Zoekplaatje 3212 

Inzender: Mathijs van den Bosch Uitleg

Gegevens: Fotokaart, ongelopen, fotograaf M. Mandemaker te Balk.

Herkomst: mijn familie (Nederland).

Datering: onbekend    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 15 mei 2020


 Reacties op Zoekplaatje 3212 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

van den Bosch (Veenendaal): Dank voor je inspanningen, Zap. Ik hield er eerlijk gezegd weinig rekening meer mee dat Bovenweg 72 een verbouwing is van het zoekplaatje. Ik kan er eens een mailtje aan wagen richting het Dorpsarchief om uitsluitsel te krijgen.
Dinsdag 27-10-2020 14:03:25Zap de Ridder (): ZP moet ouder zijn dan AF want als hetzelfde huis dan de aanbouw later.
Het metselwerk van zowel de voor- als zijgevel is verschillend van dat van het ZP.
De scheur in de zijgevel is ook weg.
Het pand van de AF vulde bijna het hele erf in de breedte.
De schuur op het ZP moet dan op het naast liggende erf gestaan hebben.
De voorgevel op de AF is op de hoek hoger dan de zijgevel.
De boom is kleiner en helt de andere kant op.
Het nieuwe pand op nr. 72 lijkt naar het voorgaande pand gemodelleerd te zijn met weglating van het asymmetrische deel met de voordeur waardoor een pad vrij ligt om met een trailer zijn bootje op te halen:-).
Als het dezelfde locatie is, lijkt het mij eerder dat het ZP pand gesloopt is en het pand van de AF nieuw gebouwd met een nieuwe boom ervoor.
Dinsdag 27-10-2020 13:04:41Dick (): Helpt deze foto misschien om duidelijkheid te verschaffen?
Website: http://zalix.nl/beeldbank/displayimage.php?album=4 [...]
Zaterdag 20-6-2020 21:25:15Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Ik ben het absoluut met Wim en Leo eens dat dit nog veel te dunnetjes is voor een oplossing, maar ik vond een aantal zaken wel treffend, waaronder de situatie op topotijdreis, maar misschien heb ik daar te veel waarde aan gehecht.
Zaterdag 20-6-2020 13:26:07Leo R. (De Bilt): De link naar de sloop in 2009.
Website: https://www.google.com/maps/place/Bovenweg+72,+842 [...]
Zaterdag 20-6-2020 12:46:24Leo R. (De Bilt): Op streetview is de sloop van het oude huis op Bovenweg 72 in 2009 nog te zien, zie de link.
Daar is het huis van de foto van dorpsarchief Oldeberkoop duidelijk herkenbaar. Als het zp ook hier is, dan is het zp sowieso ouder.
Probleem is, dat ik moeite heb om het te geloven. Twee ruwweg op elkaar lijkende huisjes, met nog geen baksteen hetzelfde. Naastliggend pand verschillend. De boom in de tuin heeft een andere, tegenovergestelde draaiing. De afstand tussen het raam en de deur rechts is verschillend.
Het metselwerk op de foto in het dorpsarchief lijkt met toch ook aardig oud, of men heeft knap historiserend zitten bouwen.
Als het zp echt hier is, is er wel een betere bewijsfoto nodig voor ik het geloof.
Wat de datering van het zp betreft, ik heb hier een na-oorlogs gevoel bij. Kan er de vinger niet op leggen waarom. Misschien de vogelhuisjes en de vormgeving van de schuur.
Zaterdag 20-6-2020 12:46:02Martin Snuverink (Voorburg): Het bestaande huis Bovenweg 72 dateert van 1910 volgens BAG en dat geloof ik dit keer wel.
Het metselwerk van het zoekplaatje is in halfsteensverband en is dus een halfsteensmuur. Op de archieffoto is de voorgevel in kruisverband en dus een steensmuur; te zien aan de aansluiting met de zijgevel is de voorgevel nieuwer dan de zijgevel. De nieuwe voorgevel is ook anders gebouwd: met schuin metselwerk en rechthoekige bovenraampjes. Verder is de roedenverdeling in de vensterbovenlichten op het zp antieker dan op de archieffoto. Ergo, als het zoekplaatje en de archieffoto dezelfde huizen verbeelden, is het zoekplaatje stellig ouder. Dit ben ik eens met Mathijs
Dat de aanbouw uit 1959 dateert, is uit Topotijdreis niet af te leiden. Deze aanbouw is zeker ouder. Topotijdreis loopt meestal enkele jaren achter en varieert in nauwkeurigheid van de vorm van huizen, zoals Wim ook al aangaf.
In ieder geval betreffen archieffoto en Bovenweg 72 hetzelfde erf. Het gaat er nu alleen nog om of zp en archieffoto hetzelfde huis betreffen. Wat mij betreft is dit zo; ik zie geen onverklaarbare verschillen en tegenstrijdigheden. Goed werk, Mathijs!

Zaterdag 20-6-2020 12:27:50Redactie (): Als het metselwerk in de 20e eeuw vernieuwd is en er vervolgens uitziet of het enkele eeuwen oud is, vind ik dat moeilijk te geloven.
Vrijdag 19-6-2020 20:32:28Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Gezien het verschil in pannen lijkt mij juist de foto van Dorpsarchief Oldeberkoop van recenter datum. Zie ook de streetview van de huidige situatie.
Het naastgelegen huis is van 1910 en niet zichtbaar op het ZP. Gezien de deelstreep achter op de kaart zou het ZP dan uit de periode 1905-1910 moeten dateren.
Vrijdag 19-6-2020 20:22:46Redactie (): Mathijs, het is lastig om twee ongedateerde afbeeldingen te vergelijken, maar het zoekplaatje zou redelijkerwijs recenter moeten zijn dan de foto in het dorpsarchief. Het oude achterhuis (zeg ik maar) zou dan gesloopt zijn en het voorhuis verlengd. Op bet zoekplaatje ronde raampjes ter hoogte van de zolder, op de andere foto vierkante. De kaarten op topotijdreis zijn volgens mij niet gedetailleerd genoeg om conclusies uit te trekken over de plattegrond van huizen.
Vrijdag 19-6-2020 20:01:01Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Ik liep uit verveling mijn eigen inzendingen nog eens na en stuitte op deze foto. Betreft Bovenweg 72 in Oldeberkoop. Op topotijdreis is te zien dat dit huis in 1959 een verspringende aanbouw aan de achterkant kreeg. Zou kunnen dat deze aanbouw een deel van het achterhuis vervangen heeft. Wellicht zijn toen ook de gevels opnieuw gemetseld. Let op muuranker, kelderraampje, heg en boom in de voortuin. Hoor graag jullie mening.
Website: https://www.dorpsarchiefoldeberkoop.nl/foto-s-olde [...]
Donderdag 18-6-2020 13:56:50  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):