderheden genoeg aan dit vrij algemeen toegepaste woningtype, samen met het toegangshek (zie opmerking Martin Snuverink Dinsdag 23-5-2006 ) om het te kunnen herkennen.


Vrijdag 2-6-2006 00:24:14Peter Heuseveldt (Helmond): Ik wil niemands verwachtingen doorkruisen... Maar een villaatje met exact hetzelfde uiterlijk (ook exclusief de erker weliswaar) staat hier aan de Houtse Parallelweg in Helmond. Een ander exemplaar (en ik weet niet of die wel een erker heeft, maar het is in geen geval de villa van het ZP) staat aan de Achterweg in Dordrecht.

Zoals al eerder opgemerkt, de architectuur met het zeer spitse dak, oplopend vanaf de 1e etage, is zeer algemeen toegepast in de jaren 1920-1940. En wellicht nog iets langer. Het huis van het ZP kan in theorie dan ook in elke plaats in Nederland staan.
Zaterdag 27-5-2006 21:27:12Martin Snuverink (Voorburg): Nu Terborg is opgegeven, moeten we het over een andere boeg gooien. Meijendelseweg Wassenaar is in de duinen en het ZP is beslist op vlakke grond. Het kan Wassenaar zijn.
Veelzeggend is huisnummer 1. Daar moet meer mee mogelijk zijn: begin van straat, pardon, laan of weg.
Voorts wil ik er nogmaals de aandacht op vestigen dat de foto volgens mij van na WO II is. Dit is te zien aan het tuinmeubilair en aan de bestrating.
Het draaibare tuinhek is beslist artistiek en een eigenaar met enig respect en gevoel voor vormgeving zal dit niet gauw hebben vervangen. Er is dus alle kans dat dit hekje nog bestaat, als het huis nog bestaat. En ik zie geen reden waarom dit huis zou zijn afgebroken.
Het huis past m.i. heel goed in Bergen (NH).
Dinsdag 23-5-2006 18:49:41Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Vandaag aan de Meijendelseweg in Wassenaar ook zo´n pandje gezien. Alleen had dit pand geen erker. En ook hier in mijn dorp komt het type voor. Algemeen dus, zoals Wim al zei.
Dinsdag 23-5-2006 18:07:21Wim de Koning Gans (Den Haag): Dit type huis lijkt in het interbellum vrij algemeen toegepast. De door Peter M. op 28-11-2005 ingezonden foto laat een dergelijk pand zien, met twee stukjes daklijst aan weerszijden van de voorgevel. Bij het huis van het zoekplaatje zijn deze twee stukjes erg plat. Langs de puntgevel zit geen daklijst maar een rij een beetje overhangende dakpannen. Verder valt mij op dat de erker niet drie- maar vijfzijdig is, en dat de schuine hoeken naar verhouding klein zijn. Boven de erker lijkt een balkon te zitten, waaraan dan bloembakken hangen met de naam van het huis. Weinig kans dat dit er nu nog zo uitziet, als het huis überhaupt nog bestaat natuurlijk.
Vrijdag 12-5-2006 08:52:35Peter M. (A'veen.): Dit schijnt het pand in Tervuren te zijn.
Niet ZP dus.
Website: http://www.immorp.com/Documents/Biens/arboretum.htm
Vrijdag 12-5-2006 03:56:33Peter M. (A'veen.): Er schijnt ook een Villa Clementine in Tervuren, Belgie te staan of vroeger althans. Zou dit ZP daar kunnen zijn?

Vrijdag 12-5-2006 03:36:45Peter M. (A'veen.): Volgens het Beeldbank Zeeland kan record nr 31898 mogelijk Villa Clementine zijn.
Lijkt dus totaal niet op het zoekplaatje, hoewel zij er een vraagteken bij hebben gezet.
Ik hoop dat de link werkt.
Website: http://www.zebi.nl/diensten/zdc/zeeland_collecties/fotocollectie
Vrijdag 12-5-2006 02:32:26Peter M. (A'veen.): En de Villa in Purmerend is het ook al niet, zie link:
Website: http://www.johndehe.nl/roodfrankering1.htm
Zaterdag 6-5-2006 16:19:50Peter M. (A'veen.): Die in de v. Stolkweg nr 3 in Den Haag is het zeker niet. Zie Link:
Website: http://www.ibgmakelaars.nl/object.asp?Id=B639143116&CTId=6549116&IId=6548BBC
Zaterdag 6-5-2006 16:16:33Theo van Gijlswijk (De Zilk): Annita Daams stuurde mij een foto van de villa van de familie van Ditzhuizen aan de Doetinchemseweg in Terborg. Inderdaad een kapitale villa waarin het huisje 'Clementine' van het zoekplaatje wel tien keer in past. De woning is al lang geleden afgebroken, op de foto is de naam niet te zien/lezen.

In haar mail schreef zij nog het volgende:

Als bijlage stuur ik je een foto van de villa van v. Ditshuizen aan de Doetinchemseweg in Terborg. Deze villa stond op de kruising, van wat nu de Doetinchemseweg/Industrieweg is. De villa is lang geleden afgebroken. Er is geen enkele overeenkomst met "Villa Clementine". (van het zoekplaatje. thvg). Daarnaast heb ik flink rondgevraagd, met foto en al, of iemand "villa Clementine" kent. Maar bij niemand komt er een serieuze gedachte naar boven. Ook niet bij de oud archivaris van onze gemeente. Alleen het feit dat deze woningen natuurlijk in grote getale in de jaren 20/30 gebouwd zijn. Naar mijn bescheiden mening kan deze villa overal staan.
In deze omgeving gaan er helaas geen bellen rinkelen.

Maar natuurlijk is niets zeker in het leven. Dit alles wil beslist niet zeggen, dat ik het weet. Maar we blijven zoeken.
Ik hoop een kleine bijdrage te hebben geleverd.
Hartelijke groeten,
Annita Daams

Mijn plompverloren vraag heeft Annita heel wat werk bezorgd, waarvoor mijn hartelijke dank. Terborg zal het niet te zijn. Jammer, dit oudste zoekplaatje blijft nog onopgelost.De door Annita Daams aan Theo van Gijlswijk toegezonden foto-red.

Vrijdag 5-5-2006 21:58:28Theo van Gijlswijk (De Zilk): Huize Clementine in Terborg was de enige serieuze aanwijzing tot nu toe, er is nog maar 1% hoop dat dit klopt. Uit de omschrijving van Annita blijkt dat het huis Clementine gestaan heeft aan de Doetinchemseweg op de plek waarop de Industrieweg begint, dan zal het waarschijnlijk huisnr.29 zijn geweest. De Industrieweg ligt in het verlengde van de Stationsweg waarover ook al een tip binenkwam.
De familie van Ditzhuizen was als eigenaar/directeur ook bewoner van de directiewoning bij ijzergieterij "Vulcaansoord", ik neem aan dat er geen verwisseling van huizen en namen heeft plaatsgevonden.
In 1821 werd aan de Akkermansbeek, op de grens van Gaanderen met Terborg, de ijzergieterij Vulcaansoord opgericht. De gieterij werd een groot bedrijf dat vrijwel het hele dorp werk bood. De woning aan de Doetinchemseweg ligt te ver weg van de fabriek om als directiewoning dienst te hebben gedaan De villa aan de Doetinchemseweg moet dus villa "Clementine" zijn geweest.
Ben wel benieuwd naar de foto van deze villa, als hij binnenkort weer uit de verhuisdozen van Annita tevoorschijn komt.

Ik ben in de loop der tijden wel meer villa's Clementine tegengekomen die het niet zijn, ik zal ze toch maar even noemen.
villa Clementine, Purmerend zie reacties 09-03-2002
villa Clementine, Domburg
villa Clementine, v.Stolkweg 3, Den Haag
Dinsdag 2-5-2006 12:21:39annita (Terborg): Voor 99 procent weet ik zeker dat dit niet het huis is van Van Ditshuizen in Terborg.
Het huis van Van Ditshuizen stond op de kruising Doetinchemseweg, Industrieweg en is lang geleden afgebroken. Op de plaats van het huis ligt nu de ingang Industrieweg.
Verder leek het huis niet op dit huis "Clementine". Een plaatje van het oude huis Clementine is wel in mijn bezit, maar helaas kan ik het op dit moment niet vinden i.v.m. mijn verhuizing. Alles is ingepakt. Het zal nog wel een week of drie duren voor ik het heb uitgepakt.
Ook navraag, bij de ouderen in onze stad leverde niets op.
Ik had een afdruk van het huis gemaakt en heb het meerdere mensen laten zien.
Maar er kwam geen eenduidig antwoord.
Wel wisten de meesten bijna zeker dat het huis van Van Ditshuizen heel anders was, met een grote veranda enzo.
De opties die nog open liggen ga ik nog nazoeken.
Iemand riep "Doetinchem" en nog iemand had het over een huis aan de Silvoldseweg in Terborg, dat naast de synagoge heeft gestaan, maar in de oorlog of na de oorlog is afgebroken.
Maar even goed kan het heel ergens anders zijn geweest.
Zelf heb ik deze huizen ook wel gezien in Hengelo (O).
Het lijkt mij dat Terborg geen goed spoor is.
Tezijnertijd zal ik een plaatje van het terborgse huis "Clementine", van Van Ditshuizen laten zien.

Groet Annita, ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

Zaterdag 25-2-2006 11:11:33Annita (Terborg): Theo van Gijlswijk stuurde mij een mailtje, met de vraag of dit Terborg zou kunnen zijn. In eerste instantie gaat er niet gelijk een lichtje branden, maar ik ga er de komende tijd even verder induiken. Zo gauw ik meer weet meld ik mij.
Groet Annita
Donderdag 23-2-2006 15:44:04Martin Snuverink (Voorburg): Het pand Stationsweg 1 in Terborg is een monument. Zie de link. Helaas geen afbeelding. Het is niet ondenkbaar, maar niet erg waarschijnlijk dat het huis van het zoekplaatje een monument is. Het zou bij de hoek met de Doetinchemseweg moeten staan, aan de oostzijde.
Gelderland in beeld geeft na zoeken op Terborg, Doetinchemseweg, 4e foto en volgende, beelden van deze hoek. Het huis Stationsweg 1 staat er helaas niet op.
Gelderland in beeld, diversen, 5e en 6e foto, zijn luchtfoto's, waarop deze locatie ook te zien is. Op de bewuste plek staat naar mijn waarneming een ander huis.
Ik kan geen definitief uitsluitsel geven, maar optimistisch ben ik niet.
Website: http://www.welstandsnotas.nl/wisch/1222a.htm
Woensdag 15-2-2006 00:08:23Theo van Gijlswijk (De Zilk): Martijn Budel zou ons een groot plezier doen door een foto van het pand aan de Stationsweg te Terborg te zenden naar de redactie: info@zoekplaatjes.nl

Dinsdag 14-2-2006 22:20:10budel (gaanderen): volgens mij staat het huis aan de stationsweg in Terborg
Dinsdag 14-2-2006 10:24:44Theo van Gijlswijk (De Zilk): Volgens mij dwalen wij nu af.
Even de feiten op een rij. (Herhaling van zetten in Zoekplaatjesterminilogie)

In de kranten op http://www.kb.nl/kranteninbeeld/index.html staat vermeld:

Het Centrum 16 maart 1921
Overlijdensadvertentie Clementine Suzanna Fransisca de Both
Bij de kinderen staat vermeld Th.M.A. van Ditzhuijzen, B.F.C.B. van Ditzhuijzen-Dobbelaere, woonplaats Terborg

Het Centrum 1 oktober 1928:
ondertrouwd, Th.M. A. van Ditzhuijzen (Wedn. van S.F.B.M. van Dobbelaere) en Maria Rosa Scherer. Adres Bruidegom: Terborg, Huize Clementine

Het Vaderland 19 juni 1933.
Faillissementen: Th.M.A. van Ditzhuijzen, zonder beroep Terborg, gem. Wisch, villa Clementine. Cur. Mr. J.W.F. Donath Arnhem.

Ik ben nog steeds van mening dat wij hiermee de goede woning op het spoor zijn. Er moet dus uitsluitend gezocht worden in de plaats Terborg. De latere eigenaren van de woning zullen geen binding gehad hebben met de familie van Ditzhuijzen, dus zal de verfkwast wel over de naam zijn gehaald en is deze woning naamloos verder blijven bestaan. Bij onze zoektocht moeten wij ons dus laten leiden door de kenmerken van het huis en niet door de naam. Zie ook de bijdrage van Martin Snuverink, 16 oktober 2005 en van Erwin Esselink, 22 februari 2005.
Ik heb nog wat twijfels over de zoektocht van dhr. Gosselink secretaris van de Ver. Gander (zie 23 oktober 2005) Mogelijk heeft hij bij navraag in Terborg zich ook teveel laten leiden door de naam Clementine.

Donderdag 1-12-2005 23:19:25Berry Meester (apeldoorn): Volgens mij staan dit type woningen door heel Nederland. Ik heb in Apeldoorn ook al gezocht maar helaas niet gevonden.
Website: www.onbekendinnederland.photosite.com
Donderdag 1-12-2005 20:34:47Maarten (Zwolle): Mijn moeder is geboren en getogen Gaanderse. Zij kon het huis niet plaatsen. Ik zal het ook nog eens aan mijn oma vragen. Uit mijn eigen herinnering, ik heb tot mijn 19e in Gaanderen gewoond, ken ik dit huis ook niet als zijnde Achterhoeks.
Donderdag 1-12-2005 19:56:32Peter M. (A'veen.): Hier is de foto van een pand die ik onlangs in Gaanderen heb gemaakt.
Het is zeker niet het bewuste pand van het ZP maar heeft wel duidelijke overeenkomsten met het ZP.
En als de architectuur streekgebonden is, zou dat ons verder kunnen helpen.Foto ingezonden door Peter Meier-red,

Maandag 28-11-2005 14:19:44Peter M. (A'veen): Vanavond met Dhr Jansen gebeldt.
Helaas nog geen positieve hit gevonden maar dhr Jansen is er nog druk mee bezig.
Hij vind het zelfs heel leuk om er mee bezig te zijn.

Helaas was mijn topic op dat motorforum gauw gesloten maar er kwam een volgende link uit.
http://jump.to/joopolminkhof
Ik weet niet of die, ons verder kan helpen maar ja, niet geschoten is altijd mis.
Dinsdag 15-11-2005 00:57:58Peter M. (A'Veen): Ook ja dit nog.
Motorrijden is een grote hobby en passie van veel medelanders.
En die komen nog eens overal, net zoals ik.
Omdat ik ook bezoeker ben op een motorwebsite heb ik deze foto op die site voorgelegd met de vraag of iemand dit pand kent.
Zie link.
Website: http://www.motor-forum.nl/forum/topic.php/114795

Donderdag 27-10-2005 20:46:28Peter M. (A'veen): Ik dacht: Wat een mooie dag vandaag, laat ik eens lekker op de brommer gaan toeren.
Ben dus vandaag in Terborg geweest. Resultaat nog niets gevonden maar nietemin.
Beetje rondgereden en vond aan de Rijksweg 234 te Gaanderen een pand dat erg veel weg had van het ZP maar dat het duidelijk niet was. Het kan natuurlijk zijn verbouwd in de loop der jaren maar dat lijkt me sterk gezien de aard der verbouwingen (Foto stuur ik wel, tzt naar de red als het rolletje vol is).
Maar dan is ook mijn vraag in hoeverre deze architectuur streek gebonden is?

Tussen de Paasberglaan en de Silvoldseweg geen pand kunnen vinden. Wat mij opviel was dat de meeste panden van veel latere datering zijn dus het zoekplaatje had hier gerust in het verleden kunnen hebben gestaan.

Heb 3x met locals gepraat. Geen van allen kon het bewuste pand plaatsen. De heren waren 70+ dus geboren rond de tijd dat de foto werd gemaakt. (Ik had wel een slechte kopie bij me).
Ook met een Dhr en Mw Jansen (Ida en Bertie) aan de Paasbergweg.
Deze heer is zelfs nog even naar een andere dame, die in de 90 is, gefietst en heeft het met haar overlegd. Helaas geen bevestiging.
Wel heb ik het kopietje bij Dhr Jansen achtergelaten en hij zal de komende tijd nog hier en daar bij oude Terborgenaren, navraag doen.
Ik zal hem over een weekje of 2 eens bellen om te horen of hij su6 heeft gehad.
Eigenlijk had ik ook nog even verder moeten gaan zoeken in Gaanderen omdatvan Dhr Ditzhuijzen, 4 van de 7 kinderen daar zijn geboren in Gaanderen zijn geboren en ik een vrij identiek pand aan de Rijksweg heb zien staan maar goed, ben nu al weer thuis dus dat heeft nu ff niet zo'n zin.

Zo, ik geloof dat dat alles was.

Peter.

Donderdag 27-10-2005 19:44:29Theo van Gijlswijk (De Zilk): Zaterdag 22 oktober schriftelijk antwoord gehad van de Oudheidkundige vereniging Gander.

Het antwoord luidt als volgt:
Betreffende uw zoektocht naar villa Clementine kunnen wij u helaas niet verder helpen. In ons archief is hieromtrent geen nadere informatie aanwezig. Informatie bij in Terborg wonende en aldaar goed bekende personen heeft ook niets opgeleverd. Voor zover ons bekend was Clementine.S.F. de Both gehuwd met G.L.G. van Ditzhuijzen. De heer G.L.g. van Ditzhuijzen, oud directeur en President Commissaris van de N.V.Vulcaansoord is op 16-09-1900 overleden. Zijn echtgenote Clementineis in het jaar 1921 overleden. Theodoor.M.A. van Ditzhuijzen was tot 23 december 1931 directeur en werd opgevolgd door dhr. J.J. Vergouwen. Voorts is bekend dat de familie van Ditzhuijzen heeft gewoond in de villa in de volksmond het woonhuis genoemd, op het fabrieksterrein van de 'N.V. Vulcaansoord'
Wij wensen u veel succes bij uw verdere zoektocht.
Met vriendelijke groeten,
H.W. Gosselink
Secretaris Gander.

Persoonlijk denk ik dat de inmiddels bekende gegevens zeer sterk zijn.
Martin Snuverink kan absoluut gelijk hebben in zijn mening dat villa Clementine, zonder deze naam, of met een andere naam alsnog bestaat, mogelijk is de woning inmiddels uitgebreid door verbouwingingen Alleen onderzoek ter plaatse kan nog bevestigen, of bewijzen dat er wel of geen villa Clementine in Terborg of omgeving bestaat.


Zondag 23-10-2005 00:55:06Martin Snuverink (Voorburg): Goed werk van Theo van Gijlswijk! Hier komen we vast verder mee.
Ik zou geen reden weten waarom huize Clementine (eventueel zonder of onder een andere naam) nu niet meer zou bestaan. Als intussen iemand uit De Graafschap eens in Terborg zou rondneuzen in de omgeving van de Paasberg ('t Veld, Bergweg, Overtuin, de Laegte, Den Vlasberg enz.), levert dat wellicht iets op, ook al is het maar dat dat we het toch niet in Terborg moeten zoeken.
In Terborg zijn de oneven huisnummers (i.c. 1) aan de linkerzijde van de straat. Dit betekent dat het begin van de straat links van het huis op het ZP is, als het inderdaad in Terborg is. De foto moet zijn genomen in een richting tussen ZW en NW.
Zondag 16-10-2005 11:17:17theo van gijlswijk (de zilk): Op de website http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html stond als leverancier van de gegevens vermeld G.v.Ditzhuijzen met e-mailadres.
Hem heb ik attent gemaakt op zoekplaatjes en de vraag gesteld of hij ons meer kon vertellen over dit zoekplaatje.
Zijn antwoordt was:

Ik heb even op de zoekplaatjes site gekeken en het zou best kunnen.
In ons familieboek vond ik nog:
1. Theodor van Ditzhuijzen, geboren Huize "Vulcaansoord" te Terborg krijgt 7 kinderen. de eerste 4 zijn geboren in Gaanderen, de laatste 3 (Clementine 1920, Theodoor 1924, Frans 1927) in Terborg.
2. Het faillissement, waarover wordt gesproken is ongetwijfeld de Surseance van betaling van IJzergieterij Vulcaansoord (1933), waarvan Theodor toen directeur was. De familie is daarna eruit gegaan/gemoeten.
Verder ken ik het huis niet, maar wellicht weten mijn nicht en haar man meer: die wonen er niet ver van. Zie cc.

Groeten van Guus van Ditzhuijzen, Heemstede

Zijn neef dhr. Haan uit Rheden reageerde als volgt:

Helaas kan ik uw vraag niet met zekerheid beantwoorden. Navraag bij mijn schoonmoeder (*1921) leverde ook geen bevredigend antwoord op. Toch lijkt mij uw veronderstellig wel mogelijk maar zeker is dat niet.

U zou nog eens kunnen proberen bij de historische vereniging van Gaanderen: Historische Vereniging Gander, Bloemenweg 60, 7011 AK Gaanderen. Enige jaren geleden verzorgde die vereniging een avond over de IJzergieterij ‘Vulcaansoord’ destijds gelegen op de grens van Gaanderen en Wisch. Deze onderneming was eigendom van de familie van Ditzhuyzen. Op die avond werden talloze dia’s vertoond samenhangend met die ijzergieterij en de familie van D.

Wellicht kan men u daar verder helpen.

Vriendelijke groeten en succes!

M.F.G.Haan.

Begin deze week mijn vraag gesteld aan de Hist. Ver. Gander. Ben benieuwd naar hun reactie.

Vrijdag 14-10-2005 14:27:51Martin Snuverink (Voorburg): Erwin Esselink zou met Terborg wel eens gelijk kunnen hebben.
Theodor Marie August van Ditzhuijzen, geboren !876 te Wisch (tot welke gemeente Terborg nog steeds hoort) en overleden in 1937. Zijn moeder heette notabene Clementine (Susanna Francisca de Both). Het is niet onaannemelijk dat hij zijn huis naar zijn moeder heeft genoemd. Hij had veel kinderen. De ondertrouw, waarover Erwin het heeft, betreft zijn tweede huwelijk. Bron: Genlias en link. Maar er zijn meer hondjes die Fikkie heten….
Beeldbank Gelderland biedt geen uitsluitsel. Nader onderzoek in Terborg is de moeite waard. Omdat ik hier nog recentelijk heb rondgestruind, ben ik niet van plan dit spoedig te herhalen.
Website: http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html
Woonplaats:
Vrijdag 25-2-2005 00:49:00Erwin Esselink (Delft): Op de site met Historische Kranten van de KB vond ik nog een villa/huize Clementine. In Het Vaderland van 19 juni 1933 wordt het faillissement gemeld van Th.M.A. van Ditzhuijzen, woonachtig op villa Clementine in Terborg. Bij zijn ondertrouw (Het Centrum 1 oktober 1928) is er sprake van huize Clementine. Er wordt geen adres bij vermeld, maar als dit huis in Terborg gezocht moet worden, dan ligt de groene omgeving van de Silvoldseweg voor de hand.
Website: http://www.kb.nl/kranteninbeeld/index.html
Dinsdag 22-2-2005 12:17:04J.Waasdorp (Den Haag): Brave speurders,
Ik weet niet waar die Clementine staat wel weet ik dat in Het Vaderland van 2-11-'22 niet staat , dat deze woning hfl.150.000.= moet kosten er zit nl.een lijfrente van hfl 250.= per week bij trek dat dus van de genoemde prijs af en dan kom je dicht in de buurt van de volgende twee die verloot zullen worden nl.
hfl 60.000.=
kom speurders wel lezen wat er staat verder wel succes ik vind jullie knap hoor als je in Friesland woont een straatje in Utrecht te kennen(een van de andere zoekplaatjes

Vr.Groet en veel speurplezier J.Waasdorp
Dinsdag 4-1-2005 19:53:15Martin Snuverink (Voorburg): Op de luifel meen ik te lezen "Clementine" en niet "Villa Clementine". Voor de aanduiding "villa" van destijds, is dit landhuis m.i. te klein. Makelaars en projectontwikkelaars denken daar tegenwoordig anders over. Terecht constateerde Sicco Fockens al voorzichtig dat f 150.000 in 1922 een veel te hoge waarde is voor deze overigens aantrekkelijke behuizing.
Gezien de vegetatie lijkt het huis op zandgrond te liggen, dus Rotterdam e.o. passen niet. Er blijven helaas nog vele mogelijke locaties over.
Aan de stijl te zien dateert het huis uit de periode 1920 - 1930 en zou goed passen in het Gooi, de villadorpen ten oosten van Utrecht en het binnenduin (zoals Wassenaar, Bloemendaal, Bergen). Sicco Fockens zou dus met zijn laatste reactie wel eens in de goede richting kunnen zitten.
Waaruit Jan Vieveen afleidt dat de foto van ca 1930 dateert, is me niet duidelijk; 1950-1960 zou m.i. ook heel goed kunnen, te zien aan de markies en het het tuinmeubilair, dat in die jaren gebruikelijk was.
Maandag 22-11-2004 13:48:49Sicco Fockens (Groningen): Het Centrum van 19-7-1923 heeft het over een serie landhuizen Clementine, Laura, Theresia, Lucretia en Zonneheuvel, die kennelijk in of rond Hilversum zijn gebouwd.
Donderdag 18-11-2004 12:52:52Sicco Fockens (Groningen): Even gekeken op de krantensite die genoemd wordt bij het zoekplaatje 'Samenwerking'. In het Vaderland van 2-11-1922 pagina 1 wordt gesproken over een verloting van een 'Villa Clementine' door een Rotterdamse Handels- en Landbouwbank. Het pand was in die tijd ƒ 150.000 waard, of dat dus op het zoekplaatje kan slaan lijkt me twijfelachtig. Misschien dat er Rotterdam en omgeving-kenners zijn, die hier iets mee kunnen.
Klik op link achter Website: hierboven om naar bewuste krantenpagina te gaan. (link en tekst aangepast door redactie)

Website: Link naar krantenbericht villa Clementine
Woensdag 17-11-2004 17:29:01Redactie Zoekplaatjes (): Bedankt voor de tip. Maar: de architect van de villa Clementine in Purmerend overleed in 1909, en de hier afgebeelde villa is beslist van latere datum.
Zaterdag 9-3-2002 19:06:40Hanneke Meulblok ():
Bezoek eens deze site. Hier wordt villa clementine genoemd
http://www.lankelma.nl/ges_jvlankelma1.htm

Succes
Hanneke Meulblok
Zaterdag 9-3-2002 13:12:59buurma (den haag): Dit huis doet me denken aan de film- een soldaat van Oranje-, in Wassenaar, waar de Duitsers een illegale zender op het spoor waren.Klopt dit ook?
Maandag 4-3-2002 21:04:00  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):