Reacties op Zoekplaatje 4294
De nieuwste inzending staat bovenaan!
Dennis de Waart: Mooie bijdrage die fijn is om te lezen Sonja. Over de herkomst kan ik nog aanvullen dat de vorige eigenaar mij vertelde dat de foto ooit ingelijst is geweest en er op de toenmalige achterplaat een modernere sticker van een lijstenmaker uit Uitgeest op heeft gezeten. Mogelijk dat dat kan helpen, maar het kan net zo goed een dwaalspoor zijn.
Zondag 27-10-2024 16:06:00
|
Sonja: Ik ben bang dat deze stolp er niet meer in deze vorm staat, maar vind het wel een historische prachtplaat en het waard om er toch wat tijd in te steken.
Een stolpboerderij met de darsdeuren aan de voorkant schijnt het typisch West-Fries te maken. In de darsdeuren is een mandeurtje uitgezaagd en erboven een rijtje kleine vierkante raampjes. De voordeur lijkt niet voor dagelijks gebruik, een stoep ontbreekt, en lijkt daarom meer een ‘rouw- en trouwdeur’. Boven de deur nog een klein houten topgeveltje met een raam. Het stuk oprit naar de darsdeuren lijkt ook weinig gebruikt, want ervoor groeit het grasveldje. Rechts naast het huis een boomgaartje. Links lijkt de grond af te lopen en staat nog een hek dus waarschijnlijk ligt daar weer een dwars-sloot. Alles bij elkaar wijst idd naar West-Friesland.
De smetrand, die witgekalkte bakstenen, is vrij hoog. Al bladerend door oude en nieuwe foto’s zag ik zo’n hele hoge rand met name rond West-Beemster en Starnmeer. ZP past daar ook wel naadloos met die brede sloot met dat ronde bruggetje aan de voorkant. Maar wellicht is de hoogte van de smetrand meer tijd- dan plaatsgebonden.
Onderzoek naar de fotograaf leverde niet zoveel bruikbaars op. Er waren maar liefst 3 fotografen die de naam J. Swaab gebruikten, in Amsterdam woonden en tenminste twee ervan claimden Prins Hendrik voor de lens te hebben gehad. Zij richtten zich met name op de carte de visite, maar kwamen desgewenst ook bij de mensen thuis. De fotograferende leden van de familie Swaab waren nakomelingen van kermisklanten en reisden en verhuisden nogal veel. Zetten in bijvoorbeeld een cafe tijdelijk hun studio of trokken met een woonwagen rond. Jacob Swaab woonde en werkte enige tijd in Noord-Holland; Alkmaar, Schagen en Den Helder, maar vertrok al in 1883 naar Arnhem. Rond 1911 woonde hij in Amsterdam. Zijn broer Joseph woonde en werkte ook eerst in half Nederland, maar vestigde zich vanaf ongeveer 1896 in Amsterdam. Hij overleed er in 1915.
Ervan uitgaande dat met Prins Hendrik, Willem Frederik Hendrik wordt bedoeld, is de jongste J.Swaab waarschijnlijk niet de fotograaf.
Wellicht dat toch de achterkant van de foto iets van duidelijkheid kan geven om welke broer (of zoon) het hier gaat, ze gebruikten verschillende decoraties, al weet ik ook niet of dat de oplossing dichterbij kan brengen.
Foto’s van stolpboerderijen die gemaakt werden door een J. Swaab vond ik in Wervershoof, Schellinkhout en omgeving Wormer.
Wellicht is het nog een idee om de foto te sturen naar Vrienden van de stolp? Zie link. Zij hebben in hun magazine (voor leden) ook een rubriek met ‘zoekplaatjes’.
link 1: https://www.boerderijenstichting.nl/...
Zondag 27-10-2024 14:08:53
|
Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.
|