Zoekplaatje 3459 

Inzender: Mathijs van den Bosch Uitleg

Gegevens: Muziekkorps lopend door een straat met enkele toch wel kenmerkende gebouwen. Niet gelopen fotokaart met adresbelijning, deelstreep en merkje Agfa.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: ?    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 16 april 2021


 Reacties op Zoekplaatje 3459 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Guisweg, Zaandijk

Sjoerd Eeftens: Mooi, Dibbler!
Op de onderstaande site staat een mooie bewijsfoto en een beschrijving van de TOC https://www.historischeverenigingkoogzaandijk.nl/ [...]
Maandag 30-8-2021 11:22:06Dibbler: Deze foto zit in de beeldbank van Zaanstad (link hieronder) met als omschrijving:
'Fanfare onder grote belangstelling marcherend over de Guisweg.
Gebouw achter de bomen is de Openbare Lagere School aan het Schoolpad en op de achtergrond is de Cacaofabriek van TOC aan de Lagedijk in aanbouw.'
Datering is 1925.

Op deze foto is de ereboog in het midden van het ZP goed zichtbaar: https://hdl.handle.net/21.12112/a6140e3d [...].
[Betreft Zaandijk - red.]

Website: https://hdl.handle.net/21.12112/e45d76b4 [...]
Maandag 30-8-2021 10:47:24Sjoerd Eeftens: De pijpjes boven de kleine raampjes zijn waarschijnlijk toiletbeluchters; achter de kleine raampjes toiletten; veel scholen hadden deze constructie. Toiletten werden meestal gebouwd aan de overwegend-niet-zonzijde.
De schuine schragen op de achtergrond zijn de gebruikelijke steigerpijpen die de metselsteiger ondersteunen; die is noodgedwongen nogal hoog. Er wordt, vergeleken met andere gebouwen, waarschijnlijk een vijfde etage toegevoegd. Het moet later op luchtfoto's een voor die tijd opvallend hoog gebouw zijn geweest. Het verhogen gebeurde nogal eens met sigarenfabrieken en diamantslijperijen. Dat werk gaf, behalve de extra verdieping, weinig extra belasting van de onderbouw. Bovendien moet je al je werkmateriaal gemakkelijk boven en beneden kunnen krijgen.
Rechts op de achtergrond staat een opvallend symmetrisch gebouw met een wittige (gepleisterde?) gevel. Wellicht staat op het fronton daarvan nog iets leesbaars. Soms was er een versiering op gemaakt.
Vrijdag 23-4-2021 09:50:44paul blanken: Er zijn geen mensen met klompen zichtbaar. Opvallend ook die schuine constructie tegen de gevel van het gebouw op de achtergrond. Zoiets zie je nu veel in aardbevingsgebied en is dan bedoeld ter ondersteuning van de gevel. Ook mis ik kozijnen in de bovenste verdieping. Bij nieuwbouw worden eerst kozijnen geplaatst, dan pas het metselwerk.

Verder vallen me de ontluchtingspijpjes op, allemaal op rijd boven de kleine raampjes van het gebouw links. Douches?
Vrijdag 23-4-2021 08:35:45Jan Spoolder: Er zijn wel dames in het publiek maar die zijn volgens mij in de minderheid. Hier en daar zie ik een pothoed, die kwamen in de mode omstreeks 1925.
Donderdag 22-4-2021 11:01:08Sjoerd Eeftens: Ik weet veel te weinig over kleding en klederdrachten. Maar ik zie wel dat er redelijk wat vrouwen staan te kijken. Als je aanneemt dat mannen hetzij een strohoedje, hetzij een gleufhoed dragen, dan zijn er toch redelijk veel bolle hoedjes ook, waaronder dan toch een vrouw schuil moet gaan. Er staan ook kinderen bij, waarvan er eentje de fotograaf in de smiezen lijkt te hebben.
Het tafereel behoeft niet grotestads te zijn; jaren geleden viel me bijvoorbeeld in Ravenstein, Oss en Helmond op dat er flinke fabrieksgebouwen en maalderijen stonden. Scholen hadden in die tijd dikwijls twee of zelfs drie verdiepingen omdat er gewoon weinig plek was. De weg heeft een klinkerbestrating, geen asfalt.
Woensdag 21-4-2021 23:15:14Hans Klomp: Onder de bomen aan de overzijde van de weg staan enkele dames. Als ik het goed zie dragen ze een kapje.
Misschien kan een klederdracht-deskundige er iets over zeggen.
Woensdag 21-4-2021 22:24:31nicole schouten: Wat mij nu opvalt is dat er alleen mannen lijken te staan. Het idee van alleen muziekkorpsen leek mij wel logisch, maar misschien is het toch iets met voetbal? of een andere mannenactiviteit? ik wil niet discrimineren hoor...
Woensdag 21-4-2021 21:46:53Dibbler: Afgaande op de zeer korte schaduwen en de vol in het blad staande bomen lijkt het me eerder zomer dan voorjaar. De straat loopt ruwweg oost-west, rechts is het zuiden, links het noorden.

Opvallend is de lege weg achter het orkestje; dat is wel een erg groot gat voor een optocht. Toch lijkt er nog wel wat aan te komen, want de mensen blijven aan de kant staan en er wordt ook (verwachtingsvol) in die richting gekeken. Het kan zijn dat dit een optocht is van alleen muziekgezelschappen, dus geen praalwagens, verenigingen, etc. ertussen. De afstand is dan verklaarbaar: men wil niet in elkaars muzikale vaarwater zitten.

Helemaal rechts-midden is een deel van een (uithang?)bord zichtbaar met de letter P.
Woensdag 21-4-2021 21:14:30Jan Spoolder: Even een spoedcursusje hoedenkennis gevolgd. Veel mannen in het publiek dragen een strohoed ('boater). "De boater van stro werd eind 19e eeuw populair als zomerhoed. Op "strohoeddag" in mei legden de heren hun warme vilthoed in de kast, en mochten ze tot september de luchtige, comfortabele strohoed dragen. Wie daarna nog een strohoed droeg, werd uitgelachen. Vanaf 1920 raakte de strohoed langzaam uit de mode, maar pas rond 1950 verdween hij uit de herengarderobe. Tot 1970 was de hoed nog een gehaat onderdeel van het Britse schooluniform."
Op de foto zien we ook wel mannen met een vilten deukhoed: de 'fedora'. "De hoed komt in vrijwel alle kleuren voor, maar bruin, grijs en zwart zijn het meest gangbaar.De hoed werd rond 1890 geïntroduceerd. Net als de bolhoed genoot de deukhoed vooral van de jaren twintig tot de jaren zestig populariteit, met name bij de middenklasse. Eind jaren vijftig raakte de deukhoed langzaam uit de mode.

De hoed wordt soms geassocieerd met gangsters tijdens de drooglegging en de Grote Depressie. In Hollywoodfilms uit de jaren veertig werd de hoed veel gebruikt door acteurs die privédetectives, criminelen of andere "harde jongens" moesten spelen. Hierbij werd de deukhoed meestal gedragen in combinatie met een lange regenjas."

Samenvattend: het P is waarschijnlijk in het voorjaar gemaakt omstreeks 1920, toen de strohoed en de vilthoed elkaar overlapten, zowel qua datering als qua seizoen.
Woensdag 21-4-2021 19:25:47Klaas Verbaan: Onafhankelijkheidsfeest 1913 of een koninginnedag rond dat jaar? Of is het later?
Maandag 19-4-2021 11:03:06Klaas Verbaan: Het lichte, rechts naast de boom, is volgens mij een ingepakte en versierde lantaarnpaal. Als er zoveel volk op de been is én er loopt een muziekkorps door de straat is het vast feest of iets dergelijks. Er zullen er wellicht meer versierd zijn en er zullen ook wel meer korpsen hebben gelopen, want voor één korps loopt niet de hele gemeenschap uit.
Maandag 19-4-2021 08:19:57nicole schouten: Geen buizenconstructie, maar wat zien jullie dan in die vorm rechts van de boom, zeer licht van kleur? ik denk aan buizen omdat het mij metaal lijkt dat het licht vangt. Het zijn twee hoge verticale vormen. Zelf dacht ik aan Velsen noord of Beverwijk, maar een treffer heb ik nog niet.
Maandag 19-4-2021 01:16:11Klaas Verbaan: Ik denk dat Jan gelijk heeft dat het pand rechts in de verte in de steigers staat, dus in aanbouw is.
Zaterdag 17-4-2021 21:58:12Jan Spoolder: Ik neem aan dat Nicole de fabriek in aanbouw rechtsboven bedoelt, daar staat een steigerconstructie tegenaan. Maar het staat iedereen vrij daar wat anders in te zien ;)
Ik zie opvallend veel mannen in het publiek met veel hoeden en petten. Blijkbaar een plaats met veel industrie, rechts ook een lager fabrieksgebouw. Ik geloof niet dat er in Twente veel strohoeden werden gedragen, mogelijk is het een industriestad in het zuiden? Tilburg, Eindhoven? Bij de banieren/vlaggen staat een bouwsel of constructie tussen de bomen. Mogelijk een soort kapel?

Zaterdag 17-4-2021 17:36:23Leo R.: Buizenconstructie? Ik zie geen buizenconstructie en al helemaal geen sculptuur. Ik zie ook geen reden waarom hier ergens een kerk zou moeten staan; niets bij het orkest of bij het publiek suggereert iets religieus.
Het grote gebouw in het midden lijkt me overigens een school, met die kleine raampjes (wc's) en de grote blinde muren; de ramen van de klaslokalen zitten vermoedelijk aan de andere kant.
Zaterdag 17-4-2021 17:08:33nicole schouten: Gezien de periode van deze foto (twintiger jaren, vanwege de mannenhoeden) moet die buizenconstructie (een sculptuur?) wel hoogst modern en opmerkelijk geweest zijn. Ik neem aan dat ze langs een kerk gaan.
Zaterdag 17-4-2021 15:18:53  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):