Zoekplaatje 4155 

Inzender: John Kuijpers Uitleg

Gegevens: [Voetbalwedstrijd bij gasfabriek. Ongelopen fotokaart met adresbelijning en deelstreep - red.]

Herkomst: gekregen van iemand uit Nederland.

Datering: ?    Formaat: 10 x 14 cm   Extra beelden: vergroting   achterzijde  

Geplaatst: 5 april 2024


 Reacties op Zoekplaatje 4155 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Ingrid Evers: Ik ben tot de conclusie gekomen dat mijn overtuiging dat het hier ging om een locatie in Maastricht, te stellig was. Het voetbalveld bij villa Ceres (tussen Cabergerweg en Bosscherweg) leek aanvankelijk sterk in die richting te wijzen, maar werd spoedig losgelaten. Zelfs de identificatie van de shirtjes als van MVV staat inmiddels op losse schroeven.

Dank aan ieder die mee heeft gezocht en daardoor de kennis rond de verschillende gashouders aan de randen van het stadscentrum en in het Bosscherveld heeft vergroot. De Historische Encyclopedie Maastricht vaart er wel bij.

Resteert echter het feit, dat dit ZP weer terug is bij af: waar is die foto genomen?

Zondag 11-8-2024 14:50:33



Redactie: De scan heeft al een forse resolutie en laat zien dat het origineel niet haarscherp is. Ik verwacht daarom niet dat een detailscan iets zal toevoegen. Het elftal links heeft een donkerder rondje op het shirt, aan de linkerkant.
Zaterdag 20-4-2024 09:59:42



Sjoerd Eeftens: De gashouder die zichtbaar is op de foto die is ingestuurd door de redactie en als eerste foto van Ingrid kijkt naar het zuidwesten en behoort bij de cokesfabriek die ten westen van het goederenstation Boschpoort stond. Het betreft dan het voetbalveld aan de Bosscherweg nabij de spoorwegovergang daarin. Dat komt overeen met de witte wachterswoning 33 en met het zichtbare inrijsein van het emplacementsdeel dat naast de hoofdlijn naar Lanaken lag; en tevens naast de Zuid-Willemsvaart, rechts buiten beeld.
De gashouder van de Cokesfabriek is anders dan die op het ZP.
Kijken we dan op hetzelfde veld juist de andere kant op, in de richting van Lanaken, en zien we dan op de achtergrond, over de Willemsvaart heen, de spoordijk naar Lanaken? Op het ZP zijn langs dat talud zijn wel enkele telegraafpalen te zien.
Op de achtergrond lag volgens de tekeningen aan de industrieweg een gieterij, een spijkerfabriek,
de gemeentelijke rioolwaterzuiveringsinstallatie, de kantoren en een laboratorium, Pagnier Macaronifabriek, Verfabriek Ten Horn. Ik noem ze omdat dat trefwoorden kunnen zijn. Wie weet is er een link waarop we de gashouder van het ZP zien.
Vrijdag 19-4-2024 21:51:47



Ingrid Evers: Peter op het Veld heeft geen ongelijk. Zou het mogelijk zijn een detailopname van het embleem op het shirt van het links opgestelde elftal te maken?
Donderdag 18-4-2024 12:24:06



Peter op het Veld: Ik denk dat jullie teveel gefocust zijn op de gashouder in combinatie met MVV. Waar denken jullie dat het gebouw rechts heeft gestaan of wat dit voor fabriek is?
Wie was de tegenstander?
Woensdag 17-4-2024 22:56:57



Sjoerd Eeftens: Bij beschouwing van alle tekeningen (rond 25) van Boschpoort in mijn archief ben ik helaas geen gegevens tegen gekomen die kunnen helpen dit ZP op te lossen, daar er te weinig details van de omgeving op staan.
Dinsdag 16-4-2024 22:20:56



Sjoerd Eeftens: Excuses, ik interpreteerde de tweede foto van Leo andersom. Ik ga de spoor- en tramtekeningen van de omgeving van Boschpoort alsnog bekijken, maar verwacht niet veel van de details van de omgeving.

Dinsdag 16-4-2024 15:31:48



Leo R.: Even voor de duidelijkheid, foto 1 van het NIMH kijkt van het zuiden naar het noorden, foto 2 van RHCL kijkt van het (noord)oosten naar het westen. Juist aan bv. het goederenstation of de loop van het water is dit goed te zien.
Op foto 1 ligt het voetbalveld rechts van de splitsing van het spoor. Op foto 2 ligt het voetbalveld rechts buiten beeld.
Ik geloof overigens niet dat we hiermee op het spoor van de juiste locatie van het zp zijn, maar ik kan me vergissen.
Zie ook bijgaande link naar Topotijdreis. De gasfabriek ligt rechts van het woordje 'stoomtram', het voetbalveld ligt noordoostelijker, bij 'Brouwerij Ceres'.
link 1: https://topotijdreis.nl/kaart/1940/@1766...
Dinsdag 16-4-2024 13:37:42



Ingrid Evers: Leo heeft gelijk dat de drie gemeentelijke gashouders aan de Maagdendries/ Batterijstraat/ Capucijnenstraat niet in aanmerking komen. Niet meer zichtbaar op de foto zijn de twee gashouders van Regout aan de noordzijde van de Maagdendries, waarvan de eerste in 1878 werd gebouwd, en een tweede daarnaast omstreeks 1899 (beide afgebroken circa 1925). Daar stond echter een muur voor, die we op het ZP niet zien.
Op diezelfde foto wordt in de rechter bovenhoek een vierde gemeentelijke gashouder/fabriek vermeld, achter de Radium-rubberfabriek aan de Lage Fronten, een gebied tussen Cabergerweg en Phoenixweg. Stel dat deze nog in aanbouw was ten tijde van het ZP, dan is het mogelijk dat we deze locatie zien op het ZP. Er lag tussen Cabergerweg en Industrieweg namelijk een voetbalveld van het Sint Franciscuspatronaat, waarvan ik alleen een foto van het oostelijk gedeelte ken. (zie link 2, posting 7). Hoe dicht dat bij de gashouder lag, kan ik niet boordelen.
En dan is er in 1955 een nieuwe gashouder in gebruik genomen aan de Phoenixweg en die grensde meteen aan dat patronaatsveld (zie link 3). Ik vermoed echter dat deze gashouder in bouw te zeer afwijkt.

Concluderend: Het gaat hier om tenminste één team van MVV, maar alle gashouders in Maastricht lagen ten westen van de Zuid-Willemsvaart, terwijl het MVV-terrein aan de Boschpoort ten oosten van dat kanaal en de Bosscherweg lag. De locatie blijft dus vooralsnog een raadsel.

link 1: https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?nav...
link 2: https://forum.mestreechonline.nl/forum/m...
link 3: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCC0...
Dinsdag 16-4-2024 13:28:59



Sjoerd Eeftens: Beide door Leo aangereikte foto's zijn genomen van het zuiden uit. Naar linksboven loopt de spoorweg naar Lanaken en Hasselt. Het goederenstation Boschpoort ligt onderaan op de foto's.
Op de duidelijkste foto is de gasfabriek te zien met de twee gashouders van verschillend type, waarvan er één zichtbaar is op het zoekplaatje en de andere op de foto die de redactie heeft toegevoegd op ma 15-4 om 21.32.
Ik kan het voetbalveld nog niet plaatsen op de luchtfoto, maar wellicht was het er toen nog niet.
Het gaat er nu om, de aangereikte gegevens geografisch zo te combineren dat er een bewijs ontstaat. De situaties op het ZP en op de luchtfoto's verschillen immers nog in jaartal.
Dinsdag 16-4-2024 10:55:30



Leo R.: Hier een luchtfoto van het gebied in 1934. De gasfabriek ligt tussen de huidige straatnamen Lindenkruis en Statensingel, ten zuiden van het goederenstation. De voetbalvelden liggen een stuk verderop, ter hoogte van de huidige weg genaamd Bospoort, ten noorden van de spoorlijn richting het hoofdstation Maastricht. Het lijkt me dat op het ZP gasfabriek en voetbalveld toch een stuk dichter bij elkaar liggen.
Tweede foto is van de gasfabriek, gezien vanuit het noordoosten.
link 1: https://beeldbank.nimh.nl/foto-s-2/detai...
link 2: https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?nav...
Dinsdag 16-4-2024 07:49:55



Ingrid Evers: De toenmalige bestuursleden van MVV, de heren Bonhomme, Polis en Tieleman, konden een terrein pachten aan de Boschpoort. Het terrein moest echter worden geëgaliseerd c.q. opgehoogd en een grote boomgaard diende gerooid te worden.
Vanaf 1912 speelde men bijna een halve eeuw lang aan de Boschpoort, een speelveld dat praktisch midden in de stad lag. De terreinen lagen aan het eind van de Boschstraat/Boscherweg langs de spoorlijn Maastricht-Hasselt, alwaar verschillende grote industrieën en bedrijven lagen zoals de Kon. Ned. Papierfabriek, de Sphinx, Papiergroothandel Tielens, Staalwerken De Maas, Zakkenfabriek Bates Cepro en het Gemeentelijk Slachthuis (op het binnenterrein konden toeschouwers hun fiets stallen).
link 1: https://forum.mestreechonline.nl/forum/m...
Dinsdag 16-4-2024 00:13:17



Ingrid Evers: Maastrichtsche Voetbal Vereeniging [MVV]. Opgericht als Maastrichtsche Voetbalclub (1902), ging zij samen met de voetbalverenigingen Maastrichtsche Voetbal Vereeniging [MVV] (1903), Vitesse en Trapper, beide uit 1903, Swift (1905), H.B.S. (1909) en Concordia (1909). De fusie van al deze verenigingen onder de naam MVV was compleet in 1911. Clubkleding: rode trui met witte ster, witte broek, de stadskleuren. Kampioen Limburgsche Voetbalbond (1910). Lid zuidelijke eerste klas, als eerste zuidelijke club (1913). Kampioen zuidelijke eerste klas: 1920, 1926. Reeds vóór de Eerste Wereldoorlog* werd regelmatig tegen buitenlandse clubs gespeeld: België, Duitsland, Engeland, Frankrijk. In 1923 kwam er een clubblad en atletiek en cricket naast voetballen, in 1927 een afdeling jeugdvoetbal. Oorspr. was MVV een 'neutrale' club voor alle gezindten. Werd na de Tweede Wereldoorlog* een club op katholieke grondslag (1948). Bij de oprichting van het betaalde voetbal lid van de eredivisie (1957). Het oorspr. speelterrein in de Kommen* verwisselde MVV voor een terrein op de Sint Pietersberg*, het middenterrein van de wielerbaan* in Amby* (1903), achter de tweede Meerssener Dwarsweg bij de spoorbrug* op de Goudberg (1904), bij de Boschpoort* (1911-1960) en daarna Geusselt* (1961).
L: Frenske 1962. J.E.H. Engelen, Maastrichtse Voetbalvereniging 75 jaar, jubileum uitgave 1902-1977. Veur iewig = Voor altijd, 100 jaar MVV, Arnhem 2002.
Lemma uit Ubachs/Evers, Historische Encyclopedie Maastricht, Zutphen (Walburg Pers) 2005, p. 333.
Maandag 15-4-2024 23:31:11



Sjoerd Eeftens: Op de eerste bewijsfoto is een spoorweg te zien van de NS met een witte wachterswoning en een inrijbordes. Beide duiden op de spoorweg van Maastricht naar Sittard. Op de achtergrond staat weliswaar een (andere) gashouder.
Maar ik heb begrepen dat het veld van het ZP nabij Boschpoort heeft gelegen, waar de hooggelegen spoorweg naar Lanaken en Hasselt ligt, die ik op de achtergrond van het voetbalveld ook meen te zien. Die situaties kan ik niet rijmen. Heeft MVV meer locaties gekend?
Maandag 15-4-2024 23:25:48



Ingrid Evers: Ik heb hieronder enkele foto's en twee verzamellink geplaatst. Let op: op een aantal foto's zit auteursrecht.
link 1: https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?na...
link 2: https://beeldbank.rhcl...
link 3: https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?nav...
link 4: https://beeldbank.rhcl.nl/zoeken/groep=B...
link 5: https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?nav...
Maandag 15-4-2024 21:33:35



Redactie: In deze link het MVV-terrein aan de Bosscherweg, met een gashouder, maar die lijkt me een stuk verder weg te staan.
link 1: https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?nav...
Maandag 15-4-2024 21:32:15



Ingrid Evers: Misschien ten overvloede:
Maastricht, Boschpoort/Bosscherweg, MVV.
Ik heb de redacteur een mail gestuurd

Maandag 15-4-2024 20:32:58



Ingrid Evers: Ik vermoed dat dit het nu reeds lang onder industrie en woningbouw verdwenen voetbalterrein is aan de Bosscherweg in Maastricht. Het team rechts - met rood shirt en wit short - is dan met zekerheid MVV. Het team links kan een team van MVV zijn, van Kimbria (1916) of de Maastrichter Boys. Alledrie hebben volgens mij ooit gespeeld in een rood-wit gestreept shirt.

Speciaal is het embleem dat de heren links ter hoogte van hun zwevende rib op het shirt dragen. Ik vermoed dat dat een Maastrichtse ster is. Rood en wit zijn de stadskleuren.

MVV ontstond in 1902/1903. Bij de Boschpoort heeft de club gespeeld van 1911-1960.

Op de beeldbank van het Historisch Centrum Limburg te Maastricht staan verschillende foto's die mijn vermoeden lijken te ondersteunen. Ik heb een aantal links naar de redactie gestuurd, omdat ik geen directe bewijsfoto heb en de enige die als bewijs kunnen dienen, mogelijk niet gepubliceerd mogen worden.
link 1: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB23:0...
Maandag 15-4-2024 20:18:36



Jan Spoolder: Ik heb deze foto eerder gezien, mogelijk op de site van Arnold Tak.
Vrijdag 5-4-2024 09:37:45



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):