Inzender: Dennis de Waart    

Gegevens: Uniforme nieuwbouw met balkons van omstreeks de eeuwwisseling. Deur uiterst rechts heeft mogelijk huisnummer 4 of een deelstreep met boven het cijfer 1 en onder het cijfer 2, maar is zeer slecht te zien. De foto is verzonden op 22 oktober 1915 naar de heer F.G. Boerrigter te Baalder bij Hardenberg. Oom en tante versturen de kaart en vermelden dat nicht Phillip. Palthe met tante en Dirk voor het raam staan. In het poststempel is alleen als laatste letter een "m" te herkennen. Op achterzijde stond met potlood geschreven: Arnhem? / Amsterdam?

Datering: 1915   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 30 september 2004


 Reacties op Zoekplaatje 405 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Amsterdam

Bastiaan (A´dam): De Diamantbuurt had ik er niet achter gezocht. Omdat ik daar zelf foto´s heb gemaakt wist ik dat dat het niet kon zijn. Verrassend dat het de Van Galen buurt is, want dit soort bebouwing zie je wel meer in Amsterdam.
Donderdag 2-12-2004 08:35:56



Jos Zuijderwijk (Amsterdam): Niet te geloven. En ik maar zoeken in de Rivieren/Diamantbuurt, verschillende lokaties net niet. Hier fiets ik 2 keer p/w langs. Gefeliciteerd. Knap dit te herkennen ondanks de winkels. Het was voor mij toch een fascinerende zoektocht.
Woensdag 24-11-2004 21:47:02



Gabriël Snuverink (Amsterdam): Sjappoo! En dan te bedenken dat ik hier om de hoek woon...
Zondag 21-11-2004 21:02:26



Ron Meulensteen (Amsterdam): Zo ziet het er nu uit.
Website: http://buitenspelen.info/JanvanGalenstraat_2004.jpg
Zaterdag 20-11-2004 21:36:02



Dennis de Waart (Heemskerk): Fantastisch dat de locatie gevonden is! Een compliment is hier zeer zeker op zijn plaats. Op de beeldbank van het gemeentearchief Amsterdam staan twee afbeeldingen die het bewijs leveren. Zie: http://gemeentearchief.amsterdam.nl/home.nl.html. Kies bij geografische namen binnen Amsterdam voor: Jan van Galenstraat. Sorteer op: huisnummer. Op pagina 49 vinden we de twee afbeeldingen: 1.: titel: Jan van Galenstraat 114 - 116 - 118 - 120 ( v.r.n.l. ). Imagetype: 010122006701. Overtuigender: 2.: titel: Jan van Galenstraat 120 t/m. 114 ( overzijde v.l.n.r. ). Imagetype: 010122006702. Grote klasse.
Website: http://gemeentearchief.amsterdam.nl/archieven/beeldbank/home.nl.html
Zaterdag 20-11-2004 00:23:46



Ron Meulensteen (Amsterdam): De foto kan natuurlijk nooit uit 1932 zijn als die in 1915 al verzonden is.... Ik was iets te enthousiast.
Vrijdag 19-11-2004 15:21:18



Ron Meulensteen (Amsterdam): Gabriël Snuverink was in de buurt op de Admiraal de Ruyterweg. Het is net om de hoek in de Jan van Galenstraat. Het linkerportiek is nummer 122, de rechterdeur is nummer 118. Op 118 heeft Ahmed sinds 1 jaar de sigarenwinkel en hij wist te vertellen dat Constant de Ridder heel lang deze sigarenwinkel gehad heeft.

Op nummer 122 is tegenwoordig Rainbow Karpetten gevestigd (www.rainbowkarpetten.nl). Tarik Sevin, de eigenaar en een erg aardige man, vertelde mij dat voor hem er een fotolaboratorium gevestigd was en de eigenaars in de kelder woonden. Hij heeft er zelfs nog oude fotospulllen in de kelder staan. De fotozaak (Kroeze) die er zat is op gegeven moment verhuisd naar de overkant van de straat en daar kenden ze de vorige eigenaar (en zijn telefoonnummer) nog. Die heeft er bijna zijn hele leven gewoond en vertelde dat de bewoners voor hem (Tang) er al sinds 1932 een fotowinkel hadden. Wellicht is de foto uit die tijd. Ik zal proberen een foto te maken. Op de site van het gemeentearchief van Amsterdam is de plek ook terug te vinden, maar die foto's zijn meer vanaf de de zijkant genomen.

De eigenaar van het karpetten atelier vertelde ook nog dat de panden binnen nu en 10 jaar gesloopt worden omdat ze teveel verzakt zijn.
Vrijdag 19-11-2004 15:17:06



Robert Kemper (Haarle): Het nichtje is mevr. Racer Palthe (of kortweg Palthe). In de Geslachtlijst Palthe die ik tot mijn beschikking heb wordt helaas de plaats Amsterdam (en ook geen enkele andere grote stad) niet genoemd. De kaart is dus waarschijnlijk verzonden door iemand van de Boerrigter tak. Helaas heb ik daar geen informatie over.
Vrijdag 29-10-2004 11:20:54



Martin Snuverink (Voorburg): Arnold Tak (Rotterdam-specialist) heeft mij verzekerd dat deze gebouwen niet in Rotterdam (hebben ge)staan. Dit strookt met de conclusie van Jan Dekker. Dus moeten we toch in Amsterdam blijven zoeken, omdat 4-hoog voor 1920 elders in Nederlandse steden eigenlijk niet voorkomt.
De bouwwijze van enkele panden in de Staringstraat, waarop Dennis de Waart heeft gewezen, heeft inderdaad treffende overeenkomsten met die van het zoekplaatje. Dit bemoedigt de zoektocht in Amsterdam.
Woensdag 20-10-2004 17:51:14



Jan Dekker (Haarlem): De op de foto zichtbare bouwhoogte komt in het begin van de 20e eeuw in Rotterdam maar sporadisch voor, in Amsterdam tamelijk algemeen en in de rest van Nederland eigenlijk niet. Volgens mij betreft moet het Amsterdam zijn, al heb ik nog geen suggestie waar dan precies.
Woensdag 20-10-2004 13:49:31



Robert Kemper (Haarle): Hallo,
Zou er misschien een betere scan gemaakt kunnen worden van a.) de personen op de foto en b.) de achterkant?
Ik ben er vermodelijk uit wie de personen precies zijn die op de foto staan; maar via gevraagde scans kan ik zekerheid bieden (gedeeltelijk dus op grond van het handschrift).
Mogelijk kan ik dan ook meer informatie vinden over de woonplaats van betr. personen...
Zondag 17-10-2004 21:24:55



Martin Snuverink (Voorburg): De zon schijnt. Het lijkt laat in middag of vroeg in de ochtend, laagstaande zon, avond- of morgenrood, dus de zon in het westen of juist in het oosten. Dit betekent dat het om de oostzijde of westzijde van een straat gaat, die N-Z of Z-N loopt.
We zien in de vensters van de derde bouwlaag de contouren van de daken aan de overzijde weerspiegeld, waarschijnlijk de kap, want ik zie ook een dakkapel. De zijkant van dit tegenoverliggende gebouw wordt weerspiegeld in de meest linkse verticale ramen. Nog verder links weerspiegelen zich verderaf liggende of lagere gebouwen.
Het is het begin van de straat. Merkwaardig is dat er geen enkele stoffering (bomen, lantaarnpalen) is te zien.
Wat bouwstijl betreft valt op dat de vensters van de eerste drie bouwlagen van bogen zijn voorzien en dieper liggen dan die van de vierde bouwlaag. Dit laatste is verklaarbaar, omdat de bovenste laag minder gewicht heeft te torsen. De bouw is zeer sober: behalve rond de portiek en in de balkonconsoles zijn er geen versieringen en de balustrades van de balkons zijn ook zeer eenvoudig.
Het middelste pand met de mensen achter het raam is voor Amsterdamse begrippen breed, nl. ca 8 m. Daarom is het waarschijnlijk dat dit pand vier appartementen omvat.
Van het rechtse pand kunnen we niet zien of er rechts van de half afgebeelde voordeur nog een venster is. Zo ja, dan zou dit een breed venster (woonkamer) moeten zijn zoals uiterst links en is in dit pand eveneens sprake van 4 appartementen van ca 8 m breedte.
Het huisnummerbord met 1-8 is raadselachtig. Omdat de leesbaarheid kennelijk moeilijk is, zou het wellicht ook 1-3 kunnen zijn, wat logischer is.
Zelfs als we ons niets aantrekken van het poststempel, kan dit haast niet anders dan in Amsterdam of Rotterdam zijn. Nergens anders werd rond 1910 op grote schaal in vier lagen exclusief souterrains en zolderetages gebouwd. De bouwstijl en de huisnummering pleiten tegen Amsterdam. Oneven huisnummers aan de rechterzijde horen niet bij Amsterdam. Een reële en virtuele verkenning van Amsterdam, zoals mijn zoon Gabriël heeft gedaan, heeft niets opgeleverd. De vierkante huisnummerbordjes pleiten weer tegen Rotterdam. Dit alles afwegende kom ik tot de conclusie dat we toch niet in Amsterdam moeten zoeken…. Den Haag kunnen we gerust uitsluiten.

Zondag 17-10-2004 18:55:51



Gabriël Snuverink (Amsterdam): Ik ben in de omgeving de Admiraal De Ruyterweg-De Clercqstraat gaan rondneuzen, maar tevergeefs. Er is steeds wel een vorm van gelijkenis, maar dan zijn er toch wel weer opvallende verschillen. Geen enkel pand in de omgeving van de Admiraal de Ruyterweg (en elders in Amsterdam) is qua ontwerp identiek aan het zoekplaatje, terwijl die panden onderling juist wel vaak dezelfde vorm laten zien. Ik vind dat op zich al een constatering waaruit je zou kunnen afleiden dat het zoekplaatje Amsterdam niet is; of dit zoekplaatje zou echt de uitzondering die de regel bevestigt moeten zijn....

Zaterdag 16-10-2004 15:39:22



Gabriël Snuverink (Amsterdam): Ik heb een wandelingetje gemaakt van de Baarsjes, door Oud-West naar Oud-Zuid en ook even poolshoogte genomen in de omgeving van de Jan Pieter Heijestraat/Overtoom.
Inderdaad, sommige panden hebben wat van de foto weg. Toch is het bijna ieder pand 3 ramen (of 1 grot en 1 klein raam) breed, terwijl de panden op de foto duidelijk anders van vorm zijn. Slechts hoekpanden zijn anders van opzet. De balkons, balkonsteunen en het metselwerk naast van de portiekjes ben ik wel diverse malen tegengekomen. Verder heb ik gelet op de roosters (zijn dit roosters?) onder de ramen en in Oud-West ben ik die eigenlijk niet tegen gekomen.

Mijn wandeling heb ik vervolgd via Vondelpark, Valeriusstraat en Emmastraat. De roosters zijn in Oud-Zuid juist wel te vinden, maar de panden zijn er monumentaler. Vooralsnog heb ik hier weinig aanknopingspunten gevonden.

Vandaag ga ik nog een wandelingetje maken naar de buurt rond het begin van de Admiraal de Ruyterweg. Overigens weet ik niet of die buurt van voor of van na 1915 is.
Vrijdag 15-10-2004 08:09:09



Dennis de Waart (Heemskerk): Ik heb de kaart andermaal aan een onderzoek onderworpen Martin. Ik vermeldde dat de deur uiterst rechts mogelijk huisnummer 4 had, maar dat moeten we maar vergeten. Na een tweede check kom ik weer tot de conclusie dat de deur uiterst rechts een huisnummer heeft waar alleen maar 1 - 8 op staat, verticaal gerangschikt, boven de 1, onder de 8. Er staat geen cijfer voor. Het is ook wel zeer slecht te zien hoor. De tweede deur van rechts heeft geen huisnummer. Het middenhuis met portiek naast het raam met de mensen erachter heeft ook alleen een deelstreep met onder en boven een cijfer, zij het niet leesbaar. Het putdeksel doet mij " Amsterdams aan ", voor wat het waard is. We missen node een lantaarnpaal o.i.d. Het gemeentearchief Amsterdam kon er ook geen soep van koken, maar wilde Amsterdam zeker niet uitsluiten. Rotterdam heeft over het algemeen ovale huisnummerbordjes terwijl ze hier echt vierkant zijn. Ik wil echter niet uitsluiten dat het mogelijk ook Rotterdam zou kunnen zijn, wie weet kan Arnold er nog eens naar kijken, hoewel ik denk dat hij dan al wat had laten horen. Nog een analyse van het haast onleesbare poststempel: het lijkt er op dat het om een lange plaatsnaam gaat die als laatste letter een m heeft. Arnhem is in ieder geval te kort. In ieder geval mijn dank voor jullie opgave, ik weet er alles van. Het blijft een lastige kaart.
Dinsdag 12-10-2004 20:59:46



Martin Snuverink (Voorburg): Dennis, het is me nu niet duidelijk of het huisnummer 4 is met daarnaast 1-8. Jij weet net zo goed als ik dat bovenhuizen in Amsterdam hetzelfde huisnummer hebben als het benedenhuis. Dus alle bovenhuizen van nummer 4 zijn ook nummer vier.
Zijn de huizen van nummer 4 onderverdeeld in 1-8, dan zouden zich 8 appartementen op dit huisnummer moeten bevinden, wat me onwaarschijnlijk lijkt met een pand met 4 woonlagen. Zijn de huisnummers zelf 1-8, dan kan het al haast niet meer in Amsterdam zijn om bovengenoemde reden. In dat geval gok ik op Rotterdam. Amsterdam of Rotterdam dus, wat zal het zijn? Pas als we dat weten kunnen we verder gaan.
Overigens zijn mijn zoon Gabriel en ik zaterdag j.l. door Amsterdam gereden (wat een opgave!!) en hebben niet concreets gevonden. Amsterdam Oost zou ook mogelijk zijn. Oud-West is veelal te deftig. De woningen zijn geen arbeiderswoningen, maar behoren tot de middenstand. Het gebruik van bredere puien (dubbele openslaande deuren met balkon) is in Amsterdam voor die tijd vrij zeldzaam, maar komt wel voor. De woningbouw in wijken van rond 1910 is zeer gemeleerd. Je komt er allerlei stijlen tegen, van neo-stijlen tot Amsterdamse School (zie omgeving Lutmastraat), wat het lastig maakt.
Hoe het zit met de huisnummering in Rotterdam weet ik niet.
Maandag 11-10-2004 20:56:49



Dennis de Waart (Heemskerk ): Er staat voor zover leesbaar inderdaad 1 - 8 verticaal gerangschikt. De andere huisnummers zijn helaas niet leesbaar. Interessant idee van je Wim, dat van die kade of plein. Ik moet wel zeggen dat het in Amsterdam vaker voorkomt dat als een opname onder een bepaalde hoek gemaakt is het soms een plein lijkt zoals op deze foto, terwijl het toch gewoon een straat blijkt te zijn. Helaas kunnen we de andere huisnummers niet lezen. Bij een kade zijn de huizen altijd 1 - 2 - 3 - 4 enz. genummerd, bij een straat altijd 1 - 3 - 5 enz. Zo is een kade meestal wel te herkennen. Martin Snuverink zat met zijn idee van Oud West vrij goed moet ik zeggen. In Oud West komen in de Kanaalstraat, Staringstraat en Eerste Helmersstraat vrijwel identieke panden voor met dezelfde brede balkons met dubbbele deuren, maar helaas helaas, de details wijken af.
Maandag 11-10-2004 18:51:11



Wim de Koning Gans (): Kan er '1-8' staan, maar dan verticaal gerangschikt? De meest rechtse twee deuren zijn groter dan de beide andere, en hebben een rond bovenlicht. Dus het kan best zijn dat zij meerdere appartementen ontsluiten, of zelfs naar een binnenterrein leiden? Zijn de nummers bij de andere deuren leesbaar? Wanneer er inderdaad 1-8 staat is het geen gewone straat maar een plein, aan één zijde bebouwde kade of iets dergelijks. De breedte van de 'straat' is sowieso opvallend.
Maandag 11-10-2004 12:14:19



Dennis de Waart (Heemskerk): Bij heel nauwkeurig kijken met een vergrootglas lijkt het er op dat het huisnummer bij de deur uiterst rechts een breuk is. Boven een 1, dan een deelstreep, onder een 8. Kan ik dit goed gezien hebben? ( M.a.w.: kan dit überhaupt in Nederland ? ). Zo ja, waar kwam dit dan voor? Wie weet helpt dit wat. De heren Snuverink alvast bedankt voor hun bijdrage!
Zondag 10-10-2004 15:07:48



Gabriël Snuverink (Amsterdam): De redenatie van Snuverink sr. kan ik volgen, maar de wijk Oud-West lijkt me niet waarschijnlijk. De woningen in Oud-West zijn over het algemeen echte pijpelaatjes (niet meer dan drie ramen breed) en hebben bovendien vrijwel nooit soutterains. Wat verder opvalt zijn de merkwaardige, relatief brede, balkons; deze ben ik zelden tegengekomen in de Amsterdamse volkswijkden. Ditzelfde geldt dan ook voor de Pijp en Amsterdam-Oost. Eerder zou ik het zoeken in Oud-Zuid.
Zelf heb ik nog even gedacht aan het Sarphatipark, maar deze woningen zijn daarvoor niet statig genoeg (weinig ornamenten).
Vrijdag 8-10-2004 22:43:31



Martin Snuverink (Voorburg): Lijkt me typisch Amsterdam. Helt is niet helemaal duidelijk of er 4 of meer bouwlagen zijn, maar ik gok op 4 met een kapverdieping. Rond 1910-1915 kwamen in Amsterdam veel woningblokken van deze hoogte tot stand.
Boerrigter en Palthe zijn typisch Twentse namen, wat ook wel strookt met Hardenberg, maar de oplossing niet dichterbij brengt.
Ik zou zoeken in Oud West (omg. Jacob van Lennepkade) en omgeving Oosterpark. Er zijn velen die Amsterdam beter kennen dan ik.
Om me te beperken tot steden op -m, Arnhem, Haarlem, Hilversum, Rotterdam, Schiedam en alle andere -dammen vind ik onwaarschijnlijk.

Vrijdag 8-10-2004 00:31:48



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.