Zoekplaatje 3959 

Inzender: Berry Meester Uitleg

Gegevens: Kabinetfoto van de fotografen Brainich & Leusink uit Arnhem. Stond als nummer 1252 op Onbekend in Nederland en er was één reactie gegeven.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1900    Formaat: 16,5 x 10,5 cm   Extra beelden: vergroting  detail  

Geplaatst: 10 juni 2023


 Reacties op Zoekplaatje 3959 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

(Omgeving) Diepesteeg, De Steeg

Jan Spoolder: Op deze kaartuitsnede van Topotijdreis uit 1930 ligt het huisje in het midden. Ten noordwesten daarvan, richting van de Koepel van Viruly, ligt de uitspanning/jachtopzienerswoning aan de Diepesteeg.
link 1: https://www.topotijdreis.nl/kaart/1930/@...
Donderdag 22-6-2023 14:46:08Jan Spoolder: De boerderij rechts op de achtergrond is het jachtopzienershuis 'De Haverkist' in de Onzalige Bossen bij De Steeg, in de vorige eeuw bewoond door de ook van TV bekende 'paardenman' Daan Modderman. Het ligt aan de Diepesteeg 44 en was aanvankelijk niet wit gepleisterd (link 1).
Het huisje linksvoor is het jachthuis dat in 1647 werd gebouwd op de Rouwenberg door Willem II, toenmalig eigenaar van de Hof te Dieren waartoe de Onzalige Bossen behoorden. Het huisje komt nog voor tot 1930 op de topografische kaarten, daarna is het afgebroken. Een foto ervan uit 1897 vinden we in een album van de familie Brantsen (van Zypendaal) (link 2, foto 2 rechtsboven. Daar is de spitsboog in de voorgevel alsmede het linker zijtorentje op te zien. Het huisje lag op de kruising Diepesteeg-Beekhuizenseweg met de Burmanallee.
link 1: https://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldba...
link 2: https://permalink.geldersarchief.nl/CA77...
Donderdag 22-6-2023 14:40:44Jan Spoolder: Het ligt inderdaad voor de hand dit vooreerst in de heuvelachtige omgeving van Arnhem te zoeken, aan de Veluwezoom noordelijk of westelijk van de stad. Een combinatie van akkerland, bos en woeste grond kan wijzen op een landgoed of buitenplaats waartoe de gebouwen behoren. Het huisje op de voorgrond heeft iets folly-achtigs, niet allen bedoeld als boerderijtje of dienstwoning maar met zijn spitsboog-gevel en de pinakeltjes links en rechts ook bedoeld ter aankleding/stoffering van het landschap in een historiserende trant. Rosendael, Biljoen, Mariëndaal en Zypendaal passen wel in dit rijtje.
Donderdag 22-6-2023 12:39:45Klaas Verbaan: Als ik de naam van de fotograaf lees denk ik eerst aan de Posbank of omgeving, gezien het nogal glooiende landschap.
Woensdag 21-6-2023 18:09:12  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):