Zoekplaatje 3943 

Inzender: Henk Leentjes Uitleg

Gegevens: In potlood achterop geschreven "Stad a/h Haringvliet", maar of dit juist is?

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1920    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 19 mei 2023


 Reacties op Zoekplaatje 3943 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Dorpsstraat 93 en lager, Zuid-Beijerland

Dibbler: Dit is bij de sluis in Zuid-Beijerland aan de Dorpsstraat (link 1). Huidige situatie in link 2.
De situatie is nog aardig herkenbaar. Rechts op het zp zien we de deur van nummer 93, op de plek van de schuur staat nu nummer 91, nummer 89 is de opvolger (of behoorlijk verbouwde versie) van het pand waar de hondekar voor staat, het pand links daarnaast heeft een nieuw dak, maar de gevelindeling is herkenbaar (let ook op de muurankers) en tenslotte correspondeert de hoogte van de dakgoten van de volgende twee panden met het zp.
link 1: https://www.postcardsfrom.nl/index.php?a...
link 2: https://goo.gl/maps/oxyLnq9zZWppJ14e7...
Dinsdag 6-6-2023 21:06:35Paul: In een overtoom of overhaal geloof ik ook niet, het takelwerktuig staat daar immers te laag voor.
De beschermingsbalken voor de kanten zijn opvallend dik en laag geplaatst. Zelfs voor kleine boten.

Zou dit water brak kunnen zijn? Dan zijn er in de regio Rijnmond diverse opties. Hangt een beetje af van een juiste datering van het zp.
Daarbij denk ik aan de Heysedijk (ten noorden van de Waalhaven) of de Schulpweg (c.q. Katendrechtsezeedijk!) I.e. ten noorden van de huidige Maashaven. Tot nog toe geen rele optie gevonden.
Dinsdag 6-6-2023 08:28:29Jan Spoolder: de setting lijkt me goed te passen in de Alblasser- of Krimpenerwaard. Daar zie je echter veel rieten daken en geen pannendaken zoals op het ZP. Er lijkt me inderdaad een takelwerktuig te staan, het is echter geen overhaal of overtoom om bootjes op te takelen en over een dijk te tillen.
Op de achtergrond een gemetselde boogbrug, daar heb ik naar gezocht maar dit exemplaar heb ik nog niet gevonden in de genoemde gebieden.
Maandag 5-6-2023 10:20:27Paul: In het midden een houten handbediende takel.
De wijze waarop de steunen zijn opgesteld, lijkt aan te geven dat de takel is bedoeld om iets dat vanaf links en drijvend in een water, naar je toe te kunnen trekken. Zoals bundels riet, vlas, boomstammen etc.

De twee verticale palen in het water -verbonden met een horizontale stang op de kop, duiden op een waterplaats die je middels een schuif kunt afsluiten. Het water op de voorgrond zou daarmee een soort dok kunnen worden.

Voor een effectieve water- of zaagmolen lijken me de bomen -in ieder geval ten tijde van het maken van deze opname- te dichtbij staan. Maar vooral te hoog.


Maandag 5-6-2023 08:23:04  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):