Inzender: Historisch Centrum Overijssel    

Gegevens: Laagspanningsverdeelmast bij café-achtig huis. Mogelijk in Noord-Brabant.

Datering: ?   Formaat: 18 x 24 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 31 oktober 2004


 Reacties op Zoekplaatje 411 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Asten

Jaap Tuik (Zwolle): Heel veel dank aan alle speurneuzen! Wij waren hier in het HCO nog niet direct helemaal overtuigd, maar na vlijtige bestudering van het metselwerk, het trasraam, de dakgoot, dakpannen en dakvorsten van het postkantoor, smolt onze twijfel langzaam weg! Prachtig dat een zoekplaatje, een heel jaar na de eerste publicatie, toch nog opgelost kan worden!
Woensdag 9-11-2005 12:00:44Antoon Bosselaers (Mechelen): Voor mij zit Frans Vereijken ook helemaal goed. Hetzelfde plaatje van het postkantoor van Asten is ook te vinden op de Fotobank Noord-Brabant (bestandsidentificatie PNB001001660), maar daar is rechts net iets meer te zien: een klein stukje van de bovenkant van het raam in de zijgevel van pand naast het postkantoor. Dus ook dat klopt met het ZP. Let ook op het muuranker aan diezelfde zijgevel. En op dezelfde fotobank is ook een panorma van Asten beschikbaar (bestandsidentificatie THA0861-056) waarop centraal bovenaan de markt te zien is met het postkantoor, en rechts daarnaast, verscholen achter drie forse bomen, het pand van het ZP. Dat klopt met ZP, waarop rechts minstens 1 van die bomen te zien is.
Website: http://www.fotobank-nb.nl/
Maandag 7-11-2005 14:08:47Theo van Gijlswijk (De Zilk): Zoeken in bhic met 'asten markt 16' levert een foto op van het naastgelegen voormalige postkantoor.
Omschrijving: Plaats: Asten: Markt 16
Beschrijving: Oorspronkelijke functie: Postkantoor met dienstwoning Bouwperiode: ca. 1920
Nr.: BP004-001854

Het lagere rechterdeel komt overeen met het linkergebouw op het zoekplaatje. Zelfde knik in het dakvlak en een donkere lijn in het metselwerk van de voorgevel.
Voor mij geen twijfel meer mogelijk.
Website: http://www.bhic.nl/site/
Maandag 7-11-2005 00:59:27Theo van Gijlswijk (De Zilk): Dan is dit de website die daar bij hoort. Zou kunnen!!
Website: http://www.cafevanhoek.nl/
Maandag 7-11-2005 00:34:32frans vereijken (asten): het huis\café met lichtmast is nu café j van hoek in asten links voor is het voormalige postkantoor
Zondag 6-11-2005 20:49:36Jelle (Schaijk): Aangezien het bij mij maar hooguit een half uurtje met de auto is ga ik er deze week nog eens kijken, in St. Oedenrode. Mocht het zo zijn dat het toch niet de Heuvel is, dan horen jullie het.

En mocht het wel zo zijn natuurlijk ook! :)
Woensdag 26-10-2005 22:16:09Jelle (Schaijk): Het lijkt mij dat het huis links op de foto van (veel) latere datum is dan het rechtse. Wellicht moet hier rekening mee worden gehouden bij het zoeken! (?)

Ook valt mij op dat het linkse huis geen "recht" dak heeft: er zit duidelijk een knik in het dak als je goed kijkt naar de dakpannen, en dan met name die op de hoek.
Zondag 23-10-2005 20:00:45dick zweers (bergeijk): Dit blijkt niet het café in Dommelen te zijn dat thans de naam draagt D'n Bommel.
Vrijdag 15-7-2005 08:17:39dick zweers (bergeijk): Nu ja, als ik nu nog moet zeggen dat het Brabants is, trap ik een open deur in. Heel specifiek voor de regio Zuidoost is de detaillering van het boveneind van de geveltop. Daarmee is het pand te dateren in de 18e eeuw. Brabants is inderdaad ook de veranda, en verder de donker geschilderde kozijnen die vooral in de regio Eindhoven geliefd waren in de jaren 1920 en '30. De vorm van de kozijnen onder de veranda doet me sterk denken aan een nog bestaand café in Dommelen, hier vlakbij. Het heeft dezelfde hoofdvorm dan het afgebeelde gebouw, maar die is in Brabant zeer algemeen. De fraaie details van de kopgevel ontbreken weliswaar, maar ter plekke is duidelijk te zien dat hier wel e.e.a. verbouwd is. Ik stap eens op de fiets en ga eens kijken daar.
Maandag 4-7-2005 18:00:35Jaap Tuik (Zwolle): Het lijkt erop dat we met "De Heuvel" op het verkeerde spoor zitten! Op zoekplaatje 411 is aan de stalen mast een armatuur voor openbare verlichting te zien met een tweetal bliksempijlen. Op van de heer Kalt zien we op foto 24 van pagina 3 en op foto 3 van pagina 4 een ander armatuur. Van dit laatste type weten wij dat het wel geleverd werd door HEEMAF en onder meer ook geplaatst is in Someren. De armaturen werden doorgaans gekozen door de opdrachtgevers en dat waren veelal de gemeentebesturen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat in één plaats, zoals Sint Oedenrode, gekozen zou zijn voor een tweetal verschillende typen.
Met vriendelijke groet:
Peter van der Most en Jaap Tuik
Vrijdag 24-6-2005 12:49:54d.kralt (meppel): Op bijgaande site staan mooie foro's van St.Oedenrode. Er zijn ook een aantal foto's bij van de Heuvel. Ik moet zeggen het lijkt er wel op, maar ben nog niet overtuigd.
Website: http://www.keromane.com/html/rooi1.htm
Donderdag 23-6-2005 11:22:02Wim de Koning Gans (Den Haag): Ook ik zie een grote overeenkomst met Heuvel 6 in Sint Oedenrode. Een aantal verschillen zouden het gevolg kunnen zijn van verbouwingen: verschillende plaats van het raam op de 1e verdieping t.o.v. muurankers, wel/niet dakkapel, deur of raam aan de zijkant, wel/geen daklijst aan de voorkant. Op de beeldbank van het BHIC zie je ook dat de stoep smal is, dus waar eerst een zitje onder een luifel was, loopt inmiddels de weg. Het huis ter linkerzijde echter staat duidelijker op foto SOE1410 van het BHIC, en daarvan moet ik toch zeggen dat dit er totaal anders uitziet en dat de winkel op de foto '1955+' er zo oud uitziet dat ik een verbouwing of nieuwbouw na het moment van het zoekplaatje - dat naar mijn schatting tussen 1910 en 1920 zal liggen - met dit resultaat vrijwel uitgesloten acht. Jammer, maar volgens mij valt het toch niet rond te krijgen.
Zondag 24-4-2005 12:20:29Maarten Reumer (Zwolle): Dit is in Sint-Oedenrode aan de Heuvel 4-6. Zie de link van het Brabants Historisch Informatie Centrum en zoek op Nr. HT101-001306.
Website: http://www.bhic.nl/site/zoekindatabase_atlantis.php?id=194
Zaterdag 23-4-2005 20:45:39Martin Snuverink (Voorburg): Dat we het inderdaad in Noord-Brabant moeten zoeken is voor mij duidelijk. Het is me opgevallen dat kopgevels met een vlakke muur, schouders en een schoorsteenachtige top wel opvallend Noord-Brabants zijn. De enige waarde van deze reactie is dat het zoekgebied Noord-Brabant is en blijft, wat ik met Norman Visser eens ben.
De kopgevel van het qoop-plaatje waarnaar Norman verwijst, heeft overigens niet zo’n kopgevel. Zulke uitbundige veranda’s passen mijns inziens niet bij het traditioneel calvinistische deel van het land. Muiderberg had vroeger een zijlijn van de Gooise Stoomtram van Hakkelaarsbrug aan de Trekvaart naar het dorp. Het Gooi en meer specifiek Muiderberg bieden wat mij betreft echter geen aanknopingspunten of associaties. Laten we ons dus voorlopig richten op Noord-Brabant, al heb ik nog geen idee waar. Maar wel op de zandgronden.

Zondag 20-3-2005 22:31:42Norman Visser (leeuwarden): Op qoop vond ik een afbeelding van een soortgelijke overkapping in Berlicum (NB) als welke op het zoekplaatje staat. Ook de woning lijkt erop. Lijkt mij dat we ergens in Brabant moeten wezen.
Website: http://www.qoop.nl/index.php?page=%2Fshowartikel.php%3FartikelID%253D3415122
Zaterdag 19-3-2005 20:21:19Jaap Tuik (Zwolle): Zondagmiddag en dus niet als vrijwilliger aanwezig in het HCO, maar gewoon thuis achter de eigen PC. Toch even een korte reactie. In de eerste plaats dank aan Arnold en Jan voor jullie inbreng. Telkens weer blijkt dat we het best tot resultaten komen door gezamelijke inspanning.
Bij de HEEMAF plaatjes is één van de problemen dat HEEMAF in het gehele land en ook dikwijls vèr daarbuiten actief geweest is op elektrotechnisch gebied. In principe kunnen de plaatjes dus overal geschoten zijn, maar wij noemden Brabant als mogelijkheid omdat de foto in het album omgeven is door een aantal anderen, dat met zekerheid wel in Noord Brabant thuishoort.
Jan noemde "Muiderberg" en direct gingen mijn gedachten uit naar 1911, toen HEEMAF de gehele Hollansche Electriciteits Maatschappij (HEM), met centrales in Hilversum en in Naarden opkocht. Tussen 1911 en 1917 (het jaar waarin het geheel werd overgedragen aan het PEN in Noord Holland), heeft HEEMAF een fors deel van het Gooi geëlektrificeerd. Bij nader inzien is het Gooi dus eigenlijk helemaal niet zo onwaarschijnlijk en als Muiderberg uit de hoge hoed zou komen, dan is dat alleen maar een verrassing en een reden temeer voor ons, om nog wat zorgvuldiger om te gaan met suggesties.
Met vriendelijke groet, Jaap Tuik
Zondag 13-3-2005 13:43:16Jan Dekker (Haarlem): Ik had meteen de zelfde associatie als Arnold, ook al omdat ik meen ooit - decennia na de laatste stoomtram - een soortgelijke situatie te hebben gezien. Dat was in de dorpskern van Muiderberg.
Vrijdag 11-3-2005 14:02:53Arnold Tak (Waddinxveen): de twee banken onder de overkapping doen ook denken aan een halte van een stoomtram/bus. De naar beneden gerichte lamp doet vermoeden dat extra verlichting daar welkom was. De 2 schoorstenen wijzen mogelijk op twee aparte stookplaatsen, de een voor particulier en de ander voor publiek gebruik (wachtruimte). Jammer dat er geen datering kan worden gegeven.
Dinsdag 16-11-2004 14:03:51Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.