Zoekplaatje 3058 

Inzender: IJsbrand Verveer Uitleg    Beschikbaarheid: wel te koop of te ruil maar niet via Zoekplaatjes Uitleg

Gegevens: Op de fotokaart zijn bordjes met pijlen te zien met Neede en Hellendoorn. Vermoedelijk is op deze ansichtkaart spoorwegpersoneel te zien van de lijn Neede Hellendoorn. Misschien op een van de stations op deze lijn?

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: [niet opgegeven]    Formaat: 8 x 13 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 15 november 2019


 Reacties op Zoekplaatje 3058 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Station Rijssen

Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Hopelijk zijn me nog enkele kleine correcties vergund. Station Rijssen werd niet gedeeld met de Staatsspoorwegen. De spoorweg Apeldoorn - Deventer - Almelo is aangelegd door de (Koninklijke) Nederlandsche Locaal Spoorwegmaatschappij, KNLS, inderdaad aanvankelijk als lokaalspoorweg, net als Dieren - Apeldoorn - Hattem. In 1887 werd de exploitatie hiervan meteen geheel uitgevoerd door de HSM. De NH deelde Rijssen dus met de HSM.
Maandag 18-11-2019 16:34:36Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): De bewijsfoto van Dik Kralt van Stationsweb.nl toont in feite de straatzijde van station Rijssen. Aan weerszijden van de entree ontbreken daarop de tableaus die op het ZP wel staan.
De heren poseren echter aan de perronzijde. Station Rijssen is het enige gebouw van dat type dat thans rest, en is enkele jaren terug zoveel mogelijk in de oude staat teruggebracht.
Dat type stationsgebouw (1886) is ook gebouwd in Soeren, Epe, Hattem, Heerde en Twello. Ze waren van het type 1ste klasse van de Nederlandse Locaalspoorweg Maatschappij (NLM). De voor- en achtergevelindeling was identiek, met uitzondering van de tableaus. Van de gebouwen in Soeren, Epe, Heerde en Twello zijn de zijvleugels in 1905 verhoogd; Rijssen volgde in 1912.
Het is dus dat we achter de heren de wegwijzer naar Hellendoorn en Neede zien. Anders hadden we niet kunnen zien waar de foto is genomen. GOLS-petten zullen wellicht erg hebben geleken op de petten van de Locaalspoorweg Neede - Hellendoorn (NH). Neede was een GOLS-station, maar de lijn Neede - Hellendoorn werd bemand door stationspersoneel van de NH en wat de vermeende GOLS-heren dan in Rijssen doen? Vandaar mijn aanvankelijke twijfel.
Alle treinen werden gereden door HSM-personeel en zij reden meestal door van Winterwijk over Neede naar Hellendoorn.
Zondag 17-11-2019 22:14:34IJ. Verveer (Schoonhoven): E. Petter en Jan Spoolder: Dank voor snelle oplossing
Zondag 17-11-2019 13:26:37d.kralt (): Op onderstaande link het station Rijssen met de deuren, wachtkamertekst, tableaus.... lijkt mij wel opgelost
Website: http://www.stationsweb.nl/afbeelding.asp?dir=rijss [...]
Vrijdag 15-11-2019 23:18:35Jan Spoolder (Utrecht): Het is geen station van de lijn Neede Hellendoorn (geen GOLS), deze hadden alle spekbanden van baksteen. Ook heen GOLS-station. Enige optie is zoals aangegeven door E. Petter station Rijssen, dat werd gedeeld met de Staatsspoorwegen.
Vrijdag 15-11-2019 19:53:35Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Er waren ook nog stopplaatsen bij Gelselaar en Kisveld; die gebouwen bestaan nog. Alle lijnen daar werden gereden door de HSM, ook die van de GOLS en de NH. Maar waarom zoeken we het dan niet op GOLS-stations? Het betreft hier zogezegd geen treinpersoneel, hoogstens stationspersoneel op een dagje uit, maar dan naar de lijn van de NH?
Ik zal eens in het GOLS-boek zoeken.
Vrijdag 15-11-2019 19:36:10Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Station Rijssen
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Station_Rijssen
Vrijdag 15-11-2019 19:28:43Rink (Maarssen): Op http://www.nicospilt.com/index_spoorkaarten.htm vind ik een spoorkaart uit 1910 (en ook n uit 1934), waarop de spoorlijn (Winterswijk-) Neede - Hellendoorn staat ingetekend. Deze lijn lijkt in 1934 de volgende tussenstations te hebben: Diepenheim, Goor-West, Enter, Rijssen en Nijverdal-Zuid. Station Rijssen lijkt te liggen aan de lijn Deventer - Almelo, alle andere stations liggen niet aan een andere lijn.
En van deze stations?
Vrijdag 15-11-2019 19:18:08Jan Spoolder (Utrecht): Klopt, E. Petter. De heren dragen uniformen van de GOLS (Geldersch Overijsselsche Lokaalspoorweg Maatschappij) maar het gebouw op de achtergrond is geen GOLS station. Enige mogelijkheid is het- met de Staatsspoorwegen gedeelde- station in Rijssen Rijssen. Goor en Nijverdal hadden aparte stations aan de lijn Neede-Hellendoorn.
Vrijdag 15-11-2019 19:10:19Arie van der Weerd (Kampen): Links bovenaan een reclamebord waarop lijkt te staan 'Kleine .....straat'. En midden boven lijkt 'wachtkamer 1ste klasse' te staan.
Vrijdag 15-11-2019 19:07:37E. Petter (Den Haag): Station Rijssen ?
Website: http://erfgoedrijssenholten.nl/mediabank/detail/9f [...]
Vrijdag 15-11-2019 19:02:15  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http:// of https://):