Inzender: Hans van den Berg    

Gegevens: Alleenstaand huis met huisnummer 5.Op de achtergrond is nog een huizenwand te zien. De kaart is verstuurd aan Madame Ducarne in Brussel, Rue Souvereine 85.

Datering: ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 3 januari 2005


 Reacties op Zoekplaatje 431 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Nijmegen

Wim de Koning Gans (Den Haag): Gisteren op het late journaal: de gemeente Nijmegen heeft alle bouwtekeningen on line gezet. Dus even de tekening en vergunning van Wilhelminasingel 5 bekeken. De arts J.A. van Dusseldorp is inderdaad de opdrachtgever, de architect en aannemer is Gebr. Haspels. De bouwvergunning is verleend op 27 mei 1910.
Website: http://www.nijmegen.nl/Actueel/persberichten/persbericht210205.asp?ComponentID=48588
Dinsdag 22-2-2005 09:45:07



Danny KÖLKER (Den Haag): Nog zoekende en niet op de hoogte van de oplossing kwam ik op dit navolgende:
Nijmegen als afzender en mogelijk Dr. in de naamplaat op de muur, telefoonboek 1915 geeft Dr. J.A.van Dusseldorp, Wilhelminasingel 5 te Nijmegen. Ik lees en begrijp dat er aan de Wilhelminasingel het een en ander werd en is gebouwd in die jaren (en waarschijnlijk ook weer gesloopt), met name een school.
Al met al geeft dat dus mogelijk nog wat extra info al was de oplossing dan al een feit.
met vriendelijke groet.
Maandag 21-2-2005 13:34:19



Hans van den Berg (Nijmegen): Niet zonder schroom moet ik het navolgende melden: toen ik hedenmiddag op weg naar Arnhem, in de auto gezeten naast mijn chaufferende echtgenote, op de Oranjesingel in Nijmegen ter hoogte van de Wilhelminasingel in de file stond, werd mijn blik getrokken naar de linker huizenwand (de kant met oneven huisnummers) aan het begin van de Wilhelminasingel en wel speciaal naar een pand dat mij op de een of andere manier zeer bekend voorkwam. Even later realiseerde ik mij dat dat het pand op bovenstaande foto moest zijn. We zijn dadelijk ter plekke gaan kijken en, ja hoor, in detail het onderhavige pand: Wilhelminasingel 5 te Nijmegen.
Probleem opgelost. Met dank wederom aan allen die hun veelal zeer lezenswaardige en leerzame bijdrage aan de oplossing hebben geleverd.

Vrijdag 18-2-2005 17:51:34



D.Lohuis (Delden): opmerking van technische aard.
Bij een vristaand huis en dat is dit moet je vanuit de nok een denkbare horizontale lijn denken haaks op de nok. dan vanuit de nok een lijn onder 10 graden naar beneden. De hoogte van de schoorsteen dient boven deze lijn uit te komen, wil de schoorsteen trekken.
Al een heel oud begrip en al verwoord in een bouwboek van 1890.
Schoorsteen dus "normaal"
Vr.gr Dick
vr.gr
Zaterdag 5-2-2005 18:15:34



Sicco Fockens (Groningen): Technisch gesproken moet zo'n lange schoorsteenpijp naar de huidige maatstaven bij wat oudere gastoestellen gewoon worden toegepast. De uitmonding moet namelijk behoorlijk boven de nok uitkomen, bij zo'n steil dak is er dus nogal wat schoorsteenlengte nodig om vanuit goothoogte tot op dat niveau te komen. Misschien dat er steden zijn, waar dat soort eisen al vroeg golden?

Zondag 16-1-2005 13:07:58



Reinoud Mantel (Lage Mierde): Nu verschillende plaatsen de revue zijn gepasseerd wil ik toch nog eens Rotterdam aankaarten. Ook wil ik wijzen op de rare lange schoorsteenpijp boven het metselwerk, waar komt dat meer voor? Als ex hagenaar kan ik mij niet herinneren dat ik dat daar ooit gezien heb.
Zondag 16-1-2005 01:01:23



Kees vd Hoeven (Ehv): Verstuurd vanuit Nijmegen 1911. Waarom zou het niet 'gewoon' Nijmegen zijn? Genoeg gebouwd in die jaren, veel herenhuizen van zo'n soort omvang. Al was dat minder vaak met een zadeldak. De buurwoningen zullen wel kort erna voltooid zijn. Misschien staat het er niet meer, veel is weggeschoten in WO2 of later weggesaneerd.
Ik lees nog niet dat Nijmegen al afgeschreven is. Zijn de straten al nagegaan met meerdere 1910-1915 woningen?
Vrijdag 14-1-2005 21:20:55



Wim de Koning Gans (Den Haag): Natuurlijk had ik me al afgevraagd of dit een huis in Den Haag zou kunnen zijn. Ik heb er geen enkele associatie bij. De boom (bomen) op de stoep, de rare manier waarop de stoep gedeeltelijk afgewerkt is, precies tot aan de schutting, en de helling van de straat vind ik sterke aanwijzingen dat het niet in Den Haag is.
Dit huis lijkt mij niet typische Belgisch en niet typisch Nederlands, het is misschien gewoon een buitenbeentje.
Nog twee opvallende details die nog niet eerder vermeld zijn:
- Aan de rechterkant staat een hek ter afscheiding van het buurperceel, er loopt dus een smal pad langs het huis naar de achtertuin
- Eveneens aan de rechterkant is een tuinmuur te zien die vrij sterk omhoogloopt. Dit doet mij denken aan de situatie pal achter de Scheveningse boulevard en voor de zekerheid heb ik nog even gekeken naar de Schuitenweg en Zeeweg, maar daar is het niet.
Vrijdag 14-1-2005 19:58:11



Martin Snuverink (Voorburg): Uit een detail van de foto, mij toegezonden door Wim de Koning Gans (waarvoor dank), blijkt dat het metselverband kruisverband is. Dit maakt de kans op een Nederlandse plek relatief groter t.o.v. Belgie. Daarom zouden we n.m.m. toch eerst in NL moetn zoeken. Het huis is zeker niet na 1920 gebouwd en waarschijnlijk tussen 1905 en 1910.
De uitbouwen links, die geen Haags karakter hebben, kunnen nadere aanwijzingen over de plaats geven. Waar komen deze nog meer voor? de uitbouw rechts is overigens van een type dat in Den Haag wel voorkomt.
De bomen zijn waarschijnlijk ouder dan het huis en lijken te wijzen op een al langer bestaande of oudere straat of weg aan de rand van een stad of flink dorp: een oude uitvalsweg, vaak genoemd naar de plaats waarheen die weg leidt.
Het moet mij van het hart dat het huis van een zeldzaam onbenullige architectuur (ofwel vormgeving) is, wat het plaatje ook weer boeiend maakt. Had de bewoner/eigenaar dit zelf bedacht?
Toch wil ik Den Haag nog niet helemaal uitsluiten, hoewel ik geen plek zou kunnen bedenken. Wim, wat denk jij?

Donderdag 13-1-2005 22:36:14



Martin Snuverink (Voorburg): Misschien kan Wim ook aangeven of het steensverband is:
- kruisverband (rijen strekken en koppen afgewisseld, maar de strekkenlagen een kop verschoven t.o.v. elkaar) of
- staand verband (rijen strekken en koppen afgewisseld, maar de strekken recht boven elkaar). Dit kan voor de plaatsbepaling en de datering van belang zijn. Staand verband komt veel minder voor dan kruisverband. In NL kwam staand verband veelal pas na 1920 op. In Belgie komt staand verband vermoedelijk meer voor.
Dinsdag 11-1-2005 23:00:48



Wim de Koning Gans (Den Haag): In reactie op Reinoud Mantel: het metselwerk vertoont inderdaad het patroon "een hele rij stenen half en de volgende rij heel". Voor wat het waard is. Voor de rest heeft Antoon Bosselaers de foto perfect geanalyseerd. Op de voorgrond van de vergroting zijn nog juist de stoepbanden te zien, daarachter een strook kale grond en daarachter een stuk dat wel geplaveid is. Dit kan erop wijzen dat de stoep uiteindelijk twee soorten bestrating gekregen heeft.
Dinsdag 11-1-2005 21:50:59



Antoon Bosselaers (Mechelen): Voel me een beetje verplicht van hier op te reageren vermits ik al mijn hele leven tussen de Belgische huizen rondloop. Mij doet het huis niet bepaald Belgisch aan. Het is waar dat in België als sinds jaar en dag een loopje wordt genomen met de ruimtelijke ordening, maar dat hoeft daarom in dit zoekplaatje niet het geval te zijn. Het huis kan het eerste zijn van een rijtje, waar later huizen tegenaan gebouwd werden. Ik ken het voorbeeld van de Vlissingse boulevard Evertsen die huis per huis werd volgebouwd, en dus heeft het eerste huis ook even alleen gestaan. En zoals Wim de Koning Gans opmerkt: links staat er al een schutting waarachter het volgende huis zal verrijzen. Trouwens als Wim gelijk heeft wat de nummering betreft dan staan de oneven nummers in oplopende volgorde rechts van de weg, terwijl in de Belgische steden die ik me zo direct voor de geest kan halen de oneven nummers aan de linkerkant staan. Ik sluit België niet uit, maar waarom zou iemand vanuit Nijmegen een afbeelding van een Belgisch huis naar Brussel sturen? Ik vraag me ook af of wat we voor het huis zien al wel de straatweg is. Het lijkt me eerder een (voorlopig?) trottoir te zijn, vervolgens heb je een stukje onverharde grond waarin de boom rechts geplant is, en dan zie je onderaan de foto (alleen zichtbaar op de vergroting) nog net een stukje van wat de stoeprand zou kunnen zijn. Dan volgt dus de eigenlijke straat die we niet kunnen zien, en vervolgens de boom links op de voorgrond die dan aan de overkant van de straat staat, dwz aan de kant van waar de foto genomen is.
Dinsdag 11-1-2005 16:35:11



Reinoud Mantel (Lage Mierde): Gelet op de witte strepen op de weg die wij volgens mij in Nederland nooit gekend hebben (althans niet in die richting) zou dit het land van herkomst kunnen bepalen (bushalte?).
Wat betreft de bakstenen;
In Belgie is vaak een hele rij stenen half en de volgende rij heel.
Ik kan dat niet op de foto zien maar wellicht Wim de Koning Gans wel.

Ik woon op 5 min. rijden van Belgie en kom er dus vaak,
Een rijtjeshuis solo langs de kant van de weg zetten is echt Belgisch.
Vaak zitten er dan ook aan de zijkant geen ramen maar is de muur volledig blind.
Dinsdag 11-1-2005 00:35:11



Hans van den Berg (Nijmegen): Hierbij wil ik gaarne reageren op de opmerkingen van Jan Dekker van 05/01/2005: De kaart is verstuurd vanuit Nijmegen, blijkens het stempel, op 13.4.1911. De afzendster is een zekere 'Felicie', nog afgezien van haar naam ook te oordelen naar haar handschrift een niet-Nederlandse, mogelijk Belgische (?). De muren zijn opgetrokken uit baksteen en of er, wat betreft de bestrating, sprake is van groot-formaat kasseien, daarover kan ik geen uitspraak doen. Overigens doet mij de architectuur van het huis om de een of andere, voor mij onnaspeurbare reden, ook eerder Belgisch aan dan Nederlands.
Hans van den Berg
Zaterdag 8-1-2005 18:53:42



Martin Snuverink (Voorburg): Hierbij krijg ik nu geen Haags gevoel. Als dit markante huis in Den Haag stond, had Wim de Koning Gans het al lang gevonden. België vind ik een idee van Jan Dekker, dat serieus moet worden genomen.
Woensdag 5-1-2005 18:18:55



Jan Dekker (Haarlem): Blijkens de toelichting is het niet duidelijk waarvandaan de kaart is verzonden; wèl dat hij naar een adres in België is gegaan. Zou de kaart niet ook daar zijn gepost (en zijn herkomst hebben)? De manier van bouwen is m i namelijk ook niet erg Nederlands. (1e) Het gaat om een huis dat typisch bedoeld is om later in een rij te staan; in ons land werd in dat soort situaties bijna overal altijd "aangebouwd"; het zo 'single' plaatsen van een stads-/rijenhuis is in mijn ogen ook typisch Belgisch. (2e) Ook op de vergroting kan ik dat niet goed zien, maar de muren lijken niet van de bij ons toch overwegende bakstaan. (3e) Een soortgelijke opmerking heb ik bij het bestratingsmateriaal; zijn dit niet groot formaat kasseien?
Mocht het toch om een Nederlandse locatie gaan (de achterkanten links op de foto zijn wèl tamelijk Nederlands), dan denk ik het eerst aan Den Haag en Breda.
Woensdag 5-1-2005 09:59:56



Wim de Koning Gans (Den Haag): Doordat ik deze foto voor Hans van den Berg gescand heb, beschik ik over een gedetailleerdere afbeelding. Voor zover het niet duidelijk is: op de achtergrond en rechts zien we de achterkanten van huizen met uitbouwen. De nummers 1 en 3 bevinden zich waarschijnlijk op de hoek van de kruisende straat rechts. 7 zal achter de schutting gaan verrijzen.
Boven de deur is een zon met zonnestralen ingekrast, denk ik, in het pleisterwerk. Naast de deur een forse naamplaat met vier regels tekst, die lijkt te beginnen met 'Dr.'.
De straat loopt naar links schuin naar beneden.
Dinsdag 4-1-2005 22:55:15



Arnold Tak (Waddinxveen): Martin, geeft niks, hoor. Maar deze Rotterdamer heeft er geen Rotterdams gevoel bij en mijn gevoel laat me af en toe wel eens in de steek, maar meestal niet als het om dit soort zaken gaat. Bovendien wordt ik als Rotterdammer ook niet warm als ik een vierkant of rechthoekig (en geen ovaal) huisnummerbordje zie.
Dinsdag 4-1-2005 22:40:07



Martin Snuverink (Voorburg): Alleen al vanwege de grove vormgeving zou ik in Rotterdam zoeken. Met excuus aan de Rotterdammers.
Dinsdag 4-1-2005 21:43:59



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.