Inzender: Arnoud Voet    

Gegevens: Stalen brug met vissersscheepjes.

Datering: 1925 ?   Formaat: 9 x 13 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 juni 2005


 Reacties op Zoekplaatje 477 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Grave

Antoon Bosselaers (Mechelen): De brug werd overigens geopend op 5 oktober 1929. Onderstaande link levert ook nog mooie luchtfoto's op (waaronder ook diegene die beschikbaar is op de Fotobank Noord-Brabant, maar die op de fotobank heeft het geweldige voordeel dat je heel mooi en scherp kan inzoemen op elk mogelijk detail!).
Website: http://www.bommeltje.nl/grave/grave.htm
Donderdag 2-6-2005 17:12:02Gerard Nachbar (Almere): Grave dus! Pagina 109 van "Nederland van Boven - Luchtfoto's uit de jaren dertig" toont een foto die m.i. het bewijs vormt, ondermeer details aanmeer- & remmingenwerk. Scan volgt ASAP.Foto ingezonden door Gerard nachbar - red.

Donderdag 2-6-2005 16:55:18Antoon Bosselaers (Mechelen): Het is volgens mij de Gelderse kant (Nederasselt), waarbij je op de voorgrond de toegang tot de sluis die onder de vierde overspanning loopt kan zien. Op de Fotobank Noord-Brabant staat er een fraaie luchtfoto van deze brug (de eerste foto die er uitrolt als je zoek op '+brug +Grave'), en daarop zie je de hele brug met op de achtergrond Grave en op de voorgrond de sluis met aan de ingang vier houten staketsels (of hoe die dingen ook mogen heten), waarvan je er ook 1 helemaal rechts ziet op het zoekplaatje. Iets links van het midden op het zoekplaatje zie je ook iets uitmonden in het kanaal, en dat vind je ook mooi terug op de luchtfoto.
Donderdag 2-6-2005 16:42:09Antoon Bosselaers (Mechelen): Mijn suggestie is dat dit de Maasbrug tussen Grave en Nederasselt is (zelfde link, zoeken op Grave). De eerste 2 overspanningen aan beide oevers bestaan uit 5 omgekeerde V's, net zoals op het zoekplaatje.
Website: http://www.fotobank-nb.nl/
Donderdag 2-6-2005 16:18:07Antoon Bosselaers (Mechelen): Dom van me: dezelfde link bevat natuurlijk ook het nodige beeldmateriaal van de brug bij Keizersveer, en al is de constructie daarvan wel gelijkaardig aan die van het zoekplaatje, toch is het ook die niet. Die brug bestond uit drie overspanningen waarbij elke overspanning uit 6 omgekeerde V's bestaat, maar de twee zichtbare overspanningen van de brug op het zoekplaatje bestaan maar uit 5 omgekeerde V's.
Website: http://www.fotobank-nb.nl/
Donderdag 2-6-2005 15:45:54Antoon Bosselaers (Mechelen): Beeldmateriaal van de brug over de Bergsche Maas te Heusden vind je op de Fotobank Noord-Brabant (zie link). Daarop kan je zien dat die het niet is. De Vlakebrug had (en heeft) maar een enkele overspanning en is het dus beslist ook niet.
Website: http://www.fotobank-nb.nl/
Donderdag 2-6-2005 15:30:09giel van Hooff (): Nee, de Moerdijkbrug is het beslist niet: niet alleen heeft die andere spanten maar deze waterplas is een heel stuk korter. Het is een spoorbrug over een betrekkelijk breed kanaal (zie de rechteroever rechtsonder), bijv. het kanaal door Zuid-Beveland, bij Vlake.
Donderdag 2-6-2005 15:01:41Martin Snuverink (Voorburg): Deze brug vertoont een treffende gelijkenis met de brug over de Bergsche Maas bij Keizersveer, aangelegd in 1931 en verwoest in 1940. Zie link en de volgende foto op deze link.
Op het zoekplaatje lijkt de brug nog in aanleg. Er zijn uiterwaarden die er nogal kunstmatig uitzien. Dat kan, want de Bergsche Maas werd gegraven en in 1904 opgeleverd. Toen werd alleen de brug bij Heusden gebouwd. Als dit niet Keizersveer is, is het mogelijk Heusden, maar daarvan heb ik nog geen geschikt beeldmateriaal kunnen vinden.
De foto is genomen van de andere oever, waarvan een glimp te zien is rechtsonder. Het zomerbed is dus niet zo breed.
Website: http://home.hetnet.nl/~pdw34/images/IfBrug1940.htm
Donderdag 2-6-2005 13:55:09Gerard Nachbar (Almere): Ik meen mij te herinneren dat de Moerdijkbrug vierkante (of juister: rechthoekige) vakwerkelementen bevatte. Bovendien bevindt de oever zich duidelijk méters boven het waterniveau. Ik weet niet zeker of het Nijmeegse heuvelland helemaal daar tot de Waal uitstrekte, maar dan zou het de spoorbrug bij Nijmegen kunnen zijn. Echter, als de fotograaf op de andere kant staat, is dit zeker niet de Waal. De spoorbrug bij Roermond? of Venlo? Of wel bij Nijmegen, maar dan over het Maas-Waalkanaal?
Donderdag 2-6-2005 11:40:51H de Haas. (Den Haag.): Dit lijkt mij de oude spoorbrug bij Moerdijk.
Donderdag 2-6-2005 01:32:28Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.