Inzender: Pim van der Zalm    

Gegevens: Kersenpluk? Het opschrift op de manden luidt GVSD.

Datering: 1920 ?   Formaat: 8,9 x 11,2 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 augustus 2005


 Reacties op Zoekplaatje 497 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


's-Gravenzande

H.W.Wendt (Papendrecht): Ik kan nog toevoegen dat in het boek : , "SAMEN STERK, EEN FOTO-IMPRESSIE TER GELEGENHEID VAN HET BEREIKEN VAN DE 1 MILJARD-GULDEN OMZET,DOOR DE BLOEMENVEILING WESTLAND". door H.DE BOON e.a. uit 1982 een foto voorkomt met de zelfde beletterde manden. Helaas wordt de foto op geen enkele manier toegelicht, maar dat het een Westland's tafereel is, wordt ook hierdoor bevestigd.


Dinsdag 13-9-2005 14:48:26



dick zweers (bergeijk): Proficiat, Martin. Jouw scherpzinnigheid blijkt tot veel in staat.
Vrijdag 9-9-2005 12:49:34



theo van gijlswijk (de zilk): Ook van mij de welgemeende complimenten.
Fotografisch bewijs zal wel moeilijk worden, tenzij het uit familiearchief kan komen. Maar de grootste hoop is toch gesteld op het Westlandsmuseum, waarschijnlijk zullen er van de tentoonstelling "De Bloembollenteelt in het Westland" in 1994 nog foto's in hun archief aanwezig zijn, en mogelijk ook van de kwekerij Gerrit van Staalduinen.

Op bijgaande website met foto's van oud-'s-Gravenzande kwam ik de Maasdijk niet tegen.
Website: http://www.macdaniel.nl/s-gravenzande/ulthm.htm
Donderdag 8-9-2005 17:16:22



Martin Snuverink (Voorburg): Met dank aan Ton Immerzeel van het Westlands Museum voor de bevestiging van mijn suggestie. Bravo.
Donderdag 8-9-2005 16:33:49



Westlands Museum (Honselersdijk): Dit is inderdaad de kwekerij van Gerrit van Staalduinen in 's-Gravenzande, waarschijnlijk aan de Maasdijk, tussen de Woutersweg en de Zijdijk. Het pand bestaat niet meer. De mensen zijn bollen aan het pellen.

Ton Immerzeel
Donderdag 8-9-2005 15:36:08



Martin Snuverink (Voorburg): Als we ons zoekgebied nu beperken tot het Westland, zou de afkorting GVSD misschien wel eens kunnen betekenen: Gerrit van Staalduinen. Deze typisch Westlandse naam kwam veel voor in het Westland en vooral in ’s-Gravenzande, maar ook wel in Naaldwijk.
Ik heb het Westlands Museum en Leendert Koppenol op dit zoekplaatje attent gemaakt.
Dinsdag 6-9-2005 21:35:46



Martin Snuverink (Voorburg): Het volledige artikel waarnaar Theo van Gijlswijk verwijst is te vinden op de link.
Website: http://www.lwkoppenol.nl/hetwestland.htm#Westland%20was%20ooit%20een%20bollenstreek.
Dinsdag 6-9-2005 20:53:53



theo van gijlswijk (de zilk): Zulke manden werden door alle bloembollenkwekers gebruikt, daarom moesten ze ook gemerkt worden. Het bedoelde boek zal zijn "Bloeiende Bedrijvigheid, 400 jaar Bloembollenbedrijven in Zuid-Kennemerland" van Marcel Bulte en Wim Post. Ik heb dat boek ook helemaal doorgenomen. Mijn punt blijft ook dat ik, tot nu toe,geen naam van welk bedrijf uit de Bloembollenstreek of Zuid-Kennemerland kan koppelen aan de lettercombinatie GVSD van deze foto. Ik heb de foto aan meerdere mensen in mijn omgeving laten zien, en er is ook nog geen herkenning van de gezichten.
Een nieuwe mogelijkheid naast Burgh-Haamstede, West-Friesland, Bloembollenstreek en Zuid-Kennemrland is het westland.Zie onderstaande ingekorte tekst:

Ouderen herinneren zich nog dat men bij de `s-Gravenzandse en Monsterse duinen bollen pelden. Dat het Westland vroeger deel uitmaakte van de "Bollenstreek", is goed zichtbaar op de nieuwe expositie in het Westlands Museum in Honselersdijk. Op foto’s is te zien hoe in de periode na 1850 steeds meer Westlandse boeren en tuinders bloembollen gingen telen. Sommigen waren wel gedwongen om over te schakelen, want de afzet van aardappelen was in de problemen gekomen. Bollen waren een gat in de markt, want het grote publiek had ontdekt dat een bloemetje in huis toch wel gezellig was.
De eerste bloembollenveiling werd gehouden in Poeldijk, op 30 april 1886. Al snel ontstonden er verenigingen van Bloembollenkwekers, die veilingen van bloembollen organiseerden. Een bekende vereniging is Floralia uit `s-Gravenzande, opgericht in 1890 en nog steeds actief. In Wateringen was de vereniging Aurora opgericht, terwijl ook bollentelers in Monster, Honselersdijk, Kwintsheul, Naaldwijk en Maasdijk gingen samenwerken.
(De tentoonstelling "De bloembollenteelt in het Westland" in het Westlands Museum in Honselersdijk was in 1994 te bezoeken).
Uit: Westlandsche Courant Dinsdag 4 oktober 1994

Na de Tweede Wereldoorlog is men met de bloembollenteelt aldaar langzamerhand gestopt en ging men over op andere bloemen- of groententeelt
Dinsdag 6-9-2005 17:51:51



WIJNGAARDEN (haarlem): vandaag in een boek over geschiedenis bloembollenbedrijven regio haarlem/bennebroek/heemstede/lisse/hillegom enz.. exact de zelfde manden gezien op meerdere oude foto,s inclusief dezelfde soort letters.
helaas niet deze letter combinatie.
we zoeken verder en zeker in deze bollenstreek

Dinsdag 6-9-2005 14:26:14



theo van gijlswijk (de zilk): De agrarische dag 'Bollenstreek in bedrijf' j.l zaterdag heeft mij geen bruikbare tips opgeleverd. Als zoekgebieden blijven dus staan: in Noord Holland Bovenkarspel e.o. en Haarlem - Santpoort. In Zuid Holland: de Bloembollenstreek tussen Heemstede en Sassenheim en ook in Zeeland de omgeving Burgh-Haamstede. Gezien de woonplaats van Pim van der Zalm (Zevenhuizen zh) is het zoeken in Zeeland misschien wel de beste optie.
Website: http://www.zeelandboek.net/ozasp/OZfoto2Dasplist.asp?x_Plaats=Burgh%2DHaamstede&z_Plaats=LIKE%2C%27%
(link werkt niet-red.)
Maandag 15-8-2005 14:48:40



H.W.Wendt (Papendrecht): Ook in Burgh-Haamstede zijn bollenvelden geweest. Een camping ter plaatse genaamd d'Ouwe Veiling doet vermoeden dat er waarschijnlijk ooit veilingaktiviteiten hebben plaatsgevonden.
Gecombineerd met de lettercombinatie lijkt dit toch warm te worden. Ik ben niet zo'n beelbankvorser, maar wellicht zijn er (oude) Zeeuwen of anderen die dit voorstel kunnen ondersteunen of weerleggen
Zondag 7-8-2005 11:36:55



dick zweers (bergeijk): tegen de suggestie dat deze foto in de bollenstreek is gemaakt heb ik op grond van de verschijningsvorm van het gebouw geen enkel bezwaar.
Zondag 7-8-2005 08:24:33



theo van gijlswijk (de zilk): De omschrijving van Pim vd Zalm geeft volgens mij aan dat het om bloembollen meer specifiek tulpenbollen gaat. Het was en is een jaarlijkse grote klus om alle gerooide tulpenbollen te pellen. dwz ontdoen van stengel en wortels. Niet alleen in de Bloembollenstreek worden tulpen geteeld,ook in Noord Holland zijn in het voorjaar prachtige tulpenvelden te vinden. Hoewel de schuur en woonhuis er niet uitzien als typische bollenschuur kan het best zijn dat deze in de Bloembollenstreek te vinden is geweest.
Ik zal a.s. zaterdag 13 augustus de foto tijdens de agrarische dag van de KAVB en LTO-noord bij een van de bedrijven tentoonstellen, misschien komen daar nog reacties op. Voor de geïnteresseerden de agrarische dag wordt dit jaar gehouden in de Zilkerbinnenweg te De zilk van 10.00 tot 16.00 uur. Toegevoegd de website van de projectgroep 'Herbestemming Bollenschuren' waarop een uitleg over verschillende typen bollenschuren en ook foto's te zien zijn.
Website: http://www.bollenschuren.nl/
Zaterdag 6-8-2005 20:45:37



Pim van der Zalm (Zevenhuizen (ZH)): Ik heb het origineel nog eens goed met een loupe bekeken. Ik denk niet dat het kersen zijn, want steeltjes ontbreken. Het lijkt erop dat er een dun bruin schilletje aanwezig is, want soms zijn er stukjes wit te herkennen. Zelf zou ik gokken op bloembollen, maar ik durf hier mijn hand niet voor in het vuur te steken. Rode uien, of aardappelen (maar dan wel kleine)zou ook kunnen bijvoorbeeld.
Zaterdag 6-8-2005 18:40:08



H.W.Wendt (Papendrecht): Groente Veiling Schouwen Duiveland ??
Zaterdag 6-8-2005 17:43:35



Wim de Koning Gans (): Misschien kan Pim van der Zalm eens met een loep naar het geoogste product kijken. Bij kersen zullen er steeltjes zichtbaar zijn. Rode uien kunnen misschien ook, want (@Martin) van ongepelde uien ga je niet huilen. Of zijn het kastanjes?
Woensdag 3-8-2005 13:11:06



Martin Snuverink (Voorburg): Gerard, dit zijn geen aardappelen en zeker geen Opperdoezer ronden. Het zijn hoogwaardige en arbeidsintensieve agrarische producten. Bloembollen zou heel goed kunnen. De producten maken een glimmende indruk, maar ik zie er geen uien in: niemand huilt.
Het huis maakt niet de indruk van een boerderij; er is wel een schuur aan verbonden.
Dinsdag 2-8-2005 17:31:43



Gerard Nachbar (Almere): Zouden het aardappelen kunnen zijn? En, inhakend op Dick, is de 'G'in 'GVSD' Groningen?
Dinsdag 2-8-2005 12:02:54



dick zweers (bergeijk): Deze architectuur kan ik niet aan een bepaalde regio koppelen. Wel valt me op dat het woonhuis een zeer zware balklaag heeft. Functie zolder? De ankers volgen elkaar dicht op. Zonder enige suggestie te doen: dit ken ik alleen van de stad Groningen waar de smalle vensters tussen de balken zitten. Bepleistering wijst in combinatie hiermee op relatief hoge ouderdom: een anker zit normaliter niet boven een muuropening. De zware constructie wijst niet op een houtarme streek danwel op een streek waar het hout (via water) gemakkelijk kon worden aangevoerd.
Dinsdag 2-8-2005 10:43:32



Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Het gegeven kersenpluk is helaas nergens op gebaseerd. Meer een mogelijkheid, vandaar ook het vraagteken.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Maandag 1-8-2005 21:03:13



theo van gijlswijk (de zilk): Ook ik dacht bij de eerste aanblik aan een bollenpeltafel (Bollenstreek verleden), ook bij GVSD kan ik geen naam bedenken van de eigenaar van de manden. De afkorting GVSD past niet bij de traditionele 'bollen-namen' in de Bollenstreek en ook niet in Zuid-Kennemerland (omgeving Heemstede-Haarlem-Santpoort). In de afkorting zal de G van de voornaam zijn, de V van het tussenvoegsel van, en waarschijnlijk bestaat de achternaam uit meerdere lettergrepen waarvan de eerste lettergreep met een S begint en de laatste met een D. Een dubbele achternaam is ook mogelijk. Het gebouw doet niet aan als een bollenschuur. Het rechter gedeelte ziet er uit als woongedeelte, deur met aan weerskanten twee ramen. Huisnummerplaatje rechts van de deur. Het linker gedeelte heeft twee boerderijachtige stalramen, terwijl bij een tradionele bollenschuur veelal grote deuren zijn aangebracht om het doorwaaien te bevorderen terwijl de bollen in de schuur liggen te drogen. Een voorbehoud moet gemaakt worden voor de veeboer die rond 1920 zijn weiland heeft laten omspuiten en zijn oude stallen nog als schuur in gebruik heeft. Voor mij te weinig aanwijzingen om het in de bloembollenstreek te zoeken.
Bij de groenten- en fruitbedrijven zal vast ook van dit soort tafels gebruikt gemaakt zijn. Is het gegeven Kersenpluk ergens op gebaseerd?
Maandag 1-8-2005 19:54:31



jan verboom (Alteveer): Misschien groente veiling Sommelsdijk ?
Maandag 1-8-2005 12:50:01



Erik Vergunst (Schoonhoven): Deze foto lijkt mij te zijn genomen tijdens de peltijd van bloembollen in de zomer. De opname moet dan waarschijnlijk gezocht worden in de Bollenstreek (Lisse, Hillegom, Sassenheim). De initialen van bollenhandelaren stonden vaak op de manden. Ik kan de letters GVSD op dit moment niet achterhalen.
Maandag 1-8-2005 10:39:56



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.