Zoekplaatje 3127 

Inzender: s van wijngaarden Uitleg

Gegevens: Foto op kartonnen albumblad. Heeft nummer 63, de achterzijde met nummer 65 is herkenbaar als Scheveningen. We zien een doorgaande weg met links een boerderij en rechts een Cafe .. en daaronder het woord ,,Tuin ,,. De weg heeft een bruggetje met leuningen. Volk lijkt klederdracht te dragen?.. Gezien de nummering zou je de omgeving van Den Haag verwachten.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1900    Formaat: 14.5 x 11 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde blad  detail ingekleurd door D.-J. Thuis  

Geplaatst: 20 maart 2020


 Reacties op Zoekplaatje 3127 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Martin Snuverink (Voorburg): Mij intrigeert hier niet zozeer een spoor- of tramweg, maar wel de brug. De brug heeft een verhoogde op/afrit, wat betekent dat er een bevaren water onderdoor loopt, bijvoorbeeld een afzanderijvaart voor zandschuiten. Je zou hier dan een ‘Raststätte’ voor schippers verwachten, een schipperscafé. De brug is ook van belang voor doorgaand wegverkeer, al is de weg misschien nog niet verhard. De brug lijkt degelijk en heeft een doorvaartbreedte van ten minste 3m, voldoende voor zandschuiten en westlanders. In de omgeving van Den Haag waren vele wateren die rond 1900 door zulke schuiten werden bevaren. Ik noem hier de zanderijvaarten als het Schevenings Kanaal met zijn sprangen, de Afzanderijvaart, de Valkenbosvaart, de Hanenburgvaart, de Schenk, de sloot langs de Wassenaarseweg, de Broeksloot en de ringsloten van het Haagsche Bosch.
Het huis links is een belangrijk huis met een empire-deur uit de eerste helft van de 19e eeuw.
Nu is het zaak een brug over zo’n vaart te vinden. Combinaties van een brug in combinatie met een stoomtrambaan zijn in den Haag e.o. wel te vinden maart niet passend. Ook zonde tram heb ik nog geen mogelijkheid gevonden.
De suggestie dat de foto van Scheveningen wijst op de omgeving van Den Haag vind ik overigens niet zo sterk.
Het vermeende hek doet mij meer denken aan een constructie waaraan men paarden kan uitspannen dan aan een hek van een tramhalte (te zwaar).
Maandag 30-3-2020 17:26:56Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Alle locaties rond Den Haag met een link met het getal 5 dat ik meende gezien te hebben op het ZP, kunnen het niet zijn. Delden/Hengelo is ook wel erg ver van Den Haag en ondanks de link met Tuin-... niet erg waarschijnlijk. Toch is er op het ZP wel iets spoors te ruiken.
Een andere suggestie dichtbij Scheveningen is de voormalige stoomtramlijn van de NRS Den Haag SS (NRS) - Scheveningen langs de Badhuisweg. Toen daar nog nauwelijks bebouwing was, liep de tramweg er al. Het was de eerste stoomtramweg in Nederland, waarvan de dienst begon op 1 juli 1879. Ik beschik niet over nauwkeurige tekeningen, noch foto's, maar wellicht iemand anders hier.
Ook de stoomtramweg van de IJSM Den Haag - Voorburg (1885), en door naar Leiden (later van de NZH) is een mogelijkheid, evenals die van de HSM (Den Haag HS - Scheveningen/Anna Paulownastraat kan; er zijn foto's met omheinde perrons als op het ZP.
Maandag 30-3-2020 14:42:10Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Op de linker zijgevel van de woning staat een wit getal op een zwart veld met twee cijfers waarvan het rechtse een vijf is. Het kan 35 zijn. In dat geval kan het de later gebouwde woning 35a bij de spoorweghalte Tuindorp Nijverheid zijn. Deze stopplaats tussen Delden en Hengelo is geopend op 15-5-1927 volgens dienstorder DO 1975 en werd gesloten op 2-10-1932. Het zal lastig zijn fotografisch bewijs te vinden; ik ga nog op zoek naar een tekening.
Op zich kan het landschap van de foto daar wel kloppen, de woning stond ten noordoosten van de overweg bij km 42.417, zodat ook de zonnestand kan kloppen. Naar links toe op de foto bevindt zich nu de halte Hengelo Gezondheidspark. Ook de schuin verlopende weg (ten opzichte van het spoor) zou kunnen kloppen met het ZP.
Zondag 29-3-2020 21:22:45Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Theo, dat heb ik ook gedacht, en er staat een telefoon/telegraafpaal, en die houten leuningen stonden vaak langs een spoorwegperron.
Zondag 29-3-2020 20:38:32Theo.B. (Den Haag): Zien we links van het café nog gedeeltelijk een wachthuisje met een schilddak?
Zondag 29-3-2020 17:48:06Stefan de Leeuw (Andalucia): Dat "ding" in de detailuitsnede leek mij al eerder een haringkar met een vrouw in klederdracht er achter. Of vergis ik mij?
Vrijdag 27-3-2020 17:08:48Redactie (): Dick-Jan Thuis stuurde mij een detailuitsnede van deze foto, ingekleurd. Daarop is duidelijk een fiets te zien.
Vrijdag 27-3-2020 16:47:09Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Zou de "OE" uit "Hoeve" komen?
Of misschien is het wel "OP" of "OR".
Vrijdag 27-3-2020 15:27:14Martin Snuverink (Voorburg): Ten eerste. Historisch Voorburg besteedt in “Hoeven aan de Broeksloot” (2013) liefst 8 flinke bladzijden aan de mysterieuze warmoezierderij Tuinlust, die moet hebben gelegen op minder dan 500m van mijn huis. De juiste plaats heeft men nooit met zekerheid kunnen vaststellen. Advertenties uit 1853 en 1865 maken echter melding van “aan de Broeksloot” en “aan de Laan van Nieuw Oosteinde”. In deze omgeving staan wegen en waterlopen evenwijdig aan of haaks op elkaar. Op het zoekplaatje echter niet. De brug zou over de Broeksloot moeten gaan en dit is aan de hand van beelden en kaarten niet terug te vinden. Aan de westkant van de Laan van Nieuw Oosteinde, destijds De Wervelaan geheten, liep vanaf 1885 een stoomtramlijn. Daarvan is hier niets te zien. Als de foto van na 1884 is, kan dit dus niet in Voorburg zijn.
Ten tweede. Ik heb de indruk dat “TUINLUST” een letter tekort komt om in TUIN….T te passen. TUINZICHT zou beter passen. Met het opschrift “CAFE … OE(?) …” kom ik ook niet verder.
Ten derde: staat er rechts een fiets bij de brug?
Vrijdag 27-3-2020 13:23:31Stefan de Leeuw (Andalucia): Nog dichter bij huis: er was ooit een boerderij Tuinlust bij de Broeksloot(!) t.h.v. de Heeswijkstraat te Voorburg. Wie weet.
Website: http://wiki.toenleidschendam-voorburg.nl/wiki/Boer [...]
Woensdag 25-3-2020 17:12:02Martin Snuverink (Voorburg): Tuinlust (ooit tramhalte Leiden, Rijnsburgerweg)?
Woensdag 25-3-2020 16:30:53Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Zou Tuinzicht kunnen qua posities? Andere suggesties?
Dinsdag 24-3-2020 15:36:59  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http:// of https://):