Zoekplaatje 3074 

Inzender: d.kralt Uitleg

Gegevens: Foto van het binnenvaartschip Karolina van J. Kuiper, er is weinig achtergrond te zien.

Herkomst: foto van Meppelverzamelaar Jannes Punt

Datering: ?    Formaat: 13,9 x 8,8 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 27 december 2019


 Reacties op Zoekplaatje 3074 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Martin Snuverink (Voorburg): De Friesenbrücke bij Weener is als rolbasculebrug in 1926 gebouwd. De Eems is hier 160 m breed, veel breder dan het water van het zoekplaatje.

Karolina Krul komt uit een schippersfamilie te Termunterzijl. Mogelijk was dit de thuishaven van de Karolina. Dit schip voer hoofdzakelijk heen en weer tussen Delfzijl en Emden, maar kwam ook in Termunterzijl. Nu was daar in de jaren 1930 een stoomtrambrug (Mij. O.G.) over het daar ruim 80 meter brede Termunterzijldiep (zie Topotijdreis). Van deze brug heb ik helaas geen beelden gevonden. Misschien is de foto genomen in ZW richting in de ochtend.
Donderdag 9-1-2020 17:13:04



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het profiel uit de verte van de tamelijk hoge (vermeende) brug komt enigszins overeen met de Friesenbrücke bij Weener aan de Ems, iets voorbij Emden. Die heeft behalve verticalen ook een duidelijk zigzag windverband.
Er is op het ZP niet echt een kade te zien; evengoed nam het scheepje rust aan de oostelijke oever ten zuiden van de brug. Het komt overeen met de (wederom vermeende) bocht in de rivier de Ems.
Het tafereel op het ZP doet eerder denken aan de avondzon, dan dat de werkdag nog moet beginnen, en dat zou kloppen met de zonnestand.
Woensdag 8-1-2020 15:47:49



Dibbler (): Blijkens diverse scheepvaartberichten in Delpher voer de Karolina in de jaren dertig regelmatig heen en weer tussen Delfzijl en Emden. Ook Dortmund en Emmerich komen voor als respectievelijk tussenstop en eindbestemming. Nederlandse vertrek- en bestemmingshavens die genoemd worden: Wageningen, Termunterzijl, Alkmaar en Zoutkamp. Bij die laatste plaats vond ik een situatie die enigszins doet denken aan het ZP (zie link). De foto is echter zo'n 30 jaar jonger dan het ZP en bij dieper graven kom ik te veel verschillen en te weinig overeenkomsten tegen.
Website: https://www.visserijmuseum.com/wp-content/uploads/ [...]
Woensdag 8-1-2020 15:24:47



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Toegegeven: ik zag al eens eerder iets wat er niet was op een ZP, en miste ook wel eens wat. Dat krijg je als je je met infra bezighoudt.
Het ZP vertoont een zeer scheve horizon. Maar wie de horizon horizontaal bekijkt, ziet tussen de naar rechts oplopende latten en de naar links oplopende laadboom een object met een zigzag windverband en een dijk aan weerszijden, die de taluds kunnen zijn, leidend naar een brug, die een door de zon aangelichte ronde middenpijler lijkt te hebben.
Naar mijn idee zijn die zigzag-lijnen geen getande fabrieksdaken, want die zijn niet symmetrisch.
Het vaarwater lijkt naar links toe een bocht te maken, onder die brug door. De brug ligt tamelijk hoog boven het vaarwater.
De foto is daar niet erg scherp, want het ging natuurlijk om het gezin op de boot.

Maandag 6-1-2020 21:02:23



Arie van der Weerd (Kampen): Ik denk dat Martin bedoeld dat de Karolina voor de wal ligt bij wat nu nog scheepswerf 'Leenman' is, direct naast de Blaloweg. In de verte zou je dan de houtloodsen aan de Gasthuisdijk kunnen zien waar de molen van 'Eindhoven' stond. Tot voor kort was hier hout- en plaatmaterialenhandel Stiho gevestigd. Voor houtloodsen lijken ze mij wel wat hoog. Ik zou eerder aan een scheepswerf denken.
Maandag 6-1-2020 20:32:45



Martin Snuverink (Voorburg): Erwin, gezien de lichtval is de foto in westelijke richting genomen. Dus niet op het Zwarte Water richting Zwolle.
Maandag 6-1-2020 13:39:42



Martin Snuverink (Voorburg): Sjoerd, maak ons duidelijk waar en hoe je die brug ziet. Ik zie geen brug.
Maandag 6-1-2020 13:30:39



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): De genoemde locaties gaan voorbij aan de toch vrij duidelijke aanwezigheid van een brug op het ZP.
Maandag 6-1-2020 11:44:18



E. Petter (Den Haag): Is de foto in de richting van Zwolle genomen? Vlak voor de singelgracht zie ik dan wel bomen. Ook staat er een loods aan de andere kant van het water. Dus misschien veel dichter bij de stad?
Maandag 6-1-2020 09:52:17



Redactie (): Martin, de bomenrij rechts op het zoekplaatje ontbreekt op de luchtfoto. Er kan iets veranderd zijn maar dit is naar mijn gevoel niet een logische plek voor een rij bomen.
Maandag 6-1-2020 07:16:23



Martin Snuverink (Voorburg): Een nieuwe poging.
Inderdaad stond de schoorsteen van de melkfabriek er in 1935 al. Bovendien missen we de meerpalen met de witte koppen aan de kaai van Hasselt.
Toch zie ik nog geen andere mogelijkheid dan aan het Zwarte Water en dan meer naar Zwolle toe, dit gezien de breedte van het water.
Een serieuze mogelijkheid is te zien op de link. Helemaal inzoomen op het bovenste deel van de foto. Als je dan vanaf het kruispunt Zwarte Water – Stadsgracht – Thorbeckegracht naar het noorden gaat, zie je aan het eind van de sliert van 3 tot 4 rijen breed gemeerde vrachtscheepjes een complex met een loods met 3 bovenlichten en een lichtgekleurd dak en ervoor een kade of loswal. Hier verwacht ik de ligging van de Karolina. Aan de overkant zien we de houtloodsen van de zagerij op de plaats van de in 1917 gesloopte molen De Fortuin. Dit terrein is in de jaren 1970 volledig ingenomen door de Blaloweg en Katerdijk.
Website: https://nimh-beeldbank.defensie.nl/foto-s/detail/3 [...]
Zondag 5-1-2020 16:38:17



d.kralt (): Ik bedoel in het vorige stukje natuurlijk Hasselt.
Donderdag 2-1-2020 12:33:06



d.kralt (): @Martin: Ik heb zelf ook aan Zwartsluis gedacht. Wat ik in eerste instantie mis, is de schoorsteen van de melkfabriek. Ook het gebouw lijkt mij te lang. Zie ook bijgaande link voor de situatie voor 1934.
Website: https://nimh-beeldbank.defensie.nl/foto-s/detail/4 [...]
Donderdag 2-1-2020 12:26:35



Martin Snuverink (Voorburg): Zwarte Water bij Hasselt?
Op grond van de gegevens van het schip en van de familie Kuiper vermoed ik dat op het schip zitten Opa Jan Kuiper (*1890), Opoe Karolina, Jan Kuiper jr (*1929) en Jantientje Kuiper(* 1924). Dan moet de foto zijn genomen ca 1935. De Afsluitdijk (1932) was toen al 2 jaar gesloten. Het schip lijkt me een turfschip dat voornamelijk turf uit de veenkoloniën vervoerde.
Het water is te breed voor een gegraven kanaal en zal dus wel een rivier zijn. Het schip ligt, met nog meer schepen, aan de kade. Gezien de lichtval kijkt de fotograaf naar het westen en stroomt de rivier naar het NW. Dit past goed bij Hasselt, Julianakade of Meyersbolwerk (ook Meijersbolwerk), aan het Zwarte Water. We zouden dan de draaibrug erover moeten zien met de daarbij aan de overzijde staande Coöperatieve Zuivelfabriek Juliana. Kan dit? Over die draaibrug, die in 1972 is vervangen door de fraaie Nahuysbrug, reed tot 1-9-1934 de stoomtram Zwolle-Blokzijl (ZB). Vanwege de Afsluitdijk was het Zwarte Water geen getijderivier meer.
Donderdag 2-1-2020 11:44:39



Klaas Verbaan (Noordeloos): Als ik moet raden staat er achter de boom iets links van het midden een pakhuis.
Zaterdag 28-12-2019 09:49:51



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Op de achtergrond is hoogstwaarschijnlijk een vrij hoog gelegen spoor(draai)brug te zien, met een woning op de linkse oever.
Vrijdag 27-12-2019 16:16:45



Theo van Gijlswijk (De Zilk): gegevens van het motorschip Karolina
Website: http://www.schippersfamilie-kuiper.nl/ms.Karolina. [...]
Vrijdag 27-12-2019 14:15:45



Theo van Gijlswijk (De Zilk): Genealogie van de schippersfamilie Kuipers uit Groningen.
Website: http://www.schippersfamilie-kuiper.nl/ [...]
Vrijdag 27-12-2019 14:14:19



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):