Zoekplaatje 3590 

Inzender: Jan Dekker Uitleg    Beschikbaarheid: wel te koop of te ruil maar niet via Zoekplaatjes Uitleg

Gegevens: Een elegante fotokaart van een landhuis in royale tuin. Gelet op de achterzijde zou het kunnen gaan om een huis in Frankrijk. Maar ik verwierf de kaart in een pakketje met foto's uit de Achterhoek. Ik sluit daarom Lochem en omgeving beslist niet uit.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1910    Formaat: 4,5 x 7,5 cm   Extra beelden: vergroting  voorzijde geheel  achterzijde  

Geplaatst: 4 december 2021


 Reacties op Zoekplaatje 3590 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Hans Klomp: Vanaf het midden van de nok van het dak steekt kaarsrecht een 'staak' omhoog. Toch wel te recht en te dun voor een boomtak. Op driekwart van de lengte lijkt er vaag een dwarsbalk zichtbaar te zijn. Is dit een radioantenne? En zo ja dan zal de datering eerder rond 1920/25 zijn dan 1910.
Zondag 16-1-2022 20:54:20Leo R.: Villa Beukenhage / Kreukniet in Wassenaar is overigens een Nederlands voorbeeld van een gebouw met min of meer deze vorm, maar in de details toch een stuk Nederlandser dan het zp.
Website: https://media.izi.travel/b1bab844-c2bd-4 [...]
Zondag 16-1-2022 16:06:13Peter Heuseveldt: Hier een voorbeeld van wat ik bedoelde.
Website: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand: [...]
Zondag 16-1-2022 15:57:13Peter Heuseveldt: Het voorbeeld van Heimen Stoffels lijkt me te gaan om een moderne "verfraaiing", het is modern siersmeedwerk en waarschijnlijk heeft de (nieuwe) eigenaar van de woning dit laten aanbrengen omdat hij het mooi vond, niet omdat die Franse balkonnetjes oorspronkelijk deel van de woning waren. Franse balkonnetjes kom je in Nederland nauwelijks tegen vanwege het simpele feit dat hier meestal schuiframen toegepast werden in het verleden, waarbij het risico van onverhoopt uit het raam kukelen vrij klein is. Bij openslaande ramen is dat een ander geval. Daarom zie je ze wel in (Zuid)-Limburg, waar in plaats van schuiframen, gewoonlijk naar binnen draaiende openslaande ramen werden toegepast. Tijdens mijn laatste bezoek aan Maastricht vorig jaar zag ik regelmatig Franse balkonnetjes bij huizen uit de 19e eeuw.
Zondag 16-1-2022 15:33:34Leo R.: Voor de liefhebbers, hier nog een Frans voorbeeld. Via https://www.delcampe.net/fr/cartes-postales/europe/france?f=lieux:villa (en dan per departement links doorklikken) zijn aardig wat voorbeelden te vinden.
Website: https://www.delcampe.net/fr/collections/ [...]
Zondag 16-1-2022 15:33:10Leo R.: @Heimen: wat vind je bijvoorbeeld typisch Nederlands aan dit plaatje?
Zondag 16-1-2022 15:21:24Heimen Stoffels: Gezien de twijfels over Nederland en Frankrijk: zou het niet ook iets ertussenin kunnen zijn, dus bijv. een huis van een Nederlands gezin in Frankrijk of een huis van een Frans gezin in Nederland? Dat zou verklaren waarom er stijlkenmerken van beide culturen worden gezien op het plaatje.
Zondag 16-1-2022 13:15:30Heimen Stoffels: @Redactie Niet direct van een landhuis, maar in bijgevoegde link wel een voorbeeld van een vrijstaand huis in Heinenoord met Franse balkons voor de ramen.
Website: https://www.trabotrappen.nl/Portals/Trab [...]
Zondag 16-1-2022 13:11:28Leo R.: Toch is het niet extreem moeilijk om een voorbeeld te vinden van een Franse villa met veel dezelfde stijlkenmerken (zie de link), terwijl ik wel eens een Nederlands voorbeeld van een combinatie van hetzelfde zou willen zien (dak met wolfseind, wit gepleisterd, zesruits openslaande ramen, krap balkon, dit soort luiken met latten).
Ook het bijgebouw rechts komt op mij heel Frans over, met dat door een binnenluik afgesloten venster (ik zoek nog naar een goed voorbeeld met zo'n gevelje met rond venster erin).
Website: https://www.delcampe.net/fr/collections/ [...]
Zondag 16-1-2022 10:38:51Peter Heuseveldt: Glasgordijnen (vitrage) komen in heel Noord-West-Europa voor, evenals planten in de vensterbank (denk maar aan de fameuze sanseveria's in BelgiŽ).
Zondag 16-1-2022 07:55:29Klaas Verbaan: Ik heb me wel eens laten vertellen dat we alleen in Nederland gordijnen achter de ramen hebben, wat is daar van waar, of geld dat alleen van bloemen in de ramen?
Zaterdag 15-1-2022 23:27:21Redactie: Dat Franse balkonnetjes in Nederland voorkomen is duidelijk, maar kan iemand een voorbeeld geven van een dergelijk landhuis in Nederland met bij ieder raam van de voorgevel een Frans balkon?
Zaterdag 15-1-2022 21:35:58Klaas Verbaan: Is het een baskische muts of een alpinopet?
Zaterdag 15-1-2022 21:18:48Klaas Verbaan: Onder het dak en aan de randen van de uitbouw zitten versierranden; onder een dak vind ik dit vreemd i.v.m. het afwateren, of het moet een ander materiaal dan hout zijn.
Zaterdag 15-1-2022 18:55:57Rob Wagenaar: Nederland of Frankrijk? De donkere meneer rechts met snor draagt een Baskische muts. 1-0 voor de francofielen. Maar verder toch veel tegendoelpunten. zie hieronder. Wat te denken van dat zuinige gecoupeerde Nederlandse ligusterhaagje voor het huis? Daar zetten de fransen toch een gemetselde natuurstenen terrasmuur met trap in het midden en een paar symmetrisch geplaatste ornamenten neer. Die tuin is niet Engels romantisch, en niet, zoals je bij een neoclassicistisch huis in Frankrijk zou verwachten, een Franse symmetrische tuin. Ook niet tuchtig genoeg voor een Duitser. Nee, dit is een tuin, zuinig, zonder tuinarchitect, amateurwerk, utilistisch en een tikje burgerlijk. Ik vermoed, dat de lens van de fotograaf of de afdruk, het huis iets hoger doet lijken.
Zaterdag 15-1-2022 16:35:24Peter Heuseveldt: Als je de details bekijkt, vind ik het huis een vreemde mengeling van stijlen. Het hoofdgebouw (en dan met name de begane grond en 1e etage) doet vrij formeel en klassiek aan, symmetrisch, en zeker herinnerend aan de klassieke Franse stijl van tussen 1840 en 1870, met de hoge ramen met ijzeren hekjes, de louvreluiken, het balkon met hekwerk van siersmeedwerk, enz. De dakverdieping inclusief de puntgevel doet eerder denken aan de chaletstijl van rond 1900, met de opengewerkte houten sierranden langs de daklijst, de afgewolfde daken en de rondboog boven de openslaande deuren, waarvan de vensters ieder ook weer van een rondboog zijn voorzien. De linker (ronde) aanbouw doet weer meer Engels aan in stijl, past eerder in de cottagestijl, en de serre rechts heeft weer stijlkenmerken van rond 1910. Van de tuinaanleg is weinig te zeggen, een paar hagen en een gazon waarin twee symmetrisch geplaatste pollen pampusgras. Dat kon je in heel Noord-West Europa tegenkomen.
Zaterdag 15-1-2022 15:21:21Sjoerd Eeftens: De meningen zijn zeer verdeeld, van zeker wel in Nederland tot vrijwel zeker niet in Nederland.
Vrijwel alle details zijn al genoemd, al zijn we op 1 inzender na, niet zeker van de dakbedekking. De details komen wel in Nederland voor: de Louvreluiken, de Franse balkonnetjes met hek die zich achter die luiken laten opsluiten, de niet zo heel grote villa met de beide uitbouwen en het koetshuis.
Ik heb nog niemand gehoord over de voor mij wat vreemde, ronde schoorsteen-dwarspijpen en ook niet over de geschulpte rand onder de dakgoot. De tuinaanleg vind ik niet zo Frans; die doet zelfs Nederlands aan, ook qua soorten planten en bomen.
Zaterdag 15-1-2022 14:29:05Berry Meester: Zouden wij in Nederland waar het veel regent zo'n hoog huis bouwen zonder goten? De tuinman heeft misschien ook wel een Alpinopetje op...
Zaterdag 15-1-2022 13:59:16Berry Meester: Geen bevel hoor ;-) Ik heb heel veel ansichten van villa's door mijn handen laten gaan maar nog nooit een villa in Nederland van dit type gezien met een rietendak, dit type schoorsteen en de hekjes voor de ramen. Ook heb ik nog nooit een Nederlandse fotokaart gezien waarop op de achterzijde staat "Republique Francaise".Ik denk echt dat dit in Frankrijk gezocht moet worden.
Zaterdag 15-1-2022 13:34:00Rob Wagenaar: Hallo Berry, we willen graag met je meedenken, maar dan horen wij wel graag overwegingen en geen bevelen.
Zaterdag 15-1-2022 10:41:12Berry Meester: Dit is ECHT in Frankrijk.
Zaterdag 15-1-2022 10:06:57Klaas Verbaan: Ik heb ook aan singels van mastiek? gedacht, maar zie het er niet aan af.
Zaterdag 15-1-2022 09:56:11Peter Heuseveldt: Ik ken eigenlijk geen landhuizen van deze statuur die in riet gedekt zijn. In Nederland kom je dat voornamelijk tegen bij boerenwoningen en villa's uit het interbellum en later, die een "rustiek" uiterlijk wilden bewerkstelligen (of een revival van de Engelse cottagestijl wilden uitstralen). Grote(re) landhuizen zoals op het plaatje, zo te zien uit de late 18e/19e eeuw, ken ik eigenlijk in Nederland niet met een rieten kap. Vind zelf (maar dat is persoonlijk) een rieten kap ook helemaal niet bij de stijl van het huis passen.
Zaterdag 15-1-2022 09:51:00Rob Wagenaar: Wat de Franse stijl van de kaart betreft: Dit soort landhuizen, horen bij de landadel. Die landadel sprak tot ver in de twintigste eeuw Frans, zeker aan tafel. Ze reisden veel en namen graag Franse gewoontes over. Kijk eens naar het vlakke grasveld, de beplanting en de bomen, het bijgebouw. Het heeft alles van een (Oost) Nederlands landgoed met boeren bedoening.
Vrijdag 14-1-2022 15:09:48Rob Wagenaar: Ik stel weer een wending voor. Het is toch een rieten dak. De argumenten: 1.ik zie geen aanwijzingen voor een serieel gelegde dakbedekking. 2. Wel zijn er de organische sporen van riet en vogels en artefactsporen van mos verwijdering door een rietdekker. 3. De dikke bolle nokvorsten horen bij een riet gedekt dak. 4. Er ontbreken dakgoten, typisch voor riet. 5. De schoorstenen zijn opgehoogd tot boven de nok, een brandpreventieve noodzaak bij rieten daken. 6.Het (gietijzeren) uitzetraampje in het riet heb ik ook in mijn eigen dak. Wel ligt het bij mij iets dieper. Op het puntdak van de uitbouw ligt mogelijk en pannen dak.
Vrijdag 14-1-2022 14:46:20Redactie: Als bewijs dat gebruik van een kaart met buitenlandse opdruk in Nederland mogelijk is, kan ik zoekplaatje 706 aanvoeren (zie link), een Amsterdams tafereel afgedrukt op een "postcard British made". De kans dat op een fotokaart van Franse makelijk een Frans huis staat lijkt me vele malen groter dan dat het een Nederlands huis is, maar daar staat weer tegenover dat de kaart in een Nederlands partijtje zat. We zullen zien.
Website: https://www.zoekplaatjes.nl/index_home.h [...]
Maandag 6-12-2021 16:15:39Klaas Verbaan: Als je in de doka (die ik nog steeds heb) fotopapier onder de vergroter leg kun je met alles wat je hebt uitgeknipt en dan op de foto leg de meest creatieve verzinsels maken; zo'n sjabloon is heel eenvoudig en deze is zo te zien aan alle vier kanten anders. Het brengt de oplossing trouwens niet dichterbij.
Maandag 6-12-2021 13:13:31Wijnand Bloemink - bouwhistoricus: Ik weet niets van fotokaarten, maar begrijp ik het goed dat de kaart feitelijk gewoon fotopapier is, waarop door de fabrikant al een liniŽring en opdruk is aangebracht? Als dat zo is dan staat niets een gebruik van dit fotopapier in Nederland in de weg. Gezien de creatieve uitsnede heeft de fotograaf dit vaker gedaan.
Maandag 6-12-2021 12:27:53Redactie: Zoals ik het zie heeft de fotograaf een sjabloon gebruikt om de afdruk een speelse contour te geven. Hij zal dat dan allicht vaker gedaan hebben, al dan niet op hetzelfde papier met Franse opdruk. Google afbeeldingen herkent dit type fotokaart niet.
Maandag 6-12-2021 11:46:50Jan Dekker: Een interessante discussie! Waar ik dan meteen benieuwd naar ben, is of er onder de speurders andere in Nederland gelokaliseerde kaarten bekend zijn met een Franse adreskant en een soortgelijke uitsnede van de foto.
Maandag 6-12-2021 11:23:47Redactie: Dan blijft de foto staan.
Maandag 6-12-2021 11:16:33Wijnand Bloemink - bouwhistoricus: Ik durf bij nader inzien nog wel een stap verder te gaan. Dit is met zekerheid wel in Nederland.
Maandag 6-12-2021 11:10:32Wijnand Bloemink - bouwhistoricus: Ik kan dit helemaal niet volgen. Ik zie in het huis helemaal niets dat niet nederlands zou kunnen zijn. Niet in de totale architectuur, niet in de detaillering en niet in de tuin. Het dak is met zekerheid niet van riet, daar kun je op deze wijze geen dakraampjes in aanbrengen. Wat voor materiaal het wel is weet ik niet, maar dat lijkt me ook nauwelijks relevant.
Maandag 6-12-2021 10:48:20Redactie: Dan zal het niet in Nederland zijn. De Franse balkons vond ik al on-Nederlands maar vanwege het vermeende rieten dak gaf ik het zoekplaatje het voordeel van de twijfel. Ik ga een andere foto plaatsen.
Maandag 6-12-2021 10:40:09paul blanken: Geen rieten maar eerder een vervuild leistenen dak.

Let ook op de dikte van de dakbedekking. Overigens geeft zoeken op - ancien "toit de chaume"-, vele hits voor franse rieten daken.
Maandag 6-12-2021 08:18:44Redactie: De voorkant is niet gedrukt maar een echte foto. We hebben dus te maken met een fotokaart met Franse adreszijde, die kŠn door een Nederlandse fotograaf zijn gebruikt om een afdruk op te maken. Heeft iemand inzicht in het voorkomen van rieten daken in Frankrijk?
Zondag 5-12-2021 20:41:14Peter Heuseveldt: Ik denk aan Noord-Oost Frankrijk. Mede gezien de bouwstijl van het gebouw rechtsachter. Mogelijk in de grensstreek BelgiŽ in die regio. Hoewel soms Franse drukkerijen ook kaarten leverden voor Nederlands gebruik, is deze kaart duidelijk gericht op gebruik in Frankrijk/Franstalig gebied. Geen grote drukkerij, want als je de kaart duidelijk bekijkt, zie je dat de weliswaar zwierig uitgevoerde uitsnede van de foto op de kaart zelf, niet geheel consistent/symmetrisch is.
Zondag 5-12-2021 16:48:16Heimen Stoffels: Dit doet me heel sterk denken aan een ander zoekplaatje, maar het schiet me even niet te binnen welke.
Zaterdag 4-12-2021 13:11:21  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord ťťn in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):