Zoekplaatje 3876 

Inzender: Bert Mazurel Uitleg

Gegevens: De foto is niet een “normale” schoolfoto. Op deze foto staan meer heren in het pak dan, ook netjes aangeklede, kinderen. Een nogal deftige foto genomen voor een gebouw met een imposante entree. Het valt mij op dat er uitsluitend mannen en jongens op staan. Op de achterzijde van de fotokaart staat met potlood geschreven “maart 1928 NB” voor wat het waard is!

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1928    Formaat: 9 x 13 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 24 februari 2023


 Reacties op Zoekplaatje 3876 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

O.L.V. kerk of Koepelkerk, Brinklaan 40A-42, Bussum

Swier: Klopt.
link 1: https://www.facebook.com/photo/?fbid=406...
Woensdag 17-5-2023 16:50:11Herman Wesselink: De foto is hoogstwaarschijnlijk genomen bij de r.k. Onze Lieve Vrouwekerk of Koepelkerk aan de Brinklaan in Bussum (architecten Joseph en Pierre Cuypers jr.). We zien een detail van de linker zijbeuk en links daarvan de pastorie en een tussengang.
link 1: https://images.memorix.nl/rce/thumb/full...
Woensdag 17-5-2023 15:47:47Sjoerd Eeftens: Toen ik mijn latere vrouw leerde kennen op het jongerenkoor, 45 jaar geleden, waren er in de RK-kerk in ons dorp vijf koren van toch gemiddeld 30 personen m/v die om de vijf diensten moesten "vechten". Nu zijn er nog drie die weer moeten onderhandelen wanneer ze eindelijk weer eens mogen zingen in die ene dienst...
Het ZP kan dus heel goed een koor zijn; mannen voor de bas- en tenorstemmen en jongens voor de sopraan- en altpartijen. Waarschijnlijk RK dus. Want gemengd zingen was er niet bij toen.
Zondag 26-2-2023 10:57:51Peter Heuseveldt: Waren grote kerkkoren echt in zwang bij de Katholieke kerk? In de protestante kerk zeer zeker, maar heb het in de Katholieke kerk eigenlijk nog nooit gezien (en ik woon toch al bijna 30 jaar op de grens van ZO-Brabant en Limburg). De architectuur (met name van het gebouw op de achtergrond) doet me denken aan de Leonarduskerk in Helmond (waar ik vlakbij woon). Maar die is het zeker niet. Kan het gebouw met de imposante ingang een aan de kerk verbonden jongensschool zijn?
Zondag 26-2-2023 09:01:50Bert Mazurel: Beste Martin, leuk om je weer eens te treffen. Volgens mij is het al jaren terug dat wij contact hadden over een puzzelstukje van destijds. Ik zie wel je hebt nog niets van je enthousiasme verloren en opnieuw heb je een belangrijke richting aan mijn zoektocht gegeven. Moch het opgelost worden dan laat ik het je weten. Groeten Bert
Vrijdag 24-2-2023 13:56:21Redactie: Bij gegevens stond eerst “maart 1928 NL”, maar omdat er NB staat heb ik dat veranderd. Nog steeds voor wat het waard is.
Vrijdag 24-2-2023 11:58:52Martin Snuverink (Voorburg): Dit lijkt mij een groepsfoto van een RK parochieel kerkkoor met achterin staande de bassen, tenoren en de pastoor, en vooraan het jongenskoor met de sopranen en alten (die dus nog niet de "baard in de keel" hebben). Dergelijke koren koren waren tot in de jaren 1960 heel gebruikelijk, en niet alleen beneden de grote rivieren, maar ook in de grotere parochies elders.
De kerk met bijgebouwen lijkt mij niet veel ouder dan van 1928 gezien het Vlaams steensverband. Eerste zoekgebied inderdaad NB.
Vrijdag 24-2-2023 11:50:53  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):