Zoekplaatje 3394 

Inzender: Rina Klein Uitleg    Beschikbaarheid: blijft in eigen verzameling Uitleg

Gegevens: Deze foto is ergens gemaakt in Friesland. Ik denk rondom Gorredijk, Drachten, Terwispel.

Herkomst: mijn familie (Nederland).

Datering: circa 1915    Formaat: 15 x 25 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 22 januari 2021


 Reacties op Zoekplaatje 3394 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Sjoerd Eeftens: Het bouwwerk kan een gereconstrueerde stadsmuur zijn, of een kade van een buitenhaven. Behalve de gemetselde toren, is er ook een muurtje links, en een vloertje met gemetselde patronen. Het is dus een halfhoog, maar publiek toegankelijk bouwwerk. De personen links, lijken ergens tegenaan te leunen; zij dreigen daardoor niet in het luchtledige te vallen. Een waaghals in het midden zit waarschijnlijk op die leuning, waar deze in de muur vast zit.
Er bevinden zich twee (?) oudere personen in het gezelschap van ongeveer 26 personen, net een klas uit die tijd. (Nu zitten er soms wel eens 10 meer in een klas!) De ouderen kunnen beiden docent zijn; twee begeleiders was wel gebruikelijk bij een excursie.
De verrekijkers zouden kunnen wijzen op een boottocht, bijvoorbeeld over het wad, of op een oversteek.
Vrijdag 29-1-2021 12:58:41Leo R.: Misschien heeft de inzendster een idee van welk familielid er op deze foto staat en welke school deze bezocht? Misschien dat een schoolreisje van pakweg de HBS in Drachten wel in de krant heeft gestaan.
Vrijdag 29-1-2021 10:24:53Jan Spoolder: Sommige van de jongedames dragen alpinomutsen. Volgens mij was dat eind jaren '20/begin jaren '30 een populair
e hoofdbedekking bij studentes, o.a. in Leiden en Amsterdam. De pothoeden die andere dames dragen duiden daar ook op.
In eerste instantie dacht ik dat we hier tegen een bouwdeel (koor of absidiool) van een romaans kerkje aan keken, maar ik denk inmiddels dat de bakstenen machinaal gevormd zijn en dat het dus 19e of begin 20-e eeuws metselwerk betreft.
Donderdag 28-1-2021 23:06:08Winfried Gall: De datering lijkt mij ogv de kleding meer 2e helft jaren '20. De groep is bv een eindexamenklas van een progressieve middelbare school. De groep staat in de schaduw van het bouwdeel, en de belichting is dus ingesteld op de groep in de schaduw. De achtergrond links is daarom overbelicht!
Donderdag 28-1-2021 22:32:06Leo R.: Ik zou dit overigens niet vastpinnen op een klein gebied in Friesland. Dit clubje draagt reiskleding, twee hebben er een verrekijker. Dit kan net zo goed een schoolreisje of een ander uitstapje zijn. Verrekijkers betekenen bovendien: een of ander uitkijkpunt?
Donderdag 28-1-2021 19:44:11Leo R.: Wat me intrigeert is de witte leegte links. Die loopt door tot aan de voeten van de tweede jongen van links. Het lijkt wel een wit doek of zoiets. De strepen in de witte leegte zijn vermoedelijk ontstaan tijdens het scannen, of heb ik het mis?
Donderdag 28-1-2021 19:09:42  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):