Zoekplaatje 3747 

Inzender: Theo van der Salm Uitleg

Gegevens: Dit is een autochroom van Leendert Blok (1895-1986) uit de collectie van Spaarnestad Photo. Blok experimenteerde al vroeg met kleurenfotografie en heeft veel opnames in de bollenstreek gemaakt, vaak gerelateerd aan de bloembollensector. De opname toont tulpenvelden en twee of drie kleine bollenschuren, met eventueel daartussen een woonhuis. Links hiervan staat haaks een woonhuis met een mansardedak. Op de voorgrond een sloot, terwijl de achtergrond boomrijk is. [N.B. een vergroting is hier niet beschikbaar, je gaat naar de site van Spaarnestad Photo - red.]

Herkomst: Collectie Spaarnestad Photo

Datering: 1928    Formaat: 9 x 12 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 19 augustus 2022


 Reacties op Zoekplaatje 3747 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Gezicht vanaf de Bethlehemlaan richting de Winterrustlaan, Hillegom

Theo van der Salm: Het ZP is genomen vanaf de Bethlehemlaan in Hillegom richting de Winterrustlaan (link 1). Het huisje met mansardedak links op het ZP is Winterrustlaan 1. Hoewel er tegenwoordig ‘Winterrust’ op de gevel staat was dit niet het oorspronkelijke Winterrust, maar het tuinbaashuisje van de latere bebouwing. Winterrust was de naam van een iets meer oostelijk gelegen boerderij/bollenkwekerij en voormalige blekerij, die in 1989 gesloopt is. Wim Granneman is daar geboren en getogen en heeft eind vorig jaar een boek met de geschiedenis over het gebied uitgegeven met de titel “Winterrust in het Oosteinde, een vergeten gebied in het noorden van Hillegom”. In dit boek staat o.a. naast een oude foto van de bollenschuren ook een prentbriefkaart van de Winterrustlaan afgebeeld (foto 1). Wim Granneman had enkele jaren geleden al een kopie van het autochroom ontvangen. Aan de hand van het autochroom en het verder al in zijn bezit zijnde beschikbare beeldmateriaal heeft hij in 2020 een schilderij gemaakt met een gereconstrueerd beeld van de gebouwen van het voormalige Winterrust (foto 2).
Op de prentbriefkaart is rechts boerderij/bollenkwekerij Winterrust te zien en links de bollenschuur, die sterk lijkt op de rechter bollenschuur van het ZP. Het is een relatief kleine bollenschuur, met zadeldak, met vijf deuren/ramen, met rechts op het dak een spits/ schoorsteenpijpje, met twee onregelmatigheden (raampjes?) in het dak, die op beide afbeeldingen op een overeenkomstige plaats zichtbaar zijn. Er is daarnaast ook een stukje van de lagere bollenschuur te zien. Op de voorgrond staat een net zo knoestige elzenhaag. NB: de kleuren op de prentbriefkaart zijn niet natuurgetrouw. Prentbriefkaarten uit deze serie zijn gestempeld rond 1930, maar de opnames kunnen aanmerkelijk ouder zijn (zie bijv. ZP 3237).
link 1: https://www.google.com/maps/@52.3119427,...
Zaterdag 30-9-2023 15:46:54




Uit "Winterrust in het Oosteinde, een vergeten gebied in het noorden van Hillegom" door Wim Granneman, 2022.



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):