Inzender: Arnold Tak     Te koop of te ruil? te ruil, niet te koop

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van straatwand met op de hoek een typische straatlantaarn. Een straatnaambordje ontbreekt. De kerktoren staat in de steigers. De andere zijde van de straat is onbebouwd. In de verte rijdt een bus.

Datering: 1932 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 31 augustus 2004


 Reacties op Zoekplaatje 390 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


IJmuiden

C.A.van Doorn (Beverwijk): Ik dacht zo te zien dat het Kanaalstraat hoek Helmstraat is.

Dinsdag 20-9-2005 11:39:23Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Het enthousiasme is werkelijk hartverwarmend! Allen hartelijk dank voor de geweldige inzet en medewerking. Ik had intussen al een verzoek om verificatie naar de heer Schong van het IJmuidense Havenmuseum gezonden. Mevrouw N. van der Kruk, co÷rdinator van het Havenmuseum, schreef: "Daar Emiel Schong op vakantie is, heb ik de vraag aan een 'echte' IJmuidenaar voorgelegd. Het is volgens hem inderdaad IJmuiden. Het moet de Kanaalstraat zijn, de r.k.kerk is inmiddels gesloopt."

Het plaatje kan nu dus met een gerust hart in de serie "opgelost" geplaatst worden.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Maandag 13-9-2004 22:43:16Gerard Nachbar (Almere): Ik heb nˇg een bewijs gevonden; nota bene in mijn eigen verzameling oude luchtfoto's!
Aerocarto # 2041 toont een foto d.d. 5 juni 1923 van een Noors oorlogsschip in de Middensluis van IJmuiden. Dit naar aanleiding van het bezoek van Koning Haakon VII. Op de achtergrond de straat die indertijd nog Rijksweg heette, maar nu niet meer. (In den beginne was er alleen maar duin. Bij de nieuwe infrastructuur van Noordzeekanaal plus sluis hoorde ook een weg voor de vorming van een nederzetting; de naam Rijksweg lag voor de hand.
Met een goede loep zie je duidelijk een kerk met rechts (dus ten westen) daarvan het karakteristieke huis met de balkonnen.
Een leuk detail nog: de plafonds van de twee erkers deden dienst als bakons voor de bovenste verdieping. De bewijsfoto van Beeldbank Noord-Holland dateert van 1916; latere bewoners zouden van hun balcon vanaf begin jaren 20 de Hoogovens hebben kunnen zien.
Bron: KLM Vogelvluchtopnamen van Nederland 1921-1939 (Sergio Derks); pagina 124.
Maandag 13-9-2004 22:10:34Dennis de Waart (Heemskerk): Nou Arnold, tot mijn leedwezen moet ik ekennen dat ik geblunderd heb. Zou die kerk lang geleden afgebroken zijn of staat hij erg afgelegen? Tot mijn schaamte heb ik hem in ieder geval niet herkend. Ik zat toch wel erg met die kerk in mijn maag.De beeldbank Noord - Holland bood uitkomst want we moeten toch ook de kerk in beeld hebben voor het bewijs. Typ bij zoektermen IJmuiden in. Op pagina 12 afbeelding nummer 114 vinden we de kerk met bebouwing voor het eerst. Dan pagina 19 afbeeldingnrs.: 181 en 182. Ten slotte pagina 33, afbeeldingnrs.: 322 en 323. Afbeeldingnr.: 323 geeft het duidelijkste bewijs, vooral bij inzoomen, dat het hier om deze kerktoren gaat met de bebouwing aan de juiste kant van de straat, dus de andere hoek die we steeds misten. Het blijkt de R.K. kerk te zijn met volgens de opdruk op de kaart de Velserweg te IJmuiden. De heren Ligthart, De Swijger en Nachbar mijn welgemeende complimenten. Enne, het scheelt weer een sessie uitvlakken van tekst op de achterzijde van de kaart van dhr. Ligthart. ;-)

Website: http://ranh.pictura-dp.nl/index.php?option=com_memorix<emid=32&mrx_offset=33
Maandag 13-9-2004 21:58:10Gerard Nachbar (Almere): Update:
Plaatje is onderdeel van acht stuks die de zoekterm +IJmuiden +Rijksweg oplevert.
Website: http://ranh.pictura-dp.nl/index.php?option=com_memorix&mrx_mod=result&Itemid=32
Maandag 13-9-2004 17:06:23Gerard Nachbar (Almere): Via de Beeldbank Noord-Holland, met zoekterm IJmuiden, beland ik bij scherm 20,laatste foto (9 foto's per scherm) bij een ansicht van de Rijksweg. (LET OP: EERST in JE WEB BROWSER JE POPUPBLOCKLER UITZETTEN!) Je ziet een gebouw met drie bouwlagen. Bovenste verdieping: vier ramen. Eerste verdieping: twee erkers, met daartussen twee ramen. Aan weerszijden van dit gebouw twee lagere gebouwen. Ook het hoekpand biedt een match tussen beide foto's. De opname is in de tegengestelde richting genomen (in de buurt van die kerk), met hier dus rechts open terrein. De overeenkomst is treffend. Piet Lighthart heeft dus gelijk.
Website: http://ranh.pictura-dp.nl/index.php?option=com_memorix&mrx_mod=result&collection_id=16&record_id=413
Maandag 13-9-2004 16:39:16Arnold Tak (Waddinxveen): mijnheer De Swijger, bedankt voor uw reactie. Ik denk dat u erg "warm" bent. Ik heb de kaart er nog even bijgepakt en wat mij opvalt is dat de kaart, waarnaar u verwijst, hetzelfde hoekpand laat zien, alleen op de tegenoverliggende hoek van de straat. Ook de lantaarnpaal vertoont heel duidelijk overeenkomsten met die, welke te zien valt op mijn kaart. De erker, de bogen boven de ramen en de deuren, het in het metselwerk aangebracht natuursteen en de vorm ervan, het lijkt bijna niet te missen. Ik denk dat u de oplossing een stuk dichterbij heeft gebracht. Het is nu alleen nog wachten op een IJmuidenaar of IJmuiden-verzamelaar, die uw goede voorzet inkopt en onomstotelijk "scoort". Ik ben benieuwd.
Maandag 13-9-2004 15:48:15J. de Swijger (leiden): bij "oude ansichtkaarten" kun je een foto zien van de Koningin Wilhelminakade in IJmuiden wat er dus wel heel erg op lijkt.

Website: http://www.postcardsfrom.nl/
Maandag 13-9-2004 15:14:40Dennis de Waart (Heemskerk): En nu maar hopen dat het met potlood op de kaart geschreven is.....Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar ik zou echt niet weten waar er in IJmuiden een dergelijke kerktoren staat. Helaas staat er maar al te vaak een misleidende plaatsnaam achterop een kaart....
Zondag 12-9-2004 13:45:25Piet Ligthart (Hoogkarspel): Deze kaart heb ik in mijn bezit en achterop staat dat het IJmuiden is. Meer kan ik er niet over vertellen helaas, maar ik ben er vrij zeker van dat het deze plaats is.
Zaterdag 11-9-2004 21:22:51Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.