Zoekplaatje 3220 

Inzender: Dennis de Waart Uitleg

Gegevens: Protestants kerkinterieur. Opname door Comprecht Sanders, Swammerdamstraat 68 II, Amsterdam, die in het westen en midden van Nederland fotografeerde. De opname is gemaakt tussen 1918 en 1928.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1920    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 29 mei 2020


 Reacties op Zoekplaatje 3220 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Christelijke Gereformeerde Kerk, Oegstgeesterweg 71, Rijnsburg

E. Petter (Den Haag): De twee deuren kloppen ook.
Website: https://reliwiki.nl/index.php/Bestand:Rijnsburg,_O [...]
Donderdag 10-6-2021 14:49:27Dennis de Waart (Heemskerk): Toch allen erg bedankt. Ik herinnerde mij door deze posts dat de fotograaf ooit de buitenzijde van de Christelijk Gereformeerde Kerk aan de Oegstgeesterweg 71 in Rijnsburg fotografeerde. Waarom niet ook het interieur? Het lijkt mij daar te zijn. Interieurfoto's met deze preekstoel lijken er niet te zijn. De huidige preekstoel is een gedrocht uit de jaren '50 of '60. De interieurfoto op de site van de kerk naar het orgel laat in ieder geval het beeld zien dat wij wensen. Weet iemand een interieuropname met de oude preekstoel te vinden?
Website: https://www.cgkrijnsburg.nl/ [...]
Donderdag 10-6-2021 14:34:01Heimen Stoffels (): Desalniettemin wil ik nog wel even toelichten wat ik bedoelde. Bij foto's van een buitenkant is het afgebeelde in veel gevallen prima na te zoeken, hetzij op historische websites, hetzij op Google Street View, hetzij elders. Echter, interieurfoto's, en in het bijzonder historische interieurfoto's van gebouwen die er misschien niet eens meer staan, zijn een stuk schaarser, waardoor nazoeken moeilijk, zo niet onmogelijk, is. Daarom vind ik het vooral bij interieurfoto's wel belangrijk om een stukje onderbouwing te zien.

Gelukkig heeft u in dit geval een mooie foto kunnen vinden en inderdaad zie ook ik teveel afwijkingen. Bovendien moeten we ook niet vergeten dat de fotograaf in het westen en midden van het land fotografeerde. Dat sluit natuurlijk niet volledig uit dat hij wel eens een uitstapje buiten die contreien gemaakt kan hebben, maar gezien zijn oeuvre lijkt me de kans toch groter dat het in het westen of midden van het land is.
Donderdag 10-6-2021 13:31:58Heimen Stoffels (): @Redactie Het was niet onvriendelijk bedoeld, maar nu ik het na 2 dagen nog eens teruglees, snap ik wel waarom het zo kan overkomen. Mijn excuses - het was echt niet zo bedoeld.
Donderdag 10-6-2021 13:17:39Redactie (): De opmerking dat het net zo goed iedere andere kerk kan zijn, vind ik niet erg vriendelijk. We zijn allemaal anders en sommige mensen komen met een korte stelling, die daarom niet minder waardevol hoeft te zijn. Bijgaand een afbeelding van de Christelijke Gereformeerde kerk van Steenwijk. Ik zie met name een probleem in de afstand tussen het raam rechts en de achtergevel.
Website: https://www.dordtsekaart.nl/WB7938.jpeg [...]
Woensdag 9-6-2021 21:25:59Heimen Stoffels (): @Redactie Het kan net zo goed iedere andere kerk zijn. Ik zou graag wat meer onderbouwing van Eric Last zien.
Dinsdag 8-6-2021 17:46:49Redactie (): Via een omweg krijg ik een reactie door van Eric Last uit Wanneperveen: "Denk dat zoekplaatje 3220 de chr. Gereformeerde kerk van Steenwijk is."
Dinsdag 8-6-2021 16:50:57Dennis de Waart (Heemskerk): Een kleine correctie op deze bijdragen: De fotograaaf Comprecht Sanders van dit zoekplaatje, gehuwd met Jaane de Jong uit Mijdrecht,was inderdaad een neef van de fotograaf Comprecht Sanders uit Coevorden en de jongere broer van fotograaf Eduard Sanders uit Groningen en Utrecht. Dit kerkinterieur zal zonder twijfel een keer door een kenner van Protestantse kerken worden herkend.
Zaterdag 27-6-2020 14:22:54Jan Spoolder (Utrecht): De door R. Hugen aangehaalde Comprecht Sanders uit Coevorden was een neef van Comprecht Sanders, reizend fotograaf te Amsterdam en Eduard Sanders, reizend fotograaf vanuit Groningen en Utrecht. De fotograaf van het zoekplaatje werkte vooral in west- en midden-Nederland.
Website: https://www.onbekendinnederland.nl/eduardsanders/g [...]
Zaterdag 27-6-2020 10:12:45R. Hugen (Hoogeveen): Comprecht Sanders was fotograaf in Drenthe, in Coevorden. Hij is vermoord in Auschwitz. Het interieur van de kerk doet nogal Drents aan.
Vrijdag 26-6-2020 21:11:21  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):