Zoekplaatje 4183 

Inzender: Jan Spoolder Uitleg

Gegevens: Drie mannen op een schuit met de naam "De Vier Gebroeders". Is het een schip voor personen- of goederenvervoer? Op de achtergrond houten schuren met geveltekens. Op het dak van de rechter schuur zijn met anderskleurige dakpannen de letters "H E B" gelegd. Ongelopen fotokaart met deelstreep.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1915    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 3 mei 2024


 Reacties op Zoekplaatje 4183 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Ingrid Evers: Rest nog altijd de vraag: waar is de opname gemaakt?
Dinsdag 14-5-2024 16:08:48



Ingrid Evers: Na vele uren zoeken ben ik maar eens te rade gegaan bij iemand die het ECHT kan weten, namelijk Pieter Klein van de website Binnenvaarttaal. Per kerende post kwam het antwoord: het is een zogenaamde (Warmondse) bekbok. Klein beschikt over een aantal foto's, maar niet die van het ZP. Prettig is, dat zijn beschrijving (zie 2e link) bevestigt wat CE hier al eerder stelde, namelijk dat het vee over de voorsteven werd geladen.
link 1: https://www.debinnenvaart.nl/binnenvaart...
link 2: https://www.debinnenvaart.nl/binnenvaart...
link 3: ...
Dinsdag 14-5-2024 16:07:45



Redactie: Dat de opening in de neus voor veevervoer zou dienen, heeft CE nog niet onderbouwd met een bron.
Maandag 13-5-2024 16:43:31



CE: Het is onmogelijk om recht over de steven vee te laden als het een type Westlander is. Zie link 1: Let op de voorsteven met balk op de punt. Dit schip is nog volledig zeilvaardig maar vaart op de motor. Bij dat type schip loopt de kielbalk buiten tegen de romp door en eindigt als een balk boven de punt van de steven. Voor het rustig houden van het vee (zonder schommelen) kan je alleen over de steven laden die op de wal geduwd wordt door de draaiende motor of goed is vastgelegd.
Waarom voor vee?
Gezien het ontbreken van de luiken in de zijkanten van het ruim zal het nu niet ingericht zijn voor goederen die droog moeten blijven.
In een waterrijk gebied zoals Noord- en Zuid -Holland en westelijk Utrecht met veel grasland zal veevervoer bij gebrek aan wegen zeer belangrijk zijn geweest.
Bijvoorbeeld 10 koeien over land naar de markt brengen zal in die tijd een hele opgave zijn geweest en nu laad je het in een keer in een motorpakschuit.
Zware goederen werden meestal aan boord gehesen maar dat doe je niet zo maar met koeien of ander vee.

link 1: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...
Zondag 12-5-2024 15:41:03



Ingrid Evers: Interessant. Heeft u ook een bron voor dit gegeven?
Zondag 12-5-2024 13:57:35



CE: De opening in de neus is voor het vervoer van vee Door met de kop op de oever te duwen konden de koeien over een losse "brug" naar binnen lopen en schommelde de boot ook niet omdat de neus op de oever vast lag. Zijwaarts laden geeft veel meer schommeling.
Zondag 12-5-2024 00:10:06



Ingrid Evers: Het pakschip in de link 1 van Wim (die ik hieronder nog even herhaal) heeft in zoverre gelijkenis met het ZP, dat de opbouw op het dek op die van het ZP lijkt. Het is echter veel te lang en de boeg is spits ipv afgestompt. Daarmee houdt de gelijkenis op.

Zoals Jan Spoolder hiervoor al stelde: het ZP lijkt het meest op de foto's onder de link naar het modelbouwforum, al is daar de roef onderbroken door een kleine dekruimte.

Als de Meetgegevens juist zijn (er niets gemist is in de liggers), dan is de foto in elk geval van voor 1920/1918, de datum van naamsverandering in Le jeun (!) Emilie, c.q. Trio I.

link 1: https://www.kustvaartforum.com/viewtopic...
link 2: https://www.modelbouwforum.nl/threads/ge...
Maandag 6-5-2024 17:09:54



Jan Spoolder: Op de kromme Rijn voeren vanwege de vele bruggen en smalle sluisjes vooral Krommerijnders: lange smalle schepen die vooral werden voortbewogen door ze te trekken. Ik denk dat het afgebeelde schip hiervoor te log en te groot was, dit lijkt me het schip van 18 m lang en 3 m breed uit link 2 en niet het schip van 13 meter lengte uit Wim's link 1. De foto is dan mogelijk ergens anders in Zuid-Holland of omgeving gemaakt.
link 1: https://www.krommerijnder.nl/historie.ht...
link 2: https://s2ho.nl/LSD/top/common/Q_Details...
Maandag 6-5-2024 12:05:37



Rob Wagenaar: Wat Wijk bij Duurstede betreft, het water zou goed kunnen passen bij de Kromme Rijn.
Maandag 6-5-2024 11:25:41



Wim de Koning Gans: Zoeken in de Liggers Scheepsmetingsdienst (link 1) levert twee pakschuiten op met de naam De Vier Gebroeders (link 2 en link 3). Bij doorklikken op 'Scans van de liggers' is meer informatie te zien. De schuit met meetnummer R503N werd in 1902 gebouwd te Leiden, was tot 1918 van A. Smeding te Rotterdam en werd in dat jaar naar België verkocht. De schuit met meetnummer U153N werd in 1899 gebouwd te Oudewater, was tot 1916 van C. van Leersum te Wijk bij Duurstede en daarna van fa. C. van Leersum te Wijk bij Duurstede. Heette later Trio I.
link 1: ZoekInLiggers_01.php...
link 2: https://s2ho.nl/LSD/top/common/Q_Details...
link 3: https://s2ho.nl/LSD/top/common/Q_Details...
Maandag 6-5-2024 09:32:05



Ingrid Evers: De 'pak- of tentschuit' op Wims foto is ongetwijfeld vergelijkbaar met het ZP. Mij zat dat rechthoekige 'gat' in de boeg een beetje dwars, maar op foto 2 van bijgaande link is het eveneens zichtbaar, zij het gesloten.
link 1: https://www.modelbouwforum.nl/threads/ge...
Maandag 6-5-2024 01:26:57



Wim de Koning Gans: Is dit geen pakschuit?
link 1: https://www.kustvaartforum.com/viewtopic...
Zondag 5-5-2024 23:01:43



Ingrid Evers: Het is een klein scheepstype in de binnenvaart, met een stalen kiel, waarschijnlijk uitgerust met een motor. Het ontbreken van een mast en gangboord duidt er namelijk op, dat het schip niet gejaagd of geboomd werd, dus geen trekschuit was. Het achterste gedeelte met vier patrijspoorten vormde een roef, waar de schipper leefde.
Voor goederenvervoer pleit de luikenkap, die tegelijk de verbinding vormde tussen voor- en achtersteven, al was er op het voordek ook een toegang tot de laadruimte. De vraag is nu: wat werd er geladen? De open laadwanden suggereren een mogelijk levende have (vee- of passagiersvervoer).
Intrigerend is de rechthoekige opening in de boeg. Die is structureel: de randen van de romp zijn netjes afgewerkt. Was het mogelijk toch een motorloos vaartuig, dat door een sleepboot kon worden getrokken? Dan zou de sleepkabel door deze opening kunnen worden ingehaald en worden vastgelegd aan de twee stevige bolders die aan de stuurboordzijde te zien zijn en die fungeerden als kikker (cleat).

De mannen op de foto zijn waarschijnlijk de schipper, de eigenaar en op de voorplecht de knecht.

Schepen met de naam 'De Vier Gebroeders' zijn er meerdere geweest, ook als motorschip. De datering van de foto lijkt mij iets jonger te moeten zijn.

link 1: https://nl.wikipedia.org/wiki/Luik_(schi...
Zondag 5-5-2024 19:40:52



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):