Inzender: H. Palm    

Gegevens: Expeditie van ? Het lijkt op een Betuwse of Brabantse boerderij.

Datering: 1900 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 augustus 2005


 Reacties op Zoekplaatje 494 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Andelst

Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): De heer R. Matser van de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek bevestigde eveneens de juistheid van de oplossing van de Joop Sybrandi en zond tevens bijgaande foto in. Ik heb de SHBO ook geattendeerd op de andere zoekplaatjes met boerderijen. Vanwege tijdsgebrek heeft men daar nog niet naar kunnen kijken. Maar als er een ogenblik over is, wil men dat zeker doen. Informatie over de SHBO vindt u op de hier onder vermelde website.

Bert Scheijgrond,
Redacteur ZoekplaatjesWebsite: http://www.openluchtmuseum.nl/Algemeen/shbo-0.html
Donderdag 4-8-2005 11:59:52Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): De heer F. Burgers van Gelderland Bibliotheek te Arnhem (beeldbank Gelderland in Beeld) schreef dat het inderdaad de jamfabriek van J.Gerritse te Andelst lijkt te zijn. Hij stuurde een scan van pagina 34 uit het boekje " Valburg in oude ansichten", van H.K. Snippe mee. Het onderschrift luidde: "Hier de boerderij tevens winkel van familie De Haas. Later wordt in dit pand de stoomconservenfabriek van J. Gerritsen gevestigd. Het bedrijf brandde af en werd verplaatst naar het Stationsplein te Zetten, daar deed het achtereenvolgens dienst als wasserij van de familie Gerards en nu als mechanisatiebedrijf van Van der Kolk. De hervormde lagere school te Andelst is in 1927 gebouwd op de plaats van de afgebrande conservenfabriek, hoek Kerkstraat/hoek Fruithofstraat".

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Dinsdag 2-8-2005 21:22:35Gerard Nachbar (Almere): Telefoongids 1915 biedt het volgende onder Andelst:
3 Gerritsen, J.G.N., Fruith. en stoomjamfabr.
Een stoomjamfabriek is met een schoorsteen uitgerust en moet dus in het landschap opvallen.
Beeldbank Gelderland leverde niets bruikbaars op.
Dinsdag 2-8-2005 11:52:31dick zweers (bergeijk): Is het adres te achterhalen? Misschien bestaat de boerderij nog. Ik kom vaak over de brug in Herveld en zou een fotootje kunnen maken.
Dinsdag 2-8-2005 10:36:44joop sybrandi (enschede): 'k Vergat nog bij de kaart van Andelst te vermelden, dat het zoekplaatje de EXPEDITIE voorstelt, de andere kaart die ik in bezit heb, stelt het SORTEREN voor. Deze draagt als stempel 1901 en biedt op de voorkant deze tekst: M M! Uwe zeer gewaardeerde order voor fruit kwam heden behoorlijk in mijn bezit; ik nam daarvan goede nota en hoop die zoo spoedig mogelijk tot uwe tevredenheid uit te voeren. Hoogachtend, UEd. Dw.Dienaar, als boven ( en hier staat dan de naam van het bedrijf en de naam van de eigenaar J Gerritsen).
Dinsdag 2-8-2005 09:31:06joop sybrandi (enschede): Van de Betuwse vruchtenhandel J Gerritsen te Andelst, hofleverancier van hm de koningin is dit een afbeelding. Het is een prent uit een serie, maar hoeveel er in deze serie verschenen zijn, weet ik niet. zelf bezit ik er nog een van. M.a.w. het is Andelst in de Betuwe.


Maandag 1-8-2005 22:42:00dick zweers (bergeijk): Deze formulering heb ik welbewust gekozen en in volgorde van waarschijnlijkheid aangegeven.
Maandag 1-8-2005 18:03:47Martin Snuverink (Voorburg): Voorwaar een heuse betuwse boerderij, of althans een boerderij tussen de grote rivieren (kan dus ook NB rechts van de Maas zijn).
Maandag 1-8-2005 12:53:23dick zweers (bergeijk): Het is in Betuwe, Bommelerwaard, Tielerwaard. Kleine kans is Land van Maas en Waal, Waalzijde. Minieme kans is Noord-Brabant, directe omgeving van de Maas.
Maandag 1-8-2005 12:06:13Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.