Zoekplaatje 3908 

Inzender: Tjerk van Maanen Uitleg

Gegevens: Link zou kunnen zijn Schouwen-Duiveland.

Herkomst: foto zit in een verzameling aangeboden aan het Archief te Tholen. Foto is in eigen beheer

Datering: circa 1900-1915    Formaat: 16 x 23 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 7 april 2023


 Reacties op Zoekplaatje 3908 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Dibbler: In de link 1 en 2 vrouwen uit Willemstad met mutsen die sterk lijken op wat we op het zp zien. Niet gek ver van Tholen en Schouwen-Duiveland. De andere mutsen op het zp zouden Thoolse sluiermutsen kunnen zijn (link 3). De vrouw rechts op de achtergrond zal een lokale ingezetene zijn en lijkt een zelfde muts te dragen als de dames links en rechts op het zp.
link 1: https://www.modemuze.nl/collecties/vrouw...
link 2: https://www.modemuze.nl/collecties/vrouw...
link 3: https://www.demeestoof.nl/streekdracht...
Dinsdag 11-4-2023 21:27:33



Duke Ham: Inderdaad lijken mij dit twee families met verschillende klederdracht. De muts die sommige vrouwen dragen zou ook uit Zeeuws-Vlaanderen kunnen zijn (Cadzand, Sluis, e.d.).
Verder vermoed ik dat het om een huwelijk (of wellicht twee) gaat waardoor ik de conclusie trek dat dit na de voltrekking in de kerk is. Dan zou het gebouw op de achtergrond links heel goed een pastorie kunnen zijn. Qua bouwstijl voldoet het daar ook wel aan.
Misschien moeten we ons wat meer concentreren op dat gebouw dan op de klederdracht.

Maandag 10-4-2023 22:27:12



Peter Heuseveldt: @ Ingrid: witte trouwjurken werden en worden inderdaad gemeden door streng orthodox-protestanten. Dus Oud Gereformeerd e.d. Daar trouwt men in het zwart. In mijn jeugd hadden we buren uit een dergelijke gemeenschap, 11 van de 12 kinderen waren binnen de eigen gemeenschap getrouwd (en de dames dus in een zwarte trouwjurk) en die trouwfoto's hingen trots bij elkaar, één dochter was buiten de gemeenschap getrouwd ("gewoon" gereformeerd) en was in het wit getrouwd en die foto hing apart achter de kamerdeur.
Zondag 9-4-2023 12:12:00



Ingrid Evers: Ik denk dat die door koningin Victoria in 1840 gedragen witte bruidsjurk trendsettend is geweest. En als je de website brideside mag geloven (zie link), is het dragen van een witte japon al veel ouder.
Ik heb er even de beeldbank van het HCL te Maastricht op doorgevlooid (die slechts een deel van de collectie toont) en traceerde de daar oudste foto's van witte bruiden vanaf 1880, met een hausse in 1944-1947. De vooroorlogse bruiden trouwden allemaal in hun eigen sociale groep: de 'high society' van Maastricht: lage adel, patriciërs-geslachten, hogere burgerij. In 1946 vond ik slechts twee foto's van niet-witte bruiden.
Natuurlijk is de beeldbank niet representatief. Alleen de foto's uit 1944-1947 zijn aangeleverd door persfotografen; de vroegere stammen uit familiealbums. (Tussen haakjes: Maastricht werd bevrijd op 13 en 14 september 1944).
De Wikipedia-pagina 'Trouwjurk' vermeldt een detail waar ik met een katholieke achtergrond nog niet eerder van had gehoord: een ontwijken van de witte jurk in bevindelijke gemeenschappen. Misschien dat - voor wie thuis is in het protestantse landschap in Nederland - hiermee enkele locaties kunnen worden uitgezift.
Overigens zouden de specialisten (Martin?) eens kunnen kijken naar de bouwtrant van de panden op de achtergrond. Het lijkt mij dat het huis links naar binnen draaiende ramen heeft en dus inderdaad meer oostelijk/zuidelijk Nederland aangeeft, of vergis ik mij?

link 1: https://www.brideside.nl/verrassende-ges...
link 2: https://nl.wikipedia.org/wiki/Trouwjurk...
Zaterdag 8-4-2023 22:04:28



Jan Spoolder: Anje, er zijn ook veel plekken op internet te vinden waar wordt beweerd dat in het wit trouwen pas na 1920 in zwang kwam. Ik heb onlangs ons hele familie-foto-archief gescand (RK, OV), vóór 1945 niet één witte bruidsjurk.
link 1: https://gtrovers.nl/mode-van-vroeger/maa...
Zaterdag 8-4-2023 09:05:59



Anje Belmon: Op veel plekken op internet staat dat al in de 19de eeuw de meeste trouwjurken al wit waren.
link 1: https://www.modemuze.nl/blog/witte-bruid...
link 2: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Trouwjur...
Zaterdag 8-4-2023 07:58:25



Jan Spoolder: Aan dit plaatje van een huwelijk vallen mij drie zaken op. De bruid in het midden trouwt in het wit. Dat was vóór 1920 niet erg gebruikelijk en al helemaal niet op het overwegend protestantse Schouwen-Duiveland. Een andere dame in het wit op de tweede rij draagt ook een boeket. Nóg een bruid? Of zou het een bruidsmeisje zijn? Daarnaast dragen verschillende vrouwen in het gezelschap keuvels, die kenmerkend zijn voor de Zuid-Hollandse en noord-Zeeuwse eilanden. Maar ik zie ook verschillende dames met een klederdrachtmuts met korte staart, die ik absoluut niet met het zuidwesten van Nederland in verband breng, eerder met Gelderland of elders in het oosten. Voor mij staat nog lang niet vast waar dit huwelijk plaatsvond.
Vrijdag 7-4-2023 18:37:38



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):