Eigenaar: Wybe van der Wal       Te koop of te ruil? niet te ruil, niet te koop

Gegevens: Een voor 1896 gebouwde overnaads strandreddingboot zoals door de N.Z.H.R.M. langs de kust van Scheveningen tot Callantsoog en op de Waddeneilanden gebruikt werd. Mogelijk werd de foto bij gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de reddingmaatschappij in 1924 gemaakt. In dat jaar werd een dergelijke boot ook in een optocht in Amsterdam getoond. De (voor redders vreemde) witte uniformen en de matrozenmutsen lijken die mogelijkheid uit te sluiten. Tijdens de optocht droegen de redders oliegoed en reddingvesten. De foto is, tot nu toe zonder resultaat, ook op de website www.dorusrijkers.nl getoond.

Datering: 1924 ?   Formaat: ?   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 31 augustus 2004


 Reacties op Zoekplaatje 397 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Loosduinen

arij m v waart (goudswaard): Ik ben een tijdje niet online geweest, en kon zodoende de zoektocht niet volgen.
Het wapen op de gevelsteen kon ik weinig van maken.Maar nu ik over drie duintjes lees, kan ik daar mee instemmen. Prachtig dat het raadsel opgelost is.
Nu voor de reddingboot fanaten verder zoeken naar bijzondere reddingen die er in Loosduinen geweest zijn.

gr arij
Zondag 26-9-2004 10:26:25Wybe van der Wal (Rijswijk (zh)): Met Bert Scheijgrond (Scheveningen) schaam ik me zeer dat we nooit aan Loosduinen gedacht hebben. Tot onze verdediging kunnen we aanvoeren dat Loosduinen een redelijk 'exotisch', maar daarom juist interessant, reddingstation is geweest.
Ik heb op dit moment weinig mogelijkheid tot internetten. Ben op reis voor de reunie van ex-reddingboten op 25 september a.s. in Hindeloopen.
Als ik weer thuis ben zal ik zeker kontakt opnemen met Hans Klok. Deze uitkomst is zeer interessant. Mijn dank voor de oplossing. Geweldige WEBstek is dit.

Wybe van der Wal
red. www.dorusrijkers.nl (o.a. ex-reddingboten)
Donderdag 23-9-2004 23:23:57Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Ik moet tot mijn schaamte bekennen, dat ik geen moment aan Loosduinen gedacht heb. Dat, terwijl ik wist dat Loosduinen van 1855 tot 1904 volledig reddingstation van de N.Z.H.R.M. geweest is. Reddingen van het station zijn mij echter niet bekend en daardoor misschien heb ik aan Loosduinen geheel niet gedacht. De oplossing verklaart tevens de bijzondere uniformen. Van het station is mij alleen bekend, dat de Scheveningse bootsman (schipper) Leen Bruin naar Loosduinen toog om de bemanning met de roeireddingboot vertrouwd te maken.

Ik denk dat met deze oplossing een aantal reddingbootliefhebbers, waaronder de inzender, zeer blij zal zijn.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Donderdag 23-9-2004 09:58:50H.G. Klok (Loosduinen): Hallo,

Het is Loosduinen, zie wapen op de gevel "drie duintjes". De afbeelding staat ook in het boekje Loosduinen in oude ansichten deel 4. Op bladzijde 45 staat ook deze foto met de tekst: "In 1898 werd met de reddingsboot deelgenomen aan de optocht ter gelegenheid van de kroningsfeesten. Deze opname werd gemaakt bij de kerkbrug te Loosduinen".

Voor meer informatie kunt u mij mailen!

Groeten,


Hans
Woensdag 22-9-2004 22:18:38arij m van waart (Goudswaard): Het wapen tussen de vlaggen lijkt ook op het wapen van Schoorl.
Zondag 12-9-2004 10:57:30Hans Klomp (Den Haag): Deze optocht zou ook de viering kunnen zijn van 100-jaar koninkrijk in 1913. De gevelsteen van het pand links lijkt ook een wapen voor te stellen. Zie ik hier drie boten?
Zaterdag 11-9-2004 21:58:23D.Lohuis (Delden): Het wapen tussen de vlaggen, lijkt op het wapen van Zuid Holland.

Woensdag 1-9-2004 20:58:21Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.