Eigenaar: Dick de Best      

Gegevens: Een foto uit de Tweede Wereldoorlog van een woning met oorlogsschade. De foto is eigendom van een collega van de inzender. Op de achterzijde staat Jasmijnstraat 1-3 vermeld.De eigenaar heeft in Dordrecht gewoond, maar pogingen om de foto via internet daar op te sporen hebben geen resultaat opgeleverd.

Datering: 1943 ?   Formaat: 9 x 13 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 september 2005


 Reacties op Zoekplaatje 499 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


's-Hertogenbosch

Gerard Nachbar (Almere): Ik was nog vergeten te vertellen dat je linksonder op de luchtfoto moet kijken.
Alleen al vanwege het gegeven dat de huisnummering start vanaf de Graafseweg, is Antoons commentaar plausiblel.
Overigens: de aantekening achterop het zoekplaatje refereert aan de nummering 1-3. Zie ik het fout als ik denk dat het woninggebouw op het zoekplaatje drie woningen omvat, dus 1 - 5?
Woensdag 21-9-2005 15:51:35Antoon Bosselaers (Mechelen): Mooie luchtfoto, maar het verhaal van Gerard klopt volgens mij niet helemaal. Het ZP staat m.i. in het blok Jasmijnstraat-Kamperfoeliestraat-Goudenregenstraat-Graafseweg. Op de link hieronder 'Jasmijnstraat' en 'nr 1' kiezen levert een plannetje met huisnummers op. Op de luchtfoto kan je zien dat er geen bebouwing is in dit blok aan de Graafseweg. Het pand van het ZP is dan het eerste pand rechts in de Jasmijnstraat als je van de Graafseweg komt, terwijl het pand van inventarisnr 0017701 waarschijnlijk het eerste pand links is in de Goudenregenstraat ook vertrekkend van de Graafseweg. Beide panden staan dus in hetzelfde blok, wat hun gelijkaardig uitzicht verklaart, althans zo zie ik het.
Website: http://www.s-hertogenbosch.nl/geoportal/index.cfm
Woensdag 21-9-2005 13:56:50Gerard Nachbar (Almere): Ik heb er een actuele stadsplattegrond en een luchtfoto uit de oorlog bijgehaald. Voor de laatste: zie bijgaande link. De Jasmijnstraat en de Goudenregenstraat zijn beide zijstraten in zuidelijke richting van de Graafseweg. Ons pand ligt niet aan de Goudenregenstraat (maar zou daaraan wel eens iodentiek kunnen zijn). Mijn analyse op basis van de luchtfoto: pand van het zoekplaatje maakt deel uit van de westelijke bebouwing van de Jasmijnstraat (de oostelijke bebouwing, gedateerd september 1939, vind je op Atlantis terug. Ons pand ligt direct ten noorden van het hoekpand op de hoek Jasmijnstraat & Boterweg. Vergeet niet voor het raadplegen van de luchtfoto op het pictogram rechtsonder te klikken. Althans: zo werkt het in Windows XP. Op de luchtfoto is boven het zuiden, onder het noorden!!
Website: http://www.archeologienet.nl/pilotimages/Luchtfotos/luchtfotos/LFWO0000228.jpg
Woensdag 21-9-2005 13:26:08Antoon Bosselaers (Mechelen): Inventarisnummer 0017701 van het stadsarchief 's-Hertogenbosch laat een gelijkaardig pand zien op de hoek van de Graafseweg en de Goudenregenstraat (parallelstraat van de Jasmijnstraat).
Website: http://zoeken.stadsarchief.nl/Atlantis/
Woensdag 21-9-2005 12:26:51Nico de Bont (Nieuwkuijk): Deze foto is genomen in Den Bosch in de wijk Hintham kort na de bevrijding van Den Bosch in oktober 1944. De huizen op de foto zijn gesloopt maar de Jasmijnstraat is er nog steeds.

De foto is van fotobureau Het Zuiden uit Den Bosch en maakt
deel uit van een serie opnames welke allen genomen zijn kort na de bevrijding.

Dinsdag 20-9-2005 23:21:35Martin Snuverink (Voorburg): Djasminstraat in Tilburg bestaat uit voorooorlogse volkswoningbouw. Hiervan heb ik beelden gevonden die totaal niet passen bij dit blok. Daarom had ik Tilburg al uitgesloten.
Dinsdag 6-9-2005 19:54:01dick zweers (bergeijk): Tilburg van Peter Heuseveldt lijkt me op grond van de architectuur zeer geloofwaardig. Zou dat kloppen met de lantaarnpalen, Martin en zou het verder uit te spitten zijn?
Dinsdag 6-9-2005 10:54:19Martin Snuverink (Voorburg): Dit huizenblok van drie woningen is vrij sjiek. Er zijn heel veel Jasmijnstraten. De meeste daarvan liggen in wijken met volkswoningbouw van het interbellum of later. De oneven huisnummers van het ZP zijn links, wat een groot aantal plaatsen uitsluit. Het heeft dan ook geen zin te zoeken in plaatsen waar dit niet het geval is.
De lantaarnpaal kan een aanwijzing zijn. Dit type paal (ik meen de Keulse paal) kwam of komt ook in Den Haag voor na 1924 (waar het dus niet is), maar het armatuur kan ik nog niet thuisbrengen.
Zondag 4-9-2005 22:38:09Danny Kölker (Den Haag):
Ook Amsterdam ( noord) heeft in 1943 een luchtaanval te verduren gekregen. Was gericht op de Fokker fabriek aldaar. In de Jasmijn straat, oleanderstraat en omgeving zijn slachtoffers gevallen. Zou een optie zijn en ik vraag mij af of de lantarenpaal geen doel en richting geeft?
Beeldbank Amsterdam geeft wel wat beelden maar kan niet echt zeggen dat het overeenkomstig is. De vraag is ook of het is blijven staan..

Vrijdag 2-9-2005 11:49:49Peter Heuseveldt (Helmond): Op 15 september 1944 vond een luchtaanval op Tilburg plaats. Eén van de slachtoffers was een heer Rijkers, woonachtig aan de Jasmijnstraat 5. Aan de foto te zien bestond het blok huizen in elk geval uit 3 woningen (dus nrs. 1, 3 en 5?).
Vrijdag 2-9-2005 00:11:25H de Haas (Den Haag): In de achtertuin van de Jasmijnstraat 1 in Den Haag is in 1940 ook een bom gevallen, maar is beslist niet dit huis. Ook herinner ik mij dat op een huis in de Vogelwijk in Den Haag, het Eiberplein, een bominslag is geweest. Dit huis lijkt er wel op. Ook daar was de schade aan de linkerkant het grootst. Als ik het goed heb was dat ook nummer 1-3.

Groetjes Hans.
Donderdag 1-9-2005 22:54:34Gerard Nachbar (Almere): Er is een Jasmijnstraat in Dordrecht, maar die is naoorlogs, want die ligt ten oosten van de Randweg N3. De Jasmijnstraat in Rotterdam is het ook niet, want die bevindt zich in Zuid, waar slechts woningen voor 'het proletariaat' werden gebouwd.
Donderdag 1-9-2005 11:37:14Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.