Zoekplaatje 3086 

Inzender: Quinten Uitleg

Gegevens: Foto uit de fotocollectie van de Amsterdamse vestiging van dagblad Het Vrije Volk, nu opgenomen in de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam. 'Bouwarbeider in de zomer'.

Datering: 26-07-1949    Formaat: ? x ? cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 10 januari 2020


 Reacties op Zoekplaatje 3086 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Rhijnspoorplein, Amsterdam

Leo R. (De Bilt): Een cursus zou sowieso wel eens leuk zijn, GertJan. Eens in de zoveel tijd hebben we ook wel eens een 'zoekplaatjes-dag' gehouden waarop diverse speurders elkaar ontmoetten tijdens een excursie o.i.d. De diverse zoektechnieken kwamen daarbij natuurlijk ter sprake.
Dingen waar ik zelf op let bij het oplossen van een zoekplaatje:
- Intuïtie: soms heb je ergens simpelweg een voorgevoel bij. Een idee van de regio of het soort locatie. En soms herken je het gewoon.
- Voorstellingvermogen: vanaf waar kijken we, wat bevindt zich buiten beeld?
- Geografische aanwijzingen: zien we kronkels in een weg, een kanaal, een spoorlijn, tramrails, iets wat op een kaart terug te herkennen zou zijn?
- Bouwstijl: wanneer gebouwd, stedelijk, dorps, regionaal? Typisch voor Amsterdam, Rotterdam, Twente, Friesland, Limburg, Brabant...? Lijkt iets op werk van een bepaalde architect? Wat voor gebouw zien we: een station, een ziekenhuis, een kazerne, een school?
- Expertise: sommige dingen liggen je, sommige niet. Ik verdiep me bijna nooit in plaatjes die overduidelijk in de noordelijke provincies zijn, want daar ben ik niet goed bekend, en dito voor Limburg. Ik heb weinig kijk op villa's en eenzame burgerhuisjes. Anderen juist weer wel. Er zijn specialisten voor bv. spoorwegen en schepen. Het is maar net waar je interesse ligt.
- Personen: zien we op het zp een klederdracht, uniform, beroepstenue? Wat zegt de getoonde mode over de datering?
- Archiefspeurwerk: namen, reclameborden, adressen, huisnummers, kentekens, wegwijzers... ze kunnen allemaal aanwijzingen zijn. Met digitale bronnen zoals gedigitaliseerde kranten, burgerlijke stand, etc. is veel terug te vinden.
- Systematiek: een grote, Middeleeuwse kerk in een oude binnenstad. Hoeveel van die situaties hebben we in Nederland? Misschien vijftig. Kwestie van systematisch al die locaties af gaan, totdat je beet hebt. Hetzelfde voor een bepaald soort bocht aan een rivier, een bepaald soort kruising van wegen en waterwegen...
- Zoekmachines: een gebouw in Jugendstil met een mansardedak en een torentje? Voer deze woorden eens in bij Google Afbeeldingen en kijk of de oplossing bij de resultaten zit. Het kan bv. best dat het gebouw in een of ander monumentenregister of bij een makelaar zo omschreven wordt.
- Teamwork: de een komt met een slimme observatie, de ander borduurt hier weer op verder... Vele plaatjes werden zo opgelost. Maar kijk uit, want soms bind je elkaar zo ook oogkleppen op.
- Ogen open houden: een paar zoekplaatjes blijven je frustreren. Maar bij een stukje fietsen of op een vacantie bots je ineens tegen je oplossing op. Zelfde bij het doorbladeren van een boekje met oude ansichten of bij het doorzoeken van een historische beeldbank.

Zondag 12-1-2020 15:57:09GertJan van Gerner (Almere): Heel af en toe kijk ik ook eens mee naar een zoekplaatje. Vaak verrast mij de snelheid waarmee sommige mensen tot de oplossing komen. Bij dit ZP ben ik eigenlijk benieuwd hoe Henk te werk is gegaan (gewoon als een "korte cursus Oplossen ZP") . Waar begin je, Waar zoek je ....etc. Miss chien wordt het voor nieuwe zoekers dan ook leuker, want voor mij is het nog steeds een speld in de hooiberg.
Zondag 12-1-2020 13:00:28Quinten (): Thanks!
Zaterdag 11-1-2020 09:07:32d.kralt (): Goed Gevonden! Op het bord, dat ongeveer op schouderhoogte begint, staat: Bouwmaterialenhandel Couton. Ook te zien op de foto van de eerste link van Henk.
Vrijdag 10-1-2020 23:03:52Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Zonder twijfel. Knap gevonden hoor!
Vrijdag 10-1-2020 22:35:36Henk Huls (): Dit is waarschijnlijk het Rhijnspoorplein ter hoogte van het latere belastingkantoor. Op de achtergrond links Mauritsstraat 1-13 en rechts de Huddekade met de achterzijde van de huizen aan de Professor Tulpstraat.
https://tinyurl.com/shoxqno
https://tinyurl.com/st8ennh
Website: https://goo.gl/maps/KrsbMSgFEMMaKhfM6 [...]
Vrijdag 10-1-2020 22:14:49  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http:// of https://):