Zoekplaatje 3860 

Inzender: Berry Meester Uitleg

Gegevens: Ongelopen fotokaart van een vrijstaand woonhuis met mansardekap en erker. Op de gevel staat de naam ,,Aleida". De achterzijde is onbeschreven.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1925    Formaat: 14 x 9 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 10 februari 2023


 Reacties op Zoekplaatje 3860 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Weperpolder, Oosterwolde

Redactie: De bewijsfoto mag hier staan. Carol Jan Klok wees mij nog op foto's van het echtpaar Jongepier en hun natuurreservaat in Oosterwolde in de collectie van het Nationaal Archief.
link 1: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoe...
Zondag 12-3-2023 15:32:32


Collectie Bert Jongepier.Redactie: Inmiddels heb ik een bewijsfoto gezien. Carol Jan Klok gaat nog na of ik die hier kan plaatsen, en laat weten dat volgens een nazaat van Jongepier de vrouw rechts Aleida is, zij was niet groot.
Donderdag 9-3-2023 21:10:38Carol Jan Klok: Nog even over de personen op de foto: links met hoed zal Willem Jongepier zijn, in het midden zijn vrouw Aleida en rechts dochter Dina (later gehuwd met Cornelis Pieter de Blaauw) of dochter Dora (later gehuwd met Ab Bergsma)(. Er was ook nog een zoon Theo, later adjudant in het leger. Wel vreemd dat dit een niet gelopen fotokaart was, lijkt me meer een prive-opname. De weg voor het huis heet nu Weperpolder. Het huis lijkt op een verhoging te zijn gebouwd, waarschijnlijk om eventuele waterschade vanuit het achterliggende veengebied te voorkomen.
Donderdag 9-3-2023 14:38:17Carol Jan Klok: Huis 'Aleida' stond vroeger in de buurtschap Weper, tussen Oosterwolde (Fr.) en Veenhuizen. Het werd rond 1925 gebouwd in opdracht van Willem Jongepier (1869-1960),de architect was M.O. Meek uit Donkerbroek. Jongepier noemde het huis naar zijn echtgenote Aleida Harmsen. Achter de woning legde Jongepier, die veldwachter was in Veenhuizen, het unieke natuurgebied De Goldhaer aan. Er zetelde en populatie kokmeeuwen met 500 nesten. Op een dekzandrug in het terrein vond Jongepier prehistorische vuursteen-werktuigen. Het huis bestaat niet meer. Thans is er de Veste Het Goudmeer met recreatiebungalows rond een waterplas. Ik schreef een artikel over Jongepier in De Gaaste van de Historische Vereniging Oosterwolde en Omstreken d.d. december 2016. Daarin is o.a. een foto van het echtpaar Jongepier en hun woning opgenomen.
Donderdag 9-3-2023 13:49:55  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):