Zoekplaatje 3652 

Inzender: Jos Erdkamp Uitleg

Gegevens: Dit is een scan van een glasplaatnegatief uit de jaren 1890. De glasplaat heb ik zo'n 40 jaar geleden gekregen. De gever vertelde dat die afkomstig was van kasteel Schöndeln bij Roermond, waar in de jaren 1890 burggraaf Van Aefferden woonde. Van het theehuis op de foto is echter geen spoor meer over en ook geen documentatie te vinden. Onder historisch geïnteresseerden in Roermond is het gebouw niet bekend. We twijfelen er daarom aan dat dit theehuis ooit in Roermond heeft gestaan. De plaat maakt deel uit van een serie familiefoto's en het zou kunnen dat het theehuis hoort bij het landgoed van een relatie van Van Aefferden.

Herkomst: gekregen van iemand uit Nederland.

Datering: circa 1895    Formaat: 12 x 16 cm   Extra beelden: vergroting  detail  

Geplaatst: 25 februari 2022


 Reacties op Zoekplaatje 3652 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Theekoepel van villa Kanjel, Meerssen (adres anno 2023: Meerssenerweg 1, Maastricht)

Ingrid Evers: Nog even over dat wapen dat boven de vensterbogen is aangebracht: ik vermoed dat het niet echt als familiewapen is bedoeld, daar er geen enkele gelijkenis is met het wapen van beide families (Weustenraad-Regout). Ik meen er de letter W in te herkennen, en dat verwijst dan naar Weustenraad.
Zaterdag 2-9-2023 07:42:25Ingrid Evers: Een laatste aanvulling ter informatie van Jan Spoolder: Op de beeldbank van het HCL staat een reprofoto uit 1867/1868 van het gebouwtje dat oorspronkelijk in de tuin van Villa Kanjel (toen Petite Suisse) heeft gestaan en dat je dus op die litho's terugziet.
Website: https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?nav [...]
Zaterdag 2-9-2023 07:38:01Redactie: Jos, dank voor de foto van het bruggetje. Die had je niet eerder gestuurd. Nu toegevoegd bij bericht vrijdag 1-9-2023 12:33:40.
Vrijdag 1-9-2023 15:04:07Ingrid Evers: Een beetje laat (ik had er eerder niet aan gedacht): het vroegere adres van Villa Kanjel was Steenstraat. Een nummer is niet bekend en hoefde toen ook geen enkele postbode te hebben. 'Steenstraat' klinkt een beetje gewoontjes, maar in die jaren was een door stenen verharde weg in het buitengebied (van Maastricht naar Meerssen) een uitzondering en droeg daarom bij aan de glorie van de aanwonenden.
Vrijdag 1-9-2023 13:44:07Ingrid Evers: Jos, Villa Kanjel had in het park drie van die rustieke bruggetjes. Als je me de foto stuurt, kan ik dat volgende week voor je nakijken.
Vrijdag 1-9-2023 13:38:25Jos Erdkamp: Geweldig dat de theekoepel nu geïdentificeerd is door Ingrid. De tweede foto die ik meen ik had geplaatst maar die ik niet kan terugvinden op deze site, is dan waarschijnlijk ook geïdentificeerd. Het gaat om de foto van een faux bois bruggetje uit dezelfde doos glasplaten. Een recente foto van zo'n brug bij villa Kanjel is te zien op https://mestreechtersteerke.nl/pag_kasteel-grandsuisse.htm
Website: https://mestreechtersteerke.nl/kanjel-01 [...]
Vrijdag 1-9-2023 12:33:40
Jan Spoolder: Het lijkt mij dat op de eerder door Ingrid ingestuurde foto inderdaad de koepel van het zp is afgebeeld. Chapeau, Ingrid!
Vrijdag 1-9-2023 10:45:55Redactie: Het wordt nu misschien een beetje ingewikkeld, maar ik zag te laat dat Ingrid bij het bewijsbeeld ook een verbeterde tekst had ingestuurd (zojuist geplaatst). In die tekst bespreekt zij het gebouwtje op de afbeelding die Jan aantrof op de site van Bureau Verbeek.
Vrijdag 1-9-2023 10:24:55Redactie: Jan, de tekening die je vond geeft de situatie van voor 1880 weer.
Website: https://www.lottezaaijer.nl/villa-kanjel [...]
Vrijdag 1-9-2023 10:06:16Jan Spoolder: In de tuinaanleg van Villa Kanjel (La Petite Suisse) heeft blijkbaar/mogelijk wel een tuinkoepel op een heuveltje gestaan die op onderstaande afbeelding getekend staat (rechterdeel). Je weet nooit hoe natuurfetrouw dat gebeurd is, maar ik zie wel wat afwijkingen met dhet zoekplaatje.
In de tuinaanleg van Kanjel staan ook twee tuinpaviljoens, maar die wijken erg af van het zp.
Website: https://www.bureauverbeek.nl/nieuws/lezi [...]
Vrijdag 1-9-2023 09:33:20Jan Spoolder: Als je een foto van de foto hebt gemaakt en gemaild naar Wim zal het vast wel goed komen.
Het lijkt erop dat de foto (nog) niet gedigitaliseerd is, ik kan m niet vinden in de beeldbank van het HC Limburg.
Vrijdag 1-9-2023 08:49:43Ingrid Evers: Hoe krijg ik die foto op de site?
Vrijdag 1-9-2023 02:58:05Ingrid Evers: Zoekend naar iets anders, vond ik een afdruk van deze foto. De kwaliteit is niet heel goed, en in de haast staat de foto nogal scheef (kan Wim dat corrigeren?), maar de overeenkomsten lijken mij betrouwbaar. De foto komt uit het familiearchief Geradts uit Roermond, berustend in het Historisch Centrum Limburg, locatie Maastricht. De familie Geradts was via een dochter van Mimi Regout geparenteerd aan de familie Regout. Het betreft het theepaviljoen in het park van Villa Kanjel te Meerssen (nu gem. Maastricht).
Villa Kanjel kreeg die naam pas nadat Mimi, de oudste dochter van Petrus Regout, het huis had geërfd (meer gegevens op bijgevoegde link naar Wikipedia). Regout stierf in 1878. Mimi, gehuwd met ene Weustenraad maar al heel vroeg weduwe met vier jonge kinderen, liet het pand (voorheen La Petite Suisse genoemd) naar ontwerp van de Akense architect Wilhelm Wickop grondig verbouwen en betrok het met haar laatste nog ongehuwde dochter en haar zoon in 1881. Ik vermoed dat de theekoepel uit die periode stamt, al bestaan er litho's van het pand uit de jaren 1860, waarop een paviljoen te zien is, waaronder zich een ijskelder bevond. Dat paviljoen is echter niet vergelijkbaar met de theekoepel.
De foto van deze theekoepel is feitelijk onbekend en bevindt zich in een samengesteld ringband-album, inv.nr. 1070 B.
Ik vermoed dat de twee jonge kinderen op het positief gescande glasplaatnegatief haar kleinkinderen zijn (achterkleinkinderen van Petrus Regout), geboren in het huwelijk van haar eerste zoon Maurice. https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?...
https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?...
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mari%C3%AB [...]
Vrijdag 1-9-2023 02:57:09


Familiearchief Geradts, collectie Historisch Centrum LimburgJan Spoolder: Het eerder genoemde boek geeft geen afbeelding of aanvullende informatie.
Maandag 17-10-2022 14:14:10Jan Spoolder: In 2021 verscheen het boek 'Tuinkoepels. Een Nederlands verschijnsel' onder redactie van Martin van den Broeke en Wim Meulenkamp. Ik zal eens kijken of daar iets in staat dat aanknopingspunten biedt.
Website: https://utrechtuniversity.on.worldcat.or [...]
Donderdag 13-10-2022 09:48:31Redactie: Detailscan van het monogram toegevoegd. Het monogram komt niet overeen met de twee monogrammen die zich op de gevels van kasteel Schöndeln bevinden. De detailscan is het duidelijkst wanneer die iets verkleind wordt weergegeven.
Vrijdag 29-4-2022 11:13:23Leo R.: Kunnen we niet iets met de wapenschilden boven de ramen? Er lijkt een soort monogram te staan. Overigens vind ik de omgeving (plat landschap, water, fruitboomgaarden) best Nederlands aandoen.
Zondag 24-4-2022 09:34:51Ingrid Evers: In Gulpen zocht ik het bij kasteel Neubourg, maar kon het daar niet vinden. De specialist voor Neubourg is drs. Frank Hovens. Hij herkent dit niet als Neubourg, maar wijst erop, dat dit soort zinken dakbedekking veel voorkwam in België en Frankrijk. Tja, we zijn dus nog geen stap verder gekomen. :)
Zaterdag 23-4-2022 13:44:14Jan Spoolder: Als ik hier een architect aan zou moeten koppelen zou ik uitkomen bij Johann Conrad Schlaun (1695-1773), die vooral in en voor het bisdom Münster (Westfalen) werkzaam was. Het bisschoppelijk paleis in Münster en het prachtige waterslot Nordkirchen (het Versailles van Westfalen) zijn door hem ontworpen, maar hij was ook in Limburg (o.a. Wittem, Eys en Gulpen) actief. Schlaun gebruikte vaak rode baksteen in combinatie met lichte zandsteen en dat zien we ook terug in deze theekoepel. Misschien is er ergens een link met (de familie van) burgraaf Van Aefferden te vinden?
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johann_Con [...]
Vrijdag 8-4-2022 15:19:04Ingrid Evers: Wat een prachtige foto, maar ik heb de locatie niet gevonden met de trefwoorden (ook in meervoud): theehuis, theekoepel, tuinkoepel, tuinhuis, gazebo of folly. Het enige dak dat wat betreft de loden dakbedekking vergelijkbaar is, ligt op de theekoepel van Bos(ch) en Hoven (Aerdenhout/Heemstede). Zou daar een architect voor te vinden zijn?
Website: http://www.cascade1987.nl/de-koepel-van- [...]
Zondag 6-3-2022 21:33:18  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):