Zoekplaatje 3718 

Inzender: Berry Meester Uitleg

Gegevens: Ongelopen fotokaart (belijning, geen deelstreep) van iets wat lijkt op een sloperij. Rechts een kerktoren. De lantaarn is van het algemene Rittertype. Er is een huisnummer maar dat kan ik niet scherp genoeg krijgen.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1920    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  detail rechts  detail huisnummer  

Geplaatst: 1 juli 2022


 Reacties op Zoekplaatje 3718 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Klaas Verbaan: 't Is natuurlijk niet gezegd dat er op het land werd gedorst. Het koren zal naar huis zijn gehaald en thuis, op een verhard erf, zijn gedorst.
Dinsdag 5-7-2022 14:29:59Paul Blanken: Lijkt me ook een dorsmachine op een T-Ford basis (model 1924?), die wordt aangedreven door de eigen benzinemotor via de cardan-as op de achterwielen. Er is een iets kleiner soortgelijk vijfde wiel linksachter gemonteerd (beetje zichtbaar). Daar zit dan een riem omheen die deze machine aandrijft.

Gezien de smalle lucht(!)banden, het relatief hoge gewicht en de kleinschaligheid, lijkt het me allemaal niet erg handig op de zachte nederlandsche bodem. Destijds waren er ook al tractoren dus waarom zoiets op een auto?

Een experiment van een (nederlandsche) landmachine bouwer rond WOI? De hoeveelheid houten onderdelen op de achtergrond doet me vermoeden dat dit geen smederij hoeft te zijn geweest.
Website: https://www.youtube.com/watch?v=PtM0n2bW [...]
Dinsdag 5-7-2022 13:21:39Jan Spoolder: Ik denk dat het dorsmachine is, gebouwd achterop een kleine vrachtauto.
Zaterdag 2-7-2022 09:37:57Klaas Verbaan: Ik zie niet goed of het achterste van de auto af kan, dan zou het een onderdeel van een landbouwwerktuig kunnen zijn, maar het is ook mogelijk dat de automotor het achterste aandrijft; het moet draaien, want de riemen en wielen zitten er niet voor niets.
Zaterdag 2-7-2022 09:35:39  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):