Inzender: Arnoud Voet    

Gegevens: Deze kaart werd verzonden vanuit Rotterdam op 31 augustus 1932.

Datering: 1932   Formaat: 9 x 13 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 31 oktober 2004


 Reacties op Zoekplaatje 416 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Rotterdam

Gerard Nachbar (Almere): Allereerst mijn welgemeende complimenten!! Ik ben zelf ook een redelijk fanatieke ZP-junk, maar laat het ten opzichte van Martin duidelijk afweten. Zie als zeer recent voorbeeld mijn bijdrage van vandaag aan zoekplaatje 98.
De oplossing leert ons het belang van kennis over gemeentelijke herindelingen. Het blijkt dat lantaarnpalen, huisnummering, huisnummerbordjes en ander straatmeubilair van voormalige randgemeenten sterk kunnen afwijken van de desbetreffende annexerende gemeente. Wat dat betreft heb ik nog een tip: de website
http://www2.zuid-holland.nl/onderwer/drgg/gemhist/DEFAULT.HTM
biedt (klikken op volledige lijst) per gemeente een overzicht van mutaties. Klik maar eens op Hillegersberg (ZH). Op 1 augustus 1941 gingen 25.638 over naar Rotterdam. Geen info waarmee je op verjaardagspartijtjes scoort, maar toch...
Ik wil de webmaster van zoekplaatjes.nl de suggestie doen om deze URL in het onderdeel Links op te nemen.
Zondag 13-2-2005 15:17:06Martin Snuverink (Voorburg): Dit is de Breitnersingel nrs. 20 (links) tot en met 12 (rechts) in Rotterdam-Hillegersberg. Het blok huizen staat er nog in volle glorie, zij het dat van het rechter hoekhuis (nr. 12) de voorste schoorsteen is ingekort en de schoorsteen op de nok van het dak is verdwenen. Ook de schoorsteen boven de voorgevel van het linker hoekhuis (nr. 20) is verdwenen.
De lantaarnpaal heeft me inderdaad de weg gewezen. Eerder had ik al opgemerkt dat de paal on-Rotterdams was. En dat bleek te kloppen. Wat surfen naar afbeeldingen in Rotterdam leerde me dat deze palen wel in de voormalige gemeente Hillegersberg, maar niet in Rotterdam voorkwamen. Hillegersberg is in 1941 door Rotterdam geannexeerd. Daar de foto uiterlijk van 1932 dateert, moest het een Bergse foto zijn als Hillegersberg correct was. De stijl van de huizen past goed bij de omgeving Molenlaan ter plaatse, nabij het eindpunt van tramlijn 4. Internet bood geen afbeeldingen, dus zat er niets anders op dan er te gaan kijken. Eerst vond ik een bijna identiek huizenblok aan de Floris Versterlaan 1 – 9, maar dan spiegelbeeldig. Ik sprak daar een dame aan, die op dat moment toevallig haar hondje uitliet, en ik liet haar een print van het zoekplaatje zien. Daarop vertelde zij dat even verderop een zelfde huizenblok stond, inderdaad, aan een singel met water. Het zoekplaatje was opgelost.
Overigens verbaast het me dat niemand eerder de oplossing heeft gevonden. Misschien is dit toch niet zo verbazend, omdat er geen afbeeldingen van deze huizen op Internet te vinden zijn.

Zaterdag 12-2-2005 18:23:00Martin Snuverink (Voorburg): Het merkwaardige aan deze woningen is niet wat Wim opmerkte (daarvan ken ik wel voorbeelden (o.m. Voorburg Westeinde), maar de plaatsing van de dakkapellen: het middelste huis heeft er twee en de andere huizen maar een, het linkse huis niet meegerekend.
De lantaarnpaal zou toch de weg moeten wijzen.
Vrijdag 7-1-2005 02:21:05Wim de Koning Gans (Den Haag): Dit is een vrij algemeen woningtype, maar wat je volgens mij niet vaak ziet is het volgende: op éénhoog bevindt zich een rij van tien even grote ramen met steeds dezelfde tussenruimte.
Donderdag 6-1-2005 22:54:04Norman Visser (Leeuwarden): Ja dat is inderdaad zo Martin, maar vaak werden in de nieuwe buitenwijken en dan vooral in de jaren 30 een ander type lantaarnpaal geplaatst dan welke in de oude binnensteden stonden.
Zaterdag 6-11-2004 20:57:27Martin Snuverink (Voorburg): De lantaarnpaal doet we wel erg on-Rotterdams aan. Of vergis ik me hierin?
Zaterdag 6-11-2004 11:00:28Norman Visser (Leeuwarden): Een Rotterdam kenner ben ik niet en zal het ook wel niet worden. Maar als ik zou zoeken ergens in Rotterdam dan zou ik gaan zoeken ergens links of rechts van de Ringdijk/Jasonweg.
Zaterdag 6-11-2004 04:33:00Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.