Zoekplaatje 3926 

Inzender: Tim Stam Uitleg

Gegevens: Schoolfeest of iets dergelijks. Veel kinderen met bloemen en hoogwaardigheidsbekleders.Links en rechts en op achtergrond bebouwing. Foto Atelier Hahn, Maastricht. Waarschijnlijk Maastricht of elders in Limburg.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1930    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting   achterzijde  

Geplaatst: 5 mei 2023


 Reacties op Zoekplaatje 3926 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

School aan het Oranjeplein, Maastricht

Ingrid Evers: Gefeliciteerd, Dibbler. Die school aan/op het Oranjeplein was mij niet bekend en is mogelijk een openbare school geweest. Door de grote invloed van de vele door religieuzen geleide bijzondere scholen in Maastricht is daar minder over bekend. Men leeft en leert!
Dinsdag 9-5-2023 17:07:25Tim Stam: Geweldig hoe dit Z.P. zo snel is opgelost.Hartelijk dank Dibbler, Ingrid en Sjoerd voor het geweldige speurwerk. En Ingrid voor al de achtergrond over het rijke Roomse leven.
Vrijdag 5-5-2023 21:36:32Dibbler: Dat is inderdaad het huizenblok van het zp. Ook te zien in de link in mijn vorige bijdrage.
Vrijdag 5-5-2023 20:52:20Sjoerd Eeftens: Kan het zijn dat het blokje huizen rechts achterin op het ZP er nog staat? Dat met de opvallende puntgevel?
Ik zie namelijk op Google Maps staande op de Heerderweg met mijn rug naar de koepelkerk hetzelfde huizenblokje als rechts achter op het ZP. Juist links ervan staat een modern gebouw.
link 1: https://www.google.com/maps/@50.8469386,...
Vrijdag 5-5-2023 20:41:15Dibbler: En hier nog een afbeelding van het pand van Severijns (minus schoorsteen) met het opschrift (geen bord dus) dat helemaal matched met het zp.
link 1: https://i.pinimg.com/originals/80/92/2e/...
Vrijdag 5-5-2023 20:29:05Dibbler: Ik had alleen op de bewijsfoto's naar een toegangspad gezocht en zie nu dat er op het zp een pad in beeld is dat zo te zien naar de Heerderweg leidt. Wellicht is het mogelijk dat de school vermeld werd als 'aan de Heerderweg'.
Vrijdag 5-5-2023 20:22:43Dibbler: Er heeft aan het Oranjeplein in ieder geval in de jaren veertig en vijftig een school gestaaan.
link 1: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCC0...
link 2: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCC0...
Vrijdag 5-5-2023 20:09:39Dibbler: Op deze foto is de school linksonder te zien. De weg die van middenonder met een bocht naar boven loopt heet volgens Google maps tot aan de Waldeck Pyrmontstraat Prinsesselaan, daarna Oranjeplein. Het kan heel goed zijn dat de adressering van de school niet Oranjeplein was (een toegangspad is niet echt te onderscheiden), maar de locatie is m.i. duidelijk: op het terrein tussen Oranjeplein, Prinsesselaan, Heerderweg en Koepelstraat.
link 1: https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?nav...
Vrijdag 5-5-2023 19:59:50Ingrid Evers: Op de foto zijn meerdere mannelijke religieuzen te zien, waaronder een pastoor (rechts achterin). Opvallend is de aanwezigheid van mgr. Lemmens (vooraan, rechts van het midden) in de voor een bisschop kenmerkende lichtere lila toog en bonnet. Lemmens was bisschop van Roermond van 1932-1957. Hij verkeerde met name bij tal van bijzondere RK-feesten in de tweede helft van de jaren 1930 veelvuldig in Maastricht (plechtigheden rond kardinaal van Rossum, Heiligdomsvaart, Lambertusfeesten, Mariacongres, om er een paar te noemen). Jammer genoeg is deze jeugduitvoering van een religieus toneelstuk (?) door meerdere klassen van jongens en meisjesscholen niet in Delpher terug te vinden.

Opvallend in de groep is ook een vrouwelijke religieuze van de Orde der Ursulinen. En dat brengt mij bij een tweede kanttekening, namelijk deze locatie. De verwijzing naar Houthandel Severijns (gelegen aan de Heugemerweg) lijkt aannemelijk, maar op het Oranjeplein, midden in de overloop van de Maas van Heugem naar Limmel, heeft voor zover mij bekend nooit een school gestaan. Jongensscholen stonden in de jaren 1930 en volgende aan de Lage Barakken, die 'grenzend' waren aan het plein, meisjesscholen aan de Wycker Grachtstraat, in Wittevrouwenveld en aan het begin van de Scharnerweg. Die laatste school was van de ursulinen en werd gebouwd door Alfons Boosten, die er een vrij moderne vormgeving aan gaf. Het is de vraag of we die locaties kunnen paren.

Kortom: we zijn er nog niet helemaal uit. Overigens wel wat betreft een potentiële datering:
a) 1933-1943: de laatst bekende advertentie van fotograaf Hahn is van 19 oktober 1943. Of de zaak in later jaren nog heeft bestaan, is mij onbekend.
b) 1933-1957: pontificaat mgr. Lemmens.
link 1: https://nl.wikipedia.org/wiki/Guillaume_...
Vrijdag 5-5-2023 19:43:26Ingrid Evers: Wilhelm Hahn, voorheen verbonden aan een groter Maastrichts fotoatelier, opende zijn eigen zaak op 13 augustus 1933. De foto moet dus van iets later datum zijn.
link 1: Advertentie. "Advertentieblad voor Limbu...
Vrijdag 5-5-2023 18:20:04Dibbler: Dit is inderdaad Maastricht. Rechtsboven is tussen de bomen tekst zichtbaar: ...EVER... en de tweede regel daaronder .atte.. vloer...

Spelend in Delpher met verschillende varianten hiervan in combinatie met Maastricht leverde een advertentie van een houthandel Severijns aan de Heugemerweg 4 op (link 1).
Zoeken op 'houthandel Severeijns Maastricht'bracht het eerste bewijs (link 2).

Op deze foto is de achtergrond van het zp te herkennen: in het midden de schoorsteen die op het zp links te zien is, daarnaast het witte gebouw (met garagedeur?), vervolgens twee woonblokjes (let op de dakkapellen), dan houthandel Severijns inclusief kleine schoorsteen en het grote bord met tekst en tenslotte het pand dat rechts op het zp te zien is.

Het zp is dus genomen ten oosten van spoorwegovergang Duitse Poort. De school, die aan het Oranjeplein heeft gestaan, is rechtsboven te zien op de foto in link 3, rechts naast de koepelkerk. De fotograaf heeft op het dak van wat een fietsenstalling lijkt gestaan. Let ook op het grasveld en de boompjes tussen school en spoor.

In link 4 nog een luchtfoto waar de school links, onder de koepelkerk, te zien is. De school zelf is er dus niet meer, maar ik denk dat links op het zp de achterkant te zien is van loods die nog steeds achter Heerderweg 37 staat (zie Google maps).

link 1: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB2...
link 2: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:...
link 3: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...
link 4: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...
Vrijdag 5-5-2023 18:03:44  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):