Inzender: Arnold Tak    

Gegevens: Een dorpsstraat, rijk aan bomen. Temidden van de groep kinderen twee oudere dames met typische mutsen (klederdracht?). Rechts een echte oude veldwachter van het type bromsnor. Kijk ook eens naar de langste inwoner van het dorp, helemaal rechts in de deuropening.

Datering: 1907 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 31 mei 2004


 Reacties op Zoekplaatje 356 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Castricum

Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Onderstaande foto uit 1924 werd door Henk Heidemans ingezonden als bewijs.

Bert Scheijgrond,
Redactie ZoekplaatjesDinsdag 2-1-2007 10:23:24Martin Snuverink (Voorburg): De tip van H.J.G. Heideman blijkt inderdaad goud te zijn. Dit is de Schoolstraat in Castricum.
Een bewijsfoto, vandaag genomen, heb ik separaat aan de redactie gestuurd.Foto ingezonden door Martin Snuverink - red.

Zaterdag 30-12-2006 21:08:00Martin Snuverink (Voorburg): Dankzij H.J.G. Heideman is er nu eindelijk een oplossing in zicht.
Zoals dadelijk zal blijken, heb ik terecht aangenomen dat de heer Heideman de Schoolstraat in zijn eigen woonplaats Castricum bedoeld heeft, wat niet vanzelfsprekend is.
De Schoolstraat daar was in 1908 een korte onverharde straat die pal noord-zuid liep. Er was en er is nog steeds een knik in de straat.
Het zoekplaatje correspondeert zeer goed met deze straat, de knik en de zonstand. We kijken dan in noordelijke richting richting Dorpsstraat en zien de knik. Links bevindt zich dan niet zichtbaar de dorpskerk.
Het bezonde huis met mansardedak en het verder vooruitspringende huis er voorbij, beide voorbij de knik, zouden er volgens http://maps.google.nl/ nog moeten staan, met donkere dakpannen. Op het eerste huis van de twee lijkt op het satellietbeeld inderdaad een mansardedak te zien. Formaat en richting kloppen in elk geval. De open ruimte achter de bomenrij is nu bebouwd. Deze bebouwing zou vlak achter de kerk moeten zijn.
Ik heb geen beelden kunnen vinden die de locatie bewijzen of ontzenuwen.
Als iemand een foto van het bezonde huis met mansardedak over kan leggen, is het plaatje waarschijnlijk opgelost.
Ik heb de Stichting Werkgroep Oud-Castricum (http://www.oudcastricum.com/) aangeschreven.
Vrijdag 29-12-2006 08:59:49h.j.g.heideman (castricum): u bevind zich hier in de schoolstraat.
foto gemaakt rond 1900.de veldwachter is bakker.
op de achtergrond in het midden de woning van de fam. steeman.
Website:
Zondag 24-12-2006 14:48:02Jacques laureys (Amsterdam): De kleding doet mij erg Waterlands aan, vooral de hoedjes en witte jurkjes van de meisjes.
Ik zou zeggen, Ilpendam. Ransdorp in geen geval. Broek in Waterland ook een mogelijkheid.
Bij bijna alle oude kaarten van Ilpendam, heeft de jeugd soortgelijke kleding.
Maandag 20-11-2006 21:56:14Ben Verhagen (Rotterdam): Ik zit te denken aan Avenhorn, 't Hoog. Gezien de leilinden
en de houten betimmeringen. Heb er echter nog niet de juiste
afbeeldingen bij gevonden.
Vrijdag 29-9-2006 08:57:07Martin Snuverink (Voorburg): In 1905 was de Dorpsstraat/Ambachtsdijk in Oudkarspel reeds verhard. Dit blijkt uit foto's van de Beeldbank Noord-Holland.
Het huis met het mansardedak is zeker jonger dan van 1905. Dus kan dit m.i. niet de Hoofdstraat zijn.
Overigens past het beeld met de gesnoeide bomen heel goed bij de Langendijk.
Zondag 26-2-2006 18:41:55Y. Feller (Slootdorp): Dit is de Luizeknip in Oudkaspel (Broek op Langedijk) of Noord Scharwoude. Deze foto is gemaakt voor dat de dorpsstraat is verhard.
Direct om de hoek ligt het cafe op de hoek van een 3 sprong.
Mijn opa woonde met zijn ouders daar en was schoenmaker aldaar.
Vrijdag 24-2-2006 21:07:20Peter Scherpenisse (Amsterdam): Ik heb al een aantal keer naar deze foto gekeken, en iedere keer denk ik als eerste Nieuwendam. Zijn er mensen die Nieuwendam een beetje kennen?
Website: http://studiops.nl/beeldbank.html
Vrijdag 25-11-2005 00:46:38dick zweers (bergeijk): Dit is de tweede keer dat er een toren wordt verondersteld in beeld te zijn. Ik hecht veel waarde aan het oordeel van Dennis de Waart die in de regio Noord-Holland woont. Als hij het in de kop of in West-Friesland zoekt dan zou ik hem willen volgen, gewoon omdat hij goede argumenten heeft. Vanuit mijn competentie kan ik er niks tegen inbrengen. Mij staan helaas geen middelen ten dienste om er meer over te zeggen.
Maandag 3-10-2005 18:11:11Michel Zwier (Wijdenes): Beste Arnold het leek mij net of de schaduw op de achtergrond een grote toren is maar als jij op de kaart geen toren hebt ontdekt zal het niet zo zijn maar Ransdorp zou wel kunnen ook in verband met de kleding .Het lijkt Volendams maar dat droeg men volgens mij ook in het waterland. Maar het blijft nog even een zoekplaatje.
Zondag 2-10-2005 19:28:15Arnold Tak (Waddinxveen): Even een reactie aan Michel Zwier. Michel, ik heb de kaart er nog even bijgepakt, goed bekeken met een loep, maar kan geen kerktoren zonder punt ontdekken op de achtergrond. Mocht je een detailscan wensen, dan zend ik je die graag toe. Dus of het Ransdorp is.......?
Zaterdag 1-10-2005 18:19:15Michel Zwier (Wijdenes): Als het gebouw op de achtergrond een kerktoren is zonder punt zou het dan mischien Ransdorp kunnen zijn?
Zaterdag 1-10-2005 17:25:08Dennis de Waart (Heemskerk): Na de uitvergroting van de beide oudere dames met hun mutsjes bekeken te hebben zit ik inderdaad te denken aan de regio West - Friesland / Kop van Noord - Holland.
Dinsdag 2-8-2005 21:50:31Dennis de Waart (Heemskerk): Het gekke is: het lijkt wel heel erg Zaans, vooral het pand op de voorgrond met de man in de deuropening, ( er stond exact zo'n pand op de grens van Koog met Zaandijk bij de Bleeke Dood, tegenwoordig de oprit naar een lelijke maar handige brug ), het lage huisje ernaast en de mansardekap verderop, maar het is het niet. Waarom niet? We missen node de wegsloot, het slootje met bruggetjes in de meeste Zaandorpen. De opname is te oud om al gedempt te zijn. Natuurlijk staat er geen zadeldaktoren. Dat kan niet eens in de zompige veenbodem, zie de houtbouw. Het gaat hier om kunstig gesnoeide hoge bomen links van de weg zoal deze ook rechts van de weg staan. De klederdracht van de twee oudere dames in het midden biedt de sleutel tot de ooplossing. Deze doet mij niet meteen Zaans aan. Wellicht richting West - Friesland. De dames zijn nu net te klein afgebeeld om een en ander goed te kunnen zien. Redactie of Arnold: kunnen de dames uitvergroot weergegeven worden?Door Arnold Tak op verzoek van Dennis de Waart ingezonden detail met klederdracht-red.

Zaterdag 30-7-2005 00:08:59dick zweers (bergeijk): Het spijt me voor Berry van Onzen. In eerdere reactie wees ik op meerdere bouwkundige details waarvan juist de combinatie een andere regio dan Noord-Holland uitsluit. Zou iemand die kennis heeft van klederdrachten hier iets over kunnen zeggen?
Woensdag 20-7-2005 00:43:40berrie-van-onzen (den-haag): de foto doet mij denken aan stolwijk opzondag ik zie het aan de hoedjes van de meisjes, en hoedjes droegen ze alleen op zondag naar de kerk.
Dinsdag 19-7-2005 17:12:49dick zweers (bergeijk): Ik dacht al, waar moet toch die zadeldaktoren staan? Ik ben echt wel een beetje kippig af en toe, maar het kan gewoon niet anders of dit is in Noord-Holland. Daar heb je m.i. geen zadeldaktorens of ze moeten tot de jongere bouwkunst horen (in Zeeland is er 1). Details die typisch NH's zijn: het huisje links met de kozijnen vlak in de muur en de details van de goot. Het gebouwtje rechts met de planken wanden van brede, horizontaal aangebrachte delen in lichte kleur. Het pandje midden-achter met typerende gootdetails in combinatie met de sierlijk gezaagde windveren langs de mansardekap. Het venster geheel rechts met tussenstijl en getoogde bovenlichten. Al die zaken in combinatie kortom.
Maandag 4-7-2005 17:11:47MteKolsté-L (St Pancras): Iedereen dank voor het meekijken en -denken en de nadere explicatie.Omdat men zeer geoccupeerd is had ik niet verwacht,dat iemand zo snel geponeerd zou zijn mij van repliek te dienen.Maar goed,dat ik even hulp vroeg,want ik zag en zie geen kerk. Als een ander die wel ziet,dan denk ik,dat Honselersdijk de oplossing niet kan zijn. Ik zie wel een mooie lantaarnpaal.Misschien kan een deskundige daaruit een bepaald gebied determineren.
Website: http://www.freewebs.com/mtekolstee-lemmont/
Zaterdag 2-7-2005 22:37:46Martin Snuverink (Voorburg): Honselersdijk is uitgesloten, alleen al vanwege het feit dat dit dorp pas een eind in de twintigste eeuw een hervormde kerk kreeg en in 1928 een katholieke kerk. Bernard had al opgemerkt dat op het zoekplaatje is een kerktoren te zien is.
Bron: zie link.
Website: http://www.lwkoppenol.nl/honselersdijk.htm
Zaterdag 2-7-2005 16:16:25mrtn te Kolsté L. (St.Pancras): Kan iemand,die ervaring heeft met zoekplaatjes even kijken op: http://www.freewebs.com/mtekolstee-lemmont/ ik vind dit plaatje wel lijken op de Molendijk te Honselerdijk,maar ik heb hier geen ervaring mee. Bij voorbaat dank voor de moeite.
Website: http://www.freewebs.com/mtekolstee-lemmont/
Zondag 26-6-2005 19:43:27dick zweers (bergeijk): Kan bijna niet anders of dit is Noord-Holland, Zaanstreek of omgeving.
Vrijdag 24-6-2005 12:44:56Bernard (Utrecht): Iets links van het midden achter staat m.i. een toren met een zadeldak.
Op het lichte huis midden achter is een schaduw zichtbaar die ik vreemd vind.
Vrijdag 11-3-2005 11:28:04C. Bergman (): Links achter de groep zie ik een laag muurtje, doet mij denken aan kerkhof rond kerk.
Krijg bij dit plaatje een Krimpenerwaard-gevoel. Lekkerkerk wellicht?
Dinsdag 8-2-2005 10:26:11  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):