Inzender: Historisch Centrum Overijssel    

Gegevens: Een fabrieksgebouw met een flinke loopkraan aan een kanaal met zijtak. De foto's maken deel uit van de Heemaf-collectie van het HCO. Heemaf zal ongetwijfeld de elektrische installatie van de fabriek verzorgd hebben.

Datering: 1921 - 1922 ?   Formaat: 15 x 21 cm en 15 x 22 cm   Extra beelden: vergroting 1  vergroting 2

Geplaatst: 1 juni 2005


 Reacties op Zoekplaatje 469 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Sas van Gent

Peter Leijnse (Leiden): Ter aanvulling nog een foto van de site van de heemkundige kring van Sas van Gent.
Website: http://www.heemkundigekringsasvangent.nl/fotos/fotos17.html
Dinsdag 30-8-2005 22:28:59



Jaap Tuik (Zwolle): Schitterend! Hartelijk dank aan alle speurneuzen!
Het zal wel ongeveer tien jaar geleden zijn, dat wij deze foto's voor het eerst zagen. Al die tijd wisten wij niet waar dit was en wat het voorstelde. Nauwelijks een week op "zoekplaatjes.nl" en het is opgelost.
Mede namens Peter van der Most en Hans Eikenaar nogmaals heel hevig bedankt!
Jaap
Maandag 6-6-2005 09:46:00



Martin Snuverink (Voorburg): Gefeliciteerd, op de eerste plaats Wim Suijkerbijk voor de oplossing, op de tweede plaats Erwin Esselink en Wim de Koning Gans voor het vinden van overtuigende afbeeldingen!
Hierbij kom ik tot de bedroevende conclusie dat het mij nog danig schort aan talent, vaardigheid en misschien volharding om afbeeldingen als bewijsmateriaal te vinden. Beetje jaloers en beschaamd.
Op de Beeldbank Zeeland had ik gezocht onder Sas van Gent, maar niet gevonden, in potjeslatijn: quaesivi sed non inveni.
Zondag 5-6-2005 00:35:43



Wim de Koning Gans (Den Haag): Chapeau voor Wim Suijkerbuijk! Op de prentbriefkaart die te koop staat bij Ebay is de brug over de zijtak van het water. De fabriek is hier in een oudere toestand te zien, vóór er werd uitgebreid. Op de beeldbank Zeeland vond ik nog recordnummer 77294, een avondopname die ongeveer van hetzelfde standpunt is genomen als de bovenste foto van het HCOV. Al met al zeer overtuigend.
Website: http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=6176354857
Zaterdag 4-6-2005 23:22:24



Norman Visser (Leeuwarden): Gefeliciteerd Wim het is inderdaad de suikerfabriek van Sas van Gent.


Zaterdag 4-6-2005 23:18:17



Erwin Esselink (Delft): Wim Suijkerbuijk heeft helemaal gelijk met Sas van Gent. Er staat op de beeldbank Zeeland een foto, die de fabriek vrijwel vanuit dezelfde richting toont als op het bovenste plaatje, inclusief de kraan.
(http://www.zebi.nl/diensten/zdc/zeeland_collecties/osiris/publiek/fotoarchief/jpgs/standaard_low/077/77294.jpg)
Zaterdag 4-6-2005 23:16:34



Wim Suijkerbuijk (Dordrecht): Het betreft vermoedelijk toch de suikerfabriek van Sas van Gent. Een toetsing met de 1e getoonde foto is mogelijk via beeldbank Zeeland. Hier treft men bij ingave van 'suikerfabriek' onder afbeelding 31579 de fabrieksgevel aan die 35 jaar later nog vrijwel ongewijzigd is.
Wim
Zaterdag 4-6-2005 22:31:35



Martin Snuverink (Voorburg): Gerard en Sicco, wat betreft de suikerfabriek Vierverlaten: ik zie helaas geen overeenkomsten met het zoekplaatje. Zie link.
Aan het Merwedekanaal was een suikerfabriek in Utrecht bij De Hommel, maar die past topografisch niet bij het zoekplaatje. Als ik het goed heb, heeft deze fabriek trouwens al in de jaren 1900 plaats gemaakt voor de Rijksmunt. Verder lag aan het Merwedekanaal-(westzijde, Oog in Al) de oliefabriek die nog pas kort geleden is gesloten onder de naam Cereol, met uitzicht op de stad. Op de plek bij Maarssen die Gerard bedoelt was in 1908 alleen een steenbakkerij van een geheel andere configuratie en met uizicht op losse huizen. Daarmee hield de industrie aan dit kanaal op, of de fabriek van het plaatje moet na 1908 zijn gebouwd, wat me sterk lijkt..
Aan het Kanaal door Zuid-Beveland is nooit grote industrie geweest. Langs het Kanaal Gent-Terneuzen heeft in Sas van Gent een suikerfabriek (Suikerunie) gestaan. Deze past niet bij het zoekplaatje.
Ik geloof wel dat we het erover eens kunnen zijn dat het om een fabriek voor de verwerking van agrarische producten gaat aan een groot kanaal met een open landschap aan de overzijde. Ik neig nog steeds naar aardappelmeel, maar sluit suiker niet uit. Het product is, gezien de zakken, vrijwel zeker wat we nu “stortgoed” noemen. Een ander bulkproduct zou in beginsel nog kunnen zijn tarwemeel. Geen roggemeel, maïsproducten en zeker geen strokarton! We moeten ons dus richten op de grotere landbouwgebieden met forse kanalen. Ik kan niets anders bedenken dan Groningen, Zeeland, Noord-Brabant-West. Geen Zaanstreek en Halfweg.
Wie bedenkt nog een ander historisch landbouw-bulkproduct?
Website: http://www.nednl.nl/Webresults/Groningen/Vierverlaten/
Zaterdag 4-6-2005 19:47:53



Gerard Nachbar (Almere): Dus, Sicco, zou dit Vierverlaten/Hoogkerk (inmiddels gemeente Groningen [Stad]) kunnen zijn?
Zaterdag 4-6-2005 17:19:46



Sicco Fockens (Groningen): Ik zie nu pas dat de foto's van dezelfde kant van de fabriek gemaakt zijn, en dat dit een kruising is van een hangende spoorlijn en een brugkraan. Kennelijk alleen bestemd om het gereed produkt vanuit de fabriek in schepen te laden.
De fabriek zelf ligt in de lengte aan de kade, en op de kade liggen grote hopen grondstoffen. Deze opzet zie je ook bij de suikerfabrieken die in het noorden staan. Daar liggen buiten de campagne ook altijd kolen en kalksteen op deze manier opgeslagen.
Zaterdag 4-6-2005 14:16:46



Gerard Nachbar (Almere): Het is denk ik geen rivier, maar een kanaal, gelet op de regelmatige rij bomen. Maar dan wél een breed kanaal. Bij het Noordzeekanaal kan ik mij helemaal niets voorstellen. Bij het Merwedekanaal/Amsterdam-Rijnkanaal misschien wél. In de buurt van Maarsen was er tussen het kanaal en de spoorlijn een smalle strook industrie, met graan/meel, en later ook de B2-betonblokken (Bredero Bouw). Dit zou een vroege versie hiervan kunnen zijn.
Een andere mogelijkheid: langs het kanaal van Gent naar Terneuzen? Of het kanaal door Zuid-Beveland?
Ik wil nog even checken of dit Wessanen is, langs de Zaan tussen Wormerveer en West-Knollendam, maar weet vrijwel zeker dat de kans op een treffer klein is.
Uit de betrokkenheid van HEEMAF mogen we aannemen dat het hijsen en zijdelings verplaatsen plaatsvond met krachtige, waarschijnlijk door 380 V aangedreven elektromotoren. De overgang van stoom naar Volt vond in de Zaanstreek overigens al zeer vroeg plaats (deels vóór de Eerste Wereldoorlog).
Zaterdag 4-6-2005 12:23:20



Norman Visser (Leeuwarden): Hoezo niet Martin? Dat kan de lezer wel bepalen lijkt mij. Je draaft nu werkelijk door!
Vrijdag 3-6-2005 18:09:50



Martin Snuverink (Voorburg): Ik denk dat mijn vorige reactie kan bijdragen tot de oplossing van dit zoekplaatje en dat de reactie van Wim niets constructiefs toevoegt.
Vrijdag 3-6-2005 17:09:17



Wim de Koning Gans (Den Haag): Wie zegt er dat we moeten gokken of raden? Meestal levert het niet veel op, hooguit een enkele toevalstreffer.
Vrijdag 3-6-2005 15:35:07



Martin Snuverink (Voorburg): Als ik moest raden, zou ik deze grote fabriek in de eerste plaats zoeken aan de zuidzijde van het Winschoterdiep (Westerbroek, Foxhol, Hoogezand, Zuidbroek).
Ik gok op aardappelmeel. W.A. Scholten?
Men dient wel te beseffen dat het Oude Winschoterdiep tussen Foxhol en Westbroek is gedempt en noordelijker is omgeleid als het Nieuwe Winschoterdiep (1980). Aan het nieuwe deel van het diep kan het dus moeilijk zijn. Het is in ieder geval een fors kanaal.
Vrijdag 3-6-2005 02:23:25



Alard Roose (Zevenaar): Heb zoiets gezien bij Raalte. Daar is ook een kleine haven.

Alard
Woensdag 1-6-2005 23:16:34



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.