Zoekplaatje 3579 

Inzender: Mathijs van den Bosch Uitleg

Gegevens: Niet gelopen kaart met op de achterzijde geschreven "Foto Roos M", "1931" en vaag in potlood "6", maar dat laatste zal een oud handelsprijsje zijn. Ik stel me er een kwekerij bij voor, dus waarschijnlijk is het iets geheel anders.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: 1931    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 5 november 2021


 Reacties op Zoekplaatje 3579 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Ingrid Evers: @ Peter Heuseveldt: niet kribbig, maar kritisch.
Woensdag 24-11-2021 01:15:25Peter Heuseveldt: @ Ingrid: ja,je hebt in die zin gelijk dat je een aantal dingen hebt genoemd. Ik reageerde met name op de suggestie van een ander dat het mogelijkerwijze om een verharde Rijksweg zou gaan, wat het in mijn idee niet is. En ik heb verklaard waarom niet.

Met alle respect, jouw bijdrage was ook "een" interpretatie van de foto, niet een doorslaggevende suggestie van plaats of tijd. En andere mensen voegen daar hun eigen interpretatie aan toe, en soms komt daar, door samenvoeging van alle opmerkingen, iets uit voort. Dus waarom zo kribbig?
Dinsdag 23-11-2021 19:26:59Ingrid Evers: Sorry hoor, maar staat er in de laatste drie postings ook maar iets dat ik al niet in mijn eerste bijdrage heb geschreven?
Maandag 22-11-2021 21:13:15Klaas Verbaan: De weg maakt duidelijk een bocht naar links, maar of hij dan doorloopt of doodloopt? Van bermpalen gaat het in de bocht naar schrikhekpalen? als je het zo mag noemen, maar de snelheid zal nooit zo hoog geweest zijn op een onverharde weg dat deze nodig waren, meer om waarschijnlijk op de weg/het pad te blijven.
Maandag 22-11-2021 19:43:08Peter Heuseveldt: Het ziet er niet uit als een verharde weg. Zelfs op deze onscherpe foto zijn duidelijk diepe karrensporen te zien. En een Rijksweg zie ik er al helemaal niet in. De witte paaltjes kunnen er ook gewoon staan om te voorkomen dat de in het donker terugkerende voerman de plomp in rijdt...
Maandag 22-11-2021 18:48:48Leo R.: De foto is vermoedelijk genomen vanaf een brug. Dat de scherpe bocht zo vol staat met paaltjes is opvallend: dit wijst op een weg van enige importantie (vermoedelijk wel degelijk verhard) met relatief snel (auto)verkeer. Als de datering 1931 klopt, dan nog geen echte snelweg maar mogelijk wel een rijksweg.
Mogelijk een afslag van de weg die over de brug gaat vanaf waar de foto genomen is. Het is goed mogelijk dat deze locatie nu geheel en al overwoekerd is door asfalt, beton en andere grootstedelijke ellende.
Qua bouwstijl zou ik de boerderij in het Groene Hart en omstreken plaatsen.
Maandag 22-11-2021 11:32:43Klaas Verbaan: Maakt de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder een kans?
Maandag 22-11-2021 07:48:09Ingrid Evers: @ Peter Heuseveldt: Ik bedoelde niet dat het hier om een eiland ging, hooguit dat er achter de bocht van de weg een inham zou kunnen zijn, misschien zelfs met een sloot voor het huis langs, waardoor de gebouwen op een (schier)eilandje zouden lijken te liggen. Maar het is heel goed mogelijk dat de oever van de rivier achter/onder langs de boompartij gewoon rechtdoor loopt.
Zondag 21-11-2021 20:51:17Peter Heuseveldt: Een kwekerij/tuinderij vind ik niet zo raar gedacht, gezien de toegangspoort met (waarschijnlijk) een bord met bedrijfsnaam en handelsinformatie (bijv. welke producten men verkoopt: bomen, appels, tuinplanten, tomaten, enz.). Dan denk ik niet dat dit op een (klein) eiland is, want dat is te afgelegen voor een kwekerij die het ervan moet hebben makkelijk bereikbaar te zijn. Gezien de (on)scherpte van de foto, denk ik dat dit een amateurkiek is, misschien gemaakt door een bezoekend familielid die een leuke herinnering aan het verblijf wilde hebben (vandaar ook de familie die pontificaal poseert). Een professionele fotograaf zou wat dat betreft een beter product hebben afgeleverd. Een boomrijke omgeving in elk geval, Groene Hart?
Zondag 21-11-2021 19:24:55Ingrid Evers: Een boerenhoeve, die, gezien de luiken voor de ramen en de zonwering in het bovenraam, waarschijnlijk gelegen is op het zuiden. De niet zichtbare toegang tot het huis ligt aan de linker- of rechterzijde. Het huis heeft twee schoorstenen op het dak, dat aan de bovenzijde gedekt is met riet. Het lagere dak lijkt dakpannen te dragen. Rechts van het pand bevindt zich tussen de bomen een hoge schuur die dwars op het huis staat.
De onverharde weg lijkt enigszins scheef te liggen, mogelijk als waarschuwing voor de wel erg smalle bermen aan beide zijden. Maar misschien is het gezichtsbedrog vanwege de hoogte van de paaltjes.
Het lijkt te gaan om een lage dijk. In de bocht van de weg is achter de paaltjes een tuinhek van witte dwarsliggers zichtbaar, en mogelijk ook de lantaarn van een straatlantaarn. Links staat langs de weg een hoge houten constructie, die een toegangspoort of alleen maar een reclamebord is. Daaronder op ooghoogte nog een bord.
Bij extra vergroting en verscherping van het beeld blijken de 'witte' rondjes in het veld geen witte kolen te zijn, maar hoofden. Op de weg staat een groepje personen, waarschijnlijk het gezin dat thuishoort in de hoeve. Van links naar rechts zien we de achterkant van een kar met een lage rugleuning en twee hoge wielen, twee vrouwen, uiterst rechts een man en op de voorgrond waarschijnlijk twee kinderen.
Een sleutel tot de oplossing van dit ZPtje moet de waterpartij rechts vormen: een rivier met weinig verval, die van zuid naar noord (of omgekeerd) stroomt, en die zelden last heeft van overmatige aanwas/wateroverlast. Frappant is immers, dat deze bedoening zo krap langs de oever is gebouwd. Het lijkt bijna een eilandje.
Een tweede breekpunt: waar stond de fotograaf? Niet op een boot, lijkt mij, dan zou de waterspiegel onrustiger zijn op de voorgrond. De linker onderhoek van de foto toont wat onverklaarbare schaduw, misschien verwijzend naar de bovenbouw van een ophaalbrug.

Bouwhistorie, zonnestand, oude landkaarten: misschien dat onze specialisten een oplossing weten?
Zondag 21-11-2021 13:47:39Klaas Verbaan: Er heeft op de achterkant volgens mij meer gestaan dan alleen één 6, maar het brengt ons niet dichter bij de oplossing.
Vrijdag 5-11-2021 16:41:12  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):