Inzender: H. Palm    

Gegevens: De fotokaart is afgestempeld te Broek op Langedijk. Achterop staat Emmastraat geschreven.

Datering: 1902   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 juli 2005


 Reacties op Zoekplaatje 480 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Schiedam

W.Drommel (Oudorp): Complimenten Ruud en gefeliciteerd met het vinden van de oplossing.En ik maar denken:"Zou best eens in Langedijk kunnen zijn". Mooi niet dus. Leuk,dat ook dit plaatje weer gelocaliseerd is.
Maandag 1-8-2005 17:10:11Ruud Poels (Schiedam): De oplossing: De foto is genomen in Schiedam op de kruising van de Overschiesestraat (waar de fotograaf staat) en de Emmastraat (rechts). Het hoekhuis bestaat nog en is thans gepleisterd en genummerd Emmastraat 32. De woningen links met puntgevels zijn al voor de 2e wereldoorlog gesloopt. Deze oplossing is 100 % zeker. De meeste gebouwen bestaan nog en ik kan recente foto's overleggen met op de gevel ook nog het naambordje 'Emmastraat'. Een prentbriefkaart van deze hoek is mij overigens niet bekend. Overigens de foto nooit eerder gezien, dus een welkome aanvulling voor mijn Schiedam-documentatie.


foto's ingezonden door Ruud Poels -red.

Zondag 31-7-2005 22:53:52Gerard Nachbar (Almere): Ik ben zo'n type dat bij Hoogezand meteen Sappemeer meepakt. Ik had mij dus natuurlijk tot Flakkee moeten beperken. En wat de Emmastraat betreft: als dat achterop een kaart staat vermeld, is de kans groot dat dit gegeven enige relevantie met betrekking tot het zoekplaatje bezit. Citaat uit een vorige bijdrage: "De straat op het ZPtje hoeft natuurlijk niet de Emmastraat te zijn; het kan ook om een kruispunt met de Emmastraat gaan". Your Honor, I rest my case.
P.S. Niemand hoeft natuurlijk alle Emmastraten van Nederland op te sporen, maar als het moet heb je die op basis van de index van zo'n Travelmanager in no tyme boven water. En als het moet kan TNT Post dat ook desgevraagd ophoesten, vermoed ik. Ik geloof dat een ZP in Soest ook zo is opgelost.

Donderdag 28-7-2005 15:36:26Antoon Bosselaers (Mechelen): Ik ken 1 geval waarbij een oude straat hernoemd werd in Emmastraat, en dat is in Vlissingen. Na de stormvloed van 1906 werden er in Vlissingen een aantal havens gedempt, en de Rommelkade aan de vroegere Pottehaven hield daarbij op een kade te zijn en kreeg daarom een nieuwe naam, en wel Emmastraat. Oudere bebouwing in een Emmastraat kan dus wel.
Donderdag 28-7-2005 12:17:47Martin Snuverink (Voorburg): Het gaat dus om een kromme straat. De Weststraat in Ouddorp voldoet daaraan. Maar waarom Gerard nu in Ouddorp is gaan zoeken na mijn suggestie van Flakkee is me niet duidelijk. Ouddorp ligt op Goeree en dat heeft een heel ander karakter, hoewel het aan Flakkee is vastgegroeid. De Weststraat in Ouddorp is het niet na het zien van enkele beelden, want niet krom genoeg en nogal andere bebouwing.
De Voorstraat in Stad is krom, maar is het ook niet, want had (heeft) bomen. Voor de rest ben ik op dit eiland uitgeput en moeten we toch elders zoeken.
Emmastraten bestaan pas na 1884 en de straat op het zoekplaatje toont ouder, namelijk de oude kern van een dorp of stadje. De eventuele Emmastraat van het zoekplaatje kan een later aangelegde zijstraat zijn geweest. Het is evident dat er talloze Emmastraten zijn en die ga ik niet allemaal afwerken.
Donderdag 28-7-2005 00:16:04Gerard Nachbar (Almere): Even geheel los van mijn suggestie Weststraat Ouddorp van een paar uur geleden is er nog een andere invalshoek, te weten de tekst 'Emmastraat' die achterop het ZP staat geschreven. Op Goeree-Overflakkee was Emma kennelijk heel populair. In de gemeente Oostflakkee vind je een Emmastraat in de kernen Ooltgensplaat, Den Bommel en Oude Tonge. In de gemeente Goedereede in Stellendam. De straat op het ZPtje hoeft natuurlijk niet de Emmastraat te zijn; het kan ook om een kruispunt met de Emmastraat gaan.
Off-topic: Bron: Falk Travelmanager Professional Nederland. (Ik vermoed dat de nieuwste versie van de stratenatlas van Shell op het jasje na identiek is.) Dit is een uitstekende en goedkope bron van contemporaine geo-info. Voor regionale en provinciale geo-info zijn dat de groene provincieatlassen 1:25.000 (€ 30,00) van ANWB/Topografische dienst.
Maandag 25-7-2005 16:38:01Gerard Nachbar (Almere): O ja, zou het bijna vergeten: het gaat om de Weststraat.
Maandag 25-7-2005 13:56:18Gerard Nachbar (Almere): Op www.qoop.nl vind ik in Ouddorp, de badplaats van Goeree-Overflakkee, diverse opnamen die in in verschillende richtingen zijn genomen. Die typische kustplaatshuisjes (citaat GN)zijn zichtbaar. Het is een straat met over een bepaalde lengte aan de rechterzijde een soort plantsoen. Op één foto is een hoekpand met afgeschuinde hoek zichtbaar.
Maandag 25-7-2005 13:54:04Martin Snuverink (Voorburg): Uiterst links staan pandjes met tuitgevel, waarvan zelfs een met een hijsbalk. Ook het hogere pand met de twee schoorstenen heeft een tuitgevel aan de achterzijde. Tuitgevels komen veel voor op de eilanden in de delta, in Noord-Holland in veel mindere mate. Ik zie ook een klokgeveltje.
Het hoekpand ziet er voor 1902 wel akelig modern, sober en goedkoop uit. Ik vermoed dat het door brand verwoest is geweest en daarna herbouwd. Het kleine baksteenformaat is opvallend.
Gezien de gesloten bebouwing zoek ik het in een kern in ZH, Zeeland of NB-West.
Omdat de naam H. van der Velde volgens Genlias.nl nogal veel voorkwam op Overflakkee, ben ik daar verder gaan zoeken. De Straatdijk in Dirksland? Beeldbanken en Qoop heb ik er zonder resultaat op nagezocht. Op Flakkee zijn weinig kromme dorpsstraten.
Maandag 25-7-2005 01:55:16Wim de Koning Gans (): Om misverstanden te voorkomen is het denk ik beter om te vermelden dat de webpagina waarnaar gelinkt wordt, speciaal is samengesteld om de overeenkomst van het zoekplaatje met andere foto's aan te tonen.
Woensdag 6-7-2005 17:10:16Peter M. (A'veen): Eeeh Maarten.
Dezelfde foto staat er op die pagina bij, waar jou link naar verwijst.
Maandag 4-7-2005 19:20:22Maarten te Kolsté (St.Pancras): Ondanks andere inzichten zou ik de Langedijk niet te snel de rug toekeren.Op een oude prentbriefkaart met een "Panorama van Broek op Langedijk" herken ik het type"kustplaatshuisjes",maar ook het hogere huis met de twee hoge schoorstenen,die laag in het dak zijn ingepland.
Website: http://www.freewebs.com/mtekolstee-lemmont/broekoplangedijk.htm
Maandag 4-7-2005 02:51:31Gerard Nachbar (Almere): De Emmastraat in Alkmaar is een zijstraat van de Kennemerstraatweg en heeft de allure van oud-Amsterdam-Zuid. De Emmastraat in Den Helder is een ander verhaal. Ga ik uitzoeken. De huisjes links associeer ik met oude kustplaatsen. Verder zie ik twee straatlantaarns.
Zondag 3-7-2005 20:45:44Norman Visser (Leeuwarden): Vlakbij Broek op Langedijk ligt Alkmaar en daar is wel een Emmastraat.
Zaterdag 2-7-2005 20:12:36Martin Snuverink (Voorburg): In Broek op Lange(n)dijk komt geen Emmastraat voor. Gesloten bebouwing kwam volgens de groene atlas daar in 1904 ook niet voor. Dit geldt voor de gehele Langedijk. Dus elders zoeken.
De bebouwing doet ook niet denken aan een streekdorp, maar meer aan de kern van een niet al te klein dorp of aan een stadje.

Zaterdag 2-7-2005 15:49:46W.Drommel (Oudorp): Dit lijkt mij in Broek op Langedijk,maar dit is dan "de Dijk" net voordat deze overgaat in de Dorpsstraat. De Dijk heeft vele zijstraten,van zuid naar noord kijkend,rechts,zoals Julianastraat,Wilhelminastraat,Margrietstraat enz. Deze zijstraten zijn recht in tegenstelling tot Dijk en Dorpsstraat,die vrij bochtig zijn.
Zaterdag 2-7-2005 10:07:08Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.