Inzender: R.G. DaniŽls     Te koop of te ruil? niet te ruil, te koop voor € 25,=

Gegevens: Straat met tramrails en bovenleiding en een bijzonder model straatlantaarn. De nummering loopt naar links op. Rechts nummer 4.

Datering: 1920 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

vergroting detail lantarenpaal

Geplaatst: 1 juni 2005


 Reacties op Zoekplaatje 471 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Rijswijk Z.H.

d.kralt (Meppel): Voor diegenen die precies willen weten hoe het tramspoor daar liep verwijs ik naar het boek De Buitenlijnen van de HTM van Joh.Blok. Op bladzijde 102 staat een plattegrond van de keerlus van de hand van D.v.d.Spek. Ik bloos natuurlijk wel een beetje van de complimenten.
Donderdag 2-6-2005 23:29:00Martin Snuverink (Voorburg): Ik was bezig te zoeken in Rijswijk, toen de heer Kralt reageerde.
De lantaarnpaal bestaat uit de paal met voetstuk van een oude gaslantaarnpaal met daarbovenop gemonteerd een booglamp. Exact dezelfde paal kwam veelvuldig voor in Rijswijk, onder meer in de Kerklaan, waar ik geboren ben. Een typisch Rijswijkse lantaarnpaal.
De betonnen bovenleidingsmast kwam tot 1965 veelvuldig voor op de buitenlijnen van de HTM, dus de lijnen van Den Haag naar Wassenaar/Leiden, Voorburg en Delft, en dus ook in Rijswijk op de Haagweg en de Geestbrugweg. Daarom ben ik gaan zoeken in Rijswijk en heb eveneens de beeldbank van Rijswijk geraadpleegd.
Probleem was dat Haagweg en Geestbrugweg onmogelijk waren. Daarom is het geniaal van D. Kralt dat hij de Princesselaan heeft gevonden, een kort zijstraatje van de Haagweg tussen het centrale kruispunt met de Herenstraat/Geestbrugweg en de Hoornbrug in het gewilde Leeuwendaalkwartier. Kennelijk is daar lang geleden een keerspoor of keerdriehoek voor de tram geweest. Dit wist ik niet en dit verbaasde mij hogelijk.
Werkelijk geweldige complimenten voor de heer Kralt, want Rijswijk lag wel redelijk voor de hand, maar de exacte locatie niet.

Donderdag 2-6-2005 23:20:49d.kralt (Meppel): Dit is de Princesselaan in Rijswijk. Zie beeldbank gemeente Rijswijk foto nummers:3109,3108 en 1381. Eigenlijk weer een thuiswedstrijd voor de heer Snuverink.
Donderdag 2-6-2005 22:55:41F W Drijver (Den Haag): Opvallend is de tramrails: geheel rechts enkelsporig, naar links toe dubbelsporig. In de buurt van een tramremise, of bij een wat gecompliceerdere tramsituatie.
Ook de bovenleidingspaal zou iets kunnen zeggen: veel bedrijven hadden daarin hun eigen stijl: NZH in Oegstgeest of Haarlem, HTM (minder waarschijnlijk en dan Rijswijk of Delft)
Donderdag 2-6-2005 07:32:42Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.