Inzender: H. Palm    

Gegevens: De verzend- en aankomststempel vermeldt Rotterdam. De kaart is verstuurd naar Capelle aan de IJssel. Op het bord staat ' Stalling - Bondscafé - Garage '.

Datering: 1913   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  vergroting detail

Geplaatst: 31 mei 2004


 Reacties op Zoekplaatje 360 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Klundert

Martin Snuverink (Voorburg): Over Klundert zegt de Winkler Prins, 6e druk 1951: "Bij de bevrijding op 5 Nov. 1944 werd de door beschieting reeds zwaar gehavende plaats door de Duitsers in brand gestoken."
Toen ik vandaag na een werkbezoek nog even de gelegenheid had door Klundert te rijden, constateerde ik dat er inderdaad vrijwel geen oude bebouwing meer over is, behalve dan het straten- en wallenpatroon en enkele gerestaureerde of zelfs gereconstrueerde monumenten, zoals stadhuis en kerken. Dit verklaart waarom de oplossing van dit plaatje veel tijd kostte en dat het plaatje misschien nooit zou worden opgelost, als niet toevallig iemand een beeld van dezelfde situatie had bezeten en zo scherp was geweest als de heer Wendt (compliment dus). Kortom een combinatie van attentie en mazzel.
Van extra zoekplaatje 1 vermoedde ik al dat het ook Klundert is. Om dezelfde reden kan het ook zeer moeilijk zijn dit aan te tonen, verondersteld dat het niet elders is.
Let dus ook nog eens op extra zoeplaatje 1!
Woensdag 9-2-2005 19:13:55herman Palm (Arnhem): ABSOLUUT RAAK! Ik vind het bijzonder dat dhr Wendt bij het doorlopen van zijn ruilmateriaal nog weet welke onopgeloste plaatjes er nog zijn. Graag had ik ook zo'n goed fotografisch geheugen. Al meer dan 20 jaar zat dit leuke plaatje in mijn verzameling zonder tewetn waar het was
Zondag 6-2-2005 15:29:39H.W.Wendt (Papendrecht): Toen ik wat ruilmateriaal opruimde , kwam ik ineens een kaart tegen van de Voorstraat in Klundert, kan niet mis zijn.....Vrijdag 4-2-2005 19:41:11Martin Snuverink (Voorburg): Dank je, Wim. Het plaatje op E-bay had ik ook al opgespoord, maar kon het niet openen. Dit maakt inderdaad duidelijk dat het niet Woudrichem is. Dus maar weer verder zoeken.
Zondag 2-1-2005 00:37:50Wim de Koning Gans (Den Haag): Een verlopen item van Ebay Duitsland laat meer van de Vissersdijk zien. Ik vrees dat we het vermoeden van Martin moeten afwijzen. Op het zoekplaatje staan voorbij de kerk veel hogere huizen dan op het 'Duitse' plaatje. In Woudrichem staat de kerk een flink stuk achter de rooilijn, bij het zoekplaatje is dat niet het geval, althans niet t.o.v. de bebouwing links van de kerk.
Website: http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=34628&item=3936742438&rd=1
Vrijdag 31-12-2004 16:41:12Martin Snuverink (Voorburg): Inmiddels heb ik een vermoeden dat dit de Vissersdijk in Woudrichem kan zijn. Ik ben er absoluut niet zeker van, omdat ik het niet kon controleren.
Het gebouw rechtsvoor zou dan de R.K. Waterstaatskerk moeten zijn en we kijken naar het westen in de richting van de Kerkstraat. Dan zou de foto dicht bij de Loevesteinpoort genomen moeten zijn.
Het lantaarnarmatuur komt overeen met dat van de lantaarn op de www.qoop.nl, 'WOUDRICHEM (3591251)'.
De tegenwoordige Waterstaatskerk is afgebeeld op de link.
Wie kan mijn vermoeden bevestigen of weerleggen?
Website: http://www.hollandcards.nl/send/?cid=1028&action=setup
Vrijdag 31-12-2004 15:14:09Martin Snuverink (Voorburg): Als deze foto van 1913 is, gaat het waarschijnlijk om een onafhankelijkheidsfeest t.g.v. 100 jaar Koninkrijk der Nederlanden. In vele plaatsen werden toen feesten en optochten gehouden op uiteenlopende dagen in de zomermaanden juni t/m september. Hier schieten we dus helaas niet zo veel mee op.
De lantaarn (vierzijdig, blanke bovenkant) is duidelijk genoeg om te vergelijken met andere foto’s.
De straat vertoont een knik en lijkt zich naar voren toe te verbreden. Mogelijk komt de straat aan deze zijde uit op een plein of markt.
Het gebouw rechts heeft een stoep en doet inderdaad denken aan een (gereformeerde) kerk.

Donderdag 30-12-2004 22:29:29herman palm (arnhem): nav van de reactie van Martin Suverink zal ik zo gauw ik van de redactie bericht krijg hoe ik een hogere resolutie kan bewerkstelligen opnieuw een plaatje opsturen. Ik kan wel alvast vermelden dat er rechtsboven op de achtergrond wel een een flink woonhuis is te zien maar geen kerk. Ook niet in de verte.De straat eindigt wel in een T splitsing.Er staa dus een straat dwars op deze straat. Daarbovenuit zijn bomen te zien. Als deze foto in de hoofdstraat is genomen dan houdt de bebouwing bij de bomen op en betreft het niet zo'n grote plaats lijkt me. Helemaal rechts op de voorgrond is op mijn foto wel duidelijker een zijmuur te zien van een groot gebouw mogelijk/waarschijnlijk een kerk. Er is rechtsonder ook een hek te zien wat mogelijk toegang geeft tot de begraafplaats of misschien hoort het wel bij het bondscafe en is het de ingang naar de garage en de stalling. De fotograaf lijkt op de overkapping/terras van het cafe te staan. Het woord "Bondscafe"slaat overigens niet op een vakbond o.i.d. (zie eerste reactie)maar op aansluiting bij de ANWB.
Zondag 5-12-2004 17:36:26Martin Snuverink (Voorburg): Het is al geruime tijd stil rond dit plaatje. Toch is het topografisch zo kenmerkend, dat het oplossen niet al te moeilijk zou moeten zijn. Ik denk aan een flink kerndorp of kleine stad, vooral vanwege de gesloten bebouwing en, zoals eerder gezegd, aan een hoofdstraat op een oude lage dijk. Het bondscafe doet toch wel enige nering vermoeden.
Mogelijk kan de achtergrond wat meer aanknopingspunten bieden. Die is digitaal niet goed waarneembaar. Ik meen een hoog gebouw of kerk te zien, maar het is erg schimmig. Als we de foto denkbeeldig in 3 x 3 = 9 gelijke rechthoekjes zouden knippen, is het dan mogelijk het rechthoekje rechtsboven als detail vergroot af te beelden?
Zondag 5-12-2004 00:33:49Martin Snuverink (Voorburg): Maassluis is het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet.
Waarschijnlijk is het wel een dorpsstraat die over of langs een oude dijk ligt. Dit gezien de brede en relatief ondiepe huizen ter linkerzijde: meer langs de dijk dan loodrecht op de dijk gebouwd.
Nog steeds denk ik aan een dorp ten zuiden van Nieuwe Maas/ Waterweg, dus op de Zuid-Hollandse eilanden. Beelden van het dorp IJsselmonde geven geen oplossing.
Donderdag 12-8-2004 22:25:51M.V Wesstein (Den Haag): Optocht ter ere van HM de Koningin? De vlag samen met de wimpel en de drukte doet zoiets wel vermoeden. Voor Kon. Wilhelmina is dat 31 augustus, wat ook de relatief luchtige kleding verklaart. Plaatsbepaling is moeilijk, maar iets zegt me dat dit wellicht de dijk in Maassluis kan zijn. Geen idee waarom, maar dit schiet me zo te binnen. Tijdperk: bonden, met name vakbonden, werden pas begin 20e eeuw geaccepteerd door 'de notabelen'. Veel kleine wagens (van diezelfde notabelen ;-)) en kleding van rond 1900-1920. Ik denk dat deze foto rond 1910 gemaakt kan zijn.
Woensdag 28-7-2004 18:17:02Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.