Inzender: Arnoud Voet    

Gegevens: Een boerderij met dubbel woonhuis en versierde daklijsten? De achterzijde van deze kaart vermeldt: V.d. Akker Fotograaf Hoflaan No. 93 Rotterdam".

Datering: 1915 ?   Formaat: 9 x 13 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 30 september 2004


 Reacties op Zoekplaatje 407 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Nieuwesluis

Martin Snuverink (Voorburg): Verbluffend, verrassend en fantastisch gevonden door J.W.L. Looij uit Rockanje! Complimenten voor het oplossen van dit moeilijke zoekplaatje. Op een heel andere plek dan ik had verwacht. De link geeft een alleszeggende beschrijving. Geduld is een schone zaak.
Donderdag 18-8-2005 22:41:34



theo van gijlswijk (de zilk): Geen twijfel mogelijk, zie het balkon bij het rechterdeel en de witte tuinvaas daaronder. Mij komt geen eer toe, ik heb alleen even nieuwsgierig de genoemde link opgezocht.

De bij de foto staande tekst luidt als volgt:
In de polder Oud-Nieuwland en Ooster-Nieuwland, omklemd door de Nieuwe Maas en de Wieldijk, stond deze prachtige boerenhoeve welke werd bewoond door de familie Van Beek. Begin 1900 was deze boerderij eigendom van notaris Korteweg, maar in 1911 gepacht door Cornelis van Beek uit Zuidland (van oorsprong van Goeree- Overflakkee). De familie Van Beek ging wonen in het landhuis 'de Oliphant'; later werd de boerderij eigendom van de familie Van Beek en gingen zij er ook wonen. In 1950 werd de heer C. van Beek opgevolgd door zijn zoon Herman die er woonde tot 1968. In de volksmond werd dit mooie pand ook wel 'de kleine of nieuwe Oliphant' genoemd.
Website: http://www.nieuwesluis.nl/wieldijk_vanbeek.htm
Woensdag 17-8-2005 23:51:02



J.W.L.Looij (Rockanje): Deze boerderij heeft gestaan in Nieuwesluis een verdwenen dorp
zie voor meer informatie www.nieuwesluis.nl onder bewoners en dan wieldijk-van Beek daar zie je een zelfde soort foto en tevens het verhaak dat bij deze boerderij hoort

Jaap Looij beheerder www.nieuwesluis.nl
Website: http://www.nieuwesluis.nl
Woensdag 17-8-2005 23:26:11



Martin Snuverink (Voorburg): De chaletstijl van boerderijen komt vooral voor in Zuid-Holland en met name in en aan de jonge droogmakerijen, zoals de Zuidplaspolder en de Prins Alexanderpolder. Mijn eerste gedachten gingen dan ook daarheen uit en dit is nog niet veranderd. Het idee van Zevenhuizen (en Moerkapelle) aan de rand van de Zuidplaspolder heb ik daarom al eerder ter plaatse bekeken. Dit erf komt daar, althans nu, niet voor. Ik weet dat in dit gebied vele boerderijen die bij de oplevering van de polders zijn gebouwd, inmiddels zijn verdwenen en/of vervangen en er is een grote kans dat dit ook met dit erf het geval is. Voor zoekplaatje 232 geldt eigenlijk hetzelfde. Zoekplaatje 232 zou ik overigens niet in NH, maar eerder in ZH zoeken. In ieder geval niet boven het IJ.
In bedoelde droogmakerijen investeerden kapitaalkrachtige Rotterdammers (o.a. havenbaronnen en makelaars in koffie, thee) in de droogmaking van plassen en het stichten van kapitale boerderijen. Dat de fotograaf een Rotterdammer is, valt dan ook te rijmen.
Het zoekplaatje toont onmiskenbaar een (deftige) boerderij, want achter het hoofdhuis bevindt zich een grote schuur. Deze schuur wijst op een akkerbouwbedrijf en niet op een veestal. Akkerbouw komt eigenlijk niet voor op veengrond, maar wel op de onderliggende uitgeveende oude blauwe zeeklei van de droogmakerijen.
De dubbele gecombineerde vensters ogen nogal modern. De boerderij dateert dan ook van het eind van de 19e eeuw, terwijl de Zuidplaspolder reeds in 1839 drooggelegd was. De Prins Alexanderpolder viel pas na 1874 volledig droog. Dit pleit dus meer voor de Alexanderpolder (Kralingen, Ommoorden, Wollefloppen) als zoekgebied. De door mij eerder gesuggereerde ’s-Gravenweg loop langs de zuidkant van de Alexanderpolder over het (niet afgeveende) bovenland. Het zoekplaatje wijst bij nader inzien meer op een droogmakerij dan op het natte bovenland. Ik heb nog gedacht aan de boerderijen Castor en Pollux aan de Hoofdweg, maar die zijn het niet, evenmin als de bekende Keizershof. De Kralingseweg is een nog niet onderzochte mogelijkheid.
Woensdag 27-7-2005 22:02:16



dick zweers (bergeijk): De reactie van de heer Drijver zit wellicht dicht bij de waarheid. Ik ben niet de enige die het in dit gebied zoekt. Dat dit de achterzijde betreft is welhaast onmogelijk. Zelden lijken voor- en achterkant van een gebouw zo op elkaar. Kan het zijn dat de foto gespiegels is? Of had deze boerderij in de omgeving een gespiegelde dubbelganger?
Zaterdag 16-7-2005 20:56:36



v. drijver (Randwijk): Rijdend over de A12 richting Den Haag ligt er links bij Zevenhuizen een hoeve die hier sprekend op lijkt. Nadere bestudering leert echter dat het het spiegelbeeld van deze foto lijkt. Mogelijk de achterzijde?
Vrijdag 15-7-2005 13:12:10



Martin Snuverink (Voorburg): Typische chaletstijl die rond 1900 in de mode was. Behalve in bosrijke omgeving zie je die vaak bij boerderijen in de droogmakerijen. De Rotterdamse fotograaf maakt het in eerste instantie aannemelijk dat we in de omgeving van Rotterdam moeten zoeken. Behalve de eerder genoemde ’s-Gravenweg is dan ook te denken aan de Alexanderpolder, bijvoorbeeld Kralingseweg en Hoofdweg (dan bestaan deze huizen al lang niet meer), de Zuidplaspolder en de droogmakerijen aan weerszijden van de Rotte (Zevenhuizen en Bleiswijk). Er zijn veel hoeven verdwenen. Het is jammer dat het huis geen naam of zichtbaar huisnummer heeft.
Maandag 24-1-2005 23:53:16



George (): ik heb een foto van de mobilisatie gedateerd 26.8.1914
op de achterzijde in rode inkt een stempel met:
v.d AKKER Hoflaan 89 ROTTERDAM
Vrijdag 29-10-2004 18:35:27



Martin Snuverink (Voorburg): Achter de huizen een weids, open landschap. Dit lijkt me eerder een stel landhuizen dan een boerenbedrijf, ook al staat er een stal achter. Je kunt immers niet met een hoog beladen kar onder het boogje door. Waarschijnlijk oorspronkelijk een boerderij, maar later tot “hofstede” of buitenverblijf getransformeerd. Bekende stijl van rond 1910, die door Herman van der Kloot Meijburg (grondlegger van de welstandscommissies) in 1917 zou zijn afgekeurd (“banaal opgedirkte versieringen, mager damhek”).
Dit lijkt me iets voor de oeroude ’s-Gravenweg in Rotterdam, Kralingen, Capelle. Vanaf Rotterdam tot Kortenoord zijn hierlangs op het bovenland nogal wat villa’s gebouwd en waarschijnlijk ook al weer verdwenen.
Arnold Tak, kun jij hier iets mee?

Vrijdag 8-10-2004 00:03:25



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.