Zoekplaatje 3358 

Inzender: Paul Hilbers Uitleg

Gegevens: De foto is waarschijnlijk afkomstig uit de omgeving Haarlem.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1900    Formaat: 20 x 25 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 27 november 2020


 Reacties op Zoekplaatje 3358 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Sicco Fockens: Het viel mij al op dat de combinatie van stoomgemaal met naastgelegen schutsluis erg weinig voorkomt. Ik had het stoomgemaal van de Rietwijkeroorder polder (westzijde van het Amsterdamse Bos), uitslaand op de Ringvaart van de Haarlemmermeer al verworpen, want spiegelbeeldig.
Deze RWO polder is na invoering van de stoombemaling nog een keer verveend en vervolgens begin 20e eeuw weer drooggelegd; misschien is dat een aanwijzing voor de situatie op het zoekplaatje.
Zondag 28-3-2021 22:45:37Gerard Kwakkenbos: Het venijn zit in de details… Ik dank Zap de Ridder, Leo R. en Dibbler voor hun opmerkzaamheid. De positie van het ronde raam, de detaillering van het metselwerk en de top van de schoorsteen van gemaal Ceres komen op tweede blik inderdaad niet volledig overeen met de details op de foto.
Bij nader inzien lijkt de dakrand bovendien een witte kleur te hebben en via een zg. schoudergevel aan te sluiten op witte hoekpilasters. Wordt vervolgd, hopelijk.

Woensdag 24-3-2021 23:53:26Dibbler: Ook rekening houdend met het siermetselwerk zie op het ZP een rond raam dat hoger in de gevel zit en een grotere diameter heeft dan bij Ceres. Vergelijk bijvoorbeeld met de foto van de achterzijde van Ceres in de link. Het siermetselwerk zelf lijkt ook af te wijken.
Verder matchen de gebouwtjes naast Ceres niet met het ZP. Sterker: op het ZP is tussen gemaal en de sluis rechts niet genoeg ruimte voor die twee gebouwtjes, de sluis bij het gemaal dan bij Ceres het geval is.
Website: https://www.deorkaan.nl/wp-content/uploa [...]
Dinsdag 23-3-2021 20:19:20Leo R.: De Poelsluis bij Wormerveer? Op basis van precies dezelfde topografische kaarten moet ik een andere conclusie trekken.
Op de kaart staat aangegeven 'Ophaalbrug' en is het perceel ten noorden van de sluis onbebouwd.
Op het zp zien we geen ophaalbrug en staat er rechts van de sluis een boerderij.
Afgezien daarvan vind ik (net als Zap) de positie van het ronde raam ook niet kloppen, is de top van de schoorsteen anders en is de afstand tussen het gemaal en de woning op het zp kleiner dan bij de Poelsluis.
Het lijkt er wel op, maar het lijkt me toch onjuist.
Dinsdag 23-3-2021 19:51:11E. Petter: Het ronde raam zit volgens mij wel op dezelfde plek. Het probleem is dat de het siermetselwerk bij de dakrand op het zoekplaatje heel licht is en bijna wegvalt. Daarom lijkt het alsof het ronde raam hoger zit.
Dinsdag 23-3-2021 19:19:18Zap de Ridder: Mooi gevonden maar ik ben niet overtuigd. De schoorsteen top is verschillend en bij Ceres zit het ronde raam Lager onder de nok. We zien weliswaar de andere zijde maar ik mag toch aannemen dat die op dezelfde hoogte zit.
Dinsdag 23-3-2021 13:23:35Jan Spoolder: Een mooie vondst van Gerard Kwakkenbos waar weinig op valt af te dingen. Helemaal knap dat je dit door kaartonderzoek hebt weten te vinden...
Website: https://goo.gl/maps/98d3S8PyTWniZ4QU8 [...]
Dinsdag 23-3-2021 10:25:13Gerard Kwakkenbos: Op basis van de locatiekenmerken (combinatie gemaal en schutsluis tussen een groter wateroppervlak op polderniveau en een hoger gelegen vaarweg met bebouwing) ben ik via Topotijdreis erachter gekomen dat dit gemaal Ceres moet zijn in Wormer, tussen De Poel en de Zaan, zie de link. De situatie, bouwmassa's, kapvorm en detaillering van het metselwerk langs de dakrand, op de foto vaag te herkennen, komen overeen met dit gemaal.
De bebouwing op de achtergrond is meelfabriek De Vlijt in Wormerveer. zie https://www.zaans-industrieel-erfgoed.nl/index.html?pages_4/meelfabriek_vrede_wessanen.html&main_frame.
Op basis van de informatie op deze site is de foto omstreeks 1880 genomen, na de bouw van het gemaal in 1878 en voor 1885, als de meelfabriek beduidend groter is dan op de foto.
Website: https://www.deorkaan.nl/de-geveltoerist- [...]
Dinsdag 23-3-2021 09:31:37Zap de Ridder: Het lijkt me niet de kleine Haarlemmerluis .
Website: https://twitter.com/JandeLaat4/status/10 [...]
Zondag 29-11-2020 11:37:01Arie van der Weerd: Er drijven planten(resten) op het water, daaraan is te zien dat de foto niet op zijn kop staat. De bedoelde 'rook', zijn dus ook planten. Er komt geen rook uit de schoorsteen.
Zondag 29-11-2020 08:46:58nicole schouten: zal de foto op zijn kop staan? de rook van de schoorsteen zie je duidelijker als je de foto omdraait!
Zondag 29-11-2020 01:32:02nicole schouten: ik meen rechts op het zoekplaatje op de achtergrond panden te zien van drie of vier verdiepingen hoog. Dan valt Spaarndam af. Amsterdam lijkt me logischer.
Zaterdag 28-11-2020 16:52:14Martin Snuverink: Ik zie rechts een schutsluis met puntdeuren. De schoorsteen duidt op een stoomgemaal, waarvan we links de aanzuigopening en een voetbrug zien.
Aangenomen dat we in de omgeving van Haarlem moeten zoeken en hoewel ik hier geen aanwijzingen voor een stoomgemaal heb gevonden, vraag ik me toch of dit de Kleine Haarlemmersluis te Spaarndam geweest kan zijn. Zie de link
Website: https://onh.nl/verhaal/de-kleine-haarlem [...]
Zaterdag 28-11-2020 13:47:07  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):